90142 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Jurilovca

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
28.09.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Jurilovca – „fereastra sufletului” sau „Case cu suflet”


Un tărâm agățat între cer, apă și pământ – așa putem defini satul Jurilovca. Întins sub soarele arzător al Dobrogei, străjuit de lacul Razim și mărginit de podișul Babadagului satul lipovenesc poartă încă semnele arhaicului, simboluri ale mentalului colectiv și tradițiilor ancestrale. O plimbare prin așezarea lui Jurilca, fondatorul lipovean sosit pe aceste pământuri undeva în veacul al XVIII-lea, ne ajută să descoperim farmecul mediului rural de altădată.

E din ce în ce mai greu să descoperi în România locuri care păstrează nealterată tradiția, dar mai ales arhitectura veche țărănească. De obicei, elementele rurale originale le găsim în zone mai izolate, greu accesibile cu automobilul. Așezările situate lângă șosele asfaltate, în zone circulate, s-au transformat radical în ultimii 20 de ani. Localitățile rurale aflate în apropierea orașelor au beneficiat de o influență acerbă a civilizației moderne, cu bune, dar și cu rele. În aceste sate trebuie să te plimbi perpedes pentru a descoperi urmele vieții țărănești – și Jurilovca se încadrează în această categorie. Doar străbătând pe jos ulițele satului descoperi case tradiționale și mai ales acele ferestre deosebite, adevărate ferestre ale sufletului.

Cu ani în urmă mai vizitasem portul Jurilovcăi, o ușă deschisă spre Gura Portiței și întreg complexul lagunar Razim-Sinoe. În vara aceasta ajungând din nou în zona Babadagului nu am rezistat tentației de a reveni în port, dar am suplimentat vizita cu o mică vânătoare de „ferestre lipovenești”.

Viața lipovenilor de pe malul lacului Razim a fost întotdeauna strâns legată de apă, barcă și pește. Cherhanalele din Jurilovca exportau icre negre și mai multe specii de pești (de ex. chefal afumat). În sat existau meșteri pricepuți în confecționarea uneltelor de pescuit, dar și în construcția bărcilor de pescuit (marangozerie, cum se numește meșteșugul în zonă). Deasupra portului tronează și astăzi impunătoarea clădire a Administrației Pescăriilor, ridicată înainte de 1916, instituție care administra resursele piscicole.

Portul Jurilovca este unul din punctele de atracție turistică din localitate. Este un spațiu de dimensiuni reduse, împărțit cumva în două, un miniport turistic și un port destinat ambarcațiunilor tradiționale lipovenești. Pe cea de-a doua latură se află și cheiul de unde pleacă vaporașul spre satul de vacanță de la Gura Portiței. Aici este amenajat un spațiu de așteptare acoperit cu stuf și dotat cu automate de cafea și băuturi.

Latura cu ambarcațiuni tradiționale lipovenești nu e amenajată temeinic, bărcile de lemn fiind trase direct lângă un mal de beton. Toate aceste vase plutitoare, cu origini ancestrale, sunt acum dotate cu motoare care au simplificat munca pescarilor. Nu lipsesc plasele, bețele și greutățile de diferite feluri.

În portul turistic sunt amenajate docuri de lemn cu punți de acces pentru fiecare ambarcațiune în parte. Ne plimbăm pe lângă vase de diferite dimensiuni cu posturi de comandă acoperite sau nu, mai noi sau mai vechi. Chiar dacă bărcile de viteză, moderne, ar trebui să ne atragă numaidecât, parcă tot mai frumoase sunt vasele vechi, cu cabine construite parțial din lemn și mici catarge. Ancorat la mal se află și atrăgătorul hotel-plutitor Bella Marina, un vas cu peste 50 de camere, mai multe punți, restaurant.

Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” este vizibilă din orice punct al portului datorită amplasării ei pe terasa înaltă care domină lacul. Lăcașul de cult este ortodox de rit vechi și datează din 1838, continuând tradiția unei biserici de lemn mai vechi. Impunătoarea clopotniță a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar o parte din odoarele bisericești sunt aduse din Rusia. Biserica de dimensiuni destul de mari are tavanele de lemn pictate în eternul albastru și, drept element specific, utilizarea crucii cu opt extremități.

Am citit un material interesant despre existența unui fel de „schit” în curtea bisericii, o tradiție în zonă: „Schitul Babicilor” (de la rusescul „babușca” - bunică). Este vorba despre bătrâne ultrareligioase care își duc viața în peste 15 căsuțe tradiționale aflate lângă biserică. Aceste femei vârstnice nu au bunuri personale, trăiesc din pomenile de la biserică și daniile enoriașilor, participă la slujbele religioase și se roagă pentru sufletele celor dispăruți. Oficial nu este vorba despre un schit și călugărițe, ci este o formă de organizare arhaică, moștenită de la generațiile anterioare.

Din mersul automobilului am observat micul cvartal de blocuri de mică înălțime, Monumental eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și Biblioteca publică „Naum Pocorschi” (pictor, fotograf și învățător, inspector școlar cu atribuții în domeniul organizării școlilor cu predare în limba rusă și ucraineană, înființează biblioteca comunală și susține ideea deschiderii unui muzeu tradițional).

Elemente de arhitectură tradițională lipovenească

Ceea ce m-a atras cu adevărat în acest sat de pe malul complexului lagunar Razelm-Sinoe au fost casele tradiționale lipovenești cu ale lor ferestre traforate cu modele și acoperișuri de stuf. Am mers pe jos prin sat și am fotografiat o seamă de asemenea exemplare, chiar m-am bucurat că am mai găsit gospodării tradiționale, unele renovate parțial.

Gospodăria tradițională conținea casa propriu-zisă și acareturile (grajdul, bucătăria de vară șoproane, anexe pentru barcă etc.). Casele vechi, construite majoritar din chirpici, ceamur sau lemn aveau aspect de „vagon” – o înșiruire de trei ori patru camere cu una/două uși. Casa era înconjurată de o prispă sprijinită pe stâlpi de lemn, prispă prezentă tradițional și pe partea dinspre stradă. Am văzut un astfel de exemplu, stâlpii fostei prispe sprijinind încă acoperișul chiar pe trotuar. Stuful, așezat în mai multe straturi, acoperea cu succes casele lipovenilor, rezistând chiar și 50 de ani.

Două elemente erau nelipsite din casele lipovenilor. Primul este icoana, așezată în colțul de Răsărit, împodobită cu ștergare și candelă. Al doilea element este baia tip saună, curățirea trupului fiind aproape un ritual la lipoveni. Baia avea un important rol terapeutic fiind considerată un leac universal împotriva tuturor bolilor. Pe lângă băile cu abur, apoi cu apă rece se utilizau pentru masaj loviturile cu măturici din mesteacăn, stejar ori brad.

Ce am urmărit eu la casele tradiționale a fost frontonul de la stradă frumos decorat cu simboluri specifice, traforate din lemn: pești, căluți, soarele, valuri și altele (cu rădăcini în mitologia slavă). Ancadramentele de lemn ale ferestrelor reprezintă punctul care ne atrage privirea; vopsite mai mereu în albastru acestea sunt împodobite cu forme geometrice sau vegetale. Frontonul triunghiular de la stradă găzduiește în multe cazuri o ferestruică mică, având forme diferite și rame ornamentate. O fi vorba de acele ferestre ale sufletului prezente în credințele populare, loc pe unde sufletul intră/iese în casă în călătoriile sale pe cărările nevăzute din lumea de aici și lumea de dincolo? De multe ori sunt decorate și streșinile, stâlpii și balustradele de la prispă. Lemnul a căpătat viață prin aceste forme simbolice, greu de descifrat de trăitorii epocii moderne.

În final, m-am bucurat că am revenit pe străzile Jurilovcăi și am reușit să surprind în fotografii elemente tradiționale lipovenești care au supraviețuit timpurilor contemporane. Aș fi dorit să pot rămâne încă o zi deoarece în week-end urma să se desfășoare festivalul numit „Sărbătorea borșului lipovenesc”. Iubitorilor de frumos sau de etnografie le recomand o vizită în localitatea Jurilovca, vor avea ce admira. Zona e foarte ofertantă din punct de vedere turistic: o faleză stâncoasă spectaculoasă (Capul Doloșman), vestigii antice (cetatea Argamum-Orgame), plante rare (spinul lui Christos, măslinul dobrogean, bujorul românesc), plimbare cu vaporașul/acces către satul de vacanță Gura Portiței.

Alegeri inspirate!

P. S. Savantul Grigore Antipa, zeci de ani director al Pescăriilor Statului, a studiat temeinic fauna ihtiologică și activitatea de exploatare a peștelui. Într-o lucrare prețioasă din 1916 („Pescăria și pescuitul în România”) naturalistul scria: Pescarul, care în baltă duce o viață aproape sălbatică, în satul său știe ce-i ordinea și curățenia, are case confortabile, are haine bune, e întotdeauna curat la rufărie și la trup, mănâncă bine etc. Pe de altă parte e dispus întotdeauna a încerca și a adopta tot ce e nou și ce i se pare mai practic și deci a profita de bunurile civilizației.

---
Impresii încărcate de tata123 in 28.09.2018 22:04:22

Validat / Publicat: 29.09.18 07:55:17


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 691


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  60500 PMA (din 45 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mihaelavoicu
[29.09.18 08:51:44]
» mesaj pers

   Foarte frumoase ferestrele de la stradă, cu ancadramentele lor, dar mai frumoase, însemnele traforate de la fațadele caselor. Probabil că fiecare reprezintă ceva anume, nu sunt întâmplătoare.

   Frumos spus despre ”ferestruica sufletului”. Ea sunt totuși, gura de aerisire a podului casei.

   Frumos review. L-am votat cu plăcere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[29.09.18 09:51:15]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   =

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yolanda
[29.09.18 09:57:47]
» mesaj pers

   @tata123: interesant subiectul! Si eu am fost la Jurilovca in luna august, eram cazata la Delta în Jupiter, am luat o excursie de la o agentie pentru Gura Portitei. Portul de plecare a fost Jurilovca pe care l-am vizionat din mersul masinii si doar portul l-am explorat pâna la ora plecarii cu salupa. Normal ca am admirat hotelul plutitor Bella Marina, mi-a adus aminte de sejurul de 4 zile din 2013 cu un hotel plutitor prin canalele Deltei, sejur organizat de AFA ca o mini-întâlnire! Mi-ar place sa repet experienta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 2 voturi)]
- tata123
[29.09.18 11:29:45]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Însemnele decorative traforate de pe frontonul caselor lipovenești au cu siguranță povestea lor și, mai mult ca sigur, sunt semne de protecție a casei și a celor care locuiesc în ea contra oricăror „chestii” rele. Pe lângă caracterul apotropaic al acestor decorațiuni, ele asigură și bunăstarea gospodăriei, aduc vreme bună și recolte bogate. Ornamentele traforate din jurul ferestrelor și ușilor asigură protecție împotriva duhurilor rele. Credințe, credințe... Mulțumesc pentru aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[29.09.18 11:33:01]
» mesaj pers

   @Yolanda: Mulțumesc pentru ecou. Ați fi descoperit lucruri interesante în Jurilovca dacă aveați timp pentru o plimbare scurtă pe ulițele satului.

   Îmi pare bine că agenții de turism de pe Litoralul românesc organizează excursii la principalele puncte de interes dobrogene, trebuie să ne promovăm obiectivele naturale, istorice și religioase. De asemenea, mă bucur că există oameni care își doresc să viziteze frumusețile României. Numai bine!

   @webmaster: Mulțumesc pentru dubla desemnare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- doinafil
[29.09.18 15:08:06]
» mesaj pers

   @tata123: Nu știam că în credința populară este vorba și despre o „fereastră a sufletului”!

   Se pare că ea a fost strategic făcută sus, în frontonul casei, deasupra cornișei, ca să nu poată fi văzut, de jos, sufletul care intră/iese prin ea.

   Sunt frumoase casele vechi lipovenești care păstrează, și azi, izul patriarhal al așezării!

   Felicitări pentru articol, am votat cu drag! A meritat, mai ales că acum știu ce este „fereastra sufletului”!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.09.18 20:10:01]
» mesaj pers

   @tata123: Mi-a plăcut mult prezentarea făcută Jurilovcăi, această fereastră spre Gura Portiței, dar și către alte locuri frumoase din Complexul lagunar Razim-Sinoe. Am fost și noi acolo în vreo două rânduri; în vara anului 2017, am rămas peste noapte în campingul amenajat la marginea localității (condiții foarte bune pentru acest gen de cazare). Cu acea ocazie, ne-am plimbat și noi pe jos prin sat și am admirat multe dintre frumusețile la care faci și tu referire în prezentul articol. Iar ”cireașa de pe tort” a acelui minisejur a fost vizita la Gura Portiței.

   E frumos la Jurilovca și la Gura Portiței, sperăm să revenim! Toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2018] Canalul care iese din miniportul Jurilovca spre complexul de lacuri. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014560">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014560"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014560">Şterge vot</a></div><span id="v91014560" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014560)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014560Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014560MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2018] Canalul care iese din miniportul Jurilovca spre complexul de lacuri.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2018] Portul turistic Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014561">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014561"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014561">Şterge vot</a></div><span id="v91014561" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014561)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014561Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014561MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2018] Portul turistic Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2018] Vaporaș în Portul turistic Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014562">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014562"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014562">Şterge vot</a></div><span id="v91014562" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014562)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014562Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014562MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2018] Vaporaș în Portul turistic Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2018] Ambarcațiuni tradiționale lipovenești în Portul Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014563">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014563"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014563">Şterge vot</a></div><span id="v91014563" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014563)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014563Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014563MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2018] Ambarcațiuni tradiționale lipovenești în Portul Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2018] Un vechi dar foarte frumos vas în Portul Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014564">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014564"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014564">Şterge vot</a></div><span id="v91014564" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014564)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014564Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014564MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2018] Un vechi dar foarte frumos vas în Portul Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2018] Portul turistic Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014565">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014565"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014565">Şterge vot</a></div><span id="v91014565" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014565)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014565Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014565MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2018] Portul turistic Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2018] Hotelul-plutitor Bella Marina - Portul turistic Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014566">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014566"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014566">Şterge vot</a></div><span id="v91014566" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014566)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014566Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014566MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2018] Hotelul-plutitor Bella Marina - Portul turistic Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2018] Ferestrele din Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014567">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014567"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014567">Şterge vot</a></div><span id="v91014567" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014567)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014567Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014567MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2018] Ferestrele din Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2018] Ferestrele din Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014568">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014568"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014568">Şterge vot</a></div><span id="v91014568" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014568)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014568Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014568MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2018] Ferestrele din Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2018] „Ferestră a sufletului” din Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014569">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014569"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014569">Şterge vot</a></div><span id="v91014569" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014569)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014569Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014569MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2018] „Ferestră a sufletului” din Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2018] Casă în Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014570">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014570"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014570">Şterge vot</a></div><span id="v91014570" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014570)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014570Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014570MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2018] Casă în Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2018] Ferestrele din Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014571">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014571"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014571">Şterge vot</a></div><span id="v91014571" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014571)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014571Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014571MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2018] Ferestrele din Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2018] Fostă prispă tradițională în stradă - Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014572">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014572"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014572">Şterge vot</a></div><span id="v91014572" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014572)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014572Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014572MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2018] Fostă prispă tradițională în stradă - Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2018] Fronton, ferestruică, simbol traforat - Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014573">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014573"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014573">Şterge vot</a></div><span id="v91014573" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014573)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014573Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014573MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2018] Fronton, ferestruică, simbol traforat - Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2018] Fronton, ferestruică, simbol traforat din lemn - Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014574">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014574"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014574">Şterge vot</a></div><span id="v91014574" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014574)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014574Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014574MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2018] Fronton, ferestruică, simbol traforat din lemn - Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2018] Bărci vechi în portul Jurilovca - imagine din 2010. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014575">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014575"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014575">Şterge vot</a></div><span id="v91014575" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014575)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014575Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014575MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2018] Bărci vechi în portul Jurilovca - imagine din 2010.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2018] Bărci vechi în portul Jurilovca - imagine din 2010. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014576">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014576"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014576">Şterge vot</a></div><span id="v91014576" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014576)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014576Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014576MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2018] Bărci vechi în portul Jurilovca - imagine din 2010.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2018] Plase de pescuit, Jurilovca - imagine din 2010. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014577">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014577"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014577">Şterge vot</a></div><span id="v91014577" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014577)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014577Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014577MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2018] Plase de pescuit, Jurilovca - imagine din 2010.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2018] Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” (1838), Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014578">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014578"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014578">Şterge vot</a></div><span id="v91014578" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014578)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014578Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014578MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2018] Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” (1838), Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2018] Clopotnița - Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, Jurilovca. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014579">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014579"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014579">Şterge vot</a></div><span id="v91014579" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014579)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014579Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014579MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2018] Clopotnița - Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, Jurilovca.
foto tata123 [28.09.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2018] Clădire a Administrației Pescăriilor din Jurilovca (construită ante 1916). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 28.09.18] - <span class="allrVotedi" id="av1014580">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1014580"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1014580">Şterge vot</a></div><span id="v91014580" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1014580)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1014580Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1014580MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2018] Clădire a Administrației Pescăriilor din Jurilovca (construită ante 1916).
foto tata123 [28.09.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.109838008881 sec