ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parfum de tei pe faleza Dunării – Galați

TIPĂREȘTE

Început de iunie călduros... drumurile mă conduc spre Dunăre. Vin dinspre Buzău, ocolesc Brăila și mă îndrept spre coșurile și furnalele de pe platfoma siderurgică Galați. Rezolv problemele pentru care am sosit în orașul dunărean, după care mă opresc 30 de minute în Piața Micro 19 pentru a degusta câțiva mici delicioși la un local înghesuit dar frecventat asiduu de localnici.

Iată ce îi scriam într-un ecou lui @crazy_mouse la articolul postat la începutul lunii mai (vezi impresii): „Aștept și eu un moment prielnic pentru a ajunge la Galați și faleza dunăreană va fi un obiectiv important, alături de biserica fortificată Precista și muzeul satului din pădurea Gârboavele”. Se pare că momentul prielnic a sosit mult mai devreme decât îl așteptam eu – totuși am rămas restant cu muzeul satului.

Faleza Dunării

Parcăm autovehicului pe marginea Bulevardului Marea Unire, care se transformă probabil în zilele aglomerate într-o mare parcare, apoi pornim la pas pe trotuar pe sub teii înfloriți. Am observat în zona Hotelului Faleza o triplă etajare a falezei înalte de circa 50 m. Faleza inferioară se află pe malul Dunării (o alee lată, pietonală, cu delimitare pentru bicicliști), faleza superioară (constituită din trotuarul prevăzut cu bănci ici-colo pe marginea marelui bulevard) și o alee înaltă situată în apropierea blocurilor, între biserica fortificată și restaurantul Blue Acqua (circa 400 m). Am citit că faleza Dunării din orașul Galați ar fi cea mai lungă faleză din Europa de pe cursul fluviului – circa 4 km (am simulat o deplasare la pas pe GoogleMaps pe Aleea Faleza Dunării și mi-a returnat doar 3,1 km între trecerea bac și un pic mai încolo de Administrația porturilor).

Am coborât pe o scară îngustă prin vegetația înaltă până la nivelul apei fluviului și ne-am delectat privirea cu undele bătrânului Danubius. Bineînțeles că ne-au căzut imediat sub ochi diferitele forme contorsionate de metal înșirate pe o parte sau alta a pietonalului. Este vorba despre una din cele mai mari expoziții în aer liber din sud-estul Europei de sculptură în metal. Chiar la sfârșitul anului trecut a avut loc o ediție a Taberei de sculptură în metal, la 40 de ani distanță de prima – orașul se va îmbogăți cu noi exponate. Integrate deja în patrimoniul arhitectural urban al Galațiului formele de metal încântă sau nedumeresc uneori. Am văzut câteva exemplare din cele aproximativ 40 de lucrări care chiar mi-au plăcut. Pe o parte a falezei inferioare se află chioșcuri și arcade, alei și locuri de joacă pentru copii, iar pe apă vedem diverse vase, mai mici ori mai mari, și peste Dunăre: crestele Munților Măcin.

În zona centrală a falezei întâlnim câteva restaurante și terase cu temă specifică (Jack Captain), dominate de structura învelită în sticlă a Hotelului Vega. Pe apă sunt câteva restaurante plutitoare, dintre care am reținut: Cormoran, Malnaș și Del Mar. Nu am ratat o înghețată „cu lapte proaspăt” (4 lei paharul), savurată chiar pe faleză.

Rondul-parc „La Elice”

Urcând scările largi de marmură de lângă Hotel Vega observăm două monumente în mijlocul unui rond, un fel de mic parc, închis acum din cauza unor lucrări (probabil în legătură cu repetatele surpări – celebra „Gropzilla” intrată în folclorul urban gălățean). Monumentul „Elice” a fost ridicat pentru a serba 80 de ani de la înființarea Șantierului Naval Galați. Imensa elice de bronz a fost turnată sub supravegherea tehnicianului Mircea Roibu și amplasată în 1974. Am citit multe articole despre controversa: Este operă de artă? Locul în care este amplasată este cel mai bun?

În mijlocul rondului se află statuia lui I. C. Brătianu, rod al muncii sculptorului Oscar Spaethe, dezvelită în 1926. Pe soclu se află o plăcuță cu un citat din discursul lui I. C. Brătianu din 1882: „Are să se facă un regim care să asigure libertatea Dunărei de unde începe să fie navigabilă până la Mare”. Odiseea statuii, cu mutări și deteriorări, este surprinsă într-un articol de sinteză al unui cunoscut cotidian (adevarul.ro/locale/galati ... dd26/index.html).

Biserica fortificată „Precista”

Vis-a-vis de zona cea mai aglomerată a falezei Dunării observăm turla bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Deși există scări de acces și dinspre Bulevardul Marea Unire poarta de aici este încuiată, accesul efectuându-se din strada Melodiei, pe lângă Hotelul Faleza și Seven Cafe. Construcție de secol al XVII-lea, lăcașul de cult frapează prin prezența turnului de apărare integrat în biserică și a galeria de lemn ce îl înconjoară. Bucățile de piatră și rândurile de cărămidă accentuează vechimea bisericii, iar brâurile răsucite și discurile smălțuite ornamentează fațadele. Observ mai multe guri de tragere situate la nivelul podului, pisania de pe fațada sudică dar și lespezile funerare din curte. În jurul celui mai vechi monument istoric al Galțiului se țes legende privind un tunel care ar traversa Dunărea ori povești adevărate despre tainița din biserică și capcanele amplasate pe calea ce duce spre odoarele de preț. O descriere a monumentului puteți citi pe saitul turistic dedicat Artei și Arhitecturii gălățene: galatituristic.ro/obiecti ... sfanta-precista.

Ne-am întors către autovehicul pe faleza superioară a Dunării admirând încă o data apele fluviului și silueta munților dobrogeni. A fost o plimbare plăcută pe care o recomand tuturor celor care au drum prin Galați; parcă m-aș caza o noapte la Galați, într-un weekend, pentru a explora urbea dunăreană.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.06.17 08:39:27
Validat / Publicat: 14.06.17 14:54:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.

VIZUALIZĂRI: 2207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Poliția de frontieră veghează și la Galați.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

crismis
[14.06.17 16:24:54]
»

@tata123: Bine ai venit in orasul meu adoptiv si ma bucur ca ti-a priit plimbarea! Faleza este, cu siguranta, locul cel mai frumos din oras, dar batrana noastra urbe mai are multe de aratat! Chiar merita un city-break!

Locuiesc la 2 pasi de Hotel Vega, iar parculetul de la "Elice", impreuna cu "Aleea P-urilor" (zona pietonala amenajata cu banci si umbrita de tei aflata intre Elice si Prelungirea Domneasca) erau locul unde au crescut si s-au jucat copiii mei. Chiar si eu am multe amintiri placute din acea perioada, caci petreceam mult timp cu ei afara, supraveghindu-i, citind cate o carte in timpul asta sau conversand cu alti parinti...

... Sunt multe de povestit despre Galati, dar mai bine ma mobilizez (cum am mai zis) si scriu mai pe larg, intr-un articol!

Radu Tudoran
[14.06.17 18:08:39]
»

Imi pare bine ca scrii despre locurile copilariri si tineretii mele, despre "elice" sau lucrarile ramase de la tabara de sculptura, de inaugurarea carora imi mai aduc aminte.

Am locuit multi ani in apropiere de faleza si pot spune ca vedeam Dunarea zilnic.

Din pacate simbolul orasului, vasul Libertatea, a disparut de multi ani. Pe cand eram copil exista si un al doilea vas, folosit drept cofetarie, parca, numit Anghel Saligni. Galatenii de varsta mea mai tin minte. Nu cred ca se puteau compara cu pontoanele folosite azi drept terase plutitoare.

Am revazut Galatiul acum cativa ani si nu am simtit nici o emotie. Sa se fi transformat atat de mult?

Zoazore
[14.06.17 21:42:18]
»

@tata123: ”Vin dinspre Buzău, ocolesc Brăila și mă îndrept spre coșurile și furnalele de pe platfoma siderurgică Galați. ”= nu-i frumos! Să nu mai faci așa! Și Brăila e un oraș frumos. M-ai întristat!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.06.17 11:05:23]
»

Scuze pentru întârzierea răspusurilor!

@crismis: Mi-a plăcut faleza Dunării din Galați și sunt convins că orașul mai are multe de arătat. Așteptăm articolele tale despre urbea gălățeană - deși vacanțele și excursiile vin una după alta și timpul e atât de comprimat încât cu greu ne putem onora dorințele de a scrie pe îndelete.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.06.17 11:10:07]
»

@Radu Tudoran: Mă bucur că articolul meu a adus la suprafață amintiri frumoase. Locurile se schimbă, uneori mai repede, alteori mai lent... niciodată amintirile din copilărie sau adolescență nu vor mai „cădea” exact pe imaginile privite în prezent.

Am căutat imagini cu vasul „Libertatea” - superb! Păcat de ceea ce s-a întâmplat cu el (stiridegalati.ro/razvan-t ... nava-libertatea).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[26.06.17 11:12:37]
»

@Zoazore: Nu te supăra pe mine, nu a fost cu intenție. Vreau să dedic câteva zile orașelor dunărene, poate într-un weekend anul acesta. Sunt atât de multe lucruri frumoase de văzut. Nu am „ocolit” Brăila decât pe șosea - fiind în tranzit, problemele de rezolvat mă așteptau în Galați.

O zi răcoroasă (dacă se poate) !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.08.17 11:25:40]
»

@tata123: Da, da, "parcă m-aș caza o noapte la Galați, într-un weekend, pentru a explora urbea dunăreană. "

Păi... crezi că doar cu un weekend rezolvi tot ceea ce e de văzut în acest oraș? Eu m-am convins că nu. I-am dedicat o zi întreagă și abia dacă pot spune că am trecut pe acolo. Sunt prea multe locuri interesante de văzut, dar... încet, încet, le vom cuprinde măcar pe cele mai importante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, iulianic, Radu Tudoran, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Galați și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07872486114502 sec
    ecranul dvs: 1 x 1