ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La pas printre trovanții mari și mici (I) - Rezervația Naturală ”Muzeul Trovanților” de la Costești

TIPĂREȘTE

În acest articol mi-am propus să vă povestesc despre trovanți; mai precis despre trovanții din localitatea Costești, județul Vâlcea, pentru că asemenea ciudățenii ale naturii mai există în câteva locuri din țara noastră.

Ceea ce vreau să precizez încă de la început este faptul că prima dată am aflat despre existența trovanților în urmă cu câțiva ani chiar de aici, de pe AFA, citind impresiile celor care au vizitat zonele unde se întâlnesc astfel de formațiuni misterioase. Atras fiind de lucrurile inedite, de atunci am tot căutat (și am găsit) informații despre trovanți prin diferite surse, detalii pe care le-am parcurs cu plăcere. Despre aceste ciudate formațiuni s-au spus multe: unii afirmă că sunt rămășițe ale unor civilizații străvechi, daruri către noi, generațiile viitoare (cadouri peste timp, a căror importanță noi nu am reușit încă să o descifrăm); alții spun că sunt dovezi că extratereștrii ne vizitează uneori și că lasă în urmă asemenea semne; după alte păreri, trovanții sunt pietre vii, capabile să își modifice uneori forma și chiar să se mute singure din loc în loc.

Fiecare dintre noi poate hotărî singur (în funcție de propria imaginație) cât adevăr și câtă ficțiune există în afirmații precum cele de mai sus. Cert este că trovanții, din punct de vedere științific, sunt considerați a fi ”formațiuni de tipul concrețiunilor grezoase, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase”. Geologii afirmă că trovanții au prins formă doar acolo unde s-au îndeplinit anumite condiții, respectiv să fi existat depozite de nisip și pietriș cu porozitate ridicată, printre care să fi circulat apă cu diferite substanțe minerale dizolvate. În ceea ce privește vechimea acestor formațiuni, s-a estimat că trovanții au început a prinde contur în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani. Cam atât cu explicațiile științifice, să mergem în vizită la ciudații trovanți…

Noi am ajuns la trovanții de la Costești într-o seară din luna iulie, urmând DN 67 din direcția Horezu către Râmnicu Vâlcea. Lângă localitatea Costești, într-o curbă pe partea dreaptă a drumului în sensul nostru de mers, am văzut locul unde se află ciudatele formațiuni. Acolo, pe o suprafață de 1,10 hectare, a fost înființată în anul 2005, printr-o hotărâre de guvern, ”Rezervația Naturală Muzeul Trovanților”; aceasta a fost constituită ca rezervație geologică și este administrată de către o organizație de protecție a mediului, respectiv ”Asociația Kogayon”.

Am oprit mașina și am coborât pe partea opusă a drumului, într-o parcare pietruită amenajată probabil pentru cei care vin în vizită la trovanți. Am intrat pe poarta de lemn deschisă (intrarea este liberă), ajungând astfel pe tărâmul trovanților. Am remarcat faptul că ei ”s-au născut” într-un mal nisipos din apropiere, desprinzându-se de acolo la un moment dat și rostogolindu-se care-ncotro. De altfel, vreo doi trovanți încă nu s-au desprins din îmbrățișarea nisipului și pot fi văzuți la o privire mai atentă.

În acest areal există zeci de trovanți de diferite forme și dimensiuni: imaginația noastră ne-a ajutat să vedem microfoane, casetofoane, ouă de dinozauri, canapele de piatră, chiar și mici nave spațiale care se conturau în lumina apusului pe măsură ce ne plimbam pe acolo. Unii trovanți mai ”iuți de picior” s-au rostogolit până în albia unui pârâiaș din vecinătate, însă i-am dibuit și pe aceia după ce i-am căutat printre tufișurile din zonă. Din păcate, acea zonă a fost descoperită și de alți vizitatori care au găsit de cuviință să arunce pe acolo câteva sticle goale și niște pungi de plastic. Păcat!

Printre acești trovanți au fost amplasate unele panouri informative, dar și o masă de lemn cu două băncuțe. Pe lângă informațiile despre trovanți, acolo sunt enumerate și alte obiective turistice din zonă, cunoscut fiind faptul că ”Oltenia de sub Munte” este un areal foarte ofertant pentru iubitorul de călătorii. Așa că, cei care vin în vizită la trovanții de la Costești trebuie să știe că, relativ aproape, există lăcașe de cult vechi precum mănăstirile Bistrița sau Arnota, zone naturale spectaculoase ca Cheile Bistriței și Cheile Costești, ori Muzeul de Artă Costești. Deasemenea, nici localitatea Horezu cu renumitele sale ateliere de ceramică și nici peșterile Polovragi sau Muierilor nu se află mult prea departe. Și acestea sunt doar o mică parte dintre argumentele turistice pentru o vizită în acea zonă.

După vreo jumătate de oră în care ne-am plimbat printre trovanții de la Costești, tot studiindu-i, admirându-i și fotografiindu-i, iată că sosise momentul să plecăm de acolo. Seara se apropia cu repeziciune, iar noi mai aveam de parcurs kilometri buni până la locația unde eram cazați. Acolo aveam să ajungem, în cele din urmă, noaptea.

Recomandarea mea de la finalul acestui articol este următoarea: Vizitați trovanții de la Costești (județul Vâlcea) atunci când ajungeți în zonă! Merită!

Toate cele bune!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 13.12.17 23:05:40
Validat / Publicat: 14.12.17 08:32:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 1282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Trovanți de diferite forme și dimensiuni.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[14.12.17 12:07:27]
»

FELICITĂRI pentru articol și fotografii!

M-am plimbat și eu printre trovantii fotografiati de tine și îți mulțumesc frumos!

Am citit interesantul articol despre pietrele misterioase și părerile despre originea lor. Mă fascinează trovantii și îmi plac. Îți voi asculta îndemnul și vom trece și noi pe acolo.

Călătorii plăcute și spor la scris!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[14.12.17 12:37:43]
»

@Crazy_Mouse:

Si pe mine m-au fascinat trovantii de care m-am apropiat anul acesta in mai multe randuri, dar pe cei de la Costesti nu i-am vizitat.

Am vizitat pe cei din judetul Buzau, pe cei din Dambovita si cred ca si formatiunile din curtea Muzeului Palariilor de Paie din Harghita tot trovanti sunt. Am scris de ei la vremea respectiva.

Asa ca la anul si pe astia din Valcea

Felicitari pentru excursia la ceas de seara, pentru articol si poze. Mi-a placut mult!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[14.12.17 15:08:08]
»

@Dana2008: Îți mulțumesc mult pentru lectură, ecou și aprecieri! Merită să treceți pe acolo, juniorul vostru se va amuza cu siguranță de formele cel puțin ciudate ale unora dintre acești trovanți. Iar faptul că ei se află chiar la marginea drumului principal îi transformă într-un obiectiv turistic lesne de vizitat.

Într-un viitor articol (sper să îl conturez cât mai repede) vă voi invita într-o nouă plimbare printr-un alt ținut al trovanților!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[14.12.17 15:18:19]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc frumos! Într-adevăr, fascinanți acești trovanți, după cum bine spui! Din ceea ce ai enumerat tu, noi nu i-am vizitat pe cei din Dâmbovița. Așa zic și eu, formațiunile din curtea Muzeului Pălăriilor de Paie de la Crișeni sunt tot trovanți, chiar dacă sunt mai mici decât aceștia de la Costești sau cei din județul Buzău.

Iar la cei din Buzău am ajuns pe cont propriu după ce ți-am citit cu atenție articolul; voi scrie în curând și despre vizita noastră acolo.

Să aveți un sfârșit de an așa cum vi-l doriți!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[14.12.17 15:38:16]
»

@Crazy_Mouse: Cat ma oftic! Noi am ratat iesirea spre Muzeu cand am trecut prin Costesti in octombrie!

Dar m-am plimbat cu voi acum. Or mai exista ocazii!

Floryn81AUTOR REVIEW
[14.12.17 15:59:03]
»

@Zoazore: Uite de asta îmi place mie AFA! Tu te-ai plimbat cu noi printre trovanți, iar eu v-am însoțit ”virtual” acasă la Brâncuși, în urmă cu nu prea multă vreme. Acela era un loc unde ne propusesem și noi să ajungem, însă vizita la maestrul Brâncuși a trebuit să o amânăm deocamdată.

Dacă și ție îți plac trovanții, fii pe fază, în câteva zile revin cu plimbarea printre cei din județul Buzău!

Numai bine! Sărbători cât mai frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ioan marinescu
[14.12.17 17:29:38]
»

@Crazy_Mouse: Foarte interesantă relatarea. Acum m-am lămurit și eu ce e cu trovanții, mai ales că-i avem si lângă Cluj!

Floryn81AUTOR REVIEW
[15.12.17 06:48:29]
»

@ioan marinescu: Am citit și eu câte ceva despre trovanții din apropierea Clujului. Cine știe, poate că odată vom ajunge și pe acolo și poate că îi vom vizita. Interesant este faptul că acești trovanți au și denumiri date de oamenii locului, în funcție de forma și de zona unde se află: de exemplu, trovanții de la Buzău mai sunt numiți ”Babele de la Ulmet”, iar trovanții de la Cluj ar fi cunoscuți ca ”Ouă de Feleac”.

Mulțumesc pentru lectură și ecou! Numai bine!

mishu
[18.12.17 22:13:39]
»

@Crazy_Mouse: Trovantii sunt si pe lista mea de interes insa deocamdata am sa-i cam sar, insa m-am plimbat s eu cu tine pe aici, asadar felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, ioan marinescu, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086287021636963 sec
    ecranul dvs: 1 x 1