ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2013
DE Lisa
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Moldova
ÎNSCRIS: 14.07.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Bucovina - un tinut de poveste

TIPĂREȘTE

Pentru ca orice poveste incepe cu a fost odata si povestea mea despre acest tinut minunat va incepe cu: A fost odata Bucovina.

A fost odata un tinut ascuns intre munti, un loc unde traditiile inca mai exista, unde oamenii inca mai zambesc domol cand te intalnesc, un loc unde fiecare biserica si manastire are povestea ei desprinsa parca din basmele spuse de bunica iarna la gura sobei.

Am copilarit in Bucovina si poate de aceea acest loc are pentru mine un farmec aparte. Si astazi de cate ori revin simt inca mirosul colacilor scosi din cuptor, a alivencilor aurii si a placintelor cu mac pe care doar acolo le-am mancat. Si astazi revad cu ochii mintii taranii imbracati in straie populare indreptandu-se duminica spre biserica, catrintele femeilor ce se leganau usor, "camesile" barbatilor cusute de mainile indemanatice ale nevestelor, bunditele tivite cu blana de dihor si cizmele militaresti pe care le incaltau flacaii in zilele de sarbatoare. Si astazi imi amintesc cu cata credinta si adanc respect ascultau satenii slujba de duminica, cu cata smerenie urmareau povetele batranului preot. O, ce vremuri... !

Imi amintesc cu cata dragoste si devotament ingrijeau mormintele rudelor din curtea bisericii, pe care plantau flori si aprindeau lumanari in fiece zi de sarbataore. Astazi putine lucruri s-au mai pastrat, portul stramosesc a fost inlocuit incet incet cu haine moderne, tinerii sunt tot mai putini la slujba duminica, mormintele sunt mai impunatoare si mai scumpe, dar tot mai pustii.

Si totusi Bucovina nu renunta, este poate unul din putinele locuri din tara unde traditia inca mai castiga lupta cu modernismul. Nu poti sa spui ca ai vazut Bucovina daca nu treci fie si pentru cateva clipe pe la manastirile ce au dus faima acestor locuri in zari indepartate. Bucovina inseamna in primul rand Putna, Sucevita, Voronet, Moldovita, Arbore, Humor.

Am facut zilele trecute o calatorie pe un traseu de vis dinspre Radauti, Marginea, Sucevita, prin pasul Mestecanis, Moldovita, Vatra Moldovitei, Sadova, Campulung Moldovenesc, Vama, Frasin, Brosteni, Poiana Teiului, Bicaz.

Am plecat de dimineata din Radauti si am facut o scurta oprire in satul Marginea, sat cunoscut pentru arta olaritului . In atelierele deschise publicului poti sa privesti cum maini pricepute dau forma lutului galben, cum vasele sunt apoi lasate la soare sa se usuce si apoi sunt arse in cuptoare pana devin negre, Dupa ardere suprafata vasului este frecata cu o piatra- o lespede de gresie: acesta este lustrul negru caracteristic si tot asa se realizeaza diferitele ornamente lustruite cu caracter geometric. E un mestesug care inca fascineaza privitorul in era vaselor de tefal si yena.

Am parasit cu greu expozitia si ne-am indreptat spre prima manastire in drumul nostru, spre Sucevita.

Despre Sucevita s-au scris sute de articole si s-au facut tot pe atatea documentare, dar nimic nu egaleaza cu ceea ce simti personal cand treci de portile acesteia.

De cum treci poarta manastirii te intampina un aer de pace, de liniste, de respect, toti turistii din nestiute motive vorbesc in soapta parca cu teama de a nu tulbura seninatatea din jur. Despre datele istorice si religioase o sa aflati cu siguranta mai multe de la maicutele ghid care dau explicatii ample despre istoria locului, despre semnificatia picturilor si despre conducatorii acelor vremuri. Am privit fetele maicutelor ce slujesc in manastire si fara sa vreau m-am intrebat, ce dezamagiri le-o fi purtat pasii spre viata austera din manastire, ce taine se ascund in spatele hainelor cernite? Unele sunt tinere, altele merg in baston, dar toate poarta pe fata zambetul si impacarea pe care doar o viata curata o imprima chipului.

Am parasit manastirea cu regretul ca timpul trecuse prea repede, si am mai privit inca o data zidurile inalte ce o inconjoara si care vorbesc peste ani de vremurile grele si nesigure in care acesteia i-a fost dat sa straluceasca. Drumul ne-a dus mai departe spre pasul Mestecanis, un drum absolut superb pe care fiecare roman ar trebui sa-l parcurga intr-o zi, am urcat prin paduri impunatoare, am coborat in rape adanci si nu putine au fost momentele cand ma asteptam sa vad calaretii lui Stefan cel Mare aparand din codrul intunecat. E o senzatie stranie de intoarcere in timp, de traire a altor vremuri. Sus in pas era din pacate ceata si nu am reusit sa vedem ca alta data frumusetea impresionanta a muntilor ce se desfasoara la picioare. Acolo in zilele senine se zareste un peisaj absolut magnific, muntii se inalta de parca ar mangaia cerul, pasunile verzi se intind lenese sub razele soarelui, din loc in loc se itesc capitele de fan, cate o vacuta plictisita intoarce capul si te priveste cu ochi umezi, iar turmele de oi isi anunta venirea cu clinchet vesel de clopotei. Timpul pare ca se opreste in loc si te intrebi fara sa vrei: In ce secol suntem?

Am coborat usor spre satul Ciumarna si de acolo mai departe spre Moldovita. Manastirea a fost inaltata de Petru Rares in 1532 si zugravita in 1537. Tonalitatea cromatica dominanta este rosu-brun, fata de albastrul Voronetului si verdele Arborei sau rosu-ocru al Humorului. Nu am vizitat de data aceasta manastirea dar daca ajungeti in zona nu o ratati.

Povestea mea se centeraza de asta data pe peisajul magnific prin care vei trece in drumul spre Campulung Moldovenesc si apoi spre Bicaz. Soseaua noua, modernizata face ca deplasarea sa fie una extrem de confortabila dandu-ti astfel ragazul sa privesti peisajul ce se schimba de la o clipa la alta, muntii ce se apleaca parca peste drum si rauri navalnice ce intovarasesc soseaua mereu, ca un caine credincios stapanul.

Si ca sa nu uit, peste tot, de la Radauti la Bicaz sunt nenumarate locuri de cazare, pensiuni cochete unele mai mari, adevarate hoteluri, altele micute si pline de flori, de multe ori chiar in curtea gospodarilor.

Si agale admirand locurile ne-am apropiat si de Brosteni, va mai amintiti de Ion Reanga si de ale sale - Amintiri din copilarie? Zicea Ion Creanga despre Brosteni: "Si satul Brosteni fiind imprastiat mai ca toate satele de la munte, nu se rusina lupul si ursul a se arata ziua-meaza-mare prin el, o casa ici sub tiharaia asta, alta dincolo de Bistrita, sub alta tiharaie, ma rog unde I-a venit omului indemana sa si-o faca. Si Irinuca avea o cocioaba veche de barne, cu ferestre cat palma, acoperita cu scanduri, ingradita cu razlogi de brad si asezata chiar sub munte, pe malul stang al Bistritei, aproape de pod. Irinuca era o femeie nici tanara, nici tocmai batrana, avea barbat si o fata balcaza si lalaie, de-ti era frica sa innoptezi cu dansa in casa. Noroc ca de luni de dimineata si pana sambata n-o mai vedeai: se ducea cu tata-sau in munte la facut fereastra".

Astazi doar muntele si Bistrita mai amintesc de povestile lui Creanga.

Am plecat mai departe si nu dupa mult timp am zarit coada lacului Bicaz, pe care l-am inconjurat pentru a ajunge la baraj.

Inconjurul lacului se face prin cea mai frumoasa zona pe care o are Moldova, de o parte lacul cu apele sale albastre si limpezi, de partea cealalta a soselei muntele impunator. E foarte frumos. Atunci am realizat ce tara minunata avem, cate frumuseti stau ascunse si abia asteapta sa fie descoperite, cat de pura ne este inca padurea si apa si aerul. Am calatorit prin multe locuri din Europa dar putine pot rivaliza cu traseul despre care va vorbesc. Noi nu stim din pacate sa ne popularizam mai bine minunatiile cu care ne-a inzestrat natura, in alte tari ar fi beneficiat de o imensa publicitate care ar fi adus milioane de turisti si castiguri pe masura. Asta e.

Am ajuns la lacul Bicaz si am facut un scurt popas la restaurantul de pe ponton acolo unde se serveste si masa.

Pe lacul Bicaz s-a deschis de cativa ani un hotel plutitor, parca Lebada se numeste cu spatii de cazare si vedere spre lac. Nu stiu ce conditii ofera, hotelul are trei stele. Tot in zona sunt foarte multe casute de lemn ce pot fi inchiriate. Pe lac se fac plimbari cu vaporasul de o jumatate de ora, 10 lei adulti, 5 lei copii. Se pot inchiria hidrobiciclete, am vazut ca se facea ski nautic, se puteau inchiria si barci cu motor. Se pot petrece cateva zile extrem de placute in zona lacului Bicaz.

Ca o concluzie, daca inca nu stiti unde sa mergeti intr-un scurt concediu in Romania, alegeti fara ezitare Bucovina.

Ceea ce am prezentat eu este doar o mica parte din tot ce ofera zona de nord a tarii, mai sunt multe manastiri de vizitat, Putna, Arbore, Dragomirna, Volovat, Radauti, Voronet, Patrauti, (ridicata de Stefan-cel-Mare), apoi Cetatea de Scaun de la Suceava, Gura Humorului, Solca cu catedrala din salina si casa-muzeu, Casa memoriala Ion Creanga si Ciprian Porumbescu, mai jos Cheile Bicazului si Lacul Rosu.

Bucovina ramane de departe locul unde redevii copil, unde povestile inca mai sunt ascultate cu sufletul la gura, unde peisajul iti mangaie ochii si sufletul, unde inca mai miroase a fin proaspat cosit, unde natura inca se incapataneaza sa ramana ca acum cateva sute de ani. Oamenii sunt primitori iar bucatele sunt: "ca la mama acasa". Mergeti la o slujba duminica in oricare manastire va iese in cale si o sa vedeti ca acolo credinta nu s-a pierdut, e inca vie, puternica si autentica si poate mai mult decat atat, leaga cu firul nevazut al credintei, comunitati intregi.

Nu intamplator am spus, Bucovina-un tinut de poveste.


[fb]
---
Trimis de Lisa in 14.08.13 00:38:06
Validat / Publicat: 14.08.13 05:00:50

VIZUALIZĂRI: 2978 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lisa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

TraianS
[14.08.13 09:24:50]
»

Ai scris cu suflet.

Cristinaana
[14.08.13 10:45:02]
»

Am fost in Bucovina in 2007 si cu toate ca nu am stramosi din acele parti si nu am locuit niciodata acolo, eu fiind din Hunedoara, am simtit ca Bucovina este locul meu de suflet unde ma simt acasa. Si acum imi amintesc emotia pe care am trait-o la Voronet, Sucevita, Putna, Arbore si in tot acel tinut de basm.

Felicitari pentru impresiile scrise cu multa dragoste!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[14.08.13 11:17:53]
»

Deosebit, remarcabil & "pentru sufletul meu" articol, motiv pentru care am ținut să felicit personal autoarea.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.08.13 12:35:51]
»

Recent am revenit și eu din Bucovina. Din păcate, aerul de pace și atmosfera duhovnicească resimțită în mai toate mănăstirile, au fost brutal tulburate, după gustul meu, de evenimente mult prea lumești în seara de sîmbătă: la Sucevița s-au succedat nunțile și botezurile toată după-amiaza, ca într-o biserică parohială obișnuită. Mi s-a părut total nepotrivit corul măicuțelor la ceremonia nupțială, ca să pomenesc doar un aspect nelalocul său. De fapt, nici nu e canonic, și teoretic e și oprit a se face nunți în mănăstire, dar mitropolia sau episcopia locală or avea motivele lor pentru care permit, nu comentez mai mult. Doar că Sucevița, cu curtea plină de petrecăreți, de decolteuri și tocuri, de grupuri așteptînd la o țigară, nu prea mai aducea a mănăstire.

Nu aș circumscrie neapărat motivele pentru care cineva alege monahismul ideii de decepție, de fugă de lume. Sînt și asemenea cazuri, dar cred că e vorba de o minoritate. În principal, cei care aleg viața la mănăstire o fac din chemare și dragoste pentru Dumnezeu, se duc la mănăstire ca la casa lor, nu ca la un azil. Nu caută un refugiu, ci un cămin.

Am și o mică corecție geografică: pasul dintre Sucevița și Moldovița se numește Pasul Ciumîrna, iar cel dintre Moldovița și Cîmpulung - Pasul Curmătura Boului (i se mai zice și Trei Movile - era pe vremuri un popas cu numele ăsta acolo). Mestecăniș este pasul dintre Cîmpulung și Iacobeni, pe drumul spre Vatra Dornei.

Mai merită subliniat că duminica, satele arată ca la emisiunile folclorice de la televizor. Nu credeam să văd atîtea persoane în port popular. Mai cu seamă femei, dar nu doar „babe”, ci și fetițe de 3 - 4 ani, cu bluze albe curate, băsmăluțe roșii, o încîntare! Cînd se termină slujba și pleacă spre casă, colorează ulițele, spre bucuria turiștilor de la oraș, care văd rar așa ceva.

La Marginea sînt magazine de unde poți cumpăra o părticică din acel rai, un ou încondeiat de pildă, pus într-un suport de ceramică neagră, un rezumat al Bucovinei, care poate înveseli un raft în biblioteca de acasă.

LisaAUTOR REVIEW
[14.08.13 21:50:45]
»

@Admin: Multumesc pentru aprecieri, Bucovina ramane o destinatie de vacanta absolut speciala si cine a trecut pe acolo macar o data va reveni cu siguranta.

reatebist
[14.09.14 16:57:02]
»

@Lisa: ai scris o poveste foarte frumoasa care intr un final mi a parut putin rau ca s a terminat asa mult mi a placut cum ai creionat o. adevarul este ca numai cine paseste pe aceste meleaguri isi da seama de incarcatura emotionala pe care o are acest tinut. ma bucur ca am reusit anul trecut sa vizitez impreuna cu familia o mica parte a sa si am ramas cu amintiri de nepretuit. multa lume ma indeamna sa mi fac concediile ,,afara'', si ca sa i multumesc am zis ca dupa ce voi vizita toate frumusetile tarii noastre voi merge si pe acolo. deocamdata n am reusit sa vad, poate doar 10-15 % si am depasit 40 ani... poate pe la 50 sa trec si granita

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Cristinaana, Lisa, reatebist
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bucovina:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058284044265747 sec
    ecranul dvs: 1 x 1