ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.09.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

'Ravasitul oilor' - Festival, traditie, targ

TIPĂREȘTE

Anul acesta am ajuns pentru a doua oara la Ravasitul oilor la Bran (am mai fost si in 2013).

Recunosc ca noua ne place sa mergem in locurile unde au loc festivaluri romanesti. Am mai fost la "Festivalul tuicii si al branzei de la Rasinari", la "Festivalul sarmalelor de la Praid". De la Praid am ramas cu o impresie foarte buna, pentru ca stiam ca mergem intr-o zona unde se vorbeste ungureste. Cand am ajuns noi pe scena tineau discursuri oficialitatile locale numai in ungureste, dar dl. ministru al culturii de la aceea vreme-dl. Kelemen Hunor- cand a luat cuvantul a vorbit intai romaneste si dupa aceea in ungureste. Recunosc ca m-a impresionat chiar mi-a mers la suflet.

Dar sa revin la oile noastre din Bran - Ravasitul oilor - Festivalul branzei si al pastramei...

Am ajuns vineri, in jurul pranzului in Bran, si dupa ce ne-am cazat la Vila de 4 stele Casa din Bran-vezi impresii- am mers la Festival.

Vremea a tinut cu noi, vineri a fost superb, 24 de grade, sambata dimineata pana spre pranz a plouat, dupa care pana seara a iesit soarele, iar duminica a plouat mocaneste.

De obicei festivalul se tine in ultimul weekend din septembrie, anul acesta a fost in 25-27 septembrie 2015, pe platorul de vi-a-vis de Castelul Bran

Festivalul se doreste a fii o traditie a zonei Branului. Ciobanii coboara cu oile de la munte, le predau proprietarilor, iar la festival vin ciobanii si prorietarii de oi sa-si prezinte spre vanzare produsele.

Este adevarat ca la festival vin, din zona Branului, cu produse traditionale romanesti dar printre acestia vin si diversi comercianti cu "chinezarii".

Noua ne place sa admiram acesti oameni din zona, imbracati in costume populare romanesti, care inceaca sa te convinga sa gusti si sa cumperi din produsele lor. I-am urmarit cum discutau intre ei, cum au incheiat pastoritul, cum le merge, chiar si primarul (acelasi de acum doi ani) trece pe la fiecare si sta de vorba cu ei (nu stiu sa va spun daca acesti oameni platesc vreo taxa pentru a participa la festival).

In mijlocul platoului troneaza o scena unde se tin recitaluri si dansuri de muzica populara ale ansamburilor din zona. Erau multi copii imbracati in costume populare romanesti de la casele de cultura din Bran, Rucar chiar si din Comarnic, care au cantat si dansat.

Deci, vineri, ajungem la festival unde deja sfaraiau gratarele.

Ca sa ajungi pe platoul unde se tine festivalul trebuie sa treci o punte peste apa ce desparte soseaua de platou. Anul acesta aceste puntii erau noi construite dar stramte, se intra si iesea de pe platou in sir indian.

Cum vremea era frumoasa, am dat o tura prin targ. Cand ajungi in sfarsit pe platou te intampina tarabe cu diverse produse : branza si pastrama de oaie predomina. Toti cei care au produse spre vanzare sunt asezati pe margine iar pe mijloc sunt cei cu gratare, tuciuri cu mancaruri gatite si binenteles fiecare are amenajate corturi cu mese unde sa poti manca. Nu lipsesc nici bauturile alcolice din zona, tuica si palica, must din struguri si binenteles berea la dozator (se serveste la pahar de plastic).

Dupa turul de onoare, unde am vazut ce se poate manca si bea, ne-am hotarat sa mancam pastrama de oaie de la o familie din Predelut. Toti erau tineri, energici, ne-au incantat pe loc felul lor de a te convinge sa servesti de la ei. Unul se ocupa de gratar, unde frigea pastrama si cocea bulzul cu branza de burduf. Altul facea mamaliga la tuci cu foc de lemne. Altul facea la tuci pastrama. O fata toca muraturi, iar alta se ocupa de vanzare. Efectiv stateam si-i admiram.

Am mancat de la ei pastrama la gratar si din cea facuta la ceaun cu mamaliga.

Si pentru ca sotul meu i-a ajutat sa deschida cortul pe o parte-deoarece se umplea de fum de la gratare- am primit din partea casei galuste cu prune.

Am stat de vorba cu ei si spuneau ca anul acesta organizarea a fost mai buna si dupa ce ale-au fost repartizate locurile in targ au si dat drumul la gratare si la ceaune, pentru ca vremea fiind frumoasa au inceput sa apara si doritorii de mancare.

A doua zi, dupa ploaie, in jurul pranzului, am revenit tot la ei unde am mancat o ciorba de miel foarte, foarte buna.

De la o alta familie tanara la fel de serviabili am mai mancat o fasole cu ciolan, unde fiind mai aproape de scena am mai stat la masa (binenteles cu un pahar de bere) ca sa ascultam muzica populara a celor care cantau pe scena.

Duminica, ploua mocaneste, ne retrageam spre casa, dar ne-am mai oprit o data pentru ca stiam ca este ziua de prezentare a animalelor.

Prezentarea animalelor se tine pe un platou mai mic pe partea cu Castelul.

Acum vin proprietarii cu oi, berbeci, vaci, cai si caini ciobanesti.

De la vila pana pe platoul de prezentare am mers in spatele unui cioban care isi mana mioarele spre prezentare. Tare mandru mai era si avea si de ce, mioarele lui erau curate, ingrijite, chiar frumoase pot spune.

Printre animale era si dom primar, tare mandru si el, de data aceasta era imbracat in costum popular branean, pantaloni si vesta de postav si camasa alba de panza de casa, brodata.

Recomand tututor celor carora le plac asemenea festivaluri, daca ajung prin Bran la sfarsit de septembrie, sa nu rateze Festivalul branzei si al pastramei - Ravasitul oilor.

Va doresc la toti o toamna frumoasa.


[fb]
---
Trimis de ANILU in 29.09.15 19:59:42
Validat / Publicat: 29.09.15 21:32:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 4275 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Borcane cu dulceata si siropuri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13252 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[30.09.15 06:53:15]
»

@ANILU -

Uneori ravasitul se face la inceput de octombrie, prima duminica. Au avut si tuica din prune de anul acesta deoarece s-au copt cu o luna mai devreme fata de anii trecuti iar mustul se face din struguri adusi din Vrancea sau Valcea. Cu cainii ciobanesti mare grija daca vreti sa va luati, unii se dovedesc veritabile corcituri dupa ce blana isi pierde "tratamentele". In iunie este "masuratul laptelui" cand se dau oile la ciobani si se stabileste cantitatea de branza ce o va primi fiecare propietar de oi iar de Sf. Ilie este "Nedeia muntilor" la Fundata. Pacat ca anul acesta a plouat zile in sir la ravasitul oilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[30.09.15 08:03:26]
»

@elviramvio - Multumesc pentru vizita si precizari.

Dar sa stii ca nu a plouat tot timpul. Vineri a fost chiar cald, sambata a plouat pana la pranz, dupa amiaza a fost frumos. Noi ne-am dus pregatiti de frig si ploaie dar am constatat ca ne-am imbracat prea gros, ne-a fost cald.

Intr-adevar duminica a plouat mocaneste. Noi am plecat spre Bucuresti pe la ora 11 si pana aproape de Targoviste ne-a ploaut tot drumul, pe alocuri chiar torential.

Cu toate acestea noua ne-a placut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
tache
[30.09.15 10:28:18]
»

@ANILU -

"Printre animale era si dom primar"...

Nu sunt sigur ca inteleg despre ce e vorba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
alinaro
[30.09.15 10:30:03]
»

@ANILU - Foarte frumos. Recunosc că și eu sunt înnebunită după astfel de manifestări. Din păcate cele tradiționale românești nu îmi sunt prea la îndemână, așa încât mă mulțumesc cu târgurile cu iz de ev mediu sau istorie castiliană de pe aici.

Dar să știți că mirosul de mititei și ciorbițe bune bune a ajuns până la mine.

Zi frumoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[30.09.15 10:46:58]
»

@tache - Eh... cred ca ai inteles ce am vrut sa spun.

Pe platoul de prezentare a animalelor- tarcuri cu oi si berbeci, vacute si cai, si tarcul cu caini ciobanesti - se plimba mandru - chiar falos - dadea mana cu toti cei veniti cu animalele, pe care sunt convinsa ca ii cunostea.

In contextul scris in ecou nu am vrut sa se inteleaga altceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ANILUAUTOR REVIEW
[30.09.15 10:53:52]
»

@alinaro - Va multumesc pentru vizita si aprecieri.

Imi pare rau ca nu puteti ajunge la astfel de festivaluri.

Cand ajungeti prin tara este imposibil sa nu fie vreun festival pe undeva, Rasinari, Praid, Bran, etc.

Doamne..., stiti cum era pastrama de oaie la ciaun cu mamaliguta si ciorba de miel cu tarhon. O delicatese.

O zi frumoasa va doresc si eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, ANILU, elviramvio, tache
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în zona Moieciu-Bran-Rucăr:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054157018661499 sec
    ecranul dvs: 1 x 1