ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 28.11.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

La pas prin Salonta

TIPĂREȘTE

Salonta, al doilea oraş ca mărime din Bihor (după Oradea, normal), în ce priveşte numărul de locuitori (undeva spre 20.000), este mai ales un oraş de tranzit, pentru cei ce călătoresc pe ruta Oradea - Arad (Timişoara), sau pentru cei ce vor să iasă din ţară pentru a ajunge la Gyula (la băile termale de acolo), dar eu cred că merită şi un popas de câteva ore, deoarece (surprinzător, poate), chiar ai ce vedea/vizita în Salonta.

Pentru că totuşi, cetăţenii de etnie maghiară sunt majoritari în Salonta (vreo 55%), nu trebuie să ne mirăm dacă multe din obiectivele turistice din aces oraş sunt legate de istoria şi cultura etnicilor maghiari.

Şi cum, review-ul asta nu se vrea o compilaţie wikipediană, vă invit, dacă doriţi să aprofundaţi datele istorice, geografia, demografia, economia, etc. să citiţi aici.

Dacă totuşi vreţi să vedeţi ce am făcut eu azi la Salonta, vă rog să citiţi în continuare :)

Ok. Odată ajuns în Salonta, am lasat maşina în parcarea de lângă Parcul Mare (parcarea are coordonatele N46.801980 x E21.662639) şi am intrat în parc, dând din prima peste statuia lui Avram Iancu (foto 1), pe care este prinsă o plachetă din marmură cu viziunea lui Simion Bărnuţiu despre egalitatea dintre etniile aceleiaşi naţii (la fel de actuală şi azi): Naţiunea română nici nu voieşte a domni peste alte naţiuni, nici nu va suferi a fi supusă altora, ci voieşte drept egal pentru toate. - şi parcă ziceam că Salonta are mai ales obiective legate de etnia majoritară acolo :)

Aruncând mai apoi o privire de ansamblu peste acest parc central (foto 2), am observat panoul de informare turistică (o adevărată revelaţie pentru mine, din perspectiva de turist - foto 3), de pe care am aflat că, turistic vorbind, se pot vizita vreo 24 obiective (sigur că, dintre acestea şi statuile sunt 7-8 obiective, dar totuşi...), printre care Turnul Ciunt (ce găzduieşte se spune primul muzeu literar din România, Muzeul Memorial Arany Janos), clădirea Primăriei, Casa Memorială Arany Janos (considerat unul dintre cei mai mari scriitori maghiari, născut la Salonta), Parcul cu Statui şi Complexul Muzeal "Vatra Satului Românesc".

Adâncindu-mă pe aleile parcului, n-a putut să nu-mi sară-n faţă monumentul ostaşilor sovietici, pe care scrie "Glorie etermă eroilor căzuţi în lupta pentru libertate şi independenţa Uniunii Sovietice" (foto 4) - tocmai azi, am văzut asta, când s-a publicat un sondaj de opinie din care rezultă că, pentru români, cel mai mare duşman al României este Rusia - măi să fie ce coincidenţă :))

În continuare, am descoperit mai apoi o statuie impunătoare a lui Bocskai Istvan principele Transilvaniei, considerat că fiind întemeietorul oraşului Salonta (în 1606 - am aflat asta acasă... păcat că nu am ştiut la faţa locului :(- foto 5), după care statuia lui Kossuth Lajos ( acasă am aflat şi că această statuie, a fost de mai multe ori demontată de pe soclu şi repoziţionată la locul ei, în funcţie de vremurile care au trecut peste ea, de la 1901, de când a fost dezvelită ), se pare că este cea mai veche statuie întreagă a lui Kossuth, poziţionată în faţa Bisericii Reformate.

Am ajuns la capătul parcului, unde am constatat că Tourist Info Point-ul este închis până la primăvară (adevărat fiind că pe uşă există un număr de telefon al ghidului, dar n-am uzat de el )...şi mi-am continuat agale, liniştita-mi plimbare...

La ieşirea din parc, la intersecţia dintre străzile Rebublicii şi 1 Decembrie, zona centrală a Salontei, tronează foarte frumoasa clădire a Primăriei (foto 7).

M-am întors pe str. Corneliu Coposu, la capătul parcului mare şi după Biserica Reformată (foto 8), pe care nu am putut-o vizita fiind închisă, am descoperit Parcul cu Statui (foto 9), care conţine 5 statui ale unor personalităţi reprezentative pentru urbe.

Prima, a lui Kulin Gyorgy (născut la Salonta şi considerat ca fiind fondatorul astronomiei ungureşti - a trăit la Budapesta), a doua a lui Sinka Istvan (poet şi scriitor maghiar - născut la Salonta), iar pe cealaltă parte, statuile lui Kiss Istvan (sculptorul celorlalte statui) şi Zilahy Lajos (alt poet şi scriitor maghiar). În centrul Parcului cu Statui, tronează chiar statuia lui Arany Janos ( foto 10 ).

Mi-am continuat deplasarea, în căutarea Casei Memoriale Arany Janos, chiar pe str. Corneliu Coposu, astfel că am trecut pe lângă Liceul Teoretic Arany Janos şi odată ajuns pe str. Arany Janos (după cum vedeţi, personalitatea lui a dus la denumirea după el a muzeului, a unei străzi şi a unui liceu... a, are şi o casă memorială), am făcut stânga, aşa că după câteva sute de metri am ajus la "drumul mare", sens în care am relizat că nu am ajuns unde trebuie, astfel că m-a întors la maşină.

Mai apoi, cu ajutorul GPS-ului, am ajuns şi în faţa Casei Memoriale Arany Janos (la nr. 38 de pe strada cu acelaşi nume - astfel că, dacă mai devreme o luam la dreapta... ajungeam pe jos acolo).

La faţa locului (coordonatele GPS sunt N46.798580 x E21.657828) am aflat că nu este program de vizită până luni dimineaţa, aşa că am făcut o poză (foto 11), am admirat arătoasa clădire, acoperită cu trestie (în fapt, este o casă nouă, ridicată de primărie pe locul unde a fost cândva casa scriitorului, în scopuri clar turistice - am aflat că este deseori vizitată de turişti maghiari din ţara mamă) şi am plecat în căutarea Muzeului Ţăranului Român din Salonta.

Ei bine, asta nu a fost deloc o sarcină uşoară. Văzusem pe panoul cu informaţii turistice că se află la o periferie a oraşului, dar nu mai ţineam minte unde exact. Aşa că am luat-o spre Tinca, cu gândul că poate o să văd un indicator. La ieşirea din oraş, nu găsidem nici un semn :( M-am întors şi în sensul giratoriu din centru a luat-o spre Arad, deoarece spre Oradea ştiam sigur că nu-i.

Am ieşti din oraş (spre Arad) şi tot nu am găsit nici destinaţia şi nici vreun semn care să mă îndrume :(

Am intrat pe net, am căutat Parcul Maria (unde citisem că-i amplasat obiectivul... pauză nu am găsit nimic :(

Drept soluţie finală, am revenit la panoul informativ din parc şi am dat GPS-ului drept destinaţie una din străzile din zonă (Războieni parcă) şi aşa am ajuns acolo (muzeul se află la ieşirea din Salonta spre frontieră, deci este uşor accesibil celor ce ajung pe acolo, în drumul lor spre Gyula, sau alte destinaţii vestice).

Muzeul Ţăranului Român - Salonta (bine, denumirea oficială cică este - Complexul Muzeal "Vatra Satului Românesc) este aşadar situat pe str. Avram Iancu, la nr. 26 (coordonatele GPS sunt N46.799386 x E21.635067) şi la început a fost constituit dintr-o casă ţărănească construită acum 150 de ani, în zona Beiuşului şi adusă acolo în 2007 (foto 14), o şură românească amplasată în acest complex în 2011 (foto 15) şi o cruce din marmură (foto 13), pe soclul căreia sunt scrise următoarele rânduri :

"Când trec prin cartierul meu de la hotar

Mă-nchin troiţelor crescute din lumină

Şi văd, aud şi ascult pe drumul secular

Cum trec strămoşii mei şi se închină.

Mai nou, în complex a mai fost amplasată o troiţă (foto 16), dezvelită în 2015 şi închinată eroilor din Salonta, căzuţi în luptele pentru întregirea patriei.

De asemenea, în 2014, în complex a fost construită şi o bisericuţă (de lemn) - muzeu (foto 17 şi 18).

Din păcate, sâmbătă fiind, am putut intra în parc/curtea complexului, dar toate obiectivele erau închise, aşa că am rămas cu vederea de afară a acestora.

La întoarcerea în centrul oraşului m-am oprit pentru o clipă şi am admirat foarte frumosul ansamblu ridicat cu prilejul aniversării a 400 de ani de la intemeierea orasului (foto 19), situat la intersecţia străzilor Aradului cu Republicii (coordonatele GPS sunt N46.802957 x E21.654341).

Apoi, pentru că ştiam că Turnul Ciunt (foto 20) şi muzeul pe care-l adăposteşte se poate vizita inclusiv sâmbăta până la 16.00, m-a îndreptat spre acest "cel mai de seamă punct de interes turistic al Salontei" situat chiar în sensul giratoriu central al oraşului (coordonatele GPS sunt N46.802329 x E21.662725), dar din păcate, şi acesta era închis, aşa că i-am aruncat o privire din stradă...

Şi... am plecat să descopăr mai ales pentru voi (cei care nu staţi aşa aproape de Salonta ca mine şi poate aveţi nevoie de o noapte de cazare în acest oraş), cea mai bună unitate de cazare din zonă, Hotel Slavia, situat la intersecţia străzilor Petofi Şandor cu 1 Decembrie (coordonatele GPS sunt N46.803570 x E21.659888 - adresa web oficială este hotelslavia.ro. Un hotel foarte bun, de 4*, pe care-l recomand fără să-mi fie frică că nu o să fiţi mulţumit de el.

După, am mers să servesc masa, la poate cel mai fain restaurant din afara Oradiei (Hotel Milenium Mădăras, unde am mâncat un fel de bază slovăcesc... despre care am să vă povestesc altădată...)

În concluzie, AmFostAcolo, am petrecut în mod neaşteptat de fain câteva ore şi mi-am promis că mă voi întoarce, când voi putea, pentru a intra şi în fainele locuri văzute pe dinafară, făgăduială pe care mi-am luat-o cu privire la tot ceea ce înseamnă obiective turistice la Salonta - adică Casa Memorială Arany Janos, Complexul Muzeal "Vatra Satului Românesc şi Turnul Ciunt, cu muzeul găzduit acolo.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de bogumil in 28.11.15 20:46:41
Validat / Publicat: 28.11.15 22:25:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SALONTA.

VIZUALIZĂRI: 8836 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 În Complexul Muzeal "Vatra Satului Românesc" piesa centrală este casa ţărănească.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster69
[28.11.15 22:06:40]
»

Mutat în rubrica "O zi în Salonta, #EXCURSII și CĂLĂTORII prin CRIȘANA" (nou-creată pe sait)

= = =

cea mai bună unitate de cazare din zonă, Hotel Slavia

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

[În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

bogumilAUTOR REVIEW
[29.11.15 11:38:11]
»

@webmaster69:

Din păcate, sau din fericire, orădean fiind, nu am fost cazat acolo. De altfel, cred ca nici nu mă încadrăm în limita de km. cerută de regulament față de localitatea de domiciliu.

Dar, cu toate astea, tot îl recomand

dorgo
[25.12.15 13:16:54]
»

@bogumil - Zici ca ""Salonta, al doilea oraş ca mărime din Bihor (după Oradea, normal), în ce priveşte numărul de locuitori (undeva spre 20.000), este mai ales un oraş de tranzit, pentru cei ce călătoresc pe ruta Oradea - Arad (Timişoara), sau pentru cei ce vor să iasă din ţară pentru a ajunge la Gyula (la băile termale de acolo) "...

Cei ce vin din Ardeal ca sa mearga la baile termale Gyula, se impiedica mai intai de baile Tasnad-superbe, de baile Sarcau si mai superbe si chiar de baile Madaras, chiar langa Salonta, sa nu mai vorbim de Felix si 1 Mai sau Baile Curtici, ceva mi putin superbe, dar tot termale (sau chiar Sofronea, Mihaieni, Acas sau Marghita). Nu le-am pus in ordine, dar sunt prin zona. Sau cele din Arad! Wow! @Bogumil, imi place cum scrii, ai ceva din stilul unui ex-oradean, care nu mai scrie demult pe sait, e vorba de @creivean, un foarte bun amic de-al meu. Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bogumilAUTOR REVIEW
[25.12.15 17:29:57]
»

@dorgo

Băi termale, în Bihor sunt aproape în fiecare comună, mai ales pe frontiera cu Ungaria si multe dintre ele sunt, mai nou reabilitate și arată chiar bine.

Apa termala este poate cea mai mare bogăție a județului, dar, din păcate se pare ca a cam ajuns spre fundul puțului și ea...

De asemenea, nu putem exclude faptul că, mulți romani (chiar și eu) merg la băi în Ungaria. Fenomenul există, nu-l putem ignora.

Cât îl privește pe @creivean, după cum bine poți vedea în user cardul meu, suntem prieteni, îl cunosc și în viața reală, am ajuns pe saitul asta, convins fiind chiar de el.

Poate că, fiind prieteni și având oarecum multe în comun... să avem și vocea la fel de... puternică în promovarea locurilor din arealul Bihorului.

Din păcate, din ceea ce stiu, chiar de la el, s-a retras definitiv de pe saitul asta, din motive strict personale!

Mulțumesc pentru vizită și aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogumil, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Salonta:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04305100440979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1