ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Sfantul Andrei - intre legenda si adevar!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

A fost o data ca niciodata, ca de n-ar fi fost, eu astazi n-as mai avea ce sa va povestesc, a fost un Mare lup alb care a cutreierat pamanturile noastre, oriunde trecea impunea respect, iar celelalte animale salbatice se ascundeau din calea lui... Cat timp a poposit in codrii si muntii nostri, lupul alb, a adunat toate haitele de lupi care atacau fara incetare asezarile omenesti, animalele domestice, la un moment dat lupul alb s-a impus peste toate haitele fara conducator, iar in razboaiele care au urmat, legenda spune ca lupii atacau impreuna cu dacii si nu de putine ori puneau pe fuga barbarii hotarati sa ne cucereasca pamanturile. Lupul alb era un veritabil conducator, se spune chiar ca Sarmizegetuza n-ar fi cazut fara ajutorul lui, desigur, simple legende, dar care continua sa pastreze in noi, acel spirit stramosesc, de care neamul nostru este atat de mandru.

Multi spun ca Marele Alb, in perioada stationarii sale pe meleagurile noastre a fost transformat in Sfantul Andrei, de catre Zalmoxis, dar si mai multi dezvolta legenda spunand ca lupul a ramas alaturi de Zeu, pana in momentul cand romanii au reusit sa infranga rezistenta vitejilor geto-daci, cand lupii n-au mai ascultat si au fugit in codrii necunoscuti risipindu-se care-incotro.

Sigur este doar o simpla legenda, dar fiecare legenda poarta un sambure de adevar.

Poate tocmai din aceasta cauza ocrotitorul Romaniei este Sfantul Andrei, a fost unul dintre primii purtatori al predicilor lui Isus, venit pe meleagurile noastre pentru a impartasi din invataturile sale si pentru a-I ajuta pe cei slabi. Si cum nimic nu este intamplator, S. Andrei, este celebrat in calendarul ortodox pe 30 noiembrie, adica numai cu o zi inaintea Zilei Nationale.

Mai multe informatii despre S. Andrei gasiti aici:

click aici

La numai 100 km de Constanta, pe drumul care leaga Constanta de Ostrov, in apropierea comunei Ion Corvin, se gaseste un indicator destul de vizibil care ne indica un drum pe jumatate asfaltat catre Pestera si Manastirea S. Andrei. Semnalizam, asigurandu-ne in acelasi timp ca nu apare nici o masina din fata/spate, drumul fiind foarte drept se circula cu viteze incredibil de mari, tocmai din aceasta cauza au loc accidente numeroase in acel punct, apoi urmam drumul aproximativ 4 km, pana ajungem in apropierea Manastirii care ni se dezvaluie in toata splendoarea ei.

Manastirea este formata din trei biserici, in functie de marimea lor, intuim si perioada constructiei, astfel cea mai mica, dar si cea mai veche dintre ele a fost construita in jurul anului 1920, este cea mai valoroasa, pentru ca ea adaposteste moastele Sf. Apostol Andrei, o cruce foarte veche in forma de X amplasata in fata altarului, dar si un deget care se crede ca este al Sf. Andrei, si care a fost adus relativ recent de la Manastirea Trifilliei din Grecia.

A doua biserica, este relativ nou construita, in jurul anului 1995, este deosebit de frumoasa, in interior descoperim picturi cu Sf. Andrei, cu moartea acestuia pe crucea in forma de X, rastignit cu capul in jos. De aici si denumirea de “Crucea Sfantului Andrei”.

A treia biserica si cea mai noua, este si cea mai mare, amplasata pe platoul din fata Manastirii, se bucura de o arhitectura noua si este placuta privirii din orice punct ai alege sa o privesti. Spun acest lucru pentru ca am intalnit foarte multe biserici ridicate “peste noapte” care nu respecta nici un stil architectonic. Din pacate, desi inaugurata cu surle si trambite in 2002, nici pana in prezent nu este pe deplin terminata, Ma refer aici la picturile care in mare parte lipsesc, unul dintre preoti ne-a povestit intr-o zi, cand am fost cu o veche masina sa o sfintim, ca majoritatea lucrarilor sunt facute prin autofinantare, deci este foarte greu sa termine ceea ce au inceput.

In apropierea bisericii intalnim si Izvorul S. Andrei, o legenda spune ca in acel tinut nu exista apa, iar Sf. Andrei a batut cu toiagul in stanca si in acel loc s-a ivit acel izvor cautat de foarte multa lume care ajunge acolo.

De departe locul cel mai cautat din intreg complexul monahal, este Pestera Sfantului Andrei. Acest loc, practic a fost grajd imediat dupa cel de-al doilea razboi, calugarii care contruiau manastirea isi adaposteau aici animalele cand vremea de afara era capricioasa. Tarziu, abia dupa 1990, locul a fost curatat, amenajat, intrarea a fost largita, la intrare s-a inaltat un zid, iar pe munte o turla de 4 metri.

Pestera a capatat forma unei biserici, prin acea turla construita, in locul altarului unde oamenii vin si se inchina, se gaseste o icoana mare a Sf. Andrei. Aici intalnim si un pat scobit in piatra, unde se spune ca Sf. Andrei se odihnea. In acest loc poposesc crestini de pretutindeni pentru a se ruga, uneori stau zile si nopti, iar calugarii spun ca nu de putine ori se intampla cu adevarat minuni, iar cei aflati in suferinta isi redobandesc capacitatile si nu numai.

Din pacate permanent este foarte aglomerat, mai ales in zilele de Sarbatoare, cand majoritatea credinciosilor ajung aici pentru cateva ore de liniste. Se organizeaza excursii din toata tara pentru Sf. Andrei, din pacate, in afara de incaperile care se pot inchiria in cadrul Manastirii, altceva nu mai exista. Nici un hotel in apropiere, nici un restaurant, nimic. Cand urmeaza sarbatorirea Sf. Andrei, pe 30 noiembrie, tot drumul de la sosea pana la Manastire este plin cu masini (4 km), vine foarta multa lume din intreaga tara, cei mai multi nu au unde ramane peste noapte si stau in masini, in frig.

Noi am fost de foarte multe ori sa ne linistim (este asa multa liniste acolo) sufletele, aproape tot timpul gaseam in parcarea Manastirii autocare venite din toate colturile tarii. Stai foarte mult la coada pana reusesti sa intri in pestera, majoritatea celor ajunsi langa patul Sfantului, se aseaza langa el, il ating si isi spun rugaciuni, deci dureaza ceva pana ajungi inauntru, insa ca o solutie de marketing destul de ingenioasa, calugarii au improvizat la intrarea in pestera un magazin de suveniruri foarte aprovizionat de unde iti poti cumpara ce doresti in legatura cu Sfantul Andrei. Cum coada trece prin fata magazinului, este imposibil sa nu cumperi ceva, de la lumanari, pana la carti despre viata Sfantului Andrei.

M-am gandit de doua ori inainte sa scriu aceste impresii, un coleg mi-a spus ca se plictiseste cand citeste impresii referitoare la Manastiri si ca practic nu ai foarte multe de spus despre o manastire. Totusi m-am gandit ca aceasta manastire este deosebita, tara noastra este ocrotita de acest Sfant, avem nevoie sa credem in ceva dincolo de puterea noastra de intelegere, care ne poate face mai linistiti, mai buni, mai corecti. Cel putin asa vad eu lucrurile si sper sa nu va fi plictisit cu impresiile mele, dar poate din cand in cand ar fi bine sa ne facem timp si pentru cateva momente de liniste in cadrul unei biserici sau manastiri.

Unele dintre informatiile mele sunt culese de pe diverse site-uri de profil, altele mi-au fost impartasite de preotul care mi-a sfintit masina (imi pare rau ca nu-i mai stiu numele), dar cele mai multe sunt scrise cu bucuria vizitatorului ajuns intr-un loc sfant de liniste si meditatie, unde timpul isi pierde orice valoare, unde te poti ruga, poti cere si spera ca ti se va da.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 12.03.10 15:49:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10867 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica cea noua din cadrul manastirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7950 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

ancamariagadea*
[12.03.10 16:06:11]
»

Foarte frumos scris! Ma bucur enorm cand citesc despre obiective din Dobrogea (a nu se intelege ca pentru celelalte impresii nu m-as bucura dar...ce sa-i faci daca Dobrogea e "acasa"?). Felicitari!

cc_iordachescu
[12.03.10 16:11:32]
»

Frumos! In aceasta lume nebuna, nebuna poate ca e necesar ca, macar din cand in cand, cineva sa ne aminteasca ca nu suntem vesnici si poate ca atunci vom incerca sa fim un pic mai buni, mai intelegatori.

Am vizitat de multe ori manastirea si pestera Sf.Andrei si am avut norocul sa nu fie foarte multa lume, astfel ca linistea din jur am simtit-o mult mai profund.

Ma bucur ca ne-ai oferit acest review!

krondia*
[12.03.10 16:23:44]
»

Ma gandeam eu ca stii si povesti la cat de frumos scrii... Un review complet caruia nu i se pot adauga decat puncte... Multe! Felcitari! Ironia face ca nu am ajuns aici, dar am vazut moastele Sfantului Andrei si crucea pe care a fost rastignit in orasul grecesc Patras din Peloponez.

click aici

Admin
[12.03.10 16:26:23]
»

michirec: gasesc ciudata si greu de inteles 'vanatoarea' ta, care mi se pare obsesiva - haidade, intr-un text de cateva mii de caractere, sa-ti scape cate un dublu i mi se pare cat se poate de rezonabil. Pe de alta parte, nu am 'auzit' obiectiile tale la compuneri care chiar ar fi justificat o luare de pozitie (una CONSTRUCTIVA, insa, atentie ca sunt singurele tolerate pe acest site)

---

Ecoul postat de michirec a fost sters, iar aspectul sesizat a fost corectat in reveiw.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[12.03.10 19:06:32]
»

Rog wbm sa ataseze acest mic filmulet, foarte graitor in ceea ce priveste pestera si manastirea. Cine il urmareste poate lasa volumul pe minim, pentru ca mie personal nu-mi place melodia, dar imaginile... spun mult mai mult decat ceea ce am scris eu aici.

click aici

Multumesc wbm, imi cer scuze daca mai gresesc fara voie, desigur, scriu intr-o foarte mare viteza si in general facand mai multe lucruri in acelasi timp. In general nu sunt multumit de forma impresiilor mele, dar practic n-am timp suficient sa reiau ideile pe care le consider mai slabe , scriu din placere si din aceasta cauza uneori uit sa mai dau de mancare copiilor sau pur si simplu sa raspund la solicitarile sotiei. Din aceasta cauza rog sa ma scuzati, daca se mai strecoara cate o greseala, nu este cu intentie, multumesc.

webmasterXY*
[12.03.10 19:25:17]
»

Pepsi, uneori greselile tale marunte, condimenteaza povestirile, deci no problem. Vizionare placuta

georgiana
[12.03.10 21:49:12]
»

Un mariner evlavios, care si-a sfiintit si masina la manastire!!!

Sa stii ca ne-ai convins pe deplin atat cu pozele, cat si cu povestea ta care incepe atat de copilareste cu formula magica ce ne-a vrajit tuturor copilaria-''A fost odata ca niciodata! ''

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.03.10 22:14:12]
»

colegul tau e plictisit de (impresii despre) manastiri pentru ca nu are credinta adevarata in suflet... si de aceea, i s-a impietrit... ma bucur ca tu esti altfel!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.03.10 23:30:41]
»

Felicitari din toata inima si din tot sufletul pentru frumosul tau review. Tare mi-ar place sa vad aceasta minunata manastire pestera Sf. Andrei. Cand vizitez o manastire simt ca ma incarc spiritual cu o aura benefica, iar o liniste sufleteasca ma inunda... Totdeauna mi-au placut lacasurile sfinte, pline de mister si un farmec aparte.

Bravo ! Felicitari inca o data si ma bucur nespus ca eu sunt cea care-ti pot da prin votul meu (al 7 lea) si superbonusul ! Mai rar asa descrieri si sensibilitate in a scrie din partea unui barbat !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
corinne
[13.03.10 00:00:26]
»

Nu stiam de existenta acestei manastiri si este de-acum un punct turistic interesant. Intotdeanuna in drumul spre mare suntem grabiti si ignoram indicatoarele despre manastiri... si uneori chiar avem nevoie de linistea sufletesca din interiorul lor.

Un review frumos de maxim de puncte!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[13.03.10 09:15:06]
»

Multumec tuturor pentru aprecieri, intr-adevar, este un loc rupt din rai, pacat ca nu exista mai multe posibilitati de cazare in apropierea manastirii, an de an, cei mai multi veniti in pelerinaj la moastele Sf.Andrei, stau si dorm in masini, fara cele mai elementare conditii de trai.

Din cate am inteles ulterior scrierii review-ului, in localitatea Ion Corvin, din apropierea manastirii, exista cateva gospodarii, unde se pot inchiria camere pentru acele cateva zile de ruga si linistire sufleteasca, asta in cazul in care camerele din incinta manastirii sunt ocupate. Daca doreste cineva ma pot interesa cum se inchiriaza o camera la manastire.

biancuta
[13.03.10 17:22:51]
»

Te felicit la randul meu pentru randurile frumoase scrise de tine. Pe langa linistea sufleteasca pe care o ofera manastirile, prezenta izvorului si a pesterii intregesc satisfactia interioara, pentru care si eu te votez.

stancuflorina
[27.05.10 12:25:32]
»

Am fost weekendul trecut la Manastire, am ramas neplacut surprinsa de gradul dezastruos de curatenie care exista in zona. O lipsa de implicare a celor care raspund de zona, dar si o crasa nesimtire a acelora care fac gratare in zona si uita voit mizeriile degradand natura.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cc_iordachescu, corinne, dananecula, georgiana, krondia*, michirec, stancuflorina
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea și Peștera Sfântului Andrei [Ion Corvin, CT]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0540771484375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1