76267 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Cetatea Deva

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.02.2017
DE
Avatar Lucien
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Miercurea Ciuc
înscris/ă în 29.01.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
20 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Vizitând Cetatea Deva


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Pe urmele a "numai" 14 iluştri predecesori A.F.A. care au fost aici şi recenzat obiectivul (de unde se vede că merită vizitat), voi încerca să-mi aduc contribuţia insistând asupra a ceea ce vede turistul obişnuit urmând traseul de vizitare, mai ales că indicaţiile turistice de la faţa locului sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire. Videoclipul pe care l-am realizat, prin imagine şi subtitrare, urmăreşte textul recenziei de faţă.

Cetatea Deva este situată în vârful Dealului Cetăţii care de la înălţimea de 371 m domină municipiul Deva (187 m). Cetatea, simbol al oraşului, a fost frumos renovată în ultimii ani, mărindu-şi atractivitatea turistică. Dealul Cetăţii Deva este rezervaţie naturală de tip mixt (geologică, botanică, peisagistică) care se extinde pe 30 ha. Dealul este constituit din roci eruptive miocene. În zona rezervaţiei au fost identificate 1450 specii de plante, dintre care unele rare, altele unice. Aici trăiesc şi specii veninoase de şerpi (vipera comună şi vipera cu corn, specie strict ocrotită).

Este admirabil faptul că accesul în Cetate este gratuit, dar, din păcate, informarea turistică la faţa locului este inexistentă. Istoria Cetăţii este complexă, fascinantă chiar şi încă mai are multe enigme, dar turiştii rămân doar cu imaginea zidurilor şi a priveliştilor impresionante. Singurul panou avertizează despre posibila prezenţă a şerpilor veninoşi. De asemenea, incinta 1, inima cetăţii, nu este accebilă publicului. Problemele enunţate mă determină să depunctez atractivitatea acestui obiectiv.

Accesul către cetate care se vede practic din orice punct al oraşului, se face foarte uşor, pe jos sau cu telecabina. Pornind din parcul oraşului şi urcând 113 trepte ajungem la cele două alei care urcă spre vârful dealului. Dacă nu dorim să urcăm pe jos, ajungem la cetate folosind telecabina inaugurată în 2005. Aceasta este un ascensor pe plan înclinat (primul din din România?!), cu o lungime de 278 metri şi o diferenţă de nivel de 158 metri. Viteza de deplasare este de 2m/s, iar durata medie a unei curse de cca 2,5 min. Preţul dus-întors este modic.

Cetatea a fost construită, extinsă şi modificată în mai multe etape în perioada secolelor XIII-XIX. În prezent apare sub forma unui sistem sistem de trei incinte. Incintele sunt concentrice, asimetrice, în spirală. Inima cetăţii este incinta 1 situată pe vârful dealului, prima de la care a pornit construcţia. Cetatea a avut rolul de apărare contra tătarilor şi apoi a turcilor, de protecţie a nobililor cu ocazia mai multor răscoale, a fost reşedinţă nobiliară, închisoare şi garnizoană. După cum am precizat, la momentul vizitei noastre (august 2016) incinta 1 nu era deschisă pentru turişti.

Cetatea Deva a fost construită începând cu anii 1250 pe urmele unei fortificaţii daco-romane (Castrum Deve) într-o zonă strategică de primă importanţă, supraveghind circulaţia spre şi dinspre Transilvania pe Valea Mureşului. În perioada romană, drumul comercial care făcea legătura cu restul imperiului, numit şi Drumul Sării, trecea chiar pe la poalele Dealului. Pe parcursul timpului, Cetatea a suferit modificări şi extinderi ca acele din secolele XVI, XVII, XVIII, XIX. Complexul Cetăţii constă din edificiul central de pe culmea dealului şi din trei incinte prevăzute cu porţi şi întărite cu turnuri de apărare şi contraforturi. Zidurile ce se văd în prezent aparţin secolelor XV-XVII. Cetatea Deva apare ca rezultat al unei evoluţii arhitectonice de şapte secole, iar puternicele frământări politice şi economice care au zguduit istoria Transilvaniei se pot citi în zidurile ei.

Vizitarea Cetăţii începe de pe platforma de la marginea estică a incintei 3 (exterioară), unde coborâm din telecabină. Ne deplasăm spre vest în urcare uşoară pe drumul dintre incintele 2 şi 3 (vezi videoclipul realizat). Incinta 3 avea rolul principal de a protejeza drumul de acces spre incintele principale din vârful dealului. Incinta 3 este mult extinsă în partea cealaltă a dealului (versantul nordic, spre Mureş). A fost construită în prima jumătate a secolului XVIII, împreună cu porţile şi trei platforme bastionare pe latura vestică. (În această perioadă, în incinta interioară s-au ridicat clădiri noi pe latura de vest, iar turnurile au fost transformate în platforme pentru artilerie.) Trecem pe lângă „Bastionul Bethlen”, un turn semicilindric care apăra spre sud incinta 2. În perioada activă, accesul în incinta 3 a cetăţii se realiza prin Poarta I, situată în colţul de sud-vest. Poarta era de fapt un turn de scară prin care se urca şi nivelul superior. Era folosit şi pentru camera de gardă.

Iniţial, accesul din incinta 3 în incinta 2 se făcea în rampă, pe un pod de lemn sprijinit de opt pile perpendiculare pe exteriorul Zwinger-ului de vest. Perechea de piloni din capătul superior al acestui pod de lemn este separată de Poarta Cezarului (Poarta Császár, Poarta Imperială) printr-o fosă adâncă (gură de lup) peste care se trecea pe un pod ridicător, prins cu lanţuri (video).

Incinta 1 (internă) ocupă vârful oval al dealului, având 90 m lungime şi 18 - 35 m lăţime. Incinta 1 nu este accesibilă turiştilor. În interiorul incintei, plasate direct pe stâncă, s-au adunat în mai bine de şase secole o mulţime de construcţii, ocupând toate laturile.

În partea sa vestică, iniţial zidul incintei 2 urma relativ îndeaproape traseul incintei 1 (înainte ca ridicarea şi umplerea Zwinger-ul de sud aproape să îi dubleze lărgimea). Extremitatea de vest a incintei 2 este foarte diferită de celelalte laturi, fiind aproape un simplu gang de acces de-a lungul drumului de rond, pe sub Turnul Mare din incinta 1 (video). Zwinger-ul de sud se închide cu un bastion circular, construit în sec. XVII, ce avea în partea sa superioară o platformă de artilerie podită cu lemn.

Spre stânga, deasupra noastră, vedem latura sudică a incintei 1 (video). Latura sudică a incintei interioare cuprinde palatul, construcţie dreptunghiulară cu un etaj, datând probabil din sec. XIII. La capătul vestic al palatului se află cisterna.

Ajungem spre capătul sud-estic al incintei 2 unde era un bastion de artilerie situat lângă capătul scării semicirculare. Deasupra noastră este capătul estic al incintei 1 (interioare), din vechile clădiri s-au păstrat doar magazia de pulbere şi câteva ziduri aflate în ruină (video). De peste tot, de pe aleile de vizitare de pe partea vestică sau sudică a cetăţii, din incintele 2 şi 3, direct peste ziduri sau prin gurile de foc din acestea, se observă panorama fermecătoare a oraşului.

Rămânând în incinta 2 şi îndreptându-ne spre vest, spre poarta III (a Cezarului), pe unde am venit, vedem în stânga, deasupra, latura nordică a incintei 1 constituită dintr-o construcţie supraetajată care, în partea vestică îngloba şi poarta interioară. Pe latura vestică a incintei 1, această construcţie şi palatul sunt legate printr-un şir de cazemate.

Revenim pe zidul incintei 2 spre capătul scării semicirculare situată în partea sudică a incintei. Scara semicirculară, destul de abruptă, este o scurtătură care leagă incintele 2 şi 3 (video). În partea de sus (spre incinta 2), culoarul scării semicirculare este acoperit de o boltă din cărămidă. Coborând scara, ajungem lângă telecabină.

Cetatea a fost renovată în anii 1950 când s-au conservat ruinele şi s-a facilitat accesul. În zilele noastre, Cetatea Devei a fost cercetată arheologic în anii 2008-2009 şi 2013. A fost restaurată în perioada 2013-2015 printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

Cu ocazia vizitei făcută la Cetatea Deva am realizat următorul videoclip care încearcă să suplinească lipsa mai multor fotografii: https://www.youtube.com/watch?v=JpQZ-pcTKiw

---
Impresii încărcate de Lucien in 12.02.2017 13:08:51

Validat / Publicat: 12.02.17 13:56:57

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 971


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  23150 PMA (din 24 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[12.02.17 13:56:39]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dana2008
[12.02.17 14:45:03]
» mesaj pers

   Felicitări pentru articol, poze și film!

   Filmul este foarte frumos.

   Panorama din Cetate asupra orașului Deva este foarte frumoasă, atractiva. Dar cum rămâne cu cele două specii de vipere? ... Mi-este frică!

   Și accesul cu ascensorul este frumos.

   Cât costă urcatul scărilor cu ascensorul?

   Călătorii plăcute în continuare!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[12.02.17 21:32:36]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[12.02.17 23:09:00]
» mesaj pers

   @Lucien: Fain! E frumoasa privelistea de pe dealul Cetatii, buna intentia de renovare, dar nefinalizata, iar obiectivul "cetate" nu e deloc pus in evidenta. Lipsesc informatiile turistice / istorice. Felicitari pentru articol.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[13.02.17 01:22:22]
» mesaj pers

   La ce sunt necesare informatiile la fata locului? Turistul care se respecta citeste AFA sa se informeze :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[13.02.17 09:34:52]
» mesaj pers

   @Dana2008: Mulțumesc! Chestia cu șerpii veninoși este doar pentru impresia artistică. Când turistul aude că în zonă există existe vipere, scoate un WOW de toată frumusețea;)

   Telecabina, din câte îmi amintesc, costă 10 lei dus/întors, dar cred că se poate plăti și numai un sens (de exemplu, dacă mai ai timp și picioare să cobori pe jos).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Lucien
[13.02.17 09:50:13]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Așa și este. Dacă priveliștea e frumoasă (și este), dacă sunt o mulțime de bolovani și stânci (și sunt) și dacă poți merge printre pereți construiți din piatră (și asta se poate din plin), de ce altceva ar mai fi nevoie...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[13.02.17 09:52:27]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Mulțumesc! Așa este! Am studiat o mulțime reluând sistematic secvențele video și amintirile ca să-mi dau seama ce am văzut...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[13.02.17 11:37:57]
» mesaj pers

   @Lucien: Sper ca anul acesta sa ajung si eu pe acolo, am mai citit articole scrise anul trecut despre aceasta destinatie si chiar mi-as dori sa o am nu numai in plan ci si realizata.

   Felicitari, votat cu mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tm67bru
[13.02.17 11:41:58]
» mesaj pers

   @Lucien:

Telecabina, din câte îmi amintesc, costă 10 lei dus/întors, dar cred că se poate plăti și numai un sens (de exemplu, dacă mai ai timp și picioare să cobori pe jos).
Confirm. Noi am plătit doar urcarea, iar de coborât am coborât din cetate per-pedes. E chiar plăcut.

   În plus, se poate şi invers - urcat per pedes şi coborât "mecanizat".

   Da' diferenţa (între dus-întors şi doar dus, ori doar întors) parcă nu era mare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Lucien
[13.02.17 12:53:26]
» mesaj pers

   @mishu: Mulțumesc mult. Urmează să fac o serie de impresii pentru alte obiective din zonă, mai precis din Țara Hațegului. Poate vei găsi o sursă de inspirație pentru traseul plănuit. Țara Hațegului a fost marea mea ”relevație” din 2016.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[13.02.17 12:58:23]
» mesaj pers

   @Lucien: Chiar dacă mai sunt articole postate despre acest obiectiv, cititorul caută de obicei impresiile cele mai recente. Dacă aceste impresii sunt și bine scrise, oferind informații utile, cu atât mai bine.

   Accesibilă vizual de la depărtare, Cetatea Devei își destăinuie poveștile celor ce se încumetă să urce în vârful stâncii. Nicolae Iorga scria despre primul contact cu cetatea: ... cam în fața noastră, se deslușește un vârf stâncos, purtând pe dânsul o cetate sfărâmată, cu liniile derăpănate, dar foarte ușoare de înțeles, colț de stâncă istorică deasupra stâncii sălbatece.

   Reabilitarea care a durat trei ani s-a încheiat (parțial) în 2016, nu fără a exista păreri critice privind calitatea și acuratețea refacerilor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Lucien
[13.02.17 13:56:35]
» mesaj pers

   @tata123: Frumos și de acord cu cele spuse. Nu sunt de acord cu faptul că în sumele mari cheltuite pentru renovare nu a fost prins și ceva mărunțiș pentru (măcar) niște panouri explicative.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[11] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2016] Telecabina inaugurată în 2005 (traseu cu o lungime de 278 metri şi o diferenţă de nivel de 158 metri) care uneşte oraşul Deva cu Cetatea situată în vârful dealului. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833520">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833520"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833520">Şterge vot</a></div><span id="v9833520" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833520)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833520Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833520MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2016] Telecabina inaugurată în 2005 (traseu cu o lungime de 278 metri şi o diferenţă de nivel de 158 metri) care uneşte oraşul Deva cu Cetatea situată în vârful dealului.
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2016] Cetatea Deva văzută dinspre oraş (zoom foarte puternic) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833521">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833521"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833521">Şterge vot</a></div><span id="v9833521" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833521)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833521Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833521MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2016] Cetatea Deva văzută dinspre oraş (zoom foarte puternic)
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2016] Podeţ de lemn în rampă care urcă din incinta 3 spre incinta 2. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833522">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833522"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833522">Şterge vot</a></div><span id="v9833522" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833522)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833522Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833522MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2016] Podeţ de lemn în rampă care urcă din incinta 3 spre incinta 2.
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2016] Zona foarte îngustă (ca un coridor) dintre incintele 1 şi 2, situată în partea vestică a cetăţii. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833523">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833523"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833523">Şterge vot</a></div><span id="v9833523" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833523)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833523Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833523MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2016] Zona foarte îngustă (ca un coridor) dintre incintele 1 şi 2, situată în partea vestică a cetăţii.
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2016] Incinta 2, destul de îngustă, în partea sud-vestică a cetăţii. În partea stângă este zidul incintei 1, iar în dreapta zwingerul spre incinta 3. Tot în partea dreaptă a imaginii, spaţiul mai larg este partea de sus a Bastionului Bethlen. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833524">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833524"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833524">Şterge vot</a></div><span id="v9833524" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833524)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833524Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833524MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2016] Incinta 2, destul de îngustă, în partea sud-vestică a cetăţii. În partea stângă este zidul incintei 1, iar în dreapta zwingerul spre incinta 3. Tot în partea dreaptă a imaginii, spaţiul mai larg este partea de sus a Bastionului Bethlen.
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2016] Incinta 2 pe latura sudică a cetăţii. Înspre stânga este zidul incintei 1 cu Palatul Princiar deasupra, iar spre dreapta zidul spre incinta 3 -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833525">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833525"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833525">Şterge vot</a></div><span id="v9833525" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833525)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833525Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833525MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2016] Incinta 2 pe latura sudică a cetăţii. Înspre stânga este zidul incintei 1 cu Palatul Princiar deasupra, iar spre dreapta zidul spre incinta 3
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2016] Panorama oraşului Deva văzută de pe latura sudică a incintei 2. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833526">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833526"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833526">Şterge vot</a></div><span id="v9833526" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833526)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833526Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833526MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2016] Panorama oraşului Deva văzută de pe latura sudică a incintei 2.
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2016] Latura nordică a incintei 2 a Cetăţii văzută dinspre partea estică (spre telecabină). În stânga sunt zidurile incintei 1, iar în dreapta zidurile spre incinta 3. În capătul imaginii se află (dar nu se vede aici) Poarta Cezarului, de acces în incinta 2 dinspre incinta 3. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833527">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833527"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833527">Şterge vot</a></div><span id="v9833527" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833527)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833527Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833527MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2016] Latura nordică a incintei 2 a Cetăţii văzută dinspre partea estică (spre telecabină). În stânga sunt zidurile incintei 1, iar în dreapta zidurile spre incinta 3. În capătul imaginii se află (dar nu se vede aici) Poarta Cezarului, de acces în incinta 2 dinspre incinta 3.
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2016] Incinta 2 de pe latura nordică a Cetăţii, cu vedere de la vest spre est. În partea dreaptă, unde este drapelul, este capătul estic al incintei 1, distrusă de explozia depozitului de muniţie. În partea centrală a imaginii se vede intrarea acoperită la scara semicirculară care face legătura rapidă dintre incintele 2 şi 3. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833528">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833528"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833528">Şterge vot</a></div><span id="v9833528" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833528)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833528Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833528MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2016] Incinta 2 de pe latura nordică a Cetăţii, cu vedere de la vest spre est. În partea dreaptă, unde este drapelul, este capătul estic al incintei 1, distrusă de explozia depozitului de muniţie. În partea centrală a imaginii se vede intrarea acoperită la scara semicirculară care face legătura rapidă dintre incintele 2 şi 3.
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2016] Scara semicirculară care leagă incintele 2 şi 3 sub forma unei scurtături -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833529">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833529"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833529">Şterge vot</a></div><span id="v9833529" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833529)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833529Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833529MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2016] Scara semicirculară care leagă incintele 2 şi 3 sub forma unei scurtături
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2016] Scara semicirculară care leagă incintele 2 şi 3, de data asta văzută de jos în sus, dinspre incinta 3 spre incinta 2 -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 12.02.17] - <span class="allrVotedi" id="av833530">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv833530"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=833530">Şterge vot</a></div><span id="v9833530" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(833530)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f833530Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e833530MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2016] Scara semicirculară care leagă incintele 2 şi 3, de data asta văzută de jos în sus, dinspre incinta 3 spre incinta 2
foto Lucien [12.02.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[11] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.189564943314 sec