77636 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Peștera Bolii [Bănița-Peștera, HD]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.05.2017
DE
Avatar mishu
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 10.07.09
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
--
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: --

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Splendoare in natura - Pestera Bolii, Petrosani


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Parafrazand titlul unui celebru film ne continuam incursiunea in frumusetile zonei Petrosani astfel incat dupa ce am admirat Cheile Banitei (spre care nu exista indicatoare) urmatoarea oprire a fost semnalizata, insa ca un fapt amuzant, acolo unde drumul o ia spre pestera Bolii sunt doua indicatoare, unul mai mare spre Cetatea Banitei si unul mai mic spre pestera Bolii. Normal ca speram sa ajung si la acea cetate, ca doar era marcata, insa am aflat ca de fapt nu se mai gasesc decat niste pietre in zona si nimic din ce este in zona nu da semne ca acolo s-ar fi aflat candva o cetate. Am fost putin sceptica, insa am vazut ulterior un documentar in care gazda noastra din pestera impreuna cu un reporter au fost in zona cetatii si au dat la o parte muschiul asezat pe unele pietre, si le-am dat dreptate.

In primul articol am povestit ca am intalnit oameni deosebiti in minivacanta petrecuta la Petrosani, aici aveam sa cunosc o alta persoana deosebita care ne-a asteptat pentru a ne povesti mai multe si care se numeste Szuhanek Imre Sandor, presedinte al Asociatiei Petroaqua, o persoana care respecta natura si vrea sa arate si celorlalti cum sa o respecte. Am aflat si unele amanunte din activitatea sa din urma (de asemenea prin modestia caracteristica am aflat aceste lucruri de pe net sau de la unchiul meu). Astfel in 1978 impreuna cu un echipaj romanesc a strabatut Marea Neagra pe o pluta, 25 zile, 480 mile marine, fiind prima astfel de expeditie din Romania si stabilind astfel si un record european. De asemenea incepand cu anul 1962 a devenit o traditie in strabaterea raurilor Romaniei (Mures, Olt, Siret) pe ambarcatiuni construite din diverse materiale, de la lemn si pana la sticle PET.

Asadar avand un astfel de ghid am pornit in descoperirea pesterii Bolii care este una dintre cele mai mari pesteri din Transilvania si care face parte din Parcul National Gradistea Muncelului-Cioclovina.

Introducerea acestei pesteri in circuitul turistic se datoreaza Asociatiei ecologiste Petroaqua si a echipelor de Salvamont din zona care in 2006 decid reabilitarea acestei pesteri. Vreme de cateva luni de aici au fost scoase tone de gunoi, au fost amenajate 4 poduri si au fost puse in evidenta caracteristicile pesterii prin iluminat cu leduri de diferite culori.

Pestera este una cu o deschidere impresionanta asa cum se vede de sus din drum, doar ca pentru a ajunge la ea sunt de coborat niste scari (destul de abrupte pentru unele persoane, asa ca mama mea din pacate nu a putut cobori). Cum am intrat insa in pestera in fata ochilor ni s-a deschis un spatiu vast care parea parca desprins dintr-o lume fantastica, avand in vedere si efectele spectaculoase oferite de iluminatul cu leduri. Pe langa acest iluminat Dl Szuhanek avea si o lantern cu care ne mai accentua din loc in loc anumite caracteristici ale pesterii.

Am intrat in pestera si a inceput povestea care se pare ca se duce pana in urma cu 16000 de ani cand debitul mare de apa si bolovani in timpul marii glaciatiuni au strapuns peretele de calcar. Dar prima atestare documentara dateaza din 1404 cand regele Sisismund al Ungariei doneaza pestera unui nobil pe numele Bolia, ca o recunoastere a meritelor sale (protejase 2 saptamani niste comercianti care fusesera atacati de tatari) de aici provine numele. Despre Bolia mai departe se spune ca ar fi fost decapitat la 1415 la Viena, iar unii cronicari spun ca descendentii lui ar fi marii matematicieni Bolyai.

Pestera era locuita inca din paleolitic (de 16000 de ani) iar in 1864 cand s-a construit calea ferata, s-a gasit un tezaur monetar in care erau monezi cu Alexandru Macedon ceea ce arata ca inca din vechime (400 ani inainte de Cristos) comerciantii se adaposteau in aceasta pestera care se pare ca facea parte dintre drumurile care legau Occidentul de Orient.

Si astfel mergand prin aceasta zona de intrare in pestera ajungem intr-o zona de spectacole. Aici este montata o scena si frecvent au loc menifestari culturale, iar in acel weekend aici urma sa se desfasoare un concert a-capella sustinut de Corul Bisericii Romano Catolice din Petroșani, Corul Bisericii Ortodoxe din Petroșani si Corul Forumului German din Reșița.

Aici pe marginea scenei am intalnit o inscriptie interesanta: “Nu te teme niciodata de umbre, ele arata ca exista lumina in apropiere” Gary Sinise, nu era cazul sa vad cine este pentru ca deja il cunostea din serielul de televiziune CSI.

Mai vedem pe unul dintre peretii pesterii un blazon familial pictat de o familie de nobili (Kendeffy sau Candea) este discutabil ce inseamna, dar probabil ca aceasta familie detinand zona au incercat sa arate acest lucru si pentru pestera.

Intalnim totodata si prima legenda, Aici este o legenda frumoasa, aici se leaga religia dacica a lui Zamolxe de crestinism, legenda spunand ca aici era sefa de comunitate o jupaneasa care era foarte frumoasa dar foarte rea si care a avut un iubit care a plecat in razboi, si aici intervin cele 2 religii, aceasta jupaneasa era crestina dar isi mai pastra traditiile dacice, si intr-o noapte a auzit lupii albi urland, iar istoria spune (iar lumea dacica stia asta), Zamolxe inainte de a muri a chemat preotii si le-a spus: “Voi dupa moarte va veti transforma in lupi albi”, iar urletul lupului alb inseamna chemare la adunare, pericol, iar legenda spune ca Jupaneasa auzind lupii albi urland a venit la pestera si s-a rugat la Maica Domnului insa (aici intervine fantasticul din poveste) a fost transformata intr-o apa sa mearga sa-si caute iubitul in zari indepartate.

Chiar daca este doar o poveste aceasta este frumoasa si crestinismul este imbinat cu religia dacica (traditii, obiceiuri) astfel incat aceasta se pare ca este originea numelui (Jupaneasa) acestui rau.

A urmat traversarea primului pod, Podul Luminii (aici pe la inceputul podului a trebuit sa plecam putin capetele asa ca atentie), si am ajuns intr-o zona in care se gaseste icoana Sf Varvara.

Vreau sa revenim putin la cele 4 poduri, numite in ordinea in care se parcurg: Podul Luminii, Podul Liliacului (numit astfel deoarece imita zborul unui liliac), Podul Sabia Dacica, Podul Suspinelor.

Despre Podul Sabia Dacica am aflat ca este singurul pod suspendat din Romania care este curbat.

Aceste poduri nu sunt creatia unor arhitecti ci ele se datoreaza echipelor de salvamontisti si a celor din asociatia Petroaqua.

Revenind la icoana Sf Varvara, in 1850 cand incepe era masinilor cu aburi si binenteles nevoia de carbune se accentueaza, se deschid minele in Petrosani, iar din fostul imperiu vin aici 16 natii ca si colonisti pentru a deschide zona (inclusiv comercianti) cei care vin provin din zona saxona si slovaca aducand cu ei cultul Sf Borbala, dar in slavona B fiind citit V ajungem astfel la Sf Varvara.

In acest loc pana cand incepe marea criza din 1929 cand a fost si greva minerilor, minerii veneau in fiecare an de Sf Varvara, pentru a se ruga, cantau imnul minerilor, apoi lumea se distra si chiar se si dansa.

Dupa acest moment aceste manifestari au fost interzise, si abia in 2006 s-a reluat aceasta traditie, dar care se pare ca nu prea mai prinde la mineri si nici chiar la localnici.

Ne-am continuat mai departe drumul, si am vazut pe unul dintre peretii pesterii aparitia Maicii Domnului, un fenomen natural aparut din umezeala pesterii, aici se spune ca a venit Jupaneasa.

Calauza noastra ne poarta mai departe pasii si astfel ajungem la niste desene pe pereti. Fara a ne lasa prea mult sa banuim despre ce este vorba a lamurit misterul. Desenele sunt doar niste replici ale desenelor originale din pesterile de la Altamira iar Pestera Bolii a fost pestera care a servit drept platou de filmare al unui film realizat de televiziunea germana ZDF.

Filmul numit “Codul zeilor” prezenta viata si obiceiurile oamenilor preistorici, iar pestera Bolii a fost aleasa din cele 200 de pesteri candidate.

Primul desen reprezinta niste lupi la vanatoare si liniile simple reusesc sa dea viata acestora aratand miscare. Un al doilea desen interesant (cu originea in Mali) reprezinta niste puncte care prin presupuneri ar fi fost atribuite primului si astfel celui mai vechi calendar, avand astfel o vechime de circa 16000 ani (avea 365 puncte) insa paleontologii au spus ca este doar o presupunere deoarece calendarul a aparut cand omul a trecut de la culegator si vanator la agricultura iar stiinta spune ca agricultura a aparut in urma cu 5000 ani, deci 10000 ani nu se regasesc intr-o explicatie rationala.

Acestea sunt informatiile aflate de la ghidul nostru si ca sa nu ne lase chiar in ceata ne-a oferit si un moment de relaxare, se pare ca Picasso vizitand o expozitie de arta paleolitica ar fi zabovit destul de mult in fata acestor desene cu animale, iar insotitorii sai intrigati l-au intrebat care este motivul. Picasso s-a interesat de vechimea desenelor iar replica lui i-a lasat fara glas pe insotitori: “Inseamna ca in ultimii 16000 de ani in arta nu s-a facut nici un pas”

Avanseaza istoria, avansam si noi prin pestera si ajungem astfel la o platforma care aparent nu pare a spune ceva, insa urma sa aflam ca si aici s-au scris file din istoria noastra.

Mai precis, in 1916 in timpul Primului Razboi Mondial, trupele romane trec pasul Valcan ocupand Valea Jiului iar in zona este trimisa o trupa de elita a Germaniei (Alpenkorps din Wurttenberg) in care celebrul Rommel era locotenent. Armata germana vine pana la intrarea in pestera cu trenul iar aici sunt descarcate si depozitate lazi cu munitie. Iar in pasul Valcan se da o batalie apriga in mijlocul iernii despre care mai tarziu Rommel va povesti in cartea sa “Infanteria ataca” povestind destul de frumos despre batalionul oltenesc care a apparat zona spunand: “Prost echipata, neinstruita dar se lupta cu incapatanare si se camuflau atat de bine in teren ca erau aproape invizibili”

In 1925 aici inca se mai gaseau lazi de munitie goale.

Despre Rommel puteti citi mai multe aici en.wikipedia.org/wiki/Erwin_Rommel

Cred ca multa lume a auzit de Rommel si de celebra lui porecla “Vulpea Desertului” iar eu am citit carti in care Rommel a fost personaj principal si am fost impresionata de personalitatea lui. Stiam de asemenea de implicarea lui in atentatul carte trebuia sa-l omoare pe Hitler insa cam atat.

Se stie ca pe noptiera lui Hitler se gaseau 2 carti Mein Kampf si cartea lui Rommel, de altfel Rommel a fost respectat de Hitler astfel incat dupa acea conspiratie avand in vedere respectul de care se bucura Rommel i-a propus ca in schimbul sinuciderii familia sa-i fie lasata in pace, lucru care de altfel s-a si intamplat, Rommel alegand sinuciderea cu cianura in octombrie 1944. Ce am mai aflat citind astfel putina informatie din Wikipedia a fost ca fiul lui a fost din 1974-1996 primarul orasului Stuttgart, o persoana foarte respectata si care a ajutat mult la dezvoltarea orasului.

Revenim insa la pestera noastra si vedem Luminita de la capatul tunelului, asta deoarece iesirea din pestera se face pe calea ferata si de aceea nu exista un pod care sa te duca pana la iesire.

Aici la iesire avem si partea nefericita a Cetatii Banitei, muncitorii italieni care au lucrat la construirea caii ferate si a apeductului au folosit blocuri din cetatea Banitei asa ca puteam spune oarecum ca cetatii i s-a gasit acum o noua utilizare.

Despre cetate as vrea sa mai spun doua vorbe, ea a fost construita in asa fel incat sa nu se poata ajunge la ea, astfel incat ea nu a putut fi cucerita, aceasta a facut ca armata romana sa astepte la poalele muntelui ca cei 20-30 locuitori sa coboare din cetate cand raman fara hrana.

Am inceput sa parcurgem drumul spre iesire insa cu o scurta deviere pentru a trece printr-un spatiu ingust, si a mai ajunge intr-o alta incapere unde am mai avut parte de o poveste.

Aici in 1964 s-au facut sapaturi arheologice si s-au gasit cele 3 nivele de civilizatie din epoca de piatra in primul nivel unelte de silex, mergand apoi spre ultimul strat unde avem ceramica de Cotofeni, ceea ce acopera o perioda de 6-7000 de ani perioada in care a fost locuita pestera.

Tot de aici vedem daca ne uitam spre iesire “Inima Pesterii” (o sa o vedeti in poze reprezentata ca o inima rasturnata) ceea ce naste alte legende si avem si aici pe un panou in perete legenda fetelor de maritat care isi vor gasi alesul daca se vor ruga la Icoana Maicii Domnului si vor adresa ruga uitandu-se spre inima rasturnata.

Cu aceste ultime momente parasim pestera si urcam tot acel lung sir de scari avand bucuria ca AmFost Acolo

Povesti sau nu, nu stim asta, in fond si viata noastra este o poveste pe care o traim si pe care copiii nostri o transmit mai departe. Eu va invit sa nu ocoliti aceasta pestera daca va veti afla prin zona poate ca nu va veti ruga de maritis, dar in mod sigur pestera va va oferi clipe magice.

Rog adaugarea acestui filmulet care prezinta imagini din pestera youtube

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de mishu in 16.05.2017 15:06:16

Validat / Publicat: 16.05.17 22:13:56


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1816


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  74000 PMA (din 57 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

Cele mai recente 2 ecouri scrise la acest articol [pagina 2, ecourile 31 - 32]
pentru ecouri mai vechi, folosiți PAG.URM, PAG. PREC (vezi mai jos)
Pentru ÎNTREGUL ȘIR de ecouri, în ordine cronologică, începeți cu PAGINA 1
SAU puteți consulta forma MONOBLOC (nepaginată) a ecourilor click aici
.
- noi doi
[08.06.17 13:37:52]
» mesaj pers

   Am fost si noi la Pestera Bolii chiar a doua zi dupa traseul din Parang. Cand am citit review-ul dumneavoastra, care este complet, cu atatea informatii interesante m-am lasat pagubasa :)) nu-mi vine sa mai scriu, ati spus dumneavoastra tot ce putea fi spus. Va felicit pentru articol si fotografii si recomand tuturor sa viziteze aceasta pestera frumoasa!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- mishu
[08.06.17 14:07:38]
» mesaj pers

   @noi doi: In primul rand eu sunt @mishu asa ca ne spunem pe nume indiferent de varsta. Nu stiu daca voi ati vizitat pestera cu ghid sau nu, noi am avut acest noroc (am avut pile :)), si nu cred insa ca o destinatie poate fi apanajul doar unei persoane, pentru ca fiecare vede si simte lucrurile in felul lui. Si eu simt asta uneori, insa imi zic ca poate daca macar o propozitie din ce vreau sa spun este pe placul cititorului nu pot decat sa ma bucur.

   Cand am vazut pozele am constatat ca nu sunt nici pe departe atat de frumoase pe cat este locul si sunt convinsa ca doar daca vei pune pozele facute de tine si vom fi cu totii mai castigati, asa incat iti multumesc pentru vizita si aprecieri si astept sa citesc si parerile tale.

   O zi frumoasa in continuare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
.

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 • Pe urmele dacilor in Pestera Bolii (Aug.2013) - punctaj satisfactie: 10.00 (scris in 29.08.13 de iuliaen din BUCURESTI) - RECOMANDĂ
 • Peştera Bolii (Jul.2013) - punctaj satisfactie: 10.00 (scris in 27.07.13 de baby eyes din GEOAGIU-BăI [HD]) - RECOMANDĂ
  [Selectat ca MINI-GHID AmFostAcolo ptr această destinaţie]
 • N.B.: Recomandarile evidenţiate (pe fond galben) aparţin unor autori cu statut de membru GOLD sau superior

 • Vezi MG AFA pentru această destinaţie
 • INFO:
 • PUNCTE SATISFACŢIE MEDIE pentru acest obiectiv: 10.00
 • GRAD RECOMANDARE: 100.00%
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[59] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] Pestera Bolii - Cele doua indicatoare si asa cum vedeti indicatorul catre cetatea care nu mai exista este mai mare. -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855302">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855302"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855302">Şterge vot</a></div><span id="v9855302" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855302)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855302Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855302MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] Pestera Bolii - Cele doua indicatoare si asa cum vedeti indicatorul catre cetatea care nu mai exista este mai mare.
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] Pestera Bolii - Oare ce ne asteapta in spatele acestui gard? -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855303">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855303"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855303">Şterge vot</a></div><span id="v9855303" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855303)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855303Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855303MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] Pestera Bolii - Oare ce ne asteapta in spatele acestui gard?
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2017] Pestera Bolii - Harta Traseului de vizitare -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855304">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855304"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855304">Şterge vot</a></div><span id="v9855304" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855304)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855304Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855304MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] Pestera Bolii - Harta Traseului de vizitare
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Pestera Bolii - detalii ale traseului -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855305">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855305"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855305">Şterge vot</a></div><span id="v9855305" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855305)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855305Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855305MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Pestera Bolii - detalii ale traseului
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Pestera Bolii - Ne indreptam spre scari -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855306">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855306"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855306">Şterge vot</a></div><span id="v9855306" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855306)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855306Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855306MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Pestera Bolii - Ne indreptam spre scari
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] Pestera Bolii - Acolo jos e intrarea in pestera -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855307">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855307"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855307">Şterge vot</a></div><span id="v9855307" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855307)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855307Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855307MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] Pestera Bolii - Acolo jos e intrarea in pestera
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Pestera Bolii - Ne pregatim de mari descoperiri -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855308">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855308"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855308">Şterge vot</a></div><span id="v9855308" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855308)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855308Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855308MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Pestera Bolii - Ne pregatim de mari descoperiri
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Pestera Bolii - Tot inainte! -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855309">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855309"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855309">Şterge vot</a></div><span id="v9855309" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855309)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855309Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855309MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Pestera Bolii - Tot inainte!
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] Pestera Bolii - Suntem la intrarea in pestera -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855310">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855310"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855310">Şterge vot</a></div><span id="v9855310" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855310)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855310Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855310MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] Pestera Bolii - Suntem la intrarea in pestera
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2017] Pestera Bolii - Blazonul familiei Kendeffy/Candea -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855311">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855311"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855311">Şterge vot</a></div><span id="v9855311" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855311)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855311Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855311MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] Pestera Bolii - Blazonul familiei Kendeffy/Candea
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2017] Pestera Bolii - Legenda Jupanesei -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855312">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855312"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855312">Şterge vot</a></div><span id="v9855312" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855312)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855312Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855312MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2017] Pestera Bolii - Legenda Jupanesei
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2017] Pestera Bolii - Opera naturii -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855313">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855313"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855313">Şterge vot</a></div><span id="v9855313" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855313)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855313Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855313MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017] Pestera Bolii - Opera naturii
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2017] Pestera Bolii - Lumini si umbre -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855314">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855314"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855314">Şterge vot</a></div><span id="v9855314" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855314)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855314Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855314MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2017] Pestera Bolii - Lumini si umbre
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2017] Pestera Bolii - interior pestera unde in dreapta se vede scena iar in stanga luminat cu albastru primul pod -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855315">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855315"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855315">Şterge vot</a></div><span id="v9855315" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855315)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855315Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855315MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] Pestera Bolii - interior pestera unde in dreapta se vede scena iar in stanga luminat cu albastru primul pod
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2017] Pestera Bolii - Si vorbele lui Gary Sinise -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855316">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855316"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855316">Şterge vot</a></div><span id="v9855316" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855316)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855316Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855316MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] Pestera Bolii - Si vorbele lui Gary Sinise
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2017] Pestera Bolii - Aceasta este scena unde se tin spectacolele -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855317">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855317"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855317">Şterge vot</a></div><span id="v9855317" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855317)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855317Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855317MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017] Pestera Bolii - Aceasta este scena unde se tin spectacolele
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2017] Pestera Bolii - Podul Luminii -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855318">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855318"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855318">Şterge vot</a></div><span id="v9855318" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855318)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855318Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855318MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2017] Pestera Bolii - Podul Luminii
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2017] Pestera Bolii - si undeva in plan secund altarul Sf Varvara -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855319">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855319"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855319">Şterge vot</a></div><span id="v9855319" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855319)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855319Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855319MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2017] Pestera Bolii - si undeva in plan secund altarul Sf Varvara
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2017] Pestera Bolii -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855320">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855320"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855320">Şterge vot</a></div><span id="v9855320" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855320)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855320Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855320MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2017] Pestera Bolii
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P20 [MAY-2017] Pestera Bolii -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855321">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855321"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855321">Şterge vot</a></div><span id="v9855321" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855321)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855321Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855321MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2017] Pestera Bolii
foto mishu [16.05.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P21 [MAY-2017] Pestera Bolii - Vedere inspre scena de pa pod -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855322">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855322"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855322">Şterge vot</a></div><span id="v9855322" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855322)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855322Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855322MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2017] Pestera Bolii - Vedere inspre scena de pa pod
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2017] Pestera Bolii -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855323">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855323"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855323">Şterge vot</a></div><span id="v9855323" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855323)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855323Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855323MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2017] Pestera Bolii
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2017] Pestera Bolii - Altarul inchinat Sf Varvara -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855324">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855324"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855324">Şterge vot</a></div><span id="v9855324" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855324)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855324Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855324MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2017] Pestera Bolii - Altarul inchinat Sf Varvara
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2017] Pestera Bolii - Langa icoana Sf Varvara se afla imnul minerilor -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855325">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855325"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855325">Şterge vot</a></div><span id="v9855325" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855325)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855325Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855325MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2017] Pestera Bolii - Langa icoana Sf Varvara se afla imnul minerilor
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2017] Pestera Bolii - Peretele pe care a aparut in mod natural (infiltratii, mucegai...) chipul Fecioarei Maria -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855326">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855326"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855326">Şterge vot</a></div><span id="v9855326" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855326)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855326Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855326MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2017] Pestera Bolii - Peretele pe care a aparut in mod natural (infiltratii, mucegai...) chipul Fecioarei Maria
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2017] Pestera Bolii - noi ne continuam drumul prin pestera -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855327">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855327"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855327">Şterge vot</a></div><span id="v9855327" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855327)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855327Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855327MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2017] Pestera Bolii - noi ne continuam drumul prin pestera
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAY-2017] Pestera Bolii - Desenele cu lupi si care au aparut in filmul realizat de ZDF -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855328">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855328"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855328">Şterge vot</a></div><span id="v9855328" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855328)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855328Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855328MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAY-2017] Pestera Bolii - Desenele cu lupi si care au aparut in filmul realizat de ZDF
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [MAY-2017] Pestera Bolii - Podul liliac in plan mediu -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855329">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855329"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855329">Şterge vot</a></div><span id="v9855329" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855329)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855329Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855329MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [MAY-2017] Pestera Bolii - Podul liliac in plan mediu
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [MAY-2017] Pestera Bolii - Tot copii ale unor desene preistorice cele care au dus la presupunerea unui calendar -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855330">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855330"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855330">Şterge vot</a></div><span id="v9855330" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855330)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855330Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855330MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [MAY-2017] Pestera Bolii - Tot copii ale unor desene preistorice cele care au dus la presupunerea unui calendar
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [MAY-2017] Pestera Bolii - ne apropiem de pod -- foto by <b>mishu</b> [uploaded 16.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855331">Şterge vot</a></div><span id="v9855331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [MAY-2017] Pestera Bolii - ne apropiem de pod
foto mishu [16.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[59] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.256531953812 sec