ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.02.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La schi în țara lui Ozosep

TIPĂREȘTE

Cum se ajunge la Mădăraș Harghita?

Dinspre Odorheiul Secuiesc se pornește spre Gheorgheni, Brădești (pe drumul 13 A) și apoi spre Zetea, Subcetate, Izvoare (drumul138) și Mădăraș. Acces doar cu mașina. Din comuna Izvoare, se intră pe un drum forestier, accesul făcându-se pe la o barieră străjuită de o doamnă multilateral dezvoltată care vă ia 7 lei taxa de acces (și vă dă în schimb o chitanță) și vă instruiește cu privire la necesitatea montării lanțurilor la roți. Noi am sperat să meargă fără, dar am constatat spre rușinea noastră că nu ține, așa că am cam încurcat puțin circulația până le-am montat... Drumul nu e din cale afară de greu, are doar vreo 6-7 serpentine adevărate (curbe în ac de păr), dar cam pe tot parcursul lui de 10 km lățimea nu prea permite trecerea decât a unei singure mașini. Mai amuzant este când vezi venind spre tine, din deal, un bolid care zburdă cu vreo 60 km/h... norocul nostru a fost că s-a oprit în malul de zăpadă, cam la 5 metri de noi. Pfff... Io sunt un tip calm din fire, da' p-ăsta chiar că l-aș fi trosnit puțin. Nu recomand să se intre pe acest drum fără lanțuri (e zăpadă de carosabil până sus la destinație!) și cu mașini cu garda la sol joasă. Diferența de nivel este de circa 800 metri.

Pe timpul verii este recomandat următorul traseu: Odorheiu Secuiesc, Vlăhița (13 A) și Mădăraș; cum noi nu l-am folosit - nu spun mai mult. Probabil să fie mai bun (drumul de iarnă e cam cu gropi și șleauri - posibil ca după topirea zăpezii să nici nu mai poată intra turismele). La sosire, sunt câteva parcări, par a fi suficiente locuri pentru câte mașini se încumetă să urce acolo.

Am găsit repejor o „prăvălie” de unde am închiriat echipamentul de schi pentru o zi, contra sumei de 40 de lei și a cărții de identitate lăsate în gaj și apoi am luat un abonament pe o juma' de zi la instalațiile de cablu - 48 de lei (erau 2 teleschiuri și un babyschi funcționale sâmbătă).

Și gata! am făcut vreo două - trei ture de recunoaștere și încălzire, apoi am luat tot ce nu era pârtie neagră (sau pentru baby) la rând și dă-i! La baza pârtiilor Nagy Mihály și Súgó, de unde pornesc telescihurile, e și o micuță căsuță din lemn, cu vreo 4 mese de berărie și cu băncuțele aferente, unde se poate bea fie un ceai, fie un vin fiert (ca băuturi calde) sau bere, apă minerală, sucuri pentru cei mai deshidratați și/sau ceva ronțănele și ciocolățele pentru un aport de energie suplimentară. Am tras și io acolo, pentru un ceai și un sfert de oră pauză, să mai respir.

Peste tot în acest loc te simți ca pe malul Balaton-ului - nu se aude decât graiul maghiar dar dacă le ceri ceva pe românește, ești servit bine și prompt, fără discriminare (sau n-am simțit eu vreuna).

Pârtiile erau în stare mulțumitoare spre bună (cu oarece pietre amestecate prin zăpadă ici-colo - m-am bucurat că nu mi-am luat schiurile de acasă și am preferat să închiriez de acolo!) și cu câteva porțiuni cu gheață (aici nu m-am mai bucurat așa tare de schiurile închiriate, că nu prea aveau canturi pentru așa ceva).

Au două ratrack-uri pentru pregătirea pârtiilor, dar cred că fac economie de benzină... Au și instalații de zăpadă artificială, nocturnă (nu știu dacă merge), punct Salvamont...

Iubitorilor de snowboard le aduc la cunoștință că au organizat și un snow-park pe câteva porțiuni ale pistei Csillagösvény - foarte reușit, în opinia mea de nespecialist.

V-aș spune și câte ceva despre munții Harghita, despre vârful Mădăraș (1801m) care dă numele stațiunii - zis și muntele sfânt al secuilor (sunt ceva cruci de-ale lor pe creastă), și despre peisaj... dar aș vorbi din citate, pentru că despre toate astea am citit ulterior pe internet - iar asta poate face oricine e interesat.

Pentru cei ce ar vrea să se cazeze aici, am văzut că sunt vreo zece cabane (vile/pensiuni/sau ce mai vreți voi, da' la altitudinea aia io tot cabane le zic). Mi-au atras atenția pensiunea Súgó și Cabana Harghita Mădăraș.

Pârtiile sunt următoarele: Nagy-Mihály (4) / Kicsi-Mihály (3) / Súgó (2) / Súgó-Baby (1) / Csillag-ösvény (5) /Hadak Útja (6) / Csutakos (7 extrem/off-road) - respectiv, în română: Mihai-mare / Mihai-mic / Şugău / Şugău-Baby / Poteca-stelelor / Drumul oștirii / Csutakos. (cifrele din paranteze reprezintă notarea de pe harta atașată - P02).

La prânz, am intrat pentru alimentare și o vizită la toaletă la pensiunea Súgó; în pofida aglomerației teribile, fetele ne-au servit repede și bine. Mi-am adus aminte cu nostalgie de mesele luate pe la cabane, în Bucegi, din adolescență... Mâncarea ieftină și bună.

După masă am mai coborât odată, apoi, văzând că deja m-a cam prins oboseala, am predat echipamentul și am pornit pe drumul de întoarcere, să ajungem la festivitatea de premiere AFA, apoi la cina de gală.

Înainte de încheiere, aș vrea să mai prezint tot aici alte două pârtii întâlnite pe drumul de întoarcere, tot prin „zonă” - anume Homorod, pârtia Lobogó (aproximativ 4-500 de metri lungime, cam albastră după opinia mea, cu instalație de nocturnă, zăpadă artificială, teleschi) și pârtia de la Băile Tușnad (cam 450 de metri, are tunuri de zăpadă și am zărit și reflectoarele instalației de nocturnă; grad de dificultate mediu/redus). Pentru cei cazați iarna în zonă sunt bunicele, mai ales pentru dus copii la învățat - evident, ar trebui să existe și ceva monitori pricepuți pentru asta, dar dacă n-am stat mai mult pe acolo, nu mă pronunț nici în privința asta).

Și-am încălecat pe un pejo (206) și v-am scris un articol mișto! (sper)

Pe sezonul viitor!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 26.02.13 11:30:07
Validat / Publicat: 26.02.13 14:05:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂDĂRAȘ [HR].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9777 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Schi la Mădăraş [Harghita] - drumurile de acces.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Admin [26.02.13 13:48:26] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

marocanu21 [26.02.13 15:33:57] »

Tot in zona se afla Baile Harghita, la vreo 20 km pana in Miercurea Ciuc venind dinspre Odorhei, cam la 7 km de drumul principal.

Zapada de pe drum nu fusese curatata, noroc ca drumul era mai larg si incapeau 2 masini una pe langa alta.

Statiunea destul de aglomerata, vreo 4-5 partii de schi, cea mai lunga de cca 1 km, una de sanie si un parc tematic.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [26.02.13 15:51:21] »

@marocanu21: Bine, așa mai sunt ceva pârtii prin zonă - de pildă cea din Sovata. Dar dacă aifostacolo, poate ne povestești și nouă!

marocanu21 [26.02.13 19:03:46] »

@Dragos: imediat ce-o sa am putin timp!

cristi_an3000 [05.03.13 11:50:41] »

Avand in vedere ca am luat parte si eu la distractie in ziua respectiva, am adaugat si eu niste poze la review-ul lui Dragos. Scuzati calitatea "telefonica".

dandana [03.05.13 02:02:45] »

Un pejo si 206... a urcat pana sus la Madaras??? wow...

Ce mi-a fost mie rusine si necaz ca azi am facut cale intoarsa de pe la jumatea drumului, eu calare pe un SF, dar dupa ce am ajuns la scrierea 'mneatale mai ca imi vine acu' sa incalec si s-o pornesc din nou intr-acolo spre vindecarea nadufului

Singura "alinare" pt rusinea ce ma cuprinse ar fi faptul ca pejo a urcat iarna, iar eu azi pe drum cu grohotis si capcane (gropi, santuri) si cu niste roti care nu numai ca-s de oras dar sint si cu un talon cam la juma' fata de unele normale...

na, ca nu mai stiu ce motive sa invoc s-o zicem p-aia dreapta... mi-a fost cam frica

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [03.05.13 09:52:26] »

@dandana: n-am spus nicăieri că aș fi urcat acolo cu pejo-ul din dotare... De fapt, am fost cu un Audi (nu știu de care - al colegului), însă pot spune că aș fi urcat fără probleme și cu mașinuța noastră, cu condiția să fi luat lanțurile cu mine.

În schimb, apropo de faptul că (atunci) nu era complet curățat drumul de zăpadă, exact asta bănuiam și chiar i-am spus colegului: că dacă ar fi fost „la negru”, probabil n-am fi putut urca (și chiar am menționat asta și în articolul de mai sus). Și așa erau gropi, darmite fără zăpadă...

Când s-o mai topi, poate încerci varianta drumului de vară, prezentată și ea mai sus (v. și harta).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dandana, marocanu21
Alte impresii din această RUBRICĂVârful Harghita-Mădăraş - schi & drumeţii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054446220397949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1