ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O prima impresie despre Delta Dunarii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Decizia de a vizita Delta Dunarii a fost luata pe moment in dimineata care a fi dorit sa fie dimineata plecarii acasa de la litoralul romanesc. Practic am prelungit o vacanta petrecuta in Grecia cu o excursie in Bulgaria unde am parcurs tot litoralul de la sud la nord, inevitabil am vizitat cate ceva si pe litoralul romanesc si pe urma in loc sa o iau spre casa... am luat-o spre delta. Mi-am dorit asta foarte mult deoarece in trecut au fost cateva incercari sa ajung in delta dar nu am reusit... din motive financiare.

Cazare am gasit rapid, am decis pentru Pensiunea Cristal (vezi impresii), iar primul lucru dupa ce am ajuns a fost contractarea unei excursii in delta in aceeasi zi nemaiavand alta pentru inca o prelungire a vacantei. Bineinteles ca proprietarul pensiunii avea si o ambarcatiune pentru turisti, asa ca problema s-a rezolvat repede. Am scris cateva impresii scurte despre aceasta pensiune o pot recomanda pentru calitate si curatenie dar sambata in incinta restaurantului pot avea loc nunti si poate fi galagie, iar odihna nu prea buna din aceasta cauza.

Dupa excursia de 5 ore in Delta Dunarii pot afirma ca nici macar 1% nu am invatat despre acest loc... dar mi-am facut o idee. Este prea mare, prea frumoasa ca sa o cunosti in doar 5 ore.

Delta Dunarii este un parc national de 3446 kmp, a doua din Europa. Din acesti 3446 kmp 2540 kmp se afla in Romania restul in Ucraina. Din 1991 face parte din patrimoniul mondial al Unesco si contine nenumarate rezervatii nationale. Se afla in judetul Tulcea, formeaza un triunghi intre podisul Dobrogei, podisul Basarabiei si Marea Neagra. Acest triunghi se numeste platforma deltei Dunarii.

Delta Dunarii are 3 brate principale dupa ce Dunarea se bifurca in Bratul Chilia (nord) si Bratul Tulcea (sud) si ulterior Bratul Tulcea se bifurca rezultand Sulina (central) si Sf Gheorghe (sud). Intre bratele principale se afla o multime de brate de fluviu, canale si canale mai inguste numite garle si lacuri. Aici intre bratele principale se afla tot ce ne intereseaza pe noi flora, fauna, peisajele.

In padurile din delta gasim stejar, frasin, plop, salcie, arin. In zonele cu multa apa predomina stuful, papura si rogozul, speciile de nuferi si ferigi. Acestea sint cele mai comune si le si cunosc cat de cat.

Ca si animale in afara de speciile nenumarate de pesti si pasari am aflat ca aici locuieste mistretul, sacalul, vidra, nurca, nevastuica, speciile de serpi, soparle, broaste, broaste testoase. Speciile de pasari sint enorm de multe, specii de rate, gaste, lebede, berze, soim, erete, vulturi, egrete, starc, ciocanitoare, granguri, cormorani zboara pe aici. Mentionez faptul ca gazda care era si ghid in timp ce conducea salupa si intram pe diferite canale, garle si lacuri recunostea orice zbura si povestea despre ele. Specii de pesti de enumerat ar fi : stiuca, bibanul, scrumbia, salaul, avatul, platica.

Dar sa revin la excursie. Cele 5 ore au costat 300 ron. Gazda ne-a dus cu masina pana la portul din Tulcea. A pregatit ambarcatiunea care s-a dovedit a fi una de lux. Scaunele au fost confortabile din piele bej. Salupa avea si o copertina pentru ploaie, aceasta a ramas montata deoarece vremea era ploioasa. Fiecare a primit o vesta de salvare aceasta fiind obligatorie, se mai fac controale, etc. Inainte de plecare pe Bratul Tulcea (sau Sf Gheorghe) gazda a alimentat salupa la o benzinarie de pe mal. Nu am retinut consumul exact dar stiu ca este enorm. Dar si viteza cu care poate circula este pe masura. Tot timpul am fost serviti cu apa, bere si vin in timpul drumului. In timpul excursiei ni se explica drumul, unde sintem, cum se numeste canalul, lacul, garla, ce fel de pasare a zburat tocmai in fata noastra, etc, etc. Am vazut si localnici si am avut ocazia sa vad de aproape conditiile in care traiesc. Gazda noastra pe la finalul excursiei a oprit la un localnic sa cumpere peste. Asa ca am iesit si eu din barca si am vazut tot. Locuiesc in niste casute, colibe iarna vara (noroc ca iernile sint mai blande in delta) in niste conditii destul de aspre. Nu exista curent electric dar folosesc baterii de masina, aparate de 12V sau invertoare, care au posibilitate folosesc generatoare sau incarcare solara. Multi au si un telefon mobil, ori merg personal cu barcile la cumparaturi ori le aduce cineva. Gazda noastra i-a dus chibrituri, baterii, alte maruntisuri, a lasat berea, vinul pe care nu l-am baut, si a cumparat pestele in cantitati mari pentru restaurant. Pe langa localnici am vazut foarte multi pescari inclusiv cu corturi, rulote (acolo unde s-a putut intra cu masina), de regula exista un risc pentru cei cu masini sa nu mai poate iesi din anumite locuri pe vreme ploioasa.

Deoarece ambarcatiunea era usoara putea sa intre aproape la orice lac, pe orice garla unde nu reusesc sa intre vaporasele. De cateva ori s-a infundat elicea, in acest caz se da invers ca sa scape de plantele subacvatice, dar o singura data a trebuit sa le inlature manual.

Traseul facut: Din lipsa de timp am reusit sa facem doar un traseu scurt si anume canalul Mila 35 si aproape tot ce insemna vecinatate adica lacuri mari si mici, canale mai mici, garle. Am ajuns pana aproape de granita Ukrainei si bratul Chilia. Asa ca am vazut si lacurile mai mari Purcelu, Carasu, Lacul Cu Cotete la stanga de Mila 35 si Lacul Lung, Tataru, Tatarciuc, Mester la dreapta de Mila 35. Si tot cu drum din Tulcea si inapoi a durat 5 ore. Am intalnit multe vaporase de agrement mai mici sau mai mari pe acest canal (Mila 35). Costul unei excursii pe un vaporas este mult mai ieftin, dar nu poate sa intre pe orice lac, orice canal, garla din cauza marimii. Cu barca este altfel, se vad mai multe.

In clipul urmator gasit pe Youtube filmat dintr-un avion de mici dimensiuni delta Dunarii se vede din alt unghi. La inceputul clipului se vede zona parcursa de mine: youtube

Ajuns tarziu inapoi in Tulcea am vazut doar Moscheea Azizyie din 1863 apartinand comunitatii musulmane din Tulcea. Minaretul moscheei are inaltimea de 25 m. Am mai facut o scurta plimbare in centru pe faleza Dunarii (bratului Sf Gheorghe) Un clip deasupra orasului aici: youtube

Excursia cere alta poate ar fi bine un sejur de cateva zile pentru a explora Delta Dunarii asa cum trebuie inclusiv obiectivele turistice din jur.

Rog WM sa ataseze aceasta filmare aeriana cu un fond sonor excelent la inceputul articolului: youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 03.10.16 21:39:08
Validat / Publicat: 04.10.16 12:35:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1819 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Insulita populata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster33
[03.10.16 22:08:09]
»

Clipul video indicat a fost atașat articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[04.10.16 12:41:23]
»

@AZE: Si pentru acesta articol am prins primul vot (e al 4-lea pe ziua de azi) si tot ce am citit au fost articole minunate.

Ma uitam la pozele atasate acestui articol, ca daca la inceput ne aflam in civilizatie (Tulcea), la limita cu natura, peisajul se schimba mai apoi astfel incat natura pune stapanire pe deplin in pozele urmatoare.

Totul este minunat si oricat de scurta sau de lunga ar fi fost calatoria ea a fost traita din plin.

Felicitari, votat cu placere.

Dan&Ema
[04.10.16 13:23:26]
»

@AZE: Delta Dunarii este unul din locurile de exceptie de pe teritoriul tarii noastre, o comoara pe care o gazduim, un loc in care insa... nu am ajuns niciodata. Sunt multe motive pentru care nu am ajuns in delta, dar cred ca o data si o data trebuie sa trec pentru aceste scuze si sa ma hotarasc sa imi inving teama de apa si altele si sa vizitez si eu Rezervatia.

La Tulcea am fost de mai multe ori, dar Tulcea e Tulcea nu e Delta Dunarii. Sau e numai o poarta de intrare in mirifica delta.

Felicitari pentru articol. Si pentru decizia de a vizita delta.

In ultimul timp am citit articole interesante... de pe Dunare in general si probabil acestea isi vor face efectul si ma vor convinge sa ma urnesc catre aceasta destinatie.

Michi
[04.10.16 19:13:40]
»

Foarte bun review. Completează ce n-am văzut vara asta în Dobrogea continentală.

Alexa_77
[04.10.16 21:52:32]
»

@AZE: Cred ca singurul lucru de care ti-a parut rau a fost ca ati stat doar cateva ore in acest loc exceptional al tarii noastre. Oricum, acum daca ati vazut cat e de frumos nu o sa puteti sa va abtineti sa mergeti din no... poate pe o perioada de sedere mai lunga. Imi doresc demult sa ajung acolo... este locul unde te poti odihni in liniste, unde te poti recupera dupa saptamanile agitate din marile orase.

Felicitari pentru excursie si pentru review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[04.10.16 23:02:28]
»

@mishu: Multumesc, este o atmosfera de jungla acolo, mai ales in canalele mai stramte unde nu poate sa intri cu orice. populatia pasarilor de toate felurile (enumerate in articol) este enorma, mamifere nu am avut ocazia sa vad dar pestii sarind in apa da, iar pescarii scoteau una dupa alta. Da, este o diferenta intre Tulcea chiar daca se afla pe malul Dunarii si Delta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[04.10.16 23:05:06]
»

@Dan&Ema: Multumesc, dar decizia luata chiar daca a fost corecta nu mi-a indeplinit asteptarile vizita a fost prea scurta sejurul/excursia trebuie repetata. Pana la urma nu am de ce sa ma plang dintr-un sejur care s-a dorit sa fie doar in Grecia s-a completat cu Bulgaria, litoralul romanesc si delta.

AZEAUTOR REVIEW
[04.10.16 23:07:25]
»

@Alexa_77: Multumesc, da asa este chiar mi-a parut rau ca am stat numai cateva ore, dar nu am de ce sa ma plang, a fost completarea unui sejur petrecut in alta parte un fel de supliment. Dar voi reveni de aceasta data, probabil un sejur pe un hotel plutitor dar si cu posibilitatea de a merge cu o barca si a pescui.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, AZE, Dan&Ema, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Deltă:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072999000549316 sec
    ecranul dvs: 1 x 1