90439 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Hoinar prin Dobrogea

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
14.10.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
50.0 %
  
Nici nemulțumit, nici mulțumit
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
5.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Cetatea Ulmetum – o fortificație „ascunsă”


În ultimii ani s-a tot scris despre vechile cetăți dobrogene pe AmFostAcolo: Histria, Enisala, Dinogeția, Halmyris, Noviodunum, Tropaeum Traiani și altele. Despre cetatea Carsium din Hârșova am scris chiar eu un articol în (vezi impresii). Dobrogea, tărâmul care se distinge între meleagurile românești prin multiculturalitate și multietnicitate, este presărată cu o mulțime de ruine antice. Trebuie doar să le descoperim… și la propriu, și la figurat.

Problema cetăților dobrogene este veche și constă în lipsa valorificării istorice și promovării turistice. Dacă câteva „stau bine” cât de cât, ca să spun așa – Histria, Tropaeum Traiani, Enisala (care beneficiază și de câte un muzeu) –, altele sunt fie în proces de restaurare (ex. Capidava), fie în conservare (ex. Arganum). Cercetările arheologice se efectuează cu țârâita, fondurile financiare sunt mici, voluntarii puțini. Se încearcă obținerea de bani prin depunerea de proiecte finanțarea europeană reprezentând o portiță de scăpare. De exemplu, la Hârșova se vor investi 2 milioane de euro pentru restaurare și valorificarea cetății Carsium (lumeapresei.ro/fonduri-ne ... cetatii-carsium). Uneori, echipe de cercetători din străinătate vin să ajute pe șantierele arheologice, cum s-a întâmplat în această vară la Halmyris (cotidianul.ro/americani-c ... are-la-halmyris).

În ciuda acestor greutăți, a lipsei amenajărilor specifice siturilor arheologice, lipsa facilităților de vizitare și a panourilor informative există turiști care caută aceste vestigii istorice. Avem exemple recente chiar aici pe AFA (@Yersinia pestis), oameni care doresc să privească „bucăți” din istoria noastră sau să se bucure că și noi am jucat un rol în istoria europeană. De indicatoare rutiere de culoare maro către cetăți nu ducem lipsă, însă odată ajunși lângă cetate, uneori cu greu, pe drumuri desfundate, ne întâmpină o lume a bălăriilor. Noroc cu imaginile din satelit că astfel ne mai facem o idee în ceea ce privește conturul fortificațiilor, a clădirilor, mărimea cetății în general.

Cetatea Ulmetum

După ce ne-am oprit în Cernavodă ca să admirăm capodopera inginerească a lui Anghel Saligny - Podul Carol I (vezi impresii) am pornit pe drumuri dobrogene, prin sate rare și aproape pustii spre vestigiile romano-bizantine. Drumuri județene, dar și comunale, de calitate bună ne conduc către localitatea Pantelimon, la marginea căreia vom descoperi cetatea. Vedem în apropiere dealul Allah Bair, cel mai înalt punct al județului Constanța (204 m), zonă declarată rezervație naturală (din care nu lipsesc urmele coralilor).

Intrăm în satul Pantelimon și în intersecția unde se află Primăria și biserica „Sf. Pantelimon” vedem indicatorul maro care ne anunță că mai avem 1 km de parcurs până la situl arheologic. Urmăm calea uliței de lângă biserică și mergem până în capătul ei unde ajungem în …. câmp, dar totodată și la urmele fortificației. Parcăm autoturismul pe iarbă și în apropiere observăm vechiul însemn cu litere metalice: Cetatea Ulmetum, proiectat peste imaginea modernelor turbine eoliene.

Prin ierburile înalte și printre mormane de gunoi aruncate aici de locuitorii satului înaintăm către urmele de ziduri ce se zăresc la câteva zeci de metri depărtare.

Ce ar fi trebuit să vedem? Cercetările arheologice au fost începute în 1911 de cunoscutul istoric și arheolog Vasile Pârvan care a ales cetatea Ulmetum drept șantier-școală pentru tinerii arheologi. Fortificația este amplasată pe un promontoriu stâncos înconjurat pe trei laturi de o vale destul de abruptă, elemente naturale care îi ajutau pe apărători. Are o formă aproximativ triunghiulară și este înconjurată de 13 turnuri de apărare (patrulatere, circulare și semicirculare). Între anii 1911-1914 au fost dezvelite integral zidurile cetății și s-au recuperat fragmente epigrafice și sculpturale – deci vestigiile pe care le zărim azi le datorăm, în mare parte, lui Vasile Pârvan și ucenicilor săi.

Ulmetum a fost un vicus, o așezare civilă formată în jurul unui castru auxiliar din secolul al II-III-lea, aparținând administrativ de cetatea Capidava. Împăratul Justinian a ridicat în secolul al VI-lea zidurile care au depășit veacurile până la noi. În mijlocul așezării rurale fortificate s-a descoperit o clădire de dimensiuni mai mari, având o absidă într-unul din capete – se pare că e vorba despre o bazilică creștină. Satul fortificat a fost distrus de valurile de popoare migratoare, slavi și avari.

Din păcate, nu am văzut mare lucru la Ulmetum, în mare parte din cauza vegetației, și a lipsei reperelor informative (panouri explicative, indicatoare); de mare utilitate ar fi fost un turn/pasarelă care să îți dea posibilitatea unei imagini de ansamblu.

Am reușit să văd contururile unui turn circular de colț și a altor două semicirculare, parțial exterioare, care flancau o poartă. Impresionante sunt zidurile, au peste 2,5 m grosime și sunt construite din blocuri mari de piatră. Am privit pietrele, greu de găsit vreun element inedit – pe vremea lui Vasile Pârvan a existat un muzeu la intrarea în situl arheologic. Am încercat să cuprind cu privirea dimensiunea cetății, nu foarte mare; la pas nu am încercat să înaintez prea mult – vegetația și lătratul unor câini de la gospodăriile din apropiere m-au descurajat.

Mai sunt atât de multe de descoperit… Săpăturile arheologice au dezvelit doar zidurile și s-au efectuat câteva puncte de sondaj în interior, restul incintei fiind încă ascunsă sub straturile de pământ. În 2004 s-au mai desfășurat câteva săpături, au fost descoperite obiecte de bronz, ceramică, monede etc.

Concluzii. Aș putea spune că nu există interes pentru valorificarea istorică și turistică a acestor vestigii, dar nu e așa. Aproape în fiecare an apar articole în media în care autoritățile locale și centrale, instituțiile muzeale și cercetătorii își exprimă dorința de a continua săpăturile, de a înființa expoziții, de a amenaja turistic siturile arheologice dobrogene. De la vorbe la fapte e cale lungă, o cale care trece prin lumea banilor. Voi bifa rubrica „Recomand” deoarece e vorba despre un obiectiv istoric de pe pământul României, dar (da, există un „dar”) vă sfătuiesc să vă gândiți de două ori înainte de merge acolo și, de asemenea, să citiți un articol-două pentru a cunoaște un pic locul spre care vă îndreptați.

Multe mistere stau ascunse încă la Ulmetum…

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de tata123 in 14.10.2018 21:35:46

Validat / Publicat: 15.10.18 20:02:09


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 442


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  57200 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Dan&Ema
[15.10.18 20:11:16]
» mesaj pers

   @tata123:

   O concluzie dureroasa! 🙃

   Poate aduc vesti bune despre valoarea Dobrogei in... flori tradusa!

   Ma lupt cu un articol greu prin bogatia de informatii parcursa alaturi de un dscal drag. Foarte drag. Poate ma culc mai tarziu sa aduc o pata de culoare dobrogeana pe AFA si nu numai dobrogeana.

   Am vrut sa schimb finalul dureros si realist.

   Felicitari pentru articol, numai de bine! 😃

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster
[16.10.18 10:47:27]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[16.10.18 11:44:02]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Da, e o concluzie dureroasă, doar cei cu adevărat pasionați de istorie vor căuta vestigiile antice din Dobrogea - mai ales cele atât de slab amenajate. Păcat că atât de multe valori stau încă ascunse - și la propriu, și la figurat. Mulțumesc pentru lectură, ecou și aprecieri.

   @webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster
[16.10.18 19:14:09]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2018] Pe drumuri dobrogene bune... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020424">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020424"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020424">Şterge vot</a></div><span id="v91020424" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020424)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020424Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020424MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2018] Pe drumuri dobrogene bune...
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2018] Turbinele eoliene ocupă spații întinse în Dobrogea. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020425">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020425"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020425">Şterge vot</a></div><span id="v91020425" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020425)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020425Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020425MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2018] Turbinele eoliene ocupă spații întinse în Dobrogea.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2018] Aici se află Cetatea Ulmetum (localitatea Pantelimon). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020427">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020427"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020427">Şterge vot</a></div><span id="v91020427" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020427)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020427Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020427MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2018] Aici se află Cetatea Ulmetum (localitatea Pantelimon).
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2018] Turn circular de colț - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020429">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020429"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020429">Şterge vot</a></div><span id="v91020429" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020429)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020429Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020429MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2018] Turn circular de colț - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2018] Blocuri de piatră din ziduri - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020433">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020433"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020433">Şterge vot</a></div><span id="v91020433" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020433)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020433Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020433MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2018] Blocuri de piatră din ziduri - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2018] Porțiuni de ziduri - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020434">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020434"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020434">Şterge vot</a></div><span id="v91020434" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020434)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020434Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020434MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2018] Porțiuni de ziduri - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2018] Exteriorul unui turn - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020436">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020436"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020436">Şterge vot</a></div><span id="v91020436" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020436)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020436Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020436MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2018] Exteriorul unui turn - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2018] Piatră și iar piatră - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020438">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020438"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020438">Şterge vot</a></div><span id="v91020438" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020438)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020438Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020438MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2018] Piatră și iar piatră - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2018] Aici se observă modul de construcție - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020439">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020439"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020439">Şterge vot</a></div><span id="v91020439" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020439)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020439Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020439MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2018] Aici se observă modul de construcție - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2018] Blocuri masive componente ale zidului de apărare - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020440">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020440"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020440">Şterge vot</a></div><span id="v91020440" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020440)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020440Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020440MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2018] Blocuri masive componente ale zidului de apărare - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2018] Rânduri... - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020441">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020441"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020441">Şterge vot</a></div><span id="v91020441" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020441)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020441Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020441MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2018] Rânduri... - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2018] Interior turn de apărare - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020442">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020442"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020442">Şterge vot</a></div><span id="v91020442" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020442)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020442Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020442MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2018] Interior turn de apărare - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2018] Vegetația a invadat cetatea. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020443">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020443"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020443">Şterge vot</a></div><span id="v91020443" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020443)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020443Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020443MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2018] Vegetația a invadat cetatea.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2018] Turnuri semicirculare exterioare - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020444">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020444"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020444">Şterge vot</a></div><span id="v91020444" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020444)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020444Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020444MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2018] Turnuri semicirculare exterioare - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2018] Vedere asupra cetății dobrogene Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020445">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020445"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020445">Şterge vot</a></div><span id="v91020445" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020445)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020445Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020445MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2018] Vedere asupra cetății dobrogene Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2018] Cetatea Ulmetum înconjurată de vegetație... -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020446">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020446"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020446">Şterge vot</a></div><span id="v91020446" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020446)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020446Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020446MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2018] Cetatea Ulmetum înconjurată de vegetație...
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2018] Ici-colo se observă șanțurile unde s-au făcut săpături arheologice - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020447">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020447"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020447">Şterge vot</a></div><span id="v91020447" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020447)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020447Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020447MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2018] Ici-colo se observă șanțurile unde s-au făcut săpături arheologice - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2018] Turnul circular de colț - Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020448">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020448"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020448">Şterge vot</a></div><span id="v91020448" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020448)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020448Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020448MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2018] Turnul circular de colț - Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2018] Flori la Cetatea Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020449">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020449"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020449">Şterge vot</a></div><span id="v91020449" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020449)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020449Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020449MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2018] Flori la Cetatea Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2018] Satul din apropiere (Pantelimon de Jos) aproape că are dimensiunea celui fortificat de la Ulmetum. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] - <span class="allrVotedi" id="av1020450">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020450"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020450">Şterge vot</a></div><span id="v91020450" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1020450)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1020450Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1020450MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2018] Satul din apropiere (Pantelimon de Jos) aproape că are dimensiunea celui fortificat de la Ulmetum.
foto tata123 [14.10.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2018] Imagine satelit cu Cetatea Ulmetum - prelucrare Internet. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 14.10.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1020451">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1020451"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1020451">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2018] Imagine satelit cu Cetatea Ulmetum - prelucrare Internet.
foto tata123 [14.10.18] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.111449956894 sec