ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
LUNA
AUG-2016
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O plimbare pe Lacul Siutghiol şi o cină pe Insula Ovidiu

TIPĂREȘTE

Aflată într-un scurt sejur la Mamaia, căutam o locaţie potrivită pentru o cină în doi pentru a marca împlinirea cu vreo săptămână mai înainte a unui număr de anişori, nu voi preciza exact numărul :)), dorind să încerc şi altceva decât restaurantul hotelului la care eram cazată.

Caut ce caut pe AFA, dar nimic nu se potrivea. Pasul următor a fost să sun un prieten, în cazul de faţă verişoara constănţeancă pentru sugestii şi sfaturi. S-a adeverit şi de această dată faptul că recomandările cele mai bune le primeşti mereu de la localnici. Eu am beneficiat în plus de faptul că mă cunoştea de o viaţă, îmi cunoştea gusturile şi pretenţiile, dar şi bugetul. Solicitarea mea a fost simplă: vreau un loc unde mâncarea este ok, să nu mă enervez şi nici să nu las jumătate din salariu pentru achitarea notei de plată. Mi-a recomandat printre altele restaurantul Insula Ovidiu, singurul de pe listă la care nu mai fusesem înainte, completând cu sugestia de a lăsa pentru o seară porcul în favoarea peştelui, acesta fiind specificul restaurantului.

A urmat o scurtă căutare pe net, dar decizia era deja luată, plăcându-mi mult ideea de a combina cina cu o excursie cu vaporaşul pe lac, gen 2 în 1 :D.

Din istoricul insulei, disponibil pe internet, dar și pe site-ul complexului, am aflat următoarele:

Este singurul obiectiv de la noi din ţară care se află pe o insulă naturală, pe care oamenii locului au transformat-o de-a lungul timpului într-un punct de atracţie pentru turişti.

Insula Ovidiu este o insulă de origine calcaroasă, creată cu mii de ani în urmă de natură. Suprafaţa insulei este de aproximativ 26000 mp, circa jumătate din suprafaţă fiind amenajată în scop turistic.

Conform cercetărilor făcute pe insulă, cele mai vechi aşezări ale oamenilor în zonă datează din timpul traco-geţilor şi a geto-dacilor. De-a lungul timpului, aici au locuit şi populaţii daco-getice-scitice şi colonii greceşti.

Cu timpul, micul petic de pământ a stârnit curiozitatea şi imaginaţia oamenilor, care au ţesut în jurul său o serie de legende.

Una dintre aceste povestiri are legătură cu originea numelui pe care îl poartă insula. Se spune că, în timpul exilului său, poetul Ovidius Publius Naso se retrăgea pe acest petic de pământ pentru a-şi scrie versurile, astfel insula a fost botezată cu numele său.

În timpul şederii pe insulă, Ovidius ar fi scris operele „Tristele” şi „Ponticele”, în care se regăsesc elemente din viaţa şi obiceiurile oamenilor de aici. Locul exact al mormântului lui Ovidiu nu este cunoscut, însă puţinele izvoare istorice indică această insulă unde a fost înmormântat poetul şi care îi poartă acum numele.

În realitate, specialiştii nu au găsit nicio dovadă care să ateste prezenţa poetului Ovidius pe această mica insulă din lacul Siutghiol. Cu toate acestea, legenda a rămas în picioare până în zilele noastre şi mai există încă oameni care cred cu tărie în veridicitatea ei.

În secolele trecute insula era populată de pescari care îşi construiau aici adăposturi, dar şi de grădinari care profitau de solul fertil al insulei. Odată cu identificarea potenţialului său turistic, insula lui Ovidius a fost transformată într-un loc de relaxare pentru turişti, păstrându-şi această întrebuinţare şi astăzi.

Accesul

Accesul pe insulă se face de la debarcaderul Ovidiu aflat vis a vis de Cazino cu vaporaşul Ovidius sau cu şalupele Sabrina şi Marina. Vaporaşul are programate curse la interval de două ore cu condiţia întrunirii unui anumit număr de pasageri, vreo douăzeci parcă. L-am văzut plecând cu vreun sfert de oră înainte de a ajunge noi la debarcader şi, cu tot regretul, nu-mi doream să aştept aproape două ore până la următoarea cursă.

Preţul biletelor este acelaşi indiferent de ambarcaţiune, respectiv 25 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copii 4-14 ani, dus-întors. Traversările se fac zilnic între 11.30-22.00.

Plimbarea pe lac

Ne-am cumpărat bilete şi, după o aşteptare de maxim zece minute, am urcat pe Sabrina. Am plecat cu Sabrina şi ne-am întors cu Marina. :)

Am savurat fiecare minut al plimbării pe lac, fotografiind pescăruşii în zbor, dar şi hotelurile din Mamaia. Plimbarea pe lacul Siutghiol a durat puţin peste treizeci de minute.

Ajunşi pe insulă, constatăm că nu am ales prea bine momentul vizitei noastre, în restaurant fiind organizată o nuntă, deci rezervat pentru acest eveniment. De aşteptat fiind sâmbătă seara, dar cine s-a gândit să sune înainte?

Eram zen, îmi impusesem să nu mă enervez no matter what, aşa că pornim în inspectarea insulei şi căutarea terasei ţărăneşti. Aici am avut noroc să găsim deschis pentru clienţii obişnuiţi, mese libere pe alese şi nişte separeuri interesante. Totul într-un stil rustic. Mi-a plăcut.

Cina

Alegem o masă, nu apucăm să ne aşezăm bine, că şi apare un ospătar cu meniurile. Eu studiasem în prealabil meniul disponibil pe net încă de la hotel şi ştiam exact ce vreau să comand.

Am ales o porţie de calamari la grătar pe pat de salată cu sos de lămâie şi sos tartar – 50 lei şi o porţie de icre de crap cu ceapă roșie și pâine prăjită la 20 lei, iar ca băuturi: bere Stela Artois şi limonadă cu mentă la 24 lei, solicitând să o aducă neîndulcită pentru a o prepara eu după gust. Băuturile ne-au fost aduse aproape imediat, cu zahăr şi miere pentru limonada mea. Eu am cerut zahăr brun şi în maxim două minute au apărut şi pliculeţele dorite. Deja eram uimită de promptitudinea serviciului.

Am profitat de timpul de aşteptare a preparării mâncării pentru a mă mai plimba pe insulă şi a mai face nişte poze, idee inspirată, deoarece la plecare era deja beznă şi nu ar mai fi ieşit nimic. Complexul oferă cazare la căsuţe, drăguţe, cu aer condiţionat, dar cu preţuri de Mamaia:(. Mi-a plăcut mult grădina foarte îngrijită. Nu aş fi tentată de o cazare aici, deoarece eu merg la mare pentru plajă şi mare, iar aici era totul foarte frumos, dar accesul în staţiune este condiţionat de traversarea cu vaporaşul, normal, doar este o insulă, suma de 25 de lei pe zi de persoană nefiind tocmai mică, dar, mult mai important este programul traversărilor care începe abia la ora 11.30, oră la care eu sunt deja plecată de pe plajă.

M-am întors exact când ne era adusă mâncarea. Despre calamari nu pot spune decât că au fost ok. A-i compara cu cei mâncaţi prin Spania sau aiurea nu este relevant în acest caz. Cu cei mai buni calamari m-am delectat în Mallorca și nici cei mâncaţi în Tenerife, Turcia sau Dominicană nu s-au comparat cu aceia, deci la Mamaia au fost doar ok. Nici icrele comandate nu au fost rele, dar prea sărate pentru gustul meu şi, clar, mai slabe decât cele mâncate de mai multe ori la restaurantul hotelului Majestic Mamaia. Dar nu neapărat pentru mâncare am fost acolo, ci mai mult pentru atmosferă, iar aici a fost bine.

A venit şi momentul solicitării notei de plată. Aici şi-au dat cu stângul în dreptul. Păcat de serviciile perfecte oferite până atunci. Nota de plată, de fapt suma de plată, ne-a fost comunicată oral, fără bon fiscal, nu am primit nici măcar obişnuitul tipizat scris cu pixul. Aşa ceva nu cred că mi s-a mai întâmplat vreodată. Am sesizat imediat şi umflarea notei cu exact 14 lei. Lucrez cu cifre şi am o foarte bună memorie a acestora. În plus, aveam pozele făcute cu telefonul la meniu, dar şi meniul de pe site-ul lor salvat în telefon, în caz că aş fi avut nevoie de o reîmprospătare a memoriei. În mod obişnuit l-aş fi desfiinţat pe respectivul ospătar, însă atunci eu eram zen şi nu vroiam să las nimic să-mi tulbure această stare, aşa că doar am zâmbit şi am redus drastic bacşişul pe care intenţionam să-l ofer ospătarului, apreciind că şi l-a luat singur deja.

Ne-am terminat băuturile şi ţigările de fumat şi am plecat spre debarcader. Nici la întoarcere nu am avut noroc să prindem vaporaşul, dar am urcat pe şalupa Marina, care parcă doar pe noi ne mai aştepta pentru a pleca imediat ce ne-am aşezat jos.

Plimbarea pe întuneric nu a mai avut acelaşi farmec. Lacul era negru şi infricoşător, iar departe, foarte departe vedeam luminiţele staţiunii Mamaia.

Recomand din tot sufletul plimbarea pe lac, dar numai pe lumină.

Pe insulă aş reveni doar pentru plimbare, grădina este frumoasă şi bine îngrijită, umbră cât cuprinde, inclusiv loc de joacă pentru copii, iar la restaurant m-aş mai opri doar pentru a mă răcori cu o bere sau un suc. Nu sunt mare amatoare de peşte şi derivate, iar pentru „porcăriile” mele există în Mamaia şi alte locuri de luat masa.


[fb]
---
Trimis de nicole33 in 28.11.16 22:45:32
Validat / Publicat: 29.11.16 08:46:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAMAIA.

VIZUALIZĂRI: 18858 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 O plimbare pe Lacul Siutghiol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73751 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[29.11.16 08:53:36]
»

@nicole33:

"Chitanta orala", haioasa chestia, nici eu n-am patit, am primit mereu ceva chiar daca era intr-o scriere martiana.

mecut
[29.11.16 09:14:29]
»

Am fost și eu la acest restaurant prin anii... 80 și "un pic"... cu mama... ????

Plimbarea cu vaporașul, la aceea vreme a fost chiar impresionanta... sau așa a rămas în amintirea mea...

Ma bucur ca încă exista locația...

Mulțumesc ca ai adus-o în atenția noastră...

crismis
[29.11.16 09:46:01]
»

@nicole33: Ca si colega @mecut, si eu AmFostAcolo tot cu mama (si cu tata, si cu fratele meu), pe la 7-8 ani, tin minte ca acolo mi-a cazut, in timp ce mancam (nu mai stiu ce mancam), unul din primii mei dintisori de lapte!

La multi ani (nu e niciodata prea tarziu sa urezi asta, nu?!) si la cat mai frumoase si inedite aniversari!

mishu
[29.11.16 14:58:02]
»

@nicole33: Sa incepem mai intai cu o intarziata urare de La Multi Ani! care intotdeauna este binevenita, apoi sa revenim la ale noastre. Poate ca acea insula este rupta de timp astfel incat a ramas undeva in anii '80. Deci despre ce chitanta vorbim?

Oricum dupa punctajul acordat relaxarii si cadrului natural e clar ca esti pe plus, felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[29.11.16 15:09:26]
»

@elviramvio:

"Chitanta orala", haioasa chestia...

Ştiu, haios şi original totodată.

Atunci când a venit să ne întrebe dacă mai dorim ceva, eu i-am solicitat foarte clar să ne aducă nota de plată. Ospătarul a revenit după câteva minute cu mâinile goale comunicându-ne "Aveţi de plată x lei".

Aş fi fotografiat şi nota de plată şi aş fi postat-o la articol, ca dovadă că "am fost acolo", dar, cum aceasta a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire, nu-mi rămâne decât să sper că voi fi crezută pe cuvânt.

Mulţumesc pentru vizită.

nicole33AUTOR REVIEW
[29.11.16 15:14:24]
»

@mecut:

Am fost și eu la acest restaurant prin anii... 80 și "un pic"... cu mama... ????

Eu recunosc că habar nu am avut de existenţa acestuia până acum în august când mi-a fost recomandat.

Plimbarea cu vaporașul, la aceea vreme a fost chiar impresionanta... sau așa a rămas în amintirea mea...

Plimbarea cu vaporaşul, de fapt cu şalupa, m-a impresionat şi pe mine într-un mod foarte plăcut, chiar dacă nu am fost cu mama, ci cu soţul.

Mulţumesc pentru vizită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[29.11.16 15:26:59]
»

@crismis:

Mulţumesc mult pentru urări. Sunt primite, mai bine mai târziu, nu e problemă.

Deja mă complexaţi şi tu şi @Mecut. Habar nu am avut de existenţa acestei insule naturale aflată practic sub nasul meu, la două ore de Bucureşti şi o jumătate de oră cu şalupa pe lac.

Studiez, mă documentez şi cutreier lumea ajungând până în Hispaniola în Indiile de Vest şi încă de două ori, în Tenerife şi Mallorca, insule aflate la mii de kilometri distanţă şi aflu absolut întâmplător de această insuliţă aflată la doi paşi.

L.E. Felicitări pentru noul statut!

crismis
[29.11.16 15:34:50]
»

@nicole33: Daca nu ma ducea mama cand eram mica, probabil ca nici eu n-as fi stiut de Insula Ovidiu! Oricum, era mare fitza pe atunci!

Multumesc!

nicole33AUTOR REVIEW
[29.11.16 15:37:54]
»

@mishu:

Mulţumesc pentru urări şi pentru vizită.

Poate ca acea insula este rupta de timp astfel incat a ramas undeva in anii '80. Deci despre ce chitanta vorbim?

Dar ce în anii '80 nu existau chitanţe? Doar ANAF-ul nu fusese încă inventat

Căsuţele de pe insulă erau desul de moderne, drăguţe şi dotate chiar cu aer condiţionat.

O fi fost insula ruptă de timp, dacă ne raportăm la semnalul slab spre inexistent al reţelelor de telefonie mobilă, că de date mobile nici nu putea fi vorba, însă preţurile la cazare şi cele din restaurant mi s-au părut extrem de actuale

Da, recomand plimbarea pe lac şi pe insulă şi chiar şi restaurantul celor pasionaţi de peşte şi fructe de mare.

dorgo
[30.11.16 07:51:22]
»

@nicole33: Excelent articol, unic, votat cu mare placere, inca n-am mai vazut unul asemanator pe sait, cu un lac fotografiat de 30 de ori (ti s-a stricat aparatul?). Bun de pus in cartea recordurilor - Guiness Book. Daca puneam eu o imagine de 3 ori, mi se stergea automat.

nicole33AUTOR REVIEW
[30.11.16 11:22:14]
»

@dorgo:

Excelent articol, unic, votat cu mare placere, inca n-am mai vazut unul asemanator pe sait, cu un lac fotografiat de 30 de ori (ti s-a stricat aparatul?).

Nu, nu a fost vorba de nicio defecţiune. Pozele ar fi putut fi mult mai multe dacă nu ştergeam accidental toate pozele făcute cu celălalt telefon. Culmea este că şi acelea erau tot cu lacul, cu zborul pescăruşilor.

Regret că numărul pozelor postate de mine te-a oripilat, dar exact aceasta a fost intenţia mea: ca accentul să cadă pe plimbarea propriu-zisă şi într-o măsură redusă pe restaurant. Poate că articolul nu a fost bine încadrat la o rubrică de restaurante, dar am avut în vedere faptul că scopul iniţial a fost acela de a lua masa.

Insinuările tale cu privire la numărul pozelor sunt neîntemeiate, ca de obicei. Nu am încălcat cu nimic Regulamentul care permite un număr maxim de 99 de fotografii la un articol de călătorie.

Ar fi fost de preferat să fotografiez farfuriile cu mâncare ale celorlaţi turişti din jurul meu? Ar fi fost mai util? Am făcut poze şi în restaurantul principal, dar sunt cu personaje care participau la o nuntă, deci un eveniment privat şi am respectat intimitatea acestora.

Zoazore
[04.12.16 13:12:06]
»

@nicole33: Tizo, ce-ar fi să scoți și-aici suta de voturi? Mooamăăă, fain ar fi!

nicole33AUTOR REVIEW
[04.12.16 18:05:36]
»

@Zoazore:

Slabe speranțe, Tiza, dar poate că-i mai bine să nu bat suta, pentru că iar îl supăr pe domnul doctor, care deja a fost oripilat de pozele mele cu lacul.

Culmea este că, pentru prima dată, am avut fotografia zilei trei zile consecutiv pe prima pagină, tocmai cu lacul cu pricina

Apropos ai nevoie de ajutor ca să -ți plătești datoria față de Cornel?

Zoazore
[04.12.16 18:59:02]
»

@nicole33: Nu, Tiza, mă descurc! Mulțam!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, dorgo, elviramvio, mecut, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Mamaia?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088809013366699 sec
    ecranul dvs: 1 x 1