ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

MiniGhid de weekend pentru litoral in extrasezon

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Ce poate face un turist pe litoralul romanesc in extrasezon? Foarte multa lume a fost curioasa, am primit foarte multe mesaje carora le-am raspuns, dar foarte sumar si adesea incomplet. Mai ales ca se apropie 1 Mai si foarte multi ajung pe litoral la deschiderea sezonului estival. Vreau sa cred ca vor fi mai multi decat pe litoralul bulgaresc.

M-am gandit sa scriu un mini-ghid de weekend la malul marii pentru extrasezon, care oricand poate fi valabil si vara, cand este mai cald si o asemenea plimbare se poate face in conditii mult mai bune, fie intr-un weekend sau intr-o vacanta de cateva zile.

Recomandarile mele vor fi pentru weekend, adica pentru sambata si duminica, avand in vedere ca vineri este ziua in care se ajunge pe litoral si pe ea nu o mai punem la socoteala, deoarece este ziua intalnirii cu marea si nici un program nu poate fi mai placut decat o plimbare pe malul marii, o cina romantica la unul din restaurantele de iarna cu marea drept fundal central.

Sambata

Pentru aceasta prima zi propun un tur mai in forta a celor mai vizitate si apreciate zone din Dobrogea, multe dintre ele slab mediatizate, dar foarte apreciate de localnici si nu numai. Dureaza in jur de 8-12 ore, in functie de timpul petrecut pentru fiecare obiectiv in parte. Conditia de baza este sa aveti o masina bine pregatita pentru drum, sunt portiuni unde soseaua nu este tocmai buna, dar acestea nu sunt dese. din fericire.

Din Constanta iesim prin partea de nord a orasului, pe E87 si ne continuam drumul catre Ovidiu, un orasel in plina ascensiune economica. La iesirea din Ovidiu pastram directia de mers, catre Mihail Kogalniceanu, pe DN 2A. (Aici primar este Iosif Muresan cel mai rapid pilot de MIG-uri de la noi din tara). La iesirea din Mihail Kogalniceanu, parasim drumul national si intram pe DJ222, care face legatura cu localitatea Targusor. Dupa aproximativ 15 km ajungem in localitatea Targusor unde descoperim o intersectie cu un indicator pe dreapta catre Cheile Dobrogei si Manastirea Casian. Dupa aproximativ 5 km ajungem intr-o mica intersectie cu un indicator care ne spune ca mai avem 5 km pana la manastirea Casian. Aici descoperim cateva locuri superbe de explorat: Pestera Sf. Casian, Pietrele scrise, Crucea Sfantului si nu in ultimul rand elementul de baza – Manastirea Sf. Ioan Casian. Mai multe informatii despre aceste obiective si poze gasiti aici:

Manastirea Sf. Ioan Casian

Continuand drumul catre localitatea Cheia, trecem prin Cheile Dobrogei un loc superb din Rezervatia Cheia, care pastreaza o multime de formatiuni calcaroase in jurul paraului Casimcea, vechi de mii de ani, conservate insa excelent.

Aici intalnim doua dintre cele mai vestite pesteri din Dogrogea, este vorba de Pestera Liliecilor si de Pestera Adam, pesteri foarte vechi, unde s-au gasit ramasite ale unor vase din ceramica, pesteri neexplorate in totalitate. Se pot vizita, nu sunt amenajate in acest scop, dar daca aveti lanterne bune puteti intra atat cat va permite spatiul. Pentru mai multe informatii despre Cheile Dobrogei accesati:

Cheile Dobrogei

Dincolo de localitatea Cheia ne continuam drumul pe DJ222 catre Sarighiol de Deal, o localitate care apartine de judetul Tulcea unde an de an are loc Festivalul International al Pastoritului care are loc in luna mai, taman bine sa ajungeti acolo in perioada imediat urmatoare.

De aici drumul se bifurca si noi pastram partea stanga pe DJ 222 E, catre localitatea Casimcea pe care o depasim usor si facem stanga catre localitatea Topolog. DJ 222 B.

Pana in localitatea Horia mai avem aproximativ 15 km, de unde pe DJ 222A parcurgem aproximativ 7 km pana la un indicator cam vechi si ruginit care ne indica Manastirea Cocos. Trebuie neaparat sa oprim sa o vizitam, este superba, linistea din jur creeaza confortul necesar pentru cateva momente de epurare si contemplare sufleteasca. Manastirea este declarata « monument de arhitectura », constructia ei a inceput in jurul anului 1833 si a continuat mai bine de 80 de ani.

Manastirea este vestita pentru faptul ca aici a functionat una dintre primele tipografii din tara si aici se afla moastele a patru martiri persecutati de catre Diocletian in anul 303. Mai multe informatii si poze gasiti aici:

Manastirea Cocos

De aici pe DJ 229 C ne indreptam atentia catre Manastirea Saon, la care ajungem relativ usor pe DJ229 D. Aceasta manastire este foarte interesanta in primul rand datorita vechimei sale istorice, apoi pentru faptul ca ea a avut parte de foarte multe evenimente nefericite de-a lungul anilor, incendii, cutremur, razboaie, insa harul celor de acolo a facut posibil supravietuirea manastirii, care a devenit loc de pelerinaj pentru foarte multa lume din judet, dar si din tara.

Mai multe informatii gasit aici:

Manastirea Saon

De aici ultima manastire care trebuie vizitata este Celic Dere, o manastire foarte aglomerata in zilele de sarbatoare, aici venind majoritatea tulcenilor, sotia spune ca vin foarte multi barbati pentru maicutele tinere de aici, intr-adevar aici traiesc ca intr-o comunitate maricica atat maicute mai in varsta, cat si altele tinere. Doua am remarcat eu. Dar fiind intr-o manastire mi-am pastrat decenta gandurilor si sinceritatea inimii.

Aici se gasesc numeroase carti vechi de peste 400 de ani, cea mai valoroasa dintre ele fiind de departe Biblia de la Bucuresti din 1688.

Eu personal consider Manastirea Celic Dere, ca fiind una dintre cele mai frumoase si pline de har manastiri din Dobrogea. Iar daca veti ajunge aici imi veti da dreptate. Pentru detalii suplimentare si fotografii:

Manastirea Celic Dere

De la Celi Dere intram din nou pe E 87 si ne continuam plimbarea catre orasul celor 7 coline, sau mai pe scurt Tulcea.

Avem mai multe optiuni: ne putem plimba prin centrul orasului pe faleza, putem admira vaporasele care organizeaza excursii pe bratul Sf. Gheorghe sau Periprava sau putem vizita Complexul de Stiinte Naturale « Delta Dunarii » sau Muzeul de istorie, doua dintre obiectivele vizitate care mi-au produs o impresie deosebita.

Dar cel mai frumos loc de unde puteti admira intregul oras este Monumentul Independentei, inaugurat la inceputul secolului trecut de catre regele Carol I.

La iesirea din Tulcea, ne incadram pe E87 pe directia Constanta si ne oprim dupa aproximativ 30 km la popasul Doi iepurasi unde putem incerca o ciorba excelenta de vacuta si o tochitura dobrogeana adevarata. Recunosc este alegerea mea ori de cate ori ajung aici. Foarte delicios!

Putem face plimbari prin paduricea din spatele restaurantului, putem admira cele doua caprioare sau efectiv putem bea o cafea tare pe terasa restaurantului, intr-o liniste deplina.

Dupa ce ne-am incarcat bateriile ne continuam drumul pana ajungem la intersectia cu DJ 222 iar daca dorim sa cercetam Cetatea Argamum facem dreapta catre Ceamurlia de jos – Jurilovca unde descoperim cetatea. Este una dintre cele mai vechi cetati din Romania, intemeiata de catre grecii la inceputul. sec. VII I. Hr, din pacate nu este pusa in valoare, pare uitata de autoritati si de catre cei care raspund de turismul nostru. Drumul de aproape 6 km din Jurilovca trece printr-un cimitir imens de gunoaie, vara este urat mirositor si din pacate foarte multa lume se intoarce fara a mai admira cetatea.

Dupa ce am admirat vestigiile cetatii din pacate trebuie sa ne intoarcem pe acelasi drum, pana la intrarea pe E 87 cand o luam catre comuna Baia.

Dupa vreo 15 km ajungem la o intersectie cu localitatea Mihai Viteazu, pe drumul DJ 226 A si intram in localitatea Sinoie si apoi Istria, pentru a descoperii tainele Cetatii Histria. Amplasata pe malul lacului Sinoie descoperim cel mai vechi oras de pe teritoriul Romaniei Histria.

Aceasta cetate a fost sub stapanirea grecilor, a geto-dacilor condusi de Burebista, apoi a romanilor, cand a cunoscut cea mai puternica inflorire economica.

Desi mult mai titrata decat Argamum si aici s-ar putea face mult mai mult pentru a include cetatea in destinatiile turistice internationale. Mai multe informatii si poze: Cetatea Histria

Parasim cu regret cetatea constatand tristi ca am fost singurii vizitatori, ne intoarcem pana la intersectia cu E87 si ne continuam cei aproximativ 50 km care ii mai avem de strabatut pana in Constanta.

Cam aceasta a fost prima zi la malul marii, o vizita care a cuprins cele mai importante locuri din nordul Dobrogei care se pot vizita de catre un turist venit in vacanta pe litoral

Obositor sau nu depinde de fiecare, insa sunt zone reprezentative, iar eu am realizat acest traseu in 9 ore, intr-adevar in unele locuri mai in viteza datorita copiilor care si-au pierdut rabdarea.

Masa de seara o recomand la un restaurant situat pe bulevardul Mamaia, la care ajung cam in fiecare saptamana si care prepara excelent diverse sortimente de pizza dar si foarte multe preparate gatite. Noi de fiecare data ne-am simtit bine aici: La Scoica

Duminica

Pentru duminica m-am gandit la o varianta mult mai usoara dar la fel de placuta, care include in primul rand cateva din atractiile orasului Constanta.

Si aici ma refer in primul rand la Complexul de Stiinte ale Naturii Delfinariu, care cuprinde microrezervatia de animale, planetariul, expozitia de pasari exotice si binenteles Delfinariul, care luna viitoare va primi o noua familie de 3 delfini. Este amplasat pe bulevardul Mamaia in apropiere de intrarea in statiunea Mamaia. Amanunte si fotografii aici: Delfinariu

Muzeul Marinei Romane n-ar trebui sa lipseasca din agenda nimanui si nici din a voastra. Muzeul amplasat pe strada Traian, langa Terasa Colonadelor, dezvaluie foarte multe exponate atat din marina militara cat si din cea comerciala, piese foarte vechi, uniforme militare, ancore, tunuri, motoare navale, fragmente ale unor epave, arme sub apa, chiar si exponate navale in original, amplasate in curtea din spatele muzeului. Pentru mai multe detalii:

Muzeul Marinei

Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta este urmatorul pe lista noastra, ajungem relativ usor, coborand spre Piata Ovidiu, un drum printre cladiri vechi, istorice care cat de curand vor cadea. Muzeul este unul dintre cele mai mari din tara, sunt expuse foarte multe obiecte din perioada sclavagista, piese neolitice din culturile Hamangia, dar si numeroase sarcofage descoperite curand. Amanunte si fotografii gasiti aici: Muzeul de istorie

In stanga Muzeului de istorie intalnim Edificiul roman cu mozaic alt loc emblematic al orasului, vizitat din ce in ce mai multa lume, mai ales dupa reparatiile capitale care s-au efectuat aici. Edificiul este construit pe trei terase si facea legatura intre portul antic si centrul orasului vechi. Astazi se mai pastreaza o portiune de 700 de metrii unde intalnim stalpi cu impresionante arcade, trepte destul de inalte din calcar, pereti pe jumatate cazuti, mai ales catre zona portului, pe primul nivel. Probabil s-ar gasi foarte multe de povestit, dar nu vreau sa va rapesc placerea vizitarii acestui loc plin de istorie. Detalii si fotografii gasiti aici:

Edificiul roman cu mozaic

Si pentru ca este foarte aproape, puteti urca cele 140 de trepte ale Marii Moschee sa admirati orasul vechi, portul si plaja Modern.

De remarcat, este prima constructie din beton armat din tara, avand puternice influente dupa moscheea Konya din Anatolia.

In interior intalnim un covor oriental mare primit cadou din Turcia cu o vechime de peste 200 de ani, dar si o impresionanta pictura murala. Mai multe amanunte si fotografii:

Marea Moschee

Pentru ca se apropie ora pranzului este necesar sa ne gandim la un restaurant unde putem servi pranzul, iar recomandarea mea se bazeaza in astfel de cazuri pentru doua restaurante. Unul cu specific pescaresc On plonge, unde gasim aproape in permanenta cele mai diverse preparate pescaresti, fructe de mare si cei mai « cautati » pesti. Este situat in portul Tomis iar amanunte gasiti aici: On plonge

A doua varianta pentru cei care nu doresc o mancare pescareasca o intalnim in restaurantul La protap situat in apropierea Casei de Cultura din Constanta.

Intr-adevar aici, meniurile sunt alcatuite in principal din preparate de porc si vanat, foarte gustoase si mie mi s-au parut acceptabile la pret. Servirea este ireprosabila si la final toata lumea este multumita. Amanunte gasiti: La protap

Cam asta ar fi, sper ca nu v-am plictisit prea tare, sincer sotia mea nu prea este interesata de toate amanuntele referitoare la drumurile judetene, localitati, dar stiu ca din punctul de vedere al soferului care n-a mai fost pe acolo, este mai mult decat folositor, chiar daca ai o harta cu tine.

Daca ar fi fost dupa mine, as mai fi facut un traseu si pentru dupa-amiaza zilei de duminica prin sudul litoralului. Nimic nu se compara cu linistea statiunilor in extrasezon. Iti amintesti cum sunt vara, pline ochi, n-ai loc sa circuli nici pe trotuare nici pe strada, iar acum primavara este prea multa liniste, doar maidanezii pazesc intrarile marilor hoteluri, nu poti crede cat de repede strabati statiunile din sud.

Am vrut sa para un minighid de weekend pentru extrasezon, mai ales ca se apropie 1 Mai, sotia imi spune ca prima zi am facut-o prea aglomerata, dar eu stiu ca se poate face cu usurinta, noi am facut-o cu mici exceptii, dar consider ca pentru cineva venit pe litoral in extrasezon, aceasta plimbare este ideala, mai ales pentru simplul motiv ca vara lumea in general are alte preocupari iar plimbarile asa lungi sunt pe ultimul plan. Dar se poate face si vara fara probleme.

De asemenea nu vreau sa-mi fie punctate aceste impresii, le-am scris pentru a veni in ajutorul celor care ajung pe litoral si nu prea stiu foarte bine unde vor sa se plimbe.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 09.04.10 13:43:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P1x Manastirea Dervent, acum 3 ani. Mari transformari nu sunt, dar e rau cu parcarea - la sosea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 9400 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

Admin
[09.04.10 13:50:40]
»

super mini-ghid! exceptional, de fapt, bravo pepsi!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.04.10 13:53:04]
»

pssst! siiii... pentru luni, ce recomanzi?

webmasterXY*
[09.04.10 13:54:25]
»

@retrase pma std la cererea autorului.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[09.04.10 13:56:50]
»

@Dragos, luni inapoi la munca, mai trebuie sa munceasca cineva si in tarisoara asta!

zangela69
[09.04.10 14:03:30]
»

foarte bun ghid, mai ales informatiile din prima parte, fiind o zona pe care nu multi o cunosc. nici nu am auzit de manastirile astea, insa am luat aminte. multumesc

Mihaela Dinu
[09.04.10 14:07:46]
»

Multumim!

georgiana
[09.04.10 15:08:01]
»

Votul numarul 8 vine din Banat in Dobrogea!!!!!!!

Foarte buna ideea ghidului acesta!

Din tot ce am citit mai sus,doar la Delfinariu si la Cetatea Histria am fost!

La cea din urma,m-a impresionat ca atunci cand am vizitat-o, numarul strainilor depasea cu mult mai mult al romanilor!

Oare,DE CE ?????????

pepsi70roAUTOR REVIEW
[09.04.10 15:21:13]
»

Interesant este faptul ca noi am fost de mai multe ori, in ultimele dati neorganizat. Practic eram SINGURI ACOLO. Doar noi si briza marii.

biancuta
[09.04.10 16:04:30]
»

"Am vrut sa para un minighid de weekend pentru extrasezon" - pepso70ro, e un maxighid foarte reusit, pentru care meriti un mare vot.

cc_iordachescu
[09.04.10 19:58:58]
»

Pentru cei care aveau senzaţia că Dobrogea înseamnă doar litoral cred că este de extrem de util acest "minighid de weekend".

Felicitări pentru ideea inspirată!

Şi bineînţeles un vot de peste Dunăre!

laurentiucapac
[09.04.10 20:03:15]
»

Fratica.... , Felicitari

Am venit tarziu si acum am vazut ce ai postat.

webmaster13
[09.04.10 20:12:50]
»

uff pepsi, am cautat si am tot cautat o geampara suficient de lunga pentru minunatul tau ghid despre Dobrogea, nu am gasit in schimb iata ce propun, o melodie semnata Paul Mauriat! Insa daca ai alta propunere putem schimba!

ileanaxperta*
[09.04.10 21:40:32]
»

pepsi, dar tu nu esti doar un mare sentimental lup de mare, ci si un mare cunoscator explorator terestru...Eu, care n-am masina, reusesc totusi sa ma plimb macar virtual datorita randurilor tale atat de bine explicate, ca trebuie doar sa inchid ochii si imaginatia deja zboara pe aripile vantului in locurile descrise de tine aici atat de frumos...

ooops, sa nu uit de atata visare sa te si punctez, pt ca meriti din plin. Sa ne traiesti!!!!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[09.04.10 22:12:13]
»

webm13, eu propun ceva mai popular:

click aici

daca se poate binenteles, cu multumiri!

webmaster13
[09.04.10 22:22:52]
»

rectificat coloana sonora conform cererii, autorului

, totusi nu va speriati de criza si mergeti in Dobrogea lui Pepsi!

alex1968
[09.04.10 23:56:59]
»

Exceptional ghid. Nu stiu care este profesia ta, dar sunt convinsa ca nici un expert nu l-ar fi facut mai bine. Felicitari, Pepsi, si un vot din toata inima

pepsi70roAUTOR REVIEW
[10.04.10 10:07:09]
»

Poate daca voi avea timp sa organizez o mini intalnire AmFostAcolo pe litoral, poate prin toamna, vom urma si acest traseu cu siguranta.

Deja trebuie sa ma gandesc la ea.

krondia*
[11.04.10 13:08:50]
»

Cu acest review imi intaresti convingerea ca avem si pe litoral atatea locuri frumoase dar insuficient promovate. Unele obiective le-am vizitat, la altele nu am reusit sa ajung din lipsa informatiilor, acum vad ce am pierdut. Astept continuarea cu zona Mangalia - aici am vizitat Muzeul de Arheologie, situl arheologic si misterioasa pestera de la Limanu despre care am scris si eu o impresie. Promit sa nu trec granita la bulgari

luci_matache*
[11.04.10 16:00:41]
»

Un adevarat ghid, nu mini-ghid pentru aceasta parte a tarii noatre.Si de la mine un mare vot. Felicitari.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[11.04.10 17:24:08]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, ramane sa ajungeti la malul marii sa-l puneti in aplicare. Oricum l-am inclus intr-o eventuala mini-intalnire mai pe la sfarsitul verii. Sa vedem...

ionut73
[17.04.10 14:11:07]
»

felicitari si multa bafta in continuare, un vot si din inima Ardealului......

adaiulia
[10.05.10 09:43:31]
»

folositor review ,cu multe detalii......ai reusit sa ne ajuti sa descoperim o parte a Dobrogei pe care sper sa am ocazia sa o vizitez candva....un mare vot si de la mine

romanitzaa
[26.07.10 22:25:05]
»

Excelenta idee! Felicitari! E cazul ca lumea sa cunoasca si altfel Dobrogea , nu numai facand plaja si baie in Marea Neagra sau mancand peste in Delta Dunarii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adaiulia, alex1968, biancuta, domidoc, georgiana, ileanaxperta*, krondia*, laurentiucapac, luci_matache*, Mihaela Dinu, romanitzaa, zangela69
Alte impresii din această RUBRICĂHoinar prin Dobrogea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056189060211182 sec
    ecranul dvs: 1 x 1