ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Catedrala ortodoxă Nașterea Maicii Domnului din Gura Humorului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Este o clădire nouă, frumoasă, impunătoare, fapt care m-a determinat s-o vizitez în anul 2011 (cu puțin timp înainte de sfințire) și apoi în vara anului trecut (2016).

Catedrala creștin ortodoxă Nașterea Maicii Domnului domină zona centrală a orașului Gura Humorului. Este situată lângă parcul central, în apropiere de alte clădiri importante ale orașului (primărie, muzeu). În fața catedralei se află statuia Sfântului voievod Ștefan cel Mare ținând în mână Mănăstirea Voroneț.

Catedrala are 46 m lungime, 26 m lăţime, 53 m înălţime și poate adăposti 2.500 de persoane (inclusiv în balcoane).

Crucea şi locul pentru catedrală au fost sfinţite pe 5 decembrie 1991, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Construirea propriu-zisă a durat destul de mult, 16 ani (între 1997-2011), datorită numeroaselor probleme. Biserica a fost sfințită în ziua de 21 august 2011 de către un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, având în frunte pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La eveniment au participat mii de credincioși (15.000, după unele surse).

Catedrala poartă hramul Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie), dar este ridicată şi în cinstea eroilor şi martirilor neamului românesc.

Pictura a fost realizată pe parcursul mai multor ani de către profesorul Alexandru Mateiaş din Bucureşti și colaboratorii săi. Sculpturile şi catapeteasma au fost făcute de o echipă de meşteri, în frunte cu sculptorul Ioan Hantar din Grumăzeşti (judeţul Neamţ). Pictura catapetesmei a fost făcută de Cristian Dumbrava, un tânăr pictor din Gura Humorului. Icoanele prăznicare au fost pictate tot de un localnic, Vasile Dobrean. Lucrările în piatră de la exteriorul catedralei au fost făcute de către Florin Dorneanu din satul Stânca (judeţul Neamţ).

Cu ocazia vizitei făcute la această catedrală în 2016, am realizat următorul videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=SRjyHXaMJ3Y


[fb]
---
Trimis de Lucien in 21.02.17 21:13:22
Validat / Publicat: 21.02.17 21:57:25

VIZUALIZĂRI: 4146 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Catedrala, detaliu din interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

cristina47*
[22.02.17 12:01:37]
»

Acolo au biserici vechi, foarte frumoase, care fac parte din Patrimoniul UNESO.

Populatia oraselului este de 15.837 locuitori, majoritatea ortodoxi. Mai exista si cativa "hutuli".

Iata ca acum, Gura Humorului se mandreste si cu o catedrala, ca tot e la moda...

LucienAUTOR REVIEW
[22.02.17 12:38:14]
»

@cristina47: Catedrala din oraș și mănăstirile (pictate) din Bucovina sunt lucruri diferite. Catedrala nu are nici 10 ani vechime, pe când, peste mănăstiri sau scurs sute de ani. Catedrala are un scop utilitar imediat și anume deservește ortodocșii care nu vor să mergă prea departe. Bucovina nu este deloc omogenă, ci un creuzet în care s-au contopit peste 10 naționalități. Înainte de 1918, pe vremea ocupației austriece, românii erau cam o treime și de abia spre Al Doilea Război Mondial s-au apropiat de jumătate. A doua naționalitate ca pondere sunt rutenii și apoi huțulii. În afara de acestea mai sunt polonezi, germani, unguri, evrei. Huțulii sunt și ei tot ortodocși, dar pe rit vechi, din câte știu eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adso
[01.08.21 19:57:58]
»

@Lucien: În 1918, românii reprezentau o treime din populația întregii provincii Bucovina, dar peste 60% din cea a părții sale sudice, actualul județ Suceava (în linii mari). Rutenii erau masați în partea nordică a provinciei austriece, iar românii în cea sudică.

Conform unui recensământ din 1930, în fostele județe Suceava, Rădăuți și Câmpulung (deci actualul județ Suceava) trăiau cam 65% români, 12% germani și 7% evrei, rutenii erau pe 4.

În prezent, sunt peste 93% români, iar minoritățile cele mai numeroase sunt romii (3%) și rutenii (sub 1%)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, cristina47*, Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂDe vizitat în Gura Humorului și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.2513370513916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1