ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 15.08.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 4 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
58.75%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Băile Herculane 2016 – incursiune în necunoscut

TIPĂREȘTE

Inainte sa merg la Baile Herculane nu stiam exact cum se prezenta statiunea, auzisem doar ca nu s-a prea investit in aceste locuri in ultimii ani, ca este o statiune in care merg in general persoane de o anumita varsta pentru tratament. Totusi, fiind o statiune frecventata in trecut de catre mari printi si imparati m-am gandit ca trebuie sa fie ceva interesant, nu? 

Ei bine, mergand fara masina, alegand ca mijloc de transport trenul vreau sa va spun ca m-am simtit efectiv izolata in aceasta statiune. Efectiv nu aveai ce sa faci aici. Nu am reusit nici macar sa ajung sa ma plimb pe Dunare in cele 4 zile cat am stat in statiune, deoarece vaporasul care pleca din Orsova nu a fost disponibil, in primul rand pentru ca vremea fusese ploiasa si din acest motiv probabil nu erau suficienti turisti dornici de plimbari pe Dunare. Oferta de croaziera pe Dunare o gasisem pe net si mi-a convenit pentru ca era un vaporas cu 90 de locuri si mi s-a parut OK, sigur.

In rest am gasit la Baile Herculane o combinatie de statiune parasita cu o natura frumoasa, plina de viata. Au mai ramas doar vestigiile din epoca romana, din perioada Imperiului Habsburgic dar si din epoca recent apusa. Spun „vestigii” cu durere in suflet, pentru ca aceste cladiri nu trebuiau sa fie intr-o astfel de stare daca aveam persoane responsabile care sa administreze aceasta Perla a Banatului. Din epoca recent apusa ne-au ramas cladirile pe care si acum scrie: „Proletari din toate tarile uniti-va! ” Probabil ca daca urmam acest indemn comunist statiunea nu era in starea deplorabila in care se afla astazi. Vazusem anul trecut si documentarul Wild Carpathia 2 al lui Charlie Ottley despre zona asta, dar nu imi facuse impresia pe care am avut-o dupa ce am vazut cu ochii mei ce a mai ramas din aceasta statiune.

Tot la capitolul lucruri de imbunatatit au fost si serviciile oferite de restaurantele din statiune. Cred ca restaurant e mult spus. La ceea ce ofereau in meniu si la cum aratau, termenul mai corect ar fi fost bodega. Mancarea era de proasta calitate, iar preturile erau destul de mari. Efectiv era o alta atmosfera in aceste restaurante fata de restaurantele din alte statiuni prin care am mai fost...

Ca sa continui in tonul acesta, al aspectelor negative, vreau sa va mai spun ca toate trenurile care pleaca din Bucuresti au intarzieri de cel putin 60 de minute, tot timpul. Chiar am urmarit acest aspect pe parcursul mai multor zile si am fost foarte dezamagita de modul in care CFR Calatori isi bate joc de clientii sai.

Asa ca mi-a ramas sa ma bucur doar de frumusetile pe care le ofera natura in aceasta zona. Am facut multe plimbari si bineinteles ca am facut si multe poze. Din pacate intr-o zi a plouat serios si a trebuit sa ma retrag in camera de hotel. A fost o placere sa respir aerul ionizat generat de cele 20 de izvoare termominerale de padurile de fag si de pin negru dar si de vegetatia de feriga, caracteristica acestei zone. Masivul Domogled se inalta parca vertical deasupra statiunii, creand o vedere fermecatoare, unica. Pe crestele golase ale muntelui se vad din loc in loc palcuri de pin negru de Banat.

Valea Cernei este elementul natural care desavarseste acest tarm mirific. De-a lungul Cernei am intalnit foarte multe izvoare termale, am gasit renumitele „cadite” cu apa termala ce ajungea la temperaturi de peste 50 de grade. Ce sunt aceste cadite? Sunt niste bazine foarte mici construite de localnici din piatra si beton in care au reusit sa capteze cateva izvoare de apa termo-salina si termo-sulfuroasa. Erau foarte multe persoane la aceste cadite. Venisera pentru tratament si relaxare. Am avut impresia ca se sta la coada la un moment dat. Pe langa „pacientii” care se scufundau in aceste bazine erau alti „pacienti” asezati pe marginea bazinelor, carora o persoana „calificata” le oferea o sedinta de masaj contra unui pret modic. De aici am aflat ca aceasta este zona in care se practica asa-numitul „turism liber” sau „turismul de la marginea asfaltului”. In fiecare vara in aceasta zona se formeaza un sir lung de masini, care de multe ori creeaza aglomeratie in trafic pe o raza de pana la 2-3 km. Am inteles ca unele masini ofera si casa si masa pentru „pacientii” interesati sa faca o cura de vindecare la cadite. Eu am reusit sa fac o poza la o masina care oferea servicii medicale de kinetoterapie, medicina holistica, intretinere corporala, masaj sau probabil era doar un centru de cazare pentru cei care faceau tratament acolo. Trecand peste aceste detalii picante, trebuie sa stiti ca nu este in regula sa faceti baie in aceste ape termale fara un consult medical in prealabil si fara sa primiti avizul medicului dvs, deoarece nu de putine ori au avut loc incidente neplacute, existand chiar victime.

Urcand mai in amonte pe Valea Cernei am ajuns la Strandul 7 Izvoare, situat cam la 7 km de Baile Herculane. Tariful de intrare a fost de 10 lei, insa in acest tarif nu ti se ofera sezlong. Trebuie sa mai platesti inca 10 lei pentru sezlong. Apa nu este deloc calda, desi se spune ca ar fi termala.

Intr-o alta zi am vizitat centrul istoric sau centrul vechi al statiunii. Totul era pustiu, puteai sa numeri pe degetele de la o mana cat turisti erau. In mod normal intr-o astfel de zona ar trebui sa gasesti multe localuri, restaurante, baze de tratament si multi turisti. Au ramas doar ruinele, din pacate si statuia lui Hercule, care bineinteles ca era prea puternic pentru a fi doborat. Mergand mai sus am ajuns la Biserica Romano Catolica, construita in perioada 1836-1838 pe timpul imparatului Ferdinand I. La intrarea in biserica sta scris ca imparateasa Elisabeta (Sissi) a participat la slujbele din Saptamana Patimilor si in zilele Sfintelor Pasti in timpul sederii sale de sase saptamani in anul 1887 la Baile Herculane. Biserica este mica si foarte luminoasa. Este deschisa permanent pentru a fi vizitata.

Undeva mai jos, mai aproape de statiune, intr-o alta zi am vizitat si Manastirea Nasterii Maicii Domnului. De fapt nu semana deloc cu o manastire autentica... intr-un corp al unei cladiri era amenajat un altar si un spatiu foarte mic pentru cativa enoriasi pentru a se ruga.

Am vizitat si Pestera Hotilor (Grota Haiducilor), nu departe de centrul istoric al statiunii, aproximativ 600 de metri in amonte pe Valea Cernei. Pestera impresioneaza prin faptul ca a fost locuita inca din paleolitic pana in epoca moderna, atunci cand pestera a fost asociata cu temutii lotri banateni, existand si dovezi in acest sens. De asemenea pestera se remarca prin faptul ca exista diverse inscriptii pe pereti ale unor importante personalitati ale secolelor al XIX-lea si al XX-lea. Lungimea pesterii este de 143 de metri, are o inaltime maxima de 13 metri si este compusa din 3 galerii din care doua sunt luminate natural iar a treia este complet obscura.

In schimb mi-a placut foarte mult cum arata Gara din Baile Herculane. Este un loc foarte romantic, foarte frumos amenajat. E un loc... parca rupt dintr-o carte cu povesti din trecut... lipsea doar locomotiva cu aburi care sa opreasca in Gara... din pacate nu a venit nici macar trenul nostru contemporan, pentru ca avea intarziere. Gara este construita in stil baroc, fiind inaugurata in 20 mai 1878, ducand astfel la cresterea numarului de vizitatori. Cladirea centrala este flancata de-a lungul peronului de coloane in stil roman care sunt imbracate in liane ce urca pe un gratar care sustine un plafon de vegetatie si care ofera calatorilor o placuta senzatie de armonie cu peisajul pitoresc din jur. Corpul central are ca element caracteristic o cupola maiestoasa, sprijinita de coloane, printre daca treci ai senzatia ca patrunzi intr-o catedrala. La interior cupola este impodobita cu reprezentari ale unor personaje mitologice, dintre care se remarca bineinteles Hecule.

Cu parere de rau trebuie sa concluzionez aceasta prezentare cu ideea ca aceasta statiune importanta a tarii noastre a ramas doar cu istoria si cu natura pe care inca, din fericire, nu a reusit nimeni sa o distruga.


[fb]
---
Trimis de Alexa_77 in 04.10.16 21:09:57
Validat / Publicat: 05.10.16 06:55:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE. A mai fost în/la: SOVATA, CHEILE GRADISTEI, BRAN-MOECIU, SIGHISOARA

VIZUALIZĂRI: 3260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alexa_77); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Gara din statiunea Baile Herculane - probabil cel mai romantic loc din zona
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Alexa_77AUTOR REVIEW
[04.10.16 21:40:21]
»

Articol complet.

Multumesc!

Dan&Ema
[05.10.16 07:03:10]
»

@Alexa_77: start vot!

mishu
[05.10.16 09:48:42]
»

@Alexa_77: Am citit acest articol din care rasbate tristetea si neputinta in fata ruinarii unui loc care ar putea sa straluceasca. Dar ca sa stralucreasca ar trebui investiti ceva bani si timp iar recuperarea investitiei sa dureze ceva, ori interesul investitorilor este ACUM.

Am vazut multe locuri renascute despre care daca nu as fi vazut poze initiale as fi zis ca au fost doar putin zugravite, insa pozele serveau drept marturie.

Exista multi oameni cu suflet mare care s-ar putea ocupa insa presupun ca exista si multe oprelisti.

Pozele atasate insa acestui articol mai arata insa si o urma de speranta astfel incat asteptam sa vedem ce ne va spune timpul.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[05.10.16 13:59:43]
»

@Alexa_77: Greu se mișcă lucrurile în stațiunea imperială herculane. Păcat de asemenea clădiri, de istoria care stă în spatele acestei localități balneare... natura e cea care mai îndulcește degradarea clădirilor istorice. Un superbonus pentru acest articol care demonstrează că oamenii încă se duc la Herculane, deși mulți știu condiția stațiunii balneoclimaterice sau au citit despre starea acesteia. Speranțe și iar speranțe...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alexa_77AUTOR REVIEW
[05.10.16 20:35:47]
»

@mishu: Cel mai mult ne doare atunci cand exista nepasare, indolenta din partea autoritatilor si administratorilor care gestioneaza aceasta zona. Imi amintesc ca am vazut si un pod din beton construit peste Cerna intr-o faza incipienta, avea doar stalpii de sustinere construiti, urmand sa continue lucrarea... dar... ce credeti? Un taximetrist din zona mi-a spus ca totul este sistat de 1 an de zile si ca nu se stie cand se vor relua lucrarile... totul era in constructie acolo. Terasamentele de-a lungul Cernei erau surpate in multe locuri si se aflau tot in constructie. Problema este ca nici nu s-a dus o campanie de conservare, macar, a acestor obiective din statiune... Acum este mult mai greu sa le aduci intr-o stare normala, incat sa fie functionale sau sa se poata vizita. Si timpul... este necrutator... tare mult mi-as dori sa vad statiunea relansata in circuitul turistic, dar nu cred ca o sa mai prind acele vremuri... este foarte mult de renovat si de reconstruit acolo si va necesita mult timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alexa_77AUTOR REVIEW
[05.10.16 20:38:17]
»

@tata123: Iti multumesc mult pentru superbonus! Parca atunci cand vine de la tine este mai mare decat unul obisnuit!

... e ca si cum ar fi "tata superbonusului"

costy69
[05.10.16 22:57:51]
»

@Alexa_77: Herculane ar fi putut să fie astăzi una dintre cele mai frumoase stațiuni din România.

Stațiunea imperială de odinioară a ajuns azi destul de rău. Deși locuiesc relativ aproape, am fost ultima dată în Herculane în urmă cu 4-5 ani. Nu mi-a plăcut ce am văzut și din această cauză nu am mai trecut pe acolo. Aștept cu interes renașterea stațiunii, dar se pare că mai am mult de așteptat. Din punctul meu de vedere aici se pare că nu este vorba doar de indolență, ci e cu totul altceva, mai rău.

În schimb, rămân peisajele frumoase pe care le-a lăsat Dumnezeu și, din fericire, interesele meschine ale unora nu le pot distruge. Valea Cernei oferă numeroase astfel de peisaje, culminând cu Cheile Corcoaia (am scris un review). Când (și dacă) mai ajungeți în zonă e păcat să nu le vedeți, dar aveți nevoie de mașină.

Numai bine și călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, costy69, Dan&Ema, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070635080337524 sec
    ecranul dvs: 1 x 1