ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Frumosul oras de la poalele cetatii

TIPĂREȘTE

Orasul Deva – resedina judetului Hunedoara – poate fi un punct de plecare pentru diverse trasee turistice in aceasta minunata zona.

Puteti vizita Castelul Corvinilor din Hunedoara – detalii click aici sau

zona de agrement Cincis – detalii click aici sau

Panteonul Motilor din Tebea – detalii click aici.

Revenind la Deva, principala atractie a orasului este – evident – Cetatea Devei si telecabina care urca pana la aceasta (“tehnic” – asa cum preciza mai demult un distins coleg de site - este de fapt un funicular, dar toata lumea o stie de telecabina sau telegondola cetatii). Detalii gasiti click aici.

Cetatea se afla in varful dealului cetatii, la o inaltime de 371 m. Dealul cetatii a fost declarat in 1988 rezervatie naturala, datorita florei si faunei foarte bogate. Aici, pe acest deal, o “gasim” si pe celebra vipera cu corn.

La poalele dealului Cetatii se afla Parcul Cetatii, unde gasim o mare diversitate de arbori si arbusti, adusi aici din Parcul Dendrologic Simeria, despre care gasiti detalii click aici.

In mijlocul parcului este statuia lui Mihai Eminescu si un chiosc unde canta – pe vremuri – o orchestra. Mai demult exista aici si o mini-gradina zoologica si un trenulet pe sine, dar acestea au disparut de ceva vreme.

La intrarea in parc se inalta statuia lui Decebal.

Arborii ce impodobesc parcul au fost adusi aici din ordinul lui Petru Groza, care avea casa chiar la intrarea in parc, peste drum de actuala prefectura. Actualmente aceasta a fost restaurata si se preconizeaza includerea acestei case memoriale a lui Petru Groza – vezi poza – in circuitul turistic national.

Tot in parc, la poalele dealului cetatii, se gaseste Palatul Magna Curia, construit în secolul XVI. Initial castelul a fost conceput în stilul renascentist, dar restaurările ulterioare - din timpul Principelui Gabriel Bethlen, in anul 1621, precum si cele din Sec. XVIII - i-au adăugat si elemente de tip baroc.

In prezent, in acest palat isi are sediul Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane.

In fata cladirii muzeului sunt busturile lui Horea, Closca si Crisan. Initial aceste busturi au fost amplasate in 1946 in Piata Unirii din Deva, dar - din 1962 – ele „strajuiesc” intrarea din fata Palatului Magna Curia.

Revenind la Muzeu, Palatul Magna Curia sau Castelul Bethlen (cum mai este cunoscut), este una dintre cele mai vechi constructii din Deva.

Muzeul a fost infiintat in anul 1880 de catre Societatea de Istorie si Arheologie a judetului Hunedoara, primele sectii creeate fiind cele de arheologie si etnografie.

Din anul 1938 muzeul s-a instalat in Palatului Magna Curia, iar din 1966 si 1987 s-a extins si in alte doua cladiri din apropiere.

In prezent, o parte din cladiri sunt in restaurare, de cativa ani buni. Totusi - in august - aflandu-ma in Deva, gasesc intr-un ziar local informatia ca muzeul este partial redeschis si ca are loc aici expozitia “Militaria Medievalae”, asa ca ma infiintez si eu la muzeu.

Expozitia a foat deschisa in 30 iulie de catre Ordinul Cavalerilor de Hunedoara (ce “pompos” suna) si este realizata in colaborare cu Muzeul Brukental Sibiu, Muzeul Banatului Timisoara, Muzeul Medias si cu Castelul Corvinilor Hunedoara.

Asadar – platesc modica taxa de intrare de 4 RON – si sunt condus in salile de la perter deschise doar pentru aceasta expozitie. Restul salilor din muzeu si etajul sunt in continuare inchise.

Fiind singurul vizitator din acel moment, muzeografa ma “urmareste” atent cu privirea si imi ofera “cu blandete” explicatii, daca o intreb ceva.

Sunt expuse arme si echipamente militare medievale, din zona Sec. X – Sec. XVI, specifice zonei Ardealului si Banatului – vezi pozele. Cel mai mult m-au impresionat coifurile si armurile, unele dintre ele finnd replici realizate de catre armurieri din Sibiu si Medias.

Cam asta este pe scurt despre muzeu, astept sa se redeschida in totalitate, dar nu se stie exact cand se va intampla asta, deoarece lucrarile de restaturare se pare ca se desfasoara foarte incet.

Pe site-ul oficial al muzeului gasiti foarte multe informatii despre istoria Palatului Magna Curia, precum si alte detalii utile, adica click aici.

Plecand de la muzeu, pe dreapta este cladirea istorica care adaposteste acum Tribunalul si Judecatoria, iar apoi - catre oras - la intrarea pe artera pietonala a Devei este Palatul Prefecturii – cladire ce dateaza inca din 1890. In aripa dreapta a acestei cladiri administrative este Sectia de arta a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane.

Artera pietonala formeza de fapt Centrul Vechi al orasului Deva. Gasim aici cladirea ce adaposteste Liceul Decebal, dar si cladirea exceptionala a Teatrului din Deva, fostul Teatru de Estrada (acum este in renovare). Aceasta cladire este cuprinsa in lista cladirilor monument istoric inca din 2004.

La capatul aleii pietonale este Piata Unirii si cladirea Casinei Nationale, iar in centrul pietei este statuia lui Traian. Mai in dreapta este Primaria Deva, si Cercul Militar (fosta Casa a armatei).

Mai incolo, in apropiere de Liceul Pedagogic este Biserica reformata din Deva. Aceasta a fost construita la inceputul Sec. XX, pe locul vechii biserici reformate, care data din Sec. XIV. Este construita din caramida rosie si are un ceas in turn. In apropiere de aceasta este si sinagoga evreiasca.

Mergand in centrul nou al orasului, ajungem in Pta Victoriei, unde – in fata Casei de Cultura - este celebra statuie a lui Decebal calare pe cal.

Mai puteti vizita in Deva un mic Muzeu al Tipografiei, aflat la intrarea in tipografia Gutenberg (foasta Polidava), biserica greco-catolica Buna Vestire, sau biserica ortodoxa Sf. Nicolae.

Ca si variante de shopping, gasiti in Deva Centrul Comercial Ulpia (fostul magazin universal) sau noul mall – Deva Mall

Ca si variante de cazare ar fi hotelurile Sarmis si Deva care apartin de Unita Turism, Hotelul Wien, Vila Venus, sau pensiunea Europa – unde am stat si eu, vezi detalii click aici.

O alta varianta - mai scumpa - de cazare, dar si de relaxare este Conacul Archia, care se mandreste ca este “singura pensiune de 5 stele din Judetul Hunedoara”, detalii pe site-ul lor click aici.

Este foarte frumos acolo, am fost vara trecuta la piscina, dar nu am fost cazat la pensiune. La cum arata piscina, barul, pe dinafara, serviciile, etc as zice ca este de 4 stele cu +.

Ca si variante bune de a lua masa ar fi Restaurantul Castello – chiar langa Prefectura, aproape de Parcul Cetatii, Pizzeria Venezia – din centru, ambele au preturi normale, sau Restaurantul Hotelulului Wien - unde preturile sunt mai mari.

Istoria completa a orasului Deva o gasiti click aici.

Alte multe informatii despre Deva gasiti click aici si click aici.

Orasul – desi micut – este foarte frumos si merita vizitat. O sa fiti uimiti si de sensul giratoriu imens - cu o minunata fantana arteziana - din intersectia de la Lido, unde se unesc cele doua bulevarde principale. Astea sunt dintre realizarile “Primarului 4x4”, pt ca – daca nu stiati – Deva are primar 4x4, adica 4 mandate, de 4 ani fiecare.


[fb]
---
Trimis de presario in 21.09.10 13:49:08
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9293 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P24 Statuia lui Decebal din fata casei de cultura din Deva..
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro [21.09.10 18:21:55] »

Desi am trecut de multe ori prin Deva, niciodata nu ne-am oprit, acum am review-ul tau care ma va ajuta foarte mult. Felicitari!

magdalena [21.09.10 18:57:31] »

As fi vrut sa vad si eu cetatea Devei in acest an, dar nu s-a putut! Si doar am fost acolo!!!

mariana [21.09.10 20:14:13] »

Doamne zici ca acolo te-ai nascut, te luam ghid, asa frumos ne-ai plimbat. Cum ti s-a parut orasul, ca si curatenie, de drumuri nu vorbim ca in oras sunt praf?

magdalena [21.09.10 20:56:55] »

In poza 20, in fundal este Cetatea Devei?

presario [21.09.10 21:22:45] »

@mariana - la Deva cred ca as putea fi un mini-ghid oricand, ca stiu orasul destul de bine.

Orasul era destul de curat. Nu sunt nascut la Deva, ci putin mai incolo.

@magdalena - da, in poza 20 este cetatea in fundal. Poza este facuta din Piata Unirii, spre straduta pietonala ce da exact la Prefectura, parc si Muzeul de la poalele cetatii.

Sanziana [21.09.10 21:44:58] »

si pentru ca tot te-ai oferit ghid te platesc dinainte cu un superbonus )))) Foarte frumos descris, ne indeamna la plimbare

presario [21.09.10 21:46:55] »

Doriti cu All inclusive sau cu Ultra all inclusive?

Ca am ambele variate.

presario [21.09.10 21:50:25] »

PS - am uitat la sectiunea "restaurante" din Deva unul foarte bun. Restaurantul Capriccio - are bucatar francez. Face niste chestii extraordinare, frantuzesti, italienesti, etc. Preturile sunt insa pe masura.

Adresa este Str. Dorobanti nr. 28 .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirelutza [21.09.10 22:08:22] »

Avem orase frumoase, muzee interesante cum putine tari au... dar lipsesc oarecum curatenia, calmitatea, finisajul arhitectonic nu un vesnic santier cum e la noi si de ce nu, bunavointa occidentalilor care vesnic au un zambet pentru toata lumea... ; probabil vreau eu prea repede sa fim ca ei... Am trecut de nenumarate ori prin Deva, am vizitat si noi cetatea... da, e un oras care se vede ca evolueaza spre bine...

georgiana [22.09.10 08:32:25] »

Si eu ador Deva!

Pentru poze si nu numai-fellicitarile mele!

presario [22.09.10 09:08:17] »

Am mai pus inca 4 poze vechi de pe net, cu Deva de altadata.

Sunt "similare" cu pozele facute de mine (P18, P19, P20, P22), doar ca "le despart" vreo 80-100 de ani.

Multumesc pt voturi.

bessondm [22.09.10 15:11:56] »

Am trecut si eu in vara lui 2008 prin Deva si am urcat cu telecabina la cetate, dar nu se putea vizita (decat plimbare si poze la exterior), fiind in desfasurare lucrari ample de restaurare; scria ca se va termina in 2009, s-au tinut de cuvant?

Eu, ca si tine, ii zic telecabina sau telegondola, funicular presupune mai mult activitate de transport utilitar, tot pe cablu, insa aici este unica telecabina din tara pe sistem cremaliera, din cate stiu.

c_d [15.10.10 09:19:54] »

Din pacate, lucrarile la cetatea Devei nu sunt terminate, in continuare cetatea este inchisa pentru vizitatori, probabil sunt sistate din lipsa de fonduri, deoarece de multa vreme lucrarile nu mai misca deloc. Telecabina insa functioneaza, si te duce pana la baza cetatii.

Oricum, pentru cine doreste sa viziteze orasul Deva ma ofer ca ghid...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, c_d, georgiana, magdalena, mariana, mirelutza, presario
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Deva și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.88373804092407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1