ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Minunea Techirghiolului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cu ocazia scurtei vacante de Rusalii ne-am indreptat, dupa 5 ani, spre litoralul romanesc. Am avut parte de o vacanta placuta, soare, liniste, am facut plaja, ne-am plimbat, ne-am odihnit... In ultima zi, in drum spre casa, am vrut neaparat sa ajungem, in zi de mare sarbatoare, la Manastirea Sfanta Maria din Techirghiol. Am ajuns usor la manastirea aflata la aproximativ 15 km. de Constanta si numai 2 km. de Eforie Nord, in mijlocul oraselului- statiune Techirghiol, pe Strada Ovidiu. nr. 5. Indicatoarele de pe marginea drumului sunt utile, ne-au dus pana la poarta manastirii.

In vechea biserica de lemn a manastirii, astazi monument istoric, nu se mai tin slujbe, credinciosii intra, se roaga, lasa acatiste, admira frumusetea picturii pe lemn. Din dorinta de a fi protejata bisericuta, lumanarile se aprind afara, im locul special amenajat, iar slujbele se tin in paraclisul cu hramul Sf. Pantelimon de la demisolul bisericii noi, de zid. a manastirii, aflata in constructie.

Lung drum a strabatut biserica de lemn pana a ajunge in asezarea de pe malul lacului Techirghiol, pe un teren cumparat in anul 1928 de primul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, unde, intr-o vila cu 16 camere a infiintat primul sanatoriu pentru preoti. Biserica, una dintre cele mai vechi din tara, construita la sfarsitul sec al XVIII-lea, de obstea sateasca din satul Maioresti, judetul Mures, cu hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel, a atras admiratia regelui Carol al II-lea, care a ridicat satenilor o biserica mai mare, de zid, stramutand in anul 1934 bisericuta din lemn la Stana Regala Sfanta Ana din Bucegi, in vecinatatea Pelesului.

Dupa nationalizarea Pelesului bisericuta a fost uitata iar la un moment dat puterea comunista a vrut sa o darame. Patriarhul Iustinian a reusit sa o salveze si sa o mute in curtea sanatoriului balnear pentru preoti de la Techirghiol. A fost restaurata si resfintita in 1951 cu hramul Adormirea Maicii Domnului fiind infiintat si schitul de maici cu acelasi nume. Abia in 1995 schitul a capatat statut de manastire.

Am admirat modul in care a fost construita biserica, din barne groase de stejar de circa 30 cm. grosime imbinate printr-o tehnica specifica locasurilor de lemn din Transilvania, " coada de randunica" iar in unele locuri prin cuie din lemn. Pridvorul sculptat si clopotnita cu foisor n-au existat de la inceput, au fost adaugate de restauratori la Techirghiol, cu acest prilej biserica fiind suprainaltata pe un postament din piatra de Techirghiol.

Impresionanta este pictura interioara, tempera pe lemn, realizata de zugravi locali, fiind una din putinele biserici de lemn din tara care si-au pastrat pictura originala.

Pe usile imparatesti se obseva o inscriptie datata 1750 iar icoanele imparatesti sunt datate 1730. Se remarca stilul naiv al zugravilor populari, tricolorul pictat in biserica fiind specific Ardealului, semn al pastrarii identitatii nationale.

Mie biserica veche de la Techirghiol mi-a amintit de bisericile de lemn de la Muzeul National al Satului din Bucuresti si de la Muzeul ASTRA din Sibiu, este liniste deplina in interior, oamenii se tem parca sa vorbeasca, te minunezi de puterea cu care a rezistat stramutarilor, fragila si puternica totodata.

Pentru a proteja acest monument istoric, neicapator pentru multimea credinciosilor adunati la slujbe, in 2000 a fost infipta crucea pentru construirea bisericii noi de zid cu acelasi hram ca si vechea bisericuta, inca nefinalizata.

Curtea manastirii este foarte frumoasa, cu coloane din piatra impodobite cu trandafirii agatatori albi, roz, rosii, al caror parfum delicat te urmarea pretutindeni in perioada cand am fost noi la Techirghiol. Curtea adaposteste si fantana cu statuia sculptata in bronz a Sfantului Pantelimon- ocrotitotul medicilor si al bolnavilor-opera marelui sculptor Ion Jalea, adusa de Patriarhul Iustinian de la Bucuresti. Iustinian, considerat ctitor al acestui sfant lacas a initiat ample lucrari de renovare si extindere a vechiului sanatoriu, construind aripa stanga si partea perpendiculara care le uneste, dand intregului ansamblu aspectul traditional, de careu deschis al celor mai multe manastiri romanesti.

In 2008, fosta casa de odihna a clerului s-a transformat in Centrul Social-Pastoral Sfanta Maria. Baza de tratament Sfantul Pantelimon a devenit un centru balnear modern, dotat cu aparatura de ultima generatie. Personalul medical specializat, apa sarata si namolul extras din Lacul Techirghiol, linistea, curatenia, atentia maicutelor fac din acest loc un obiectiv cu importanta spirituala, turistica, medicala pentru multi oameni care au nevoie de odihna si tratament.

La Manastirea Sfanta Maria exista si un atelier de pictura renumit pentru frumusetea icoanelor bizantine in tehnica tempera dar si pentru minutiozitatea reconditionarilor de icoane, pentru originalitatea picturilor pe oua de strut si pentru goblenurile lucrate cu infinita rabdare de maicute. Sculpturile realizate de artistul Ion Culea care are doar doua degete la fiecare mana impodobesc multe biserici din tara, acesta realizand practic orice obiect bisericesc- iconostase, strane, usi imparatesti, catepetesme. Turistii pot cumpara de la magazinul de obiecte bisericesti miniaturi din lemn ale Manastirii Sfanta Maria lucrate de Ion Culea precum si icoane, semne de carte, oua incondeiate si alte obiecte lucrate cu migala si talent de maicute.

Faima Manastirii Sfanta Maria se datoreaza in cea mai mare parte parintelui duhovnic Arsenie Papacioc, plecat intre ingeri anul trecut, la 19 iulie. Majoritatea oamenilor care intra in curtea manastirii aprind o lumanare si la mormantul celui care din 1976 pana in 2011 a trait pentru oameni, slujindu-l pe Dumnezeu, la Manastirea Techirghiol. Supravietuitor al celei mai dure detentii de la Aiud unde a fost inchis timp de 14 ani, somat de unul dintre tortionarii sai sa-i dea o dovada a existentei lui Dumnezeu i-a spus: " Insusi faptul ca suferim aici si inca mai traim este un argument". Portretul parintelui Papacioc ne vegheaza de pe prispa casutei sale modeste din curtea manastirii, acolo unde intampina cu dumnezeiasca rabdare pe toti ce aveau nevoie de el. Scrierile parintelui Arsenie Papacioc imi par a inchide in ele toata intelepciunea lumii, fiind mai presus de toate o lectie de iubire dar si de onoare, de demnitate dar si de smerenie, presarate, adesea, de umorul si intelegerea care-i aducea pe tineri spre el si spre Dumnezeu.

" Trebuie sa zbori cu amandoua aripile, vertical, fara cea mai mica abatere... "

Va rog daca se poate sa atasati Cecilia Petraru - "Tie maica-ti cer" - http://www.youtube.com/watch?v=0TfOws4Du2U


[fb]
---
Trimis de Floria in 17.06.12 15:16:18
Validat / Publicat: 17.06.12 19:06:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TECHIRGIHOL.

VIZUALIZĂRI: 6081 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Fantana cu apa sfintita intr-un colt al gradinii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [18.06.12 09:11:09] »

Floria, review-ul tău m-a uns la suflet! Mi-au plăcut deopotrivă și fotografiile din care am descoperit că sfântul așezământ creștin de la Techirghiol păstrează prin estetica grădinii sale, o fărâmă din tradiția arhitecturii antice. Cred că și lui Ovidiu i-ar fi plăcut să compună versuri acolo!

Și pentru că zilele astea mă voi afla la Mamaia, mi-ai dat un neașteptat imbold de a purcede la vizita acestui lăcaș, numai timpul să-mi dea răgaz. Trebuie să stabilesc o ordine de priorități, că multe mi-am propus să fac în această călătorie, de altfel foarte scurtă. Oricum, îți mulțumesc pentru frumoasa incursiune pe care ne-ai propus-o și pe care am făcut-o printre rânduri, împreună cu tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [18.06.12 21:35:20] »

@mariana. olaru: Vacanta placuta va dorasc! Soare, liniste, relaxare, clipe frumoase pe care sa le inchideti in suflet pentru serile reci de toamna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sfânta Maria:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049837112426758 sec
    ecranul dvs: 1 x 1