77648 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Biserica ''La Temelie'' [Fântâna Mare, SV]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
17.05.2017
DE
Avatar Lucien
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Miercurea Ciuc
înscris/ă în 29.01.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
0 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1 -- varsta: 24

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

La Temelie, o biserică ortodoxă și ezoterică


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Ați și ajuns aici pentru-că mânuța Dvs. instinctiv, mai bine zis subconștient, a făcut click stânga cu șoarecele pe linkul ce alătură două cuvinte aflate într-o contradicție antagonică (sau invers): ortodoxie și ezoterism, două noțiuni care se potrivesc ca nuca în perete.

Acest subiect este o provocare.

Subiectul este foarte delicat, pot să discut pe marginea lui, dar nu vreau să polemizez cu nimeni. Fiecare are dreptate, infiderent ce spune. ”Câte bordeie, atâtea obiceie”

În peisajul tern al ortodoxiei românești există și altceva, o alternativă. Să vorbești de alternativă în cadrul ortodoxiei naționale, pentru mulți înseamnă un sacrilegiu, sau mai rău, blasfemie. Poate și acesta este unul dintre motive pentru care ortodoxismul rezistă atât de bine.

În ciuda indiferenței arătate de Biserica Ortodoxă Română față de orientările (mișcările) ezoterice, trebuie să recunoaștem că foarte mulți creștini (ortodocși) îmbrățișează într-o măsură mai mică sau mai mare ideile metafizice. Există mulți oameni profund religioși care pun pe același plan atât credința tradițională creștin-ortodoxă, cât și credința alternativă ezoterică sau cu alte influențe.

Descoperirea așezământului

Cititorilor AFA, biserica La Temelie le-a fost prezentată acum 7 ani de @bubumaia, un ilustru scriitor, dar care, din păcate s-a retras din activitatea de pe websitul nostru. Articolului lui poate fi găsit aici

Consider că @bubumaia, deși a scris foarte frumos, probabil că nu a reușit să se documenteze foarte bine și nu a surprins esența. Acum 7 ani, această biserică, relativ nouă, arăta și puțin altfel.

Deci se făcea că era exact după-amiaza duminicii de Paște (coincidență!?) 2017 și deși era frig, bătea vântul foarte tare și începea să plouă, în drum spre casă am hotărât să opresc mașina la poarta acestei biserici despre care aveam unele informații contradictorii, dar foarte interesante. Am urcat scările, am intrat în biserică, am admirat, filmat și fotografiat în voie pentru-că nu mai era nimeni altcineva (ca ființă omenească). Apoi am înconjurat biserica, observând cu mare atenție și înregistrând mai ales ceea ce era în jurul ei...

Eram pe punctul de a pleca, iar lângă noi oprește o mașină din care coboară un domn care mă întreabă dacă mi-a plăcut biserica. Îi răspund că enorm de mult și chiar sunt tulburat de cele văzute. La rândul meu îl întreb dacă dumnealui are legătură cu această biserică și aveam să aflu, cu mare surprindere, că este chiar ctitorul ei, Dl. Vasile Apopei. Începea ploaia rece și în cele câteva minute am reușit să aflu de la dumnealui o serie de date care să mă lumineze. Ulterior, realizând videoclipul, Dl. Apopei a avut amabilitatea să completeze imaginea bisericii cu alte informații relevante care pe mine mă depășeau și nu am știut să le interpretez adecvat.

Din discuțiile purtate atunci cu Dl. Apopei, ctitorul bisericii, am aflat următoarele date esențiale:

- La Temelie, este o biserică creștin ortodoxă

- Biserica este ortodoxă, dar respectă (unele) canoane de dinainte de conciliul (sinodul) de la Niceea

- Această biserică aparține ctitorului și nu Bisericii Ortodoxe Române

- Altarul bisericii este construit pe un vechi altar geto-dacic care marchează un centru energic foarte puternic.

Localizare și denumire

Biserica ”La Temelie” este situată pe teritoriul administrativ al comunei Fântâna Mare (jud. Suceava), lângă drumul european E85 (”coloana vertebrală” a Moldovei care unește București - Buzău - Focșani - Bacău - Roman - Fălticeni - Suceava - Vama Siret), între satele Spătărăști și Vadu Moldovei, la 8 Km sud de municipiul Fălticeni.

Numele locului și al bisericii este foarte vechi și se trage de la ruinele medievale sau mult mai vechi existente aici.

Istoricul locului și al bisericii

Conform ctitorului, cele mai vechi urme de viață din zona La Temelie aparțin culturilor Pre-Cucuteni și Cucuteni (5.200 - 3.200 î. e. n.).

Din ”Pisania (Legenda) ” scrisă la intrarea în biserică aflăm că istoria locului începe din antichitate, aici fiind inițial un altar geto-dacic. Ulterior s-a construit o biserică de lemn care a ars în jurul anului 950. Conform ”Pisaniei”, săpăturile arheologice din anii 1974-1977 au scos la iveală rămășițele unei fortificații existente în perioada anilor 900-920. Prima mențiune documentară ar fi în prima cronică moldovenească ”Letopisețul țărâi Moldovei... ” scrisă de Grigore Ureche probabil în perioada 1642-1647 și unde ar fi menționată zona fortificată ”La Temelie”. Tot în ”Pisanie” este menționat că în anul 1605 aici se afla curtea boierească a lui Nestor Ureche (tatăl cronicarului). În ”Pisanie” scrie că biserica de lemn arsă pe la anul 950 a fost urmată de o biserică medievală de piatră. La rândul ei aceasta a fost incendiată și distrusă complet de către armata turcă în anul 1821 în timpul luptelor împotriva eteriștilor greci. La această tragedie se adaugă și omorârea în chinuri groaznice a slujitorilor bisericii. În ”Pisanie” se face o legătură indirectă între supliciul îndurat de acești slujitori ai bisericii și faptul că aceștia nu au divulgat ”secretele tezaurului care a aparținut acestui așezămînt”. Piatra din ruinele bisericii a fost ulterior folosită pentru construcția a două biserici în satele învecinate.

”La Temelie” figurează pe lista monumentelor istorice din județul Suceava și ca sit arheologic medieval din sec. XV-XVI constituit dintr-o biserică și o curte boierească.

În vremurile noastre, Dl. Vasile Apopie a construit (în anul 2003, aproximativ) biserica pe care o vedem acum și care a fost sfințită în anul 2006.

 

Descrierea lăcașului de cult, a construcțiilor învecinate și semnificația acestora

Din drumul european se intră pe un drumeag foarte scurt (circa 20 m) spre o platformă înierbată, ca un fel de parc și care poate fi folosită ca loc de parcare. Lângă platformă este casa ctitorului. În fața, spre biserica ce se vede în partea de sus a ”dealului”, duce o scară o scară de beton. Lângă scară, la baza ”dealului” sunt câteva rozete din scânduri de lemn vopsite în diverse culori și care, din fotografiile mai vechi, am aflat că intrau în componența unui portal pentagonal la intrarea pe drumeagul amintit.

Scara are câteva zeci de trepte și două laterale în partea de sus, astfel fiind exact reprezentarea unei cruci (idee: urci la biserică parcurgând o cruce).

Pe treptele scării, dar și pe treptele pridvorului de la intrarea în biserică, precum și în biserică sunt zeci de pietre plate înscripționate cu Pslamii lui David. Inscripțiile cu Psalmii lui David sunt șterse sau chiar ilizibile pe pietrele expuse intemperiilor.

În fața bisericii, de o parte și de alta, sunt două cruci mari de beton, foarte diferite. Crucea din partea stângă este o cruce creștină obișnuită, iar pe cele patru laturi ale piedestalului sunt înscrise câteva cuvinte din partea ctitorului (un fel de pisanie), precum și texte din Psalmii lui David. În schimb, crucea din partea dreaptă are o formă deosebită și anume patru brațe orizontale, ortogonale între ele (o cruce tridimensională). Aceasta, conform ctitorului, este o cruce astrală (din geometria sacră). Probabil că această cruce servește și drept clopotniță, de brațele orizontele fiind prinse mai multe clopote. Sau poate că aceste clopote au o altă semnificație.

Acestea fiind spuse, sper că v-am trezit interesul, dar suntem de abia la începutul elementelor constructive, datelor și simbolurilor care în biserica La Temelie transced uneori creștinismul, îndreptându-se spre concepții ezoterice, metafizice, poate chiar paleoastronautice și ufologice.

Intrarea în biserică se face printr-un pridvor deschis. Pe trepte, dar și pe pridvor, sunt multe pietre înscripționate dintre care una mai mare mi-a atras atenția prin următorul text (foto, video): ”În acest sfînt locaș se poate ruga la bunul Dumnezeu orice om din lumea aceasta, indiferent de religia sau confesiunea căreia îi aparține”

Deasupra ușii de la intrare este scris: ”Iată, cortul lui Dumnezeu... făcutu-s-a. Eu sunt Alfa și Omega” (din Apocalipsa Sf. Ioan)

Interiorul bisericii te cucerește prin simplitate, armonie, originalitate și bogăția simbolistică.

Din punct de vedere constructiv, în interior am putut identifica pridvorul închis (de fapt un fel de cameră decupată din pronaos cu un tavan ”fals”), pronaos, naos cu două abside laterale și altarul.

Intrând în naos, te ”lovește” imaginea deosebită a unui sfânt pictat mare, în culori calde, într-o reprezentare destul de naturală, pe bolta altarului. Nu este Iisus Hristos sau Dumnezeu, după cum ne-am fi așteptat, ci Melchidesec (foto, video). De asemenea, Melchidesec apare într-o reprezentare asemănătoare în partea opusă a sălii (spre intrare), în pictura de pe bolta pronaosului (deasupra pridvorului).

Melchisedec

Melchisedesc este o prefigurare, un prototip al lui Hristos. Într-o variantă ezoterică, Hristos este reîncarnarea lui Melchidesc care ar fi trăit cam cu 2.000 ani mai înainte, iar în unele culte oculte este considerat a fi Sfântul Duh. Acest personaj misterios este mai bine prezentat de Sfântul Apostol Pavel care îl compară pe Melchisedec cu Hristos, spunând că este „rege al dreptăţii, apoi şi rege al Salemului, adică rege al păcii, fără tată, fără mamă, fără spiţă de neam, neavând nici început al zilelor, nici sfârşit al vieţii, ci, asemănat fiind Fiului lui Dumnezeu, el rămâne preot pururea” (Evrei 7,2-3). Melchidesec este mare preot „al Dumnezeului Celui Preaînalt”. Din câte am înțeles eu, spre deosebire de alte personaje biblice a căror filiație este binecunoscută, pentru Melchisedec nu se știe când, cum și de unde a venit, ci asemenea lui Hristos este fiul lui Dumnezeu și preotul acestuia în veci. Față de Melchisedec care era ”doar” rege al Salemului (adică al Ierusalimului), Hristos a fost împărat, însă ambii mari preoți strâns legați de Dumnezeu.

În legătură cu relația din Melchidesc și Hristos, mai există un fapt de importanță extraordinară. Dumnezeu și-a construit Biserica prin preoția lui Aaron. Conform vechiului testament și așa cum susțin evreii contestându-l pe Hristos, adevărata preoție vine pe linie levetică (urmașii lu Levi, a lui Aaron). Problema este că Iisus nu s-a născut din seminția lui Levi, ci a lui Iuda, deci fără a avea vreo legătură cu preoții Vechiului Testament. În schimb, creștinii îl consideră pe Hristos ca fiind cel mai mare arhiereu (cleric). Problema este lămurită chiar de Iisus Hristos care, la un moment dat, în disputa Sa cu fariseii a spus următoarele: "Domnul a zis Domnului meu: Șezi de-a dreapta Mea, până voi pune pe vrăjmașii Tăi asternuți picioarelor Tale. Domnul a jurat și nu-i va părea rau: Tu ești preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec" (Psalmul CX, 1,4). Preot în veac înseamnă preot veșnic. Astfel preoția lui Hristos care vine pe cale spirituală (asemeni lui Melchisedec) este superioară celei levetice, ce vine pe cale trupească.

În acest context, revenind La Temelie, ne aducem aminte cuvintele ctitorului care a precizat că biserica sa respectă canoane dinainte de conciliul (sinodul) ecumenic de la Niceea. Nu știam exact la care din conciliu s-a referit dl. Apopei deoarece la Niceea au fost două concilii.

Presupun acum că este vorba de primul conciliu, desfășurat în anul 325, pe timpul împăratului Constantin cel Mare când divinitatea lui Iisus Hristos nu era pe deplin clarificată. Unii susțineau că Iisus este chiar un simplu muritor. La acest conciliu s-a stabilit că Isus Hristos este ”de o ființă cu Tatăl”, este ”născut, iar nu făcut” (deci are aceeași esență divină ca și Dumnezeu) și a fost recunoscută și Sfânta Treime.

Cel de-al doilea conciliu de la Niceea (al șaptelea sinod ecumenic) s-a desfășurat în anul 787 și acesta a combătut erezia iconoclaștilor care susțineau că Isus Hristos nu poate fi reprezentat în icoane. Sinodul a adoptat doctrina prin care se acceptă cultul imaginilor sacre și a relicvelor, așa cum le vedem, de altfel, în prezent în bisericile ortodoxe (statui în cele catolice). Porunca a II-a zice: ”Să nu-ți faci chip cioplit și nici asemănare a vreunui lucru din câte sunt în cer, sus, și din câte sunt pe pământ, jos, și din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujești lor” (Ies. 20,4-5). Catehismul ortodox interpretează expresia ”chip cioplit” ca referindu-se la idolii precreștini, dar alte culte, de exemplu Reformații, vin cu altă perspectivă și au scos din bisericile lor orice icoane sau sculpturi de sfinți și zidurile sunt albe (amintind oarecum de Temelia noastră).

Icoanele împărătești (Iisus Hristos și Maica Domnului cu Pruncul) situate în bisericile ortodoxe de o parte și de alta a iconostasului se regăsesc și aici, La Temelie, dar într-o reprezentare mult mai naturală (mai puțin a pictură bizantină), mai ales cele din partea dreaptă, cu Iisus Hristos.

Catapeteasma (iconostasul) care separă naosul de altar este unic (cel puțin pentru mine), fiind format din hexagoane (oare ce semnificație ascunde?) ornamentate cu fragmente de piatră din vechile fundații. Spre deosebite de catapetesmele obișnuite, pline de icoane, aici numai ”hexagoanele” de la partea superioară au un fel de icoane, și anume sfinți pictați cu linii simple, negre, pe sticlă transparentă.

Intrăm în altar. Nu am experiență în privința altarelor. Cel de față mi se pare simplu și la obiect, dar marea surpriză vine din partea ctitorului care spune că altarul bisericii stă pe locul unui străvechi altar geto-dacic. Acest altar dacic nu a fost construit la întâmplare, ci marchează un puternic centru energetic. Despre energia (telurică, astrală) a locurilor de cult dacice este plină literatura de specialitate.

Tot în legătură cu altarul, ”Pisania” scrisă pe perete la intrarea în biserică menționează că cercetările arheologice din anul 1976 ar fi identificat 33 de morminte în jurul bisericii precum și o ”criptă din cărămidă din interiorul altarului unde erau osemintele ctitorilor acestui sfînt locaș, cu lungimea de 2,20m, sceptrul, coroana domnească, talismanele din aur și alte obiecte care au fost sau nu predate Muzeului Național Județean”. Osemintele de 2,20 m lungime fac clar trimitere la atlanți, vechile civilizații superioare care au populat cândva pământul, acum dispărute...

Ies din biserică, admir iar crucea astrală cu 4 brațe laterale, citesc cu foarte interes ”Pisania - Legenda” de la intrare și continui să vizitez vecinătatea bisericii. Pereții exteriori sudic și nordic sunt ornamentați cu icoane.

În spatele bisericii (spre est) se găsesc trei construcții cu totul deosebite:

1. O piramidă energetică, înaltă de vreo 3 m, cu scări de acces sub ea. Piramida are rolul de a capta energiile universului, iar în interiorul ei se pot face diverse observații și experimente. Efectul de piramidă este un subiect des comentat în literatura ezoterică și nu numai.

2. O clădire sub formă de cruce care, după mine, seamănă și a observator astronomic și a O. Z. N. De fapt, conform ctitorului, are ca formă proiecția picturii lui Melchisedec (cea din biserică), ”cu coroana în 12 și având crucea astrală cu 6 brațe”.

3. A treia construcție, sub forma unei ”schele” metalice, ca o stea tridimensională (apare numai în videoclip, nu și în fotografii) de vreo 5 m înălțime, reproduce o stea tetrahedronică, reprezentare a principiului MerKaBa. MerKaBa este o tehnică ancestrală de ”ridicare la cer” (propulsie anti-gravitaţională şi un vehicol de călătorie spaţiu-timp). De departe, seamănă cu Steaua lui David, numai că este tridimensională şi are opt colţuri.

MerkaBa

Principiul MerKaBa ar fi fost descris inițial la școala misterelor faraonului Akhunaton și apoi transmis de-a lungul mileniilor și folosit de marii maeștri spirituali ai religiilor din toate timpurile. Însuși Leonardo da Vinci, prin celebrul său desen, se pare că avea știință despre acest concept care ar fi fost ”redescoperit” de către Einstein prin Teoria Câmpurilor Unificate.

Ceea ce în religii este cunoscut sub numele de ascensiune sau “înălţarea la ceruri” reprezintă de fapt aplicarea principiul MerKaBa, respectiv deplasarea în mod conștient dintr-o dimensiune în alta luându-ţi şi corpul fizic cu tine.

Încerc să explic cumva, mai simplu și mai pe înțeles. Este vorba de cele trei corpuri (fizic, mental și emoțional) ale omului însoțite de trei câmpuri energetice care fiecare are forma unui tetrahedron (adică o piramidă triunghiulară). Steaua tetrahedronică (respectiv structura metalică din curtea bisericii) este alcatuită din două tetrahedroane întrepătrunse, reprezintând energia electrică, mentală și masculină (tetrahedronul cu vârful în sus) şi celălalt, cu vârful în jos, energia magnetică, emoțională, feminină, ambele fiind aflate în echilibru. Câmpul tetrahedronului mental-electric-masculin se roteşte spre stânga, iar cel emoţional-magnetic-feminin se roteşte spre dreapta. ”Câmpul stelei tetrahedronice a corpului fizic nu se roteşte. Există un tub care străbate organismul şi care uneşte vârfurile celor trei stele tetrahedronale (ale corpurilor mental, emoţional şi fizic). Dacă învăţăm cum să circulăm energia (“prana” sau “ka”) prin acest tub (interconectând corpul mental sau mintea, corpul emoţional sau inima şi corpul fizic) printr-o raţie geometrică specifică şi cu o anumită viteză, determinăm şi rotirea stelei tetrahedronice a corpului fizic. Astfel se ajunge la creearea unei “MerKaBa”, adică la rotirea în direcţii opuse a câmpului electro-magnetic care încorporează atât corpul fizic, cât şi spiritul. ”

”În egipteană veche “Mer” defineşte câmpurile de energie care se rotesc, “Ka” înseamnă spirit şi “Ba”, corp sau realitate, iar în limbă ebraică Mercaba se traduce prin “trăsura” (adică vehicol luminos). Câmpurile de lumină ale unei MerKaBa, care se rotesc în direcţii opuse constuite un vehicol care poate călători oriunde în timp şi spaţiu. Dacă cineva ştie să-şi activeze MerKaBa, acesta poate călători instantaneu oriunde în Univers şi se poate transpune instantaneu oriunde în timp, metode – popularizate de altfel ca “stiinţifico-fantastice” în filmele şi romanele de ficţiune – sub numele de “teleportare” şi “tunelul timpului”. ””Prin MerKaBa, putem călători în alte dimensiuni, putem accesa portaluri sau câmpuri energetice”

Pe acoperișul bisericii La Temelie am numărat patru turle care formează o cruce. Turla de la intrare, deasupra pridvorului, este cel mai mare și posibilcă folosește și drept clopotniță. Turnul opus, de deasupra altarului, este mult mai mic. Lateral, deasupra absidelor naosului, sunt două turnuri egale și de mărime medie.

Reacții

Ca urmare a ”descoperirii” mele și a prelucrării informațiilor în videoclipul atașat (vezi: youtube) am primit două ecouri din afara AFA:

1. ”Interesant pentru oameni deschiși la minte. Însă, cine acceptă lucruri despre care n-a auzit niciodată?

Câți dintre credincioși au habar de Melchisedech sau de MerKaBa?

Definiția credinței este redusă mai mult la a crede și nu cerceta și asta include și nu a gândi. Curios lucru, când vrei să abordezi cu majoritatea credincioșilor pe care îi cunosc eu o analiză pe text a Evangheliei (Evangheliilor), despre Domnul nostru Isus Christos, despre semnificația ispitelor pe care le-a încercat (tema mea preferată dintotdeauna) NU REZISTĂ. Nu-i interesează! Dar sunt credincioși fervenți. Atât am avut de zis. ”

2. ”O casă a Domnului, unde orice credincios s-ar putea simți ca acasă, cu mintea eliberată de tiparele exterioare, dimensionate pe mega-structuri și super-viteze copleșitoare. Întoarcerea la simplitate bucură sufletul într-un fel aparte. Biserica aceasta este croită pe măsura omului și îi face bine. O casă în care te poți simți în intimitate cu Domnul. Totul e să vrei această liniște. Gardul, poarta, clopotnița și Casa se oferă generos spre aducere aminte: oameni suntem chiar și atunci când căutăm cu ardoare comunitatea cu Domnul. Biserica aceasta îmi sugerează că trebuie să mai creștem foarte mult. Ar fi o condiție o condiție pentru ca rugăciunile să fi e ascultate. ”

 

Voi ce spuneți?

---
Impresii încărcate de Lucien in 17.05.2017 09:00:50

Validat / Publicat: 17.05.17 10:42:42

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1336

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 3 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38400 PMA (din 28 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

Cele mai recente 10 ecouri scrise la acest articol [pagina 2, ecourile 31 - 40]
pentru ecouri mai vechi, folosiți PAG.URM, PAG. PREC (vezi mai jos)
Pentru ÎNTREGUL ȘIR de ecouri, în ordine cronologică, începeți cu PAGINA 1
SAU puteți consulta forma MONOBLOC (nepaginată) a ecourilor click aici
.
- Lucien
[18.05.17 07:55:35]
» mesaj pers

   @danaeldreny: Mulțumesc pentru multele completări aduse și care rotunjesc spiritual înțelesul acestui locaș de cult. Sunt de acord cu tot ce ai spus.

   În legătură cu ultima observație, referitoare la omniprezența lui Dumnezeu și lipsa necesității unei biserici (construite), prin expresia “Dumnezeu și-a construit Biserica prin preoția lui Aaron” am vrut doar să subliniez existența liniei spirituale a lui Melchisedec în opoziție cu linia trupească a lui Levi (pornind de la Aaron).

   Sunt absolut impresionat de tot ce ai scris, în concordanță cu ideile mele și anume că dogmatismul îngust al Bisericii Ortodoxe Române, lipsit de o deschidere spre tot ceea ce înseamnă spiritualitate, nu face bine nici sieși și nici credincioșilor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Lucien
[18.05.17 08:03:05]
» mesaj pers

   @abancor: Dintr-un anumit punct de vedere, așa este. Acest locaș de cult este o simbioză șocantă pentru unii, dar de salutat pentru mulți alții care iși doresc un alt fel de spiritualitate. Acest om a îndrăznit...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- danaeldreny
[18.05.17 08:37:47]
» mesaj pers

   @Lucien:

   Am inteles ideea, este vorba de exprimare, subiectul fiind sensibil si profund, o expresie marunta poate duce la conotatii complexe.

   E dificil de scris despre asta :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.05.17 10:22:30]
» mesaj pers

   @danaeldreny:

Aparitia Islamului este o consecinta directa a efectelor Consiliilor de la Niceea pentru ca informatia adusa de Isus a fost distorsionata iar islamul a venit ca o corectare fireasca.

   Și eu m-am gîndit deseori la treaba asta, și mi se pare cel mai țapăn argument în favoarea islamului. Adică islamul poate fi văzut ca o erată la interpretarea de către creștini a faptelor și spuselor lui Isus. Pe de altă parte, dacă acceptăm ideea de revelații succesive, trebuie băgați în seamă și mormonii, și raelienii etc.

   De fapt, islamul mai degrabă contestă natura divină a lui Isus și învierea sa. De fapt moartea - Isus nu a fost răstignit, ci ridicat direct la Ceruri, ca Ilie.

Voci spirituale critica personalizarea exagerata a lui Dumnezeu adica referirea la Dumnezeu ca si la o persoana. crestinismul ignora intentionat un aspect esential – Dumnezeu nu este om

   Creștinismul nu zice că Dumnezeu e om, ci persoană. La fel zic mai toate religiile. Adevărul că ideea unui Dumnezeu impersonal e cel puțin șugubeață. Ar fi un fel de supă inteligentă, dar fără voință proprie.

“Nu exista nimic in afara de Dumnezeu” (La e Alla I la la)

   Cred că asta se traduce prin „nu există alți zei în afară de Dumnezeu”.

Mircea Eliade ne-a aratat prin a sa “Istorie a religiilor” ca de fapt toate religiile duc in aceeasi directie ceea ce, dealtfel, este idea de baza a monoteismului: UNUL ESTE DUMNEZEU

   Dacă e adevărat, atunci rezultă că orice religie e la fel de adecvată scopului final, așa că fiecare se folosește de cea care i se potrivește. Fie prin căutări personale, fie prin a adera la religia locului. În finalul romanului Anna Karenina, punîndu-și aceleași probleme, Tolstoi/Levin ajunge la concluzia asta: așa cum fiecare vedem un obiect altfel, fiindcă ne uităm din alt unghi, nu fiindcă acel obiect ar fi diferit, și Absolutul poate fi văzut/înțeles în moduri diferite. Deci, critica unei religii nu are sens (după acest raționament), toate sînt la fel de bune.

   Salutări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.05.17 10:24:51]
» mesaj pers

   @Lucien:

Sunt absolut impresionat de tot ce ai scris, în concordanță cu ideile mele și anume că dogmatismul îngust al Bisericii Ortodoxe Române, lipsit de o deschidere spre tot ceea ce înseamnă spiritualitate, nu face bine nici sieși și nici credincioșilor.

   De ce e îngust? Mi se pare că teologia ortodoxă (ca și cea catolică) e destul de complexă și complicată, de aceea mulți nici nu aderă ușor, preferînd să ia numai ce le convine și să mixeze apoi cu superstiții, feng-shui, astrologie și alte practici din astea, creîndu-și propriul sistem „teologic”. Tot din cauza asta s-au și tot desprins diverse secte de-a lungul anilor, care au căutat numai să simplifice treburile, ajungînd ca în zilele noastre să existe inclusiv biserici creștine care susțin că pămîntul are 6000 de ani și a fost creat în 6 zile succesive de cîte 24 de ore.

Dintr-un anumit punct de vedere, așa este. Acest locaș de cult este o simbioză șocantă pentru unii, dar de salutat pentru mulți alții care iși doresc un alt fel de spiritualitate. Acest om a îndrăznit...

   Evident, fiecare e dator să caute răspunsul la întrebări, atîta vreme cît are întrebări, să înțeleagă cît poate și mai ales să transforme în fapte ceea ce a înțeles. După puterile fiecăruia. Important e să ne valorificăm fiecare „talantul” și să nu ne cantonăm în „căldicel”, adică să ne folosim toată priceperea pentru căutarea răspunsurilor. E mai „rezolvat” omul simplu, care a înțeles mai puțin, dar trăiește ceea ce a înțeles, decît seamănul lui mai înzestrat intelectual, care a înțeles mai multe, dar nu pune în practică cele înțelese.

   Răspunsul meu anterior era o continuare a ecourilor care vorbeau de sfințire sau slujbe, în ideea că nu e cazul de așa ceva, biserica nefiind ortodoxă. Chiar, se fac ceva ritualuri, forme de cult, rugăciuni, ai asistat la așa ceva?

   Cît despre comentariul celui/celei care vrea să abordeze o analiză pe text, mi se pare că fie știe bine ce spune (probabil cunoaște inclusiv greaca veche, dacă vrea să facă așa ceva), caz în care îi lipsește înțelepciunea smereniei atît de cerută de orice religie, prin care nu ar trebui să privească de sus pe semenii săi rămași mai în urmă decît el (din perspectiva lui, evident; sau poate tocmai asta a descoperit în analizele făcute, că trebuie să te mărești pe tine), fie de fapt nici nu-și dă seama cîte nu știe, încît are impresia (greșită) că ar putea da la iveală adevăruri încă nedescoperite de nimeni. Deci comentariul mi se pare nepotrivit, ușor agresiv și arogant. Plus că nu definește nimeni credința drept „nu cerceta și nu gîndi”, dimpotrivă.

   Salutări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Lucien
[19.05.17 11:33:51]
» mesaj pers

   @abancor: Superbe toate comentariile tale! Referitor la expresia mea ”Dogmatismul îngust al BOR”, este exact așa cum spui tu: teologia ortodoxă este și foarte complicată și foarte complexă. Ideea mea este că în ciuda acestei complexități, este ultrareglementată, dar de către oameni, ceea ce mă face să simt (dar poate că greșesc) că creștinismul (ortodox) zilelor noastre, prin cizelări continui (care au avantajat biserica, ca insituție), s-a desprins destul de mult de învățăturile primilor părinți. Facem lucruri, ritualuri, care nu au fost făcute de vechii părinți și nici nu au fost făcute sau indicate de Iisus. Ascult foarte mult la radio argumentațiile teologice ale realizatorilor de emsiuni religioase sau ale invitațiilor acestora, dar deseori acestea nu mă conving. Și biserica ortodoxă, la fel ca toate celelalte biserici sau culte, se consideră a fi (așa cum am mai spus) deținătoarea adevărului suprem, infailibil. Totul este foarte stabilit și foarte clar...

   În legătură cu biserica La Temelie, nu am asistat la niciun fel de manifestare. Vizita mea a fost scurtă (circa un sfert de oră, dumincă după-amiaza), timp în care nu mai erau alte persoane acolo. Conform spuselor ctitorului (și cum reflectă, în ansamblu, construcția) este o biserică ortodoxă care a fost sfințită în anul 2006 (conform inscripției de pe postamentul crucii mari, creștine).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.05.17 19:47:57]
» mesaj pers

   Printre altele, e foarte posibil ca și unii preoți să nu înțeleagă și pătrundă complet toate ideile și dogmele. Tot oameni sînt, unii mai dăruiți, alții mai puțin.

   Și cel mai puțin ce poți prelua dintr-o religie sînt gesturile, ritualurile. Cam ăsta ar fi minimul pe care îl văd eu, o imitare probabil goală de conținut a gesticii și obiceiurilor, ca o superstiție. Revin la ideea mea cu „fiecare după putirință” - dacă atîta poți, asta e, măcar ție să îți folosească. Îi vezi pe alții ce fac, auzi ce zice popa și bați și tu mătănii, aprinzi lumînări în nădejedea că o să fie bine. Cam așa e posibil să stea lucrurile.

   În ce mă privește, printre treburile pe care (cred că) le-am înțeles se numără ideea de a nu judeca pe ceilalți, așa că nu voi merge mai departe cu supozițiile în ce privește conduita și sistemul de valori al altora.

   Apropo de ce zici de primii părinți, o lectură din Pateric poate oricînd genera surprize. Și pilde directe. Că la origine ideea creștinismului era mult mai practică, în sensul că conta mai mult pilda decît vorba, conta fapta în sine, comportarea ca un creștin adevărat. În Pateric găsești sfaturi în priză directă cu realitatea, aplicabile direct în viață, un ghid de conduită concretă. Sper să nu bat cîmpii, că nu am aplecare spre redactarea de eseu teologic, așa că nu reușesc să fiu prea clar.

   Pentru cine are 5 minute de lectură, uite o scurtă trecere în revistă a unor asemenea pilde, o rapidă „promovare” făcută vechilor texte dilemaveche.ro/sectiune/s ... nte-din-pateric

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- elviramvio
[22.05.17 09:03:17]
» mesaj pers

   @Lucien:

   Un articol foarte bun pe care l-am citit acum mai mult pe fuga - sunt departe de casa - dar l-am retinut pentru revenire asupra lui.

   Vacante frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[23.05.17 18:39:03]
» mesaj pers

   @abancor: Mulțumesc foarte mult și pentru aceste noi ecouri. Am citit articolul lui Pleșu, indicat, și nu am ce comenta. Penultimul punct e superb:

   ”4. „A mai zis (Avva Theodotos): «Nu-l judeca pe curvar numai fiindcă tu te înfrînezi. Şi tu calci legea, doar altfel». Într-adevăr, Cel care a zis «Nu preacurvi! » a zis şi «Nu judeca pe alţii! »“ (Theodotos, 2) E tipică pentru Pateric această condamnare simultană a păcatului şi a judecării lui. Se regăseşte în nenumărate locuri, cu o consecvenţă semnificativă. Corelativul duhovnicesc al păcatului nu este sentinţa pedepsitoare, ci iertarea. Cel care îi judecă pe alţii se face vinovat de dispreţuirea semenilor, de excesul preţuirii de sine şi de uzurparea singurei judecăţi îndreptăţite, aceea a Creatorului. A judeca pe alţii e, în ultimă instanţă, a atenta la autoritatea şi la libertatea lui Dumnezeu. ”

   Sunt atâtea de spus...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.05.17 22:35:41]
» mesaj pers

   Și dezavuarea atitudinii intransigente, milităroase, rigide, e de reținut. Bine, asta e o temă preferată de Pleșu, așa că nu mă mir că a băgat acolo un citat revelator. Tot el zicea pe undeva că dacă cineva are o problemă, atitudinea potrivită e să îl ajuți, sau măcar să îi oferi o îmbrățișare, iară nu să îi ții o prelegere. Mă rog, divaghez.

   În fine, ideea e că sînt (adică există la îndemîna noastră) atîtea texte minunate, valoroase și edificatoare, și atîtea comentarii minunate ale acestor texte minunate, încît nu ne rămîne decît să le citim. E necesar doar simplul gest de a întinde mîna către un raft cu cărți.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
.

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[29] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2017] Biserica ortodoxă și ezoterică La Temelie văzută de baza scărilor. Pe trepte sunt pietre inscripționate cu Psalmii lui David. În partea superioară scara are două brațe laterale formând o cruce (altfel spus, crucea te înalță, te urcă la biserică). -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855434">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855434"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855434">Şterge vot</a></div><span id="v9855434" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855434)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855434Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855434MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2017] Biserica ortodoxă și ezoterică La Temelie văzută de baza scărilor. Pe trepte sunt pietre inscripționate cu Psalmii lui David. În partea superioară scara are două brațe laterale formând o cruce (altfel spus, crucea te înalță, te urcă la biserică).
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2017] Biserica La Temelie văzută mai de aproape, dinspre capătul scării în formă de cruce. În partea dreaptă vedem un prim element ezoteric evident și anume crucea astrală. Crucea astrală are 4 brațe orizontale, ortogonale și face parte din geometria sacră. De brațele orizontale sunt -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855435">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855435"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855435">Şterge vot</a></div><span id="v9855435" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855435)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855435Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855435MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2017] Biserica La Temelie văzută mai de aproape, dinspre capătul scării în formă de cruce. În partea dreaptă vedem un prim element ezoteric evident și anume crucea astrală. Crucea astrală are 4 brațe orizontale, ortogonale și face parte din geometria sacră. De brațele orizontale sunt
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2017] Pridvorul deschis și intrarea în biserică. Deasupra ușii scrie: ”Iată, cortul lui Dumnezeu... făcutu-s-a. Eu sunt Alfa și Omega” (din Apocalipsa Sf. Ioan). Pe trepte și în pridvor sunt pietre ciudate, iar altele plane, înscripționate cu Psalmii lui David -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855436">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855436"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855436">Şterge vot</a></div><span id="v9855436" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855436)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855436Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855436MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2017] Pridvorul deschis și intrarea în biserică. Deasupra ușii scrie: ”Iată, cortul lui Dumnezeu... făcutu-s-a. Eu sunt Alfa și Omega” (din Apocalipsa Sf. Ioan). Pe trepte și în pridvor sunt pietre ciudate, iar altele plane, înscripționate cu Psalmii lui David
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [APR-2017] Superbul mesaj al acestei biserici înscripționat pe această piatră de la intrare: ”În acest sfînt locaș se poate ruga la bunul Dumnezeu orice om din lumea aceasta, indiferent de religia sau confesiunea căreia îi aparține” -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855437">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855437"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855437">Şterge vot</a></div><span id="v9855437" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855437)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855437Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855437MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2017] Superbul mesaj al acestei biserici înscripționat pe această piatră de la intrare: ”În acest sfînt locaș se poate ruga la bunul Dumnezeu orice om din lumea aceasta, indiferent de religia sau confesiunea căreia îi aparține”
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2017] Interiorul bisericii văzut dinspre intrare. Pe bolta de deasupra altarului este pictat Melchisedesc, o prefigurare, un prototip al lui Hristos, mare preot „al Dumnezeului Celui Preaînalt” -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855438">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855438"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855438">Şterge vot</a></div><span id="v9855438" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855438)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855438Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855438MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2017] Interiorul bisericii văzut dinspre intrare. Pe bolta de deasupra altarului este pictat Melchisedesc, o prefigurare, un prototip al lui Hristos, mare preot „al Dumnezeului Celui Preaînalt”
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2017] Detaliu cu iconostasul, o lucrătură deosebită ornamentată cu pietre din vechile fundații și cu icoanele pictate pe sticlă transparentă. Sfinții sunt desenați în tușe negre, simple. Deasupra altarului veghează Melchisedec -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855440">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855440"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855440">Şterge vot</a></div><span id="v9855440" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855440)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855440Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855440MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2017] Detaliu cu iconostasul, o lucrătură deosebită ornamentată cu pietre din vechile fundații și cu icoanele pictate pe sticlă transparentă. Sfinții sunt desenați în tușe negre, simple. Deasupra altarului veghează Melchisedec
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2017] Icoana împărătească a lui Isus Hristos din partea dreaptă a altarului însoțită de un covoraș pentru rugăciune. Reprezentare mult mai naturală a lui Iisus Hristos decât în bisericile ortodoxe obișnuite. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855452">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855452"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855452">Şterge vot</a></div><span id="v9855452" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855452)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855452Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855452MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2017] Icoana împărătească a lui Isus Hristos din partea dreaptă a altarului însoțită de un covoraș pentru rugăciune. Reprezentare mult mai naturală a lui Iisus Hristos decât în bisericile ortodoxe obișnuite.
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2017] Icoana împărătească din partea stângă a iconostasului, Sfânta Fecioară cu Pruncul, de asemenea în reprezentări mai naturale -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855460">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855460"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855460">Şterge vot</a></div><span id="v9855460" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855460)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855460Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855460MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2017] Icoana împărătească din partea stângă a iconostasului, Sfânta Fecioară cu Pruncul, de asemenea în reprezentări mai naturale
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2017] Imagine dinspre naos spre intrarea în biserică. deasupra ”pridvorului” apare iar reprezentat Melchisedec. „rege al dreptăţii, apoi şi rege al Salemului, adică rege al păcii, fără tată, fără mamă, fără spiţă de neam, neavând nici început al zilelor, nici sfârşit al -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855465">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855465"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855465">Şterge vot</a></div><span id="v9855465" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855465)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855465Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855465MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2017] Imagine dinspre naos spre intrarea în biserică. deasupra ”pridvorului” apare iar reprezentat Melchisedec. „rege al dreptăţii, apoi şi rege al Salemului, adică rege al păcii, fără tată, fără mamă, fără spiţă de neam, neavând nici început al zilelor, nici sfârşit al
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2017] Imaginea lui Melchisedec, marele preot fără început, fără sfârșit și fără neam, despre care Iisus, aflat la dreapta tatălui, a redat cuvintele lui Dumnezeu adresate fiului: ” Tu ești preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec' (Psalmul CX, 1,4) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855472">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855472"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855472">Şterge vot</a></div><span id="v9855472" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855472)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855472Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855472MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2017] Imaginea lui Melchisedec, marele preot fără început, fără sfârșit și fără neam, despre care Iisus, aflat la dreapta tatălui, a redat cuvintele lui Dumnezeu adresate fiului: ” Tu ești preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec" (Psalmul CX, 1,4)
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2017] Altarul bisericii La Temelie, având pe el simbolurile creștinești ortodoxe. Conform ctitorului, altarul este construit pe locul unui vechi altar geto-dacic care marchează un important centru energetic (care se regăsesc și în alte locașe de cult dacice) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855481">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855481"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855481">Şterge vot</a></div><span id="v9855481" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855481)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855481Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855481MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2017] Altarul bisericii La Temelie, având pe el simbolurile creștinești ortodoxe. Conform ctitorului, altarul este construit pe locul unui vechi altar geto-dacic care marchează un important centru energetic (care se regăsesc și în alte locașe de cult dacice)
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2017] Partea de jos a altarului. ”Pisania” menționează că cercetările arheologice din anul 1976 ar fi identificat și o ”criptă din cărămidă din interiorul altarului unde erau osemintele ctitorilor acestui sfînt locaș, cu lungimea de 2,20m, sceptrul, coroana domnească, talismanele din -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855488">Şterge vot</a></div><span id="v9855488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2017] Partea de jos a altarului. ”Pisania” menționează că cercetările arheologice din anul 1976 ar fi identificat și o ”criptă din cărămidă din interiorul altarului unde erau osemintele ctitorilor acestui sfînt locaș, cu lungimea de 2,20m, sceptrul, coroana domnească, talismanele din
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2017] Scara cu brațele laterale (formând o cruce) văzute dinspre pridvorul deschis al bisericii. În depărtare se vede valea râului Moldova -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855492">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855492"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855492">Şterge vot</a></div><span id="v9855492" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855492)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855492Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855492MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2017] Scara cu brațele laterale (formând o cruce) văzute dinspre pridvorul deschis al bisericii. În depărtare se vede valea râului Moldova
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2017] ”Legenda - Pisania” de la intrarea în biserică și care ne prezintă o parte din istoria acestor locuri -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855496">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855496"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855496">Şterge vot</a></div><span id="v9855496" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855496)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855496Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855496MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2017] ”Legenda - Pisania” de la intrarea în biserică și care ne prezintă o parte din istoria acestor locuri
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2017] Detaliu cu partea superioară a crucii astrale (element al geometriei sacre) situată în partea dreaptă a bisericii, la intrare. Posibil să folosească și drept clopotniță. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855498">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855498"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855498">Şterge vot</a></div><span id="v9855498" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855498)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855498Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855498MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2017] Detaliu cu partea superioară a crucii astrale (element al geometriei sacre) situată în partea dreaptă a bisericii, la intrare. Posibil să folosească și drept clopotniță.
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2017] Detaliu cu partea inferioară a crucii astrale. În depărtare se vede valea râului Moldova și primele case din satul Vadul Moldovei. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855499">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855499"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855499">Şterge vot</a></div><span id="v9855499" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855499)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855499Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855499MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2017] Detaliu cu partea inferioară a crucii astrale. În depărtare se vede valea râului Moldova și primele case din satul Vadul Moldovei.
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2017] În spatele bisericii o clădire sub formă de cruce care, după mine, seamănă și a observator astronomic și a O. Z. N. De fapt, conform ctitorului, are ca formă proiecția picturii lui Melchisedec (cea din biserică), ”cu coroana în 12 și având crucea astrală cu 6 brațe”. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855500">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855500"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855500">Şterge vot</a></div><span id="v9855500" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855500)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855500Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855500MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2017] În spatele bisericii o clădire sub formă de cruce care, după mine, seamănă și a observator astronomic și a O. Z. N. De fapt, conform ctitorului, are ca formă proiecția picturii lui Melchisedec (cea din biserică), ”cu coroana în 12 și având crucea astrală cu 6 brațe”.
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [APR-2017] În prim plan, o piramidă energetică, înaltă de vreo 3 m, cu scări de acces sub ea. Piramida are rolul de a capta energiile universului, iar în interiorul ei se pot face diverse observații și experimente. În spate, biserica La Temelie având 4 turle dispuse în cruce -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855501">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855501"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855501">Şterge vot</a></div><span id="v9855501" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855501)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855501Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855501MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [APR-2017] În prim plan, o piramidă energetică, înaltă de vreo 3 m, cu scări de acces sub ea. Piramida are rolul de a capta energiile universului, iar în interiorul ei se pot face diverse observații și experimente. În spate, biserica La Temelie având 4 turle dispuse în cruce
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [APR-2017] În prim-plan este crucea creștină având pe postament texte din Psalmi și altele tip pisanie. După biserică, în dreapta, se vede crucea astrală cu 4 brațe orizontale. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855502">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855502"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855502">Şterge vot</a></div><span id="v9855502" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855502)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855502Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855502MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [APR-2017] În prim-plan este crucea creștină având pe postament texte din Psalmi și altele tip pisanie. După biserică, în dreapta, se vede crucea astrală cu 4 brațe orizontale.
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [APR-2017] Detaliu cu pietrele inscripționate din fața catapetesmei -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855503">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855503"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855503">Şterge vot</a></div><span id="v9855503" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855503)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855503Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855503MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [APR-2017] Detaliu cu pietrele inscripționate din fața catapetesmei
foto Lucien [17.05.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [APR-2017] Detaliu cu catapeteasma (iconostasul) care separă naosul de altar -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855504">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855504"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855504">Şterge vot</a></div><span id="v9855504" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855504)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855504Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855504MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [APR-2017] Detaliu cu catapeteasma (iconostasul) care separă naosul de altar
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [APR-2017] Detaliu cu icoana Maicii Domnului (în locul unde sunt icoanele împărătești ale Maicii Domnului, în partea stângă a iconostasului). Icoana de pe perete nu știu a cui este. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855505">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855505"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855505">Şterge vot</a></div><span id="v9855505" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855505)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855505Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855505MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [APR-2017] Detaliu cu icoana Maicii Domnului (în locul unde sunt icoanele împărătești ale Maicii Domnului, în partea stângă a iconostasului). Icoana de pe perete nu știu a cui este.
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [APR-2017] Biserica La Temelie văzută din ”spate”, cu altarul în prim plan. Deasupra se văd cele patru turle dispuse în cruce, iar în dreapta monumentul sub formă de cruce creștină. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855506">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855506"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855506">Şterge vot</a></div><span id="v9855506" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855506)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855506Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855506MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [APR-2017] Biserica La Temelie văzută din ”spate”, cu altarul în prim plan. Deasupra se văd cele patru turle dispuse în cruce, iar în dreapta monumentul sub formă de cruce creștină.
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [APR-2017] Monumentul cruce creștină trilobată situat în fața bisericii, în partea stângă. Pe postament sunt înscrise texte pisanie și psalmi. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855507">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855507"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855507">Şterge vot</a></div><span id="v9855507" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855507)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855507Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855507MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [APR-2017] Monumentul cruce creștină trilobată situat în fața bisericii, în partea stângă. Pe postament sunt înscrise texte pisanie și psalmi.
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [APR-2017] Înscripție tip pasnie de pe postamentul crucii creștine trilobate în care este amintită familia ctitorului bisericii și anul 2006 când a fost sfințită biserica. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855508">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855508"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855508">Şterge vot</a></div><span id="v9855508" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855508)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855508Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855508MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [APR-2017] Înscripție tip pasnie de pe postamentul crucii creștine trilobate în care este amintită familia ctitorului bisericii și anul 2006 când a fost sfințită biserica.
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [APR-2017] Pietre încripționate și pietre naturale mai ciudate (cu forme pe care geologii le numesc mecanoglife) așezate pe treptele pridvorului deschis al bisericii -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855509">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855509"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855509">Şterge vot</a></div><span id="v9855509" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855509)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855509Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855509MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [APR-2017] Pietre încripționate și pietre naturale mai ciudate (cu forme pe care geologii le numesc mecanoglife) așezate pe treptele pridvorului deschis al bisericii
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [APR-2017] Altă piatră naturală cu mecanoglife foarte interesante -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855510">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855510"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855510">Şterge vot</a></div><span id="v9855510" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855510)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855510Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855510MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [APR-2017] Altă piatră naturală cu mecanoglife foarte interesante
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [APR-2017] Alte pietre înscripționate cu psalmi, dispuse pe scările pridvorului deschis -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855511">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855511"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855511">Şterge vot</a></div><span id="v9855511" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855511)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855511Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855511MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [APR-2017] Alte pietre înscripționate cu psalmi, dispuse pe scările pridvorului deschis
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [APR-2017] Detaliu cu icoana împărătească a lui Iisus Hristos, situată în naos, în partea dreaptă a iconostasului -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 17.05.17] - <span class="allrVotedi" id="av855512">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv855512"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=855512">Şterge vot</a></div><span id="v9855512" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(855512)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f855512Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e855512MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [APR-2017] Detaliu cu icoana împărătească a lui Iisus Hristos, situată în naos, în partea dreaptă a iconostasului
foto Lucien [17.05.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[29] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.395915985107 sec