ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Trovantii in noapte...

Ilustrație video-muzicală
John Williams - Harry Potter Theme

TIPĂREȘTE

Afland de existenta acestor formatiuni pietrificate ciudate ovale sau rotunde care se desprind dintr-un deal nisipos al satului Costesti, am purces spre a vedea cu ochii mei aceste « pietre vii » despre care se spune ca ar creste singure...

De pe panoul informativ aflat la fata locului, chiar in mijlocul pietrelor ce s-au desprins si si-au gasit culcus in iarba din fata dealului aflu ca acestea reprezinta niste «cimentari locale ale masei nisipurilor ce ii contin» si ca zona deluroasa nisipoasa ce o vedem astazi este rezultatul depozitarii nisipului transportat de rauri de pe continent in bazinul de sedimentare de aici, considerat un fel de « delta », daca este sa ne intoarcem la istoria locului acum mai bine de 6.5 milioane de ani.

Intreg procesul de formare este prezentat aici, observand ca acelasi sol nisipos producator de « trovanti » se gaseste si sub soseaua ce leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu, rezervatia naturala geologica (din 2005) intinzandu-se, de fapt, pe intreg teritoriul satului Costesti, aflat la cativa kilometri de Horezu, avand o suprafata de 1.10 hectare.

Ceea ce nu aflam de aici, este ca aceste pietre... traiesc, ca pe suprafata acestora se pot vedea alte forme asemanatoare cu piatra « mama » care se spune ca se maresc ca si cand ar avea viata.

De asemenea, datorita acestui fenomen de crestere bizar, ajutat de apa de ploaie, legenda spune ca nu este bine sa fi in preajma lor...

Noi cand am trecut prima data pe aici, dinspre Ramnicu Valcea, nu am fost atenti la muntele nisipos, fiind intr-o curba, unde atentia sporita la sosea este necesara, dar ne-am intors ulterior intr-o seara, fara sa ne dam seama ca ne-a prins intunericul in zona.

Linistea sparta doar de cele cateva vehicule care treceau pe sosea nu reusea sa alunge nelinistea pe care o incercai aflandu-te langa trovanti.

Cand nu mai trecea nici-o masina, poti avea senzatia ca pietrele respira, ca vorbesc, tacerea apasatoare fiind intrerupta doar de o briza ratacita ce mangaie copacii din jur.

M-am apropiat calma de munte in noaptea ce se lasa, insa cand i-am zis sotului ca am auzit ca pietrele pot aduce ghinion, acesta a facut cale intoarsa, lasandu-ma singura cu ele!

Atunci m-a cuprins o teama inexplicabila, o senzatie de disconfort, noroc cu fi-mea care nu este sperioasa si a venit spre mine, atingand chiar aceste formatiuni solide stranii.

Am grabit pasul, totusi, spre masina si am revenit pe lumina pentru a ii vedea pe indelete in aceasta arie de cca 100 de metri patrati.

Cred ca este interesanta si a doua locatie a acestora pe teritoriul aceluiasi sat, de-alungul paraului Gresarea unde am inteles ca pot fi vazute si formatiuni mai mici sau mai diforme, scoase la suprafata de nisipul aflat pe malul acestuia.

Daca nu i-ati vazut inca, incercati o experienta nocturna, va asigur ca nu va fi usor uitata...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 07.11.10 09:31:19
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2761 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Costesti - Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor - dealul nisipos ce produce trovantii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9800 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

valimi
[07.11.10 09:47:24]
»

Noi nu am fost atenti decat la drum si la dus, si la intors, asa ca am ratat cu tutul vizita la trovanti.

Interesant cum ai povestit, oare ce pot emana acesti trovanti de li s-a dus vestea de aducatori de necazuri si ghinion?

magdalenaAUTOR REVIEW
[07.11.10 09:51:50]
»

@valimi, asa se spune, unii localnici au impodobit gradinile cu cativa trovanti, au avut curaj... , insa eu iti spun ca te simtit foarte ciudat acolo, insa noaptea... Ziua nu am mai simtit nimic deosebit.

Poate ca senzatia stranie provine de la faptul ca reprezinta un fenomen interesant formarea acestora.

webmaster13
[07.11.10 10:29:06]
»

va propun ca in timp ce cititi aceste randuri sa ascultati si melodia atasata !!!

magdalenaAUTOR REVIEW
[07.11.10 10:51:21]
»

@web13, jos palaria, ce sa mai... Nici ca m-as fi gandit! Multumesc!

biancuta
[07.11.10 11:32:34]
»

Am citit foarte multe despre acest muzeu, si uite fiecare aduce ceva nou despre el. Sunt tare curioasa sa-l vad si eu. Am avut ocazia sa vad niste pietre asemanatoare, ciudate, pe care le-am studiat si nu intelegeam de ce arata asa. Acolo nu era muzeu, erau doar pietre ratacite, dar acum stiu cum se cheama. Imi par interesante.

Diaura*
[07.11.10 15:12:07]
»

De ceva vreme imi doresc sa ajung in zona, dar pana acum nu am reusit. Parerea mea, este ca natura nu poate fi rea... nu poate fi nefasta, doar noi oamenii sauntem tematori in fata unor fenomene mai ciudate. (nu ma refer la catastrofe naturale, ci la aceste pietre).

Eu cand voi ajunge acolo, cu siguranta voi lua unul micut ca amintire, si cu siguranta la mine acasa nu va mai creste. (gasesc eu unul in afara rezervatiei...) Asta pentru ca nu vreau sa platesc cateva sute bune de lei si sa cumpar unul din oras, cu o semnatura scrijelita pe el si vandut ca si " sculptura " sau unul de la targul Muzeului de Geologie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
lica baesu
[07.11.10 18:14:45]
»

eu nu stiam despre asta, din vorbele tale si fotografii pare foarte interesant, o sa tin minte daca ma voi afla vreodata prin acea zona.

hlli
[07.11.10 22:20:35]
»

Interesante locuri si frumos prezentate. Deosebite sunt si pozele.

Am dat acum citeva luni, intimplator pe internet, peste un articol despre Trovanti. Nu stiam de existenta lor pina nu am citit pe internet, desi am trecut atit de aproape in citeva rinduri pe linga acele locuri.

Citind si vazind imagini chiar te simti cumva ciudat. Te minunezi ce a putut sa creeze natura!!! Un altfel de frumusete decit cea cu care suntem obisnuiti... poate si asta creaza starea de spirit aparte in apropierea Trovantilor. Si stai si te intrebi... cum pot fi "vii" niste pietre? !!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ascent
[07.11.10 22:25:34]
»

Am fost si noi acolo, am postat si eu un review despre trovanti aici, dar privind pozele tale facute pe seara parca mi se pare si mai straniu acel loc...

celeste
[08.11.10 11:27:37]
»

Am trecut pe aici cand am venit in luna mai dinspre Baile Herculane dar nu am stiut despre existenta acestui muzeu.

magdalenaAUTOR REVIEW
[08.11.10 11:50:23]
»

Din punctul meu de vedere este impropriu spus muzeu, desi panoul indica astfel. Este o rezervatie naturala unde exponatele sunt in aer liber. Nu se percepe nici-o taxa si nici nu sunt pazite...

magdalenaAUTOR REVIEW
[08.11.10 13:57:23]
»

@ascent, daca nu ar fi fost si impresiile tale care sa sporeasca dorinta mea de a ajunge aici...

@hlli, cred ca de multe ori lucrurile aparent neinsufletite sunt mai vii decat celelalte!

adryana
[17.09.11 10:32:01]
»

@magdalena, de dimineata fetele mele, in acordul melodiei, ti-au ,,sorbit '' acest rw. Ce ne faceam daca era seara?? acum isi doresc fiecare cate un pietroi din acela. Pot sa spun ca regret ca nu am stiut de acest loc, in urma cu mai putin de o luna chiar am trecut pe acolo. Dar i-am spus fratelui meu, caci aseara a ajuns la Ranca si a oprit pe drum incolo la trovanti si mi-a spus ca este un loc fascinant.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[21.12.11 21:40:44]
»

@magdalena... in curtea Muzeului Palariilor de paie de la Criseni (am scris un rew.) sunt vreo suta de trovanti de diferite forme. In natura exista regnul animal, vegetal si mineral... primele doua sunt vii... al treilea nu... dar... in curtea palariilror de paie am auzit ca daca vara, dormi pe camp printre trovanti, ei se rostogolesc, incet, incet spre tine, in semn de prietenie...

Eu cel putin n-am crezut o iota din ce-am auzit, si n-as incerca sa dorm o noapte printre ei, prefer prietenia primelor doua regnuri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, ascent, biancuta, celeste, Diaura*, dorgo, hlli, magdalena, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Trovantilor [Costești]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07951807975769 sec
    ecranul dvs: 1 x 1