35422 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Bucovina

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
14.10.2012
DE
Avatar roth
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN București
înscris/ă în 04.11.10
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 3 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
800 lei transport si cazare DP
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Pelerinaj Bucovina *1*


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Oferta suna cam asa:

Pelerinaj Bucovinean, 400 lei, 3 zile/2 nopti cazare la hotel Rubin 3* Gura Humorului (vezi impresii), cu demipensiune, autocar 3*+ ghid, eu adaug ca ghida este studenta anul 3 la Teologie.

Vizite cuprinse in oferta:

Humor, Voronet, Putna, Sucevita, Moldovita, Agapia, Neamtu si Varatec.

Era trecuta si cetatea Neamtu insa componenta grupului nu putea face acest obiectiv.

Traseu

Bucuresti-Urziceni-Roman- Suceava-Gura Humorului si intoarcere prin Piatra Neamt.

Plecarea din Bucuresti a fost dis de dimineata, asa cum sta bine calatorului, adica undeva pe la 6,30. Traseu frumos, pitoresc, drum destul de bun... foarte putine portiuni mai slabe, autocar si ghida de nota 10+. Toti eram nerabdatori sa ajungem pe frumoasele plaiuri Moldovenesti, sa ne incarcam sufletul cu bogatia bisericilor/manastirilor noastre care sunt unice in felul lor si carora le este recunoscuta valoare prin faptul ca multe sunt prinse in Patrimoniul Unesco.

Daca nu ne putem lauda la prea multe "locul 1" cu lucruri de valoare e bine de stiut ca Romania este pe acest loc fruntas la premiile Pomme d'Or, un fel de Oscar pentru turism, asta e greu de crezut dar e adevarat. Un astfel de premiu a fost acordat de catre FIJET (Federatia Internationala a Ziaristilor si Scriitorilor de Turism) unui numar de 5 manastiri din Bucovina, premiul fiind expus in muzeul manastirii Moldovita.

Cele 5 sunt Humor, Voronet, Moldovita, Sucevita si Arbore, toate cu picturi exterioare in fresca, unice si reprezentative pentru aceasta zona/perioada

Cum ghida este o iubitoare de istorie/cultura/religie, a tot ce tine si inseamna neamul Romanesc pot sa spun ca am avut cea mai frumoasa si interactiva minivacanta.

Ca o paranteza... tot cu ea am fost si la Kavala-Bulgaria de ziua femei in 2011, bineneteles ca am avut si acolo parte de adevarate ore de cultura generala.

O oprire de voie, de nevoie in zona mausoleului de la Marasesti (un contror RAR) ne da posibilitatea de a face cateva poze si a asculta o frumoasa poveste a faptelor de vitejie petrecute pe aceste plaiuri.

Trecem repede peste... si o pornim mai departe catre primul popas si anume PENSIUNEA MARA, un loc despre care merita sa scriu separat fiindca trebuie promovat/stiut de catre turisti, un loc unde se mananca exceptional, unde ai o parcare imensa, o gradina/terasa de vara f frumoasa si un salon pentru evenimente bine pus in valoare.

Ca date de contact sunt pensiuneamara.com

Dupa o pauza binevenita, o masa mai mult decat copioasa si ieftina plecam mai departe.

Trecem prin Roman, Suceava cu o mica oprire la Cetatea de Scaun si ajungem la Gura Humorului. Decizia unanima a fost sa vizitam manastirea HUMOR si VORONET, acestea fiind in zona noastra dupa care... sa mergem la locul de cazare pentru masa si timp liber cine vrea/poate.

Scurt istoric despre manastiri

Despre fiecare in parte s-a scris si se va mai scrie atat in materiale turistice/istorice cat si pe AFA asa ca eu voi puncta generalitati si lucruri care mie mi-au placut in mod special.

Chiar daca constructia lor este atribuita in general lui STEFAN cel MARE si SFANT trebuie precizat ca nu e tocmai asa, multe sunt ctitori ale altor domnitori ai Moldovei, ale unor logofeti si boieri ai vremi.

Stilul in care sunt construite este unul Bizantin, cu influente Gotice, precum si elemente Moldovenesti propri culturi si vremi respective, pictura este in stil "FRESCA" unica in modul de executie, adica pictura pe tencuiala umeda. Acest lucru presupune o mare putere de concentrare, de vedere in ansamblu a viitoarei imagini, retusul fiind aproape imposibil de realizat.

Ca si imagini, pe majoritatea acestor manastiri gasim atat povestit VECHIUL TESTAMENT cat si NOUL TESTAMENT, un fel inedit de a putea invata si poporul nestiutor de carte la acea vreme cam care este povestea Domnului si Oranduirea LUI.

Totate aceste manastiri sunt alcatuite din

*pridvor --inchis sau deschis

*pronaos

*camera mormintelor sau gropnita

*naos --care cuprinde si Sfintul Altar

Un lucru ce merita stiut este ca fiecare biserica are in naos, in stanga usi de intrare cum te uiti la ea tabloul votiv, pictura ce il reprezinta pe ctitorul acelei biserici, uneori impreuna cu familia cum inchina Domnului Isus macheta bisericii. De aici poti lesne afla de catre cine e ctitorita respectiva biserica.

Un alt lucru pe care l-am aflat este ca in dreapta altarului, cum te uiti la el este icoana cu hramul bisericii, icoana cu ajutorul careia afli ce hram are acea biserica.

In Moldova, mai exact la bisericile Bucovinene care au pictura exterioara o sa gasim arborele genealogic al Mantuitorului, sau "Arborele lui Iesei" cum este el stiut in termeni tehnici, pictat pe diverse nuante predominante ca fundal. Daca la VORONET este albastru, la altele este verde+albastru, sau galbenu+ albastru. Dupa cum frumos spunea ghida, culorile au o puternica semnificatie in pictura crestin ortodoxa.

Poate unii stiu aceste amanunte, insa pentru mine au fost informatii noi si cred ca sunt destui cei care nu stiu randuiala picturii intr-o biserica, unde nimic nu e la voia intamplarii, sunt reguli clare despre cum si ce se poate picta.

Cel mai mult m-a impresionat pronaosul unde gasesti Sinaxarul sau calendarul ortodox in imagini, astfel pentru fiecare zi din an este o pictura cu sfintii sarbatoriti in acea zi. Anul bisericesc incepe la 1 Septembrie, prima mare sarbatoare fiind Nasterea Maicii Domnului, praznuita pe 8 sept. Acest calendar este usor de inteles si urmarit daca are cine sa te invete cum sta treaba cu el.

Astfel fiecare luna incepe cu o imagine care are undeva in coltul din stanga sus... luna in patrar, adica "semiluna" si de aici pe circular e lesne de urmarit fiecare zi. Aceste imagini incep de pe peretele ce da spre camera mormintelor, din stanga usii de intrare in biserica. Stiutorii vor avea bucuria sa descopere sarbatorile importante si nu numai de peste an, iar cei care nu cunosteau taina slovelor sa poata pastra sarbatorile asa cum sunt ele presarate pe intreg anul crestinesc. Din cate am bagat de seama Septembrie e undeva la nivelul ochilor.

Din pacate nu poti obtine toate informatiile, pe de o parte fiindca sunt destul de multe grupuri care viziteaza aceste locuri cam in acelasi timp cu tine, pe de alta nici nu poti retine tot ce afli, e o avalansa de noutati care parca striga "in surdina si neincetat" ca trebuie sa mai treci prin aceste locuri minunate.

La unele manastiri este taxa pentru intrat/pozat, insa doar exterior. Interiorul e protejat impotriva luminii bliturilor prin interdictia totala a filmatului/pozatului. Nu e o metoda sigura, se gasesc destui care ori nu vad ori nu vor sa vada atentionarea.

Prima oprire...scurta.... Cetatea de Scaun... Suceava

Aflata in renovare totala, este totusi deschisa publicului spre vizitare. Pretul e de 5lei/adult si 2 copi/studenti/pensionari.

Cum peste tot sunt muncitori, care sper sa faca treaba buna si in timp scurt nu ai prea multe de vazut/facut. Poate dupa terminare sa ai parte de ghid local care cu siguranta va aduce la viata povesti si obiceiuri ale vremurilor apuse.

Ghida incearca sa faca ca cele cateva minute sa fie interesante, ne povesteste despre nasterea Moldovei, despre bataliile domnitorilor si cate ceva despre Stefan cel Mare.

Privim zidurile groase de aparare, santul de apa care era doar pe 3 laturi, cea nordica avand o inclinatie mare la acea vreme nefiind posibila escaladarea ei fara ca paza sa bage de seama. Cetatea avea multe turnuri de observatie ceea ce o facea foarte sigura pentru acele vremuri.

De curand, cu fonduri europene a fost inaugurat si un fel de muzeul satului, undeva langa intrarea in cetate care se facea pe un pod mobil ce trece peste santul de aparare, astfel prin ridicarea lui ea devenea total izolata/neaccesibila.

Manastirea HUMOR

Prima din sirul celor vizitate in acest pelerinaj este situata la cativa km de orasul Gura Humorului, intr-o zona mirifica, dealuri cu coame blande si vai line, unde inca predomina verdele inchis al toamnei, cu urme razlete de ruginiu si galben.

Prima asezare/datare este de pe la 1400, pe vremea lui Alexandru cel Bun. Aceste ruine se gasesc si astazi in vecinatatea actualei manastiri HUMOR sau HUMORULUI cum mai este stiuta, care este o constructie de secol XVI, facuta pe cheltuiala lui Teodor Bubuiog, logofat la vremea lui Petru Rares.

Picturile atat cele din interior cat si cele de pe fatada, de o reala valoare, sunt opera lui "Toma zugravul de Suceava". Aceste picturi sunt printre cele mai vechi fresce in aer liber din Bucovina.

Peste ani s-au adaugat alte constructii cum ar fi Turnul de aparare, datand din 1641 si ridicat de domnitorul Vasile Lupu. Acest asezamant a fost un important centru de cultura al vremii.

Realizata in stilul vremi, fara turla pe naos, are ca element inedit tainita aflata peste morminte, loc de taina si ascundere a bunurilor in timpuri de rastriste. La fel ca multe alte asezamante bisericesti din zona Bucovinei si aceasta Mmnastire a avut o perioada in care a fost pustie, perioada ce incepe cu pierderea Bucovinei, secolul XVIII.

Pictura interioara si exterioara pastreaza aceeasi tematica a vremii. Se pot povesti multe, dar fiecare vede si simte in felul lui un astfel de loc.

Manastirea VORONET

Situata la 4km de orasul Gura Humorului, este faimoasa atat prin "ALBASTRU DE VORONET" nuanta care se pare ca nu si-a dezvaluit inca pe deplin tainele, cat si prin pictura in sine.

Aici se gaseste, in pridvor, deasupra usii o reprezentare a judecatii de apoi unica prin faptul ca undeva in partea de sus este un sul ce pare a se roti, el reprezentand timpul... pana in zilele noastre

Cu hramul Sf Mucenic Gheorghe, aceasta biserica a fost construita in mai putin de 4 luni, in anul 1488, din mai pana in septembrie prin povata primita de catre Stefan cel Mare de la sihastru Daniil, care a fost si primul staret al Manastirii ridicate pe locul vechiului schit de lemn. Constructia este mica ca dimensiuni de aceea a fost posibila ridicarea ei intr-un timp atat de scurt.

Daca constructia este una de secol XV, pictura exterioara este una de secol XVI, pictor fiind Toma zugravul de Suceava, se pare ca aici a pictat prima fresca.

Aici, pe latura de vest se gaseste marea fresca "Judecata de Apoi" ce a adus faima, aceasta manastire fiind numita si "Capela Sixtina a Orientului"

Daca la inceput aici a fost o asezare de calugari, dupa perioada "neagra" cand a fost parasita (intre alipirea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si imediat dupa revolutie) aceasta este astazi asezamant de maici, ingrijit cu mare har si truda. Pictura este restaurata tot de maicute, munca ce se dovedeste a fi foarte migaloasa. Am vazut cum se executa fiindca una dintre ele era la o pictura mai joasa, totul se face cu o pensula care are doar cateva fire de par, ceva gen pictura punctiforma, adica se fac puncte si linii scurte din culoarea respectiva in asa fel incat partea restaurata sa nu difere vizibil de restul picturii. Totul se desfasoara la un bec puternic, viteza de inaintare fiind ce cativa cm pe zi.

Munca migaloasa face ca aceste bogatii sa ramana si peste veacuri si sa povesteasca urmasilor despre vremuri de glorie din istoria neamului nostru.

Aceasta manastire are cea mai veche pictura exterioara in fresca, aici gasim pe langa culori calde si rosul stralucitor ca nuanta predominanta.

Loc de o mare incarcatura istorica si spirituala, VORONETUL a fost ultima vizita din aceasta prima zi.

Plecam la hotel unde ne asteapta o binemeritata masa si un somn bun...asa ca pe maine.

---
Impresii încărcate de roth in 14.10.2012 17:24:29

Validat / Publicat: 14.10.12 18:34:56

VIZUALIZĂRI: 2075


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  27200 PMA (din 29 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster13
[14.10.12 20:21:00]
» mesaj pers

   Cu toate ca filmul atasat nu este exclusiv despre Bucovina, sper sa placa!

   Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Cristian_h
[14.10.12 20:49:14]
» mesaj pers

   Cine a spus "Dulcea Bucovina" bine a grait, te invidiez draga @roth, mai ca-mi vine sa las totul balta si sa dau o fuga in acest colt de tara, acum toamna peisajele trebuie sa fie foarte frumoase!

    Nu sunt 100% sigur pe ce spun, este posibil sa ma insel insa eu stiam ca Toma Zugravul a executat pictura interioara a manastirii Humor, pictura exterioara este mai veche, cea mai veche de acest fel din Romania.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Alex_Macedo
[14.10.12 21:51:39]
» mesaj pers

   ... o regiune a acestei tari, despre care as citi tomuri intregi fara sa ma plictisesc!

   Onor tie, pentru review.

   ...si superbonus pentru Bucovina !

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- roth
[14.10.12 21:53:30]
» mesaj pers

   @Cristian_h:

   posibil sa ai dreptate voi cauta date pe net, eu am scris din cele retinute/notate si mai tarziu cand ma desteptai suficient inregistrate cu telefonul care are functie de reportofon.

   uite ce am gasit la o cautare rapida

   Pictura exterioara vadeste pe deplin arta mesterului Toma - cele mai vechi fresce in aer liber din Bucovina, unde, preciza criticul Vasile Dragut, "... isi spune cuvantul o sarbatoreasca orchestratie de culori calde, pe suportul carora rosul se detaseaza cu stralucire".

   sursa este Crestin Ortodox.ro

   Cred ca nu inventeaza nimeni date istorice, ele fiind preluate din diverse surse, asa ca ghida putea si ea sa greseasca sau la fel de usor puteam eu sa le incurc.

    Multumesc oricum de atentionare.

   PS

   Peisajul... e mirific... sincer

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- nicoletass
[15.10.12 13:57:09]
» mesaj pers

   Interesante informatiile pe care ni le-ai dat, astept cu nerabdare urmarea.

   Vin si eu cu o mica completare, daca nu-i cu suparare. In P02 este statuia ecvestra a generalului Alexandr Suvorov. Aici, cei interesati, pot citi mai multe despre general si istoria statuii. ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... in_Dragosloveni

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 3 voturi)]
- roth
[15.10.12 17:16:23]
» mesaj pers

   @nicoletass:

   multumesc, a spus ghida ceva despre statuie... insa cum eu tricotam... pana sa fac poza, pana sa las lucrul manual nu am mai apucat sa bag si degetul intr-o ureche ca sa nu iasa informatia.

   este o vorba cum ca pe o ureche intra si pe alta iese asa ca m-am gandit eu... daca ma intereseaza ceva bag un deget intr-o ureche si ramane informatia in cap.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2012] Zona vestita a moldovei e plina de podgorii viticole... unele de renume chiar -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377490">Şterge vot</a></div><span id="v9377490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2012] Zona vestita a moldovei e plina de podgorii viticole... unele de renume chiar
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2012] O poza, asa din mers... -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377491">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377491"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377491">Şterge vot</a></div><span id="v9377491" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377491)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377491Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377491MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2012] O poza, asa din mers...
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2012] da, daca nu aflam ce e credeam ca sunt undeva pe la rusi??? -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377492">Şterge vot</a></div><span id="v9377492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2012] da, daca nu aflam ce e credeam ca sunt undeva pe la rusi???
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2012] la intrarea in Cetatea de Scaun e acum si un muzeu al satului... realizat cu bani europeni. -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377493">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377493"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377493">Şterge vot</a></div><span id="v9377493" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377493)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377493Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377493MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2012] la intrarea in Cetatea de Scaun e acum si un muzeu al satului... realizat cu bani europeni.
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2012] fara comentarii -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377496">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377496"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377496">Şterge vot</a></div><span id="v9377496" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377496)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377496Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377496MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2012] fara comentarii
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, fara bonus]

P08 [OCT-2012] se lucreaza la restaurare si asta e de bine... -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377497">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377497"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377497">Şterge vot</a></div><span id="v9377497" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377497)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377497Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377497MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2012] se lucreaza la restaurare si asta e de bine...
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2012] Podul mobil de peste santul de aparare, iar in zare ceva din oras -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377498">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377498"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377498">Şterge vot</a></div><span id="v9377498" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377498)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377498Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377498MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2012] Podul mobil de peste santul de aparare, iar in zare ceva din oras
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2012] -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377499">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377499"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377499">Şterge vot</a></div><span id="v9377499" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377499)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377499Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377499MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2012]
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [OCT-2012] in interior in cautarea maretiei de altadata -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377500">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377500"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377500">Şterge vot</a></div><span id="v9377500" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377500)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377500Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377500MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2012] in interior in cautarea maretiei de altadata
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2012] -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377502">Şterge vot</a></div><span id="v9377502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2012]
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, fara bonus]

P13 [OCT-2012] -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377503">Şterge vot</a></div><span id="v9377503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2012]
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [OCT-2012] vremuri vechi dar aveau baie de aburi, ceva ce noi am numi azi... SPA??? -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377504">Şterge vot</a></div><span id="v9377504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2012] vremuri vechi dar aveau baie de aburi, ceva ce noi am numi azi... SPA???
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2012] desi e trecut de pranz se pare ca lucratorii mai au multa treaba pe ziua in curs -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377506">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377506"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377506">Şterge vot</a></div><span id="v9377506" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377506)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377506Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377506MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2012] desi e trecut de pranz se pare ca lucratorii mai au multa treaba pe ziua in curs
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2012] si cei rai aveau camera lor, acum nu stiu cum stateau la capitolul dotari/facilitati!! -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377509">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377509"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377509">Şterge vot</a></div><span id="v9377509" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377509)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377509Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377509MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2012] si cei rai aveau camera lor, acum nu stiu cum stateau la capitolul dotari/facilitati!!
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2012] Nu om fi noi asa importanti dar tot pe sub aceasta arcada am intrat in cetate -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377511">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377511"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377511">Şterge vot</a></div><span id="v9377511" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377511)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377511Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377511MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2012] Nu om fi noi asa importanti dar tot pe sub aceasta arcada am intrat in cetate
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2012] Anii si industrializarea si-au spus cuvantul, orasul vazut de la cetate unde panta de aproape 80% dinspre nord acum e mai mica de 45% asa povestea d-ul de la bilete unui grup de elevi ce tocmai sosisera. -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377513">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377513"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377513">Şterge vot</a></div><span id="v9377513" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377513)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377513Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377513MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2012] Anii si industrializarea si-au spus cuvantul, orasul vazut de la cetate unde panta de aproape 80% dinspre nord acum e mai mica de 45% asa povestea d-ul de la bilete unui grup de elevi ce tocmai sosisera.
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2012] o ultima privire si plecam cu gandul ca merita sa mai trecem pe aici -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377516">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377516"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377516">Şterge vot</a></div><span id="v9377516" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377516)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377516Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377516MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2012] o ultima privire si plecam cu gandul ca merita sa mai trecem pe aici
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2012] Asa ceva am vazut pe mai multe blocuri din oras, mozaicuri interesante chiar daca nu sunt opere de arta renumite -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377517">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377517"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377517">Şterge vot</a></div><span id="v9377517" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377517)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377517Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377517MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2012] Asa ceva am vazut pe mai multe blocuri din oras, mozaicuri interesante chiar daca nu sunt opere de arta renumite
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2012] scurt istoric la intrarea in asezamantul manastiresc -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377519">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377519"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377519">Şterge vot</a></div><span id="v9377519" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377519)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377519Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377519MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2012] scurt istoric la intrarea in asezamantul manastiresc
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [OCT-2012] Turnul, adaugat mai tarziu ansamblului monahal -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377522">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377522"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377522">Şterge vot</a></div><span id="v9377522" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377522)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377522Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377522MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [OCT-2012] Turnul, adaugat mai tarziu ansamblului monahal
foto roth [14.10.12]
# [50 PMA, +BONUS]

P24 [OCT-2012] -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377524">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377524"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377524">Şterge vot</a></div><span id="v9377524" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377524)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377524Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377524MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [OCT-2012]
foto roth [14.10.12]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [OCT-2012] -- foto by <b>roth</b> [uploaded 14.10.12] - <span class="allrVotedi" id="av377527">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv377527"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=377527">Şterge vot</a></div><span id="v9377527" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(377527)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f377527Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e377527MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [OCT-2012]
foto roth [14.10.12]
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.249709129333 sec