85425 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeele Craiovei

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.04.2018
DE
Avatar fredutza
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 06.01.17
MEMBRU: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
TIP: TEAM-BUILDING
PREŢ:
5 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Lecţie de istorie în Muzeul Olteniei


Urmare de aici

Strada Madona Dudu 14, Craiova

Program marți - duminică 9-17, luni închis

Preț bilet adulți 5 lei; copii, pesionari, persoane cu probleme 2,5 lei.

Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei se află pe terenul ce a aparţinut Bisericii Maica Precistă din Dud, astăzi Madona Dudu. Construcţia clădirii secţiei de Istorie şi Arheologie a Muzeului Olteniei, după planurile arhitectului Fr. Billek, a fost încheiată în anul 1906 şi inaugurată în toamna aceluiaşi an, cu prilejul jubileului a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, având ca funcţionalitate o şcoală primară de băieţi şi de fete. Deoarece în regimul comunist au fost desfiinţate fundaţiile religioase şi şcolile particulare, la intervenţia directă a viitorului academician C. S. Nicolăescu-Plopşor şi a colegului său de şcoală – Ştefan Voitec, pe atunci ministru al învăţământului, clădirea a fost acordată Muzeului Olteniei.

La subsol se afla Expoziţia Oltenia Preistorică, expozitie ce prezintă o călătorie prin preistoria spaţiului geografic delimitat de Carpaţi, Dunăre şi Olt, fiind prezentată viaţa comunităţilor omeneşti începând din Epoca Paleolitică până în Epoca Bronzului. Intrarea se face printr-o reproducere a Peşterii Muierii unde găsim craniul de Homo Sapiens, cu o vechime de aproximativ 30.000 de ani, continua cu o copie a unei locuinţe neolitică descoperită la Cârcea (Dolj), acolo unde se găseşte una dintre cele mai vechi aşezări de acest fel din România. Sunt prezentate unele dintre cele mai vechi vase ceramice, pictate şi modelate cu mâna, descoperite la Cârcea (Dolj) sau Grădinile (Olt), topoarele de piatră neolitice de la Toceni (Dolj), precum şi mai multe figurine antropomorfe şi zoomorfe. De asemenea, trecerea de la Neolitic la Epoca Bronzului este reprezentată de reconstituirea unui atelier metalurgic (în această perioadă, oamenii descoperă şi încep să folosească metalul – cuprul), dar şi de reconstituirea unei movile funerare și a unor câmpuri de urne.

Expoziția Redescoperă Istoria, aflată la parter și la etaj, ne duce prin trecutul Olteniei începând cu cunoașterea obiceiurilor, credințelor și a societății dacice, exemplificată prin reconstituiri de locuințe și cetăți tipice epocii dacilor - palisade (element de fortificație, folosit în amenajările defensive mai vechi, alcătuit din pari groși și lungi înfipți în pământ, legați între ei prin bare ușoare sau corzi (ramuri de copac, crengi de arbuști etc.), unelte de fier folosite, precum și importanța apariției și folosirii roatei de olărit.

Pe drumul către civilizație și anume transformarea Daciei în provincie romană se pătrunde pe o alee pietruită (așa cum erau toate orașele romane) și se continuă prezentarea fabuloasei civilizații romane cu toate avantajele oferite de aceasta propriilor cetățeni: armata romană, prezentarea unui amfiteatru roman sau a edificiilor termale care reprezentau alături de alte realizări ale civilizației romane (orașe, caste, poduri, drumuri) unele dintre cele mai semnificative simboluri ale romanitații. De fapt, romanii au înțeles foarte bine un lucru si anume necesitatea că oamenii trebuie să comunice unii cu ceilalți într-un cadru plăcut și deopotrivă igienic. Declinul Imperiului Roman, dezurbanizarea și depopularea, precum și scăderea nivelului de trăi a dus la apariția migrației popoarelor.

„Descălecatul” la Câmpulung a fost urmat de „întemeierea” ţării, adică de agregarea formaţiunilor politice preexistente, cnezate şi voievodate. Potrivit tradiţiei cronicăreşti a Ţării Româneşti, procesul agregării în stânga Oltului a pornit din Câmpulung, a cuprins Argeşul, care avea să devină cel de al doilea „scaun” al domniei, după care ţara s-a „lăţit” „până la Dunăre şi în Siret” şi probabil, spre gurile Dunării. Desăvârşirea „întemeierii” Ţării Româneşti a avut loc odată cu unirea teritoriilor de la apus de râul Olt cu voievodatul din Câmpulung, care s-a produs ca act de „închinare” a căpeteniilor voievodatului lui Litovoi faţă de mai puternicul voievod din stânga Oltului. Actul de închinare a consacrat în cazul acesta nu o simplă anexiune, ci integrarea în Ţara Românească a unei puternice autonomii teritoriale care a caracterizat timp de secole statutul Olteniei.

Suntem "introduși" în reședința marelui Ban al Olteniei (Mihai Viteazul), care judecă un litigiu între doi boieri. Povestea continuă cu evoluția ulterioară a Craiovei (secolele XVII-XVIII), ilustrată prin reconstituirea unor fațade de case, prezentarea planului mahalalelor și chiar prin simularea butaforică a tragicului eveniment al incendierii orașului Craiova, în anul 1800, aceasta a fost cea mai grea perioadă din istoria orașului. "De pe vremea lui Pazvante", o expresie care a străbătut veacurile și a depășit granițele Olteniei, se pomenește de timpuri demult apuse dar care vor rămîne întipărite pentru totdeauna în memoria orașului. (Pulberăria orașului a sărit în aer, declanșînd un incendiu de proporții, care a distrus toată partea comercială a orașului. Pravăliile, magaziile, depozitele de mărfuri și atelierele au fost făcute scrum. Se spune că fumul și mirosul greu de la tăbăcăriile în flăcări făcea aerul de nerespirat, turcii nu s-au ales cu nimic, iar craiovenii cu mare pagubă).

Personalitate importantă a Olteniei, slugerul Tudor din Vladimirii Gorjului, numit și Vladimirescu, îl regăsim în cadrul periplului expozițional, fiind evidențiat rolul său istoric și militar extrem de important pentru întreaga zonă a Olteniei.

Momentul Unirii Principatelor Române este redat în cunoscutul tablou Hora Unirii la Craiova al lui Theodor Aman, se regăsește în mobilierul Colecției „Alexandru și Aristia Aman”, donație a iluștrilor intelectuali craioveni, ce a stat la baza înființării primului muzeu public craiovean.

Situată într-o poziție strategică pe întreaga durată a Războiului de Independență, aflată în imediata vecinătate a teatrelor de operații, Oltenia a fost principala zonă de organizare și susținere a efortului pentru cucerirea deplinei statalități (1877-1878).

Oltenia cunoaște o perioadă de continuă dezvoltare, numită „La Belle Époque”, atmosfera acelor vremuri este redată prin reconstituirea Uliței Mari a Craiovei: Strada Unirii, locul preferat de promenadă al protipendadei orașului. Este redată atmosfera autentică de odinioară, cu personaje consacrate vremii, respectiv doamne purtând rochii vaporoase și pălării cu boruri largi, domni în costume elegante, plimbându-se pe caldarâmul de piatră și vizitând vestitele clădiri negustorești ale Craiovei. Doamna muzeograf care ne însoțea ne-a arătat un detaliu pe care sigur nu îl observam: o umbrelă care a fost ruptă din perioada amintită în îmbulzeala provocată în Noaptea Muzeelor, restauratorii muzeului încercând să o refacă.

Sala expozițională „Regalitatea României și Primul Război Mondial” oferă expunerea într-o formă modernă a unor piese de mobilier impresionante și a unor tablouri ce au aparținut Domeniului Regal de la Segarcea, urmată de reproducerea interiorului cabinetului de lucru al marelui diplomat Nicolae Titulescu.

Colectivizarea agriculturii, industrializarea României, comunismul, Epoca de Aur sunt redate din perspectivă istorică și documentară, este înfățișat cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu de imensul aparat de propaganda sau diversele constrângeri (sentimentul de opresiune și teamă colectivă – Experimentul sau Fenomenul Pitești), nivelul de trai scăzut impus populației (raționalizări la alimente, combustibil, energie electrică). Mărturisesc că în acestă sală am rămas cel mai mult (chiar dacă timpul alocat de mine pentru vizitarea acestui muzeu expirase) pentru că a fost ca o întoarcere în copilaria și adolescența mea. Am revăzut sufrageria tipic românească cu masa de 12 persoane în mijloc, servanta cu bibelouri (cred că toți am avut sau ne doream să avem – balerina, băiatul și fețița...), tablourile de nuntă a părinților / bunicilor, fața de masă cu motive tradiționale (la fel era și pe catedra din clasa), televizorul alb-negru cu butoane (care nu rămânea decât pe un singur canal), lustra cu 6 brațe, covorul, telefonul cu disc, nelipsita carpetă cu Răpirea din Serai … Alături tot ce a însemnat Șoimii patriei - cine mai știe de cravata de pionier, carnetul de UTC-ist, abonamentele la Scânteia și Cutezatorii (dar când prindeam câte un Rahan …), cozile la lapte, carne, benzină sau dero (am niște amintiri care nu se pot șterge). Vă mai aduceți aminte de celebrele sifoane … ?

AMINTIRI! AMINTIRI! AMINTIRI!

Există și aici Atelierele "Prietenii Istoriei" unde copii pot confecționa obiecte de uz casnic sau podoabe, vase ceramice, statuete, monede, loc de petrecere a timpului liber.

Trebuie menționat faptul că Colecţia "Tezaur" a Muzeului Olteniei s-a mărit în anul 2011 cu o descoperire cel puţin surprinzătoare având în vedere locul în care aceasta s-a găsit: este vorba de un tezaur monetar de 75 de monede de aur (secolul al XIX-lea) scos la lumină în cadrul săpăturilor arheologice de la Desa, jud. Dolj.

Cred că ar trebui să mergem la muzeu nu doar atunci când este Noaptea Muzeelor, când nu are practic nimeni timp să-ți explice, nu poți afla sau întreba. Intrați, vizitați și nu veți regreta!

---
Impresii încărcate de fredutza in 16.04.2018 13:40:32

Validat / Publicat: 16.04.18 17:05:27


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1039


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  27200 PMA (din 28 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mihaelavoicu
[18.04.18 10:19:59]
» mesaj pers

   Ce muzeu interesant și ce frumos l-ai prezentat! O adevărată lecție de istorie, așa cum bine ai numit reviewul.

   L-am citit cu mare atenție și multă plăcere. Mulțumesc pentru informațiile date. Sunt foarte interesante.

   Felicitări și să știi că l-am votat cu drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[18.04.18 10:43:36]
» mesaj pers

   @fredutza: Un Superbonus pentru un articol interesant despre o instituție muzeală de valoare și atât de necesară unui mare oraș și nu numai. Reabilitarea clădirii începută în anul 2010 și reamenajarea expozițiilor de bază prin creșterea spațiilor de expunere (de exemplu, introducerea în circuitul muzeal a subsolului) au condus către un muzeu modern, cu exponate inedite, mult timp ascunse privirii vizitatorilor.

   Ai văzut și craniul de femeie descoperit în Peștera Muierilor, jud. Gorj? Acest craniu de „Homo sapiens” este considerat al doilea ca vechime din Europa.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- fredutza
[18.04.18 11:33:09]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Cand am plecat cu Caravana Gaudeamus la Craiova, vremea nefavorabila m-a facut sa ma gandesc ca voi sta doar la hotel. Dar acolo am descoperit un oras care merita vizitat.

   Vreau sa va spun ca la acest muzeu am ajuns de 2 ori - prima data in jurul orei 16.00 cand custodele mi-a zis ca nu am timp de vizita. Si primul meu gand a fost - nu are chef de mine la ora asta, vrea sa plece acasa. Revenind a doua zi si vizitandu-l, singura cu ghidul, am inteles ce inseamna sa vezi pe indelete.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- fredutza
[18.04.18 11:49:39]
» mesaj pers

   @tata123: Craniul de Homo Sapiens timpuriu se gaseste intr-o vitrina alaturi de o bratara de os si un colt de urs de pestera.

   Am peste 300 de fotografii facute si mi-a fost greu sa le aleg pe cele mai reprezentative.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.18 19:55:48]
» mesaj pers

   @fredutza:

… cozile la lapte, carne, benzină sau dero (am niște amintiri care nu se pot șterge). Vă mai aduceți aminte de celebrele sifoane … ?

   AMINTIRI! AMINTIRI! AMINTIRI!

   De multe îmi amintesc și eu. Îmi amintesc cum înghețam în case. Îmi amintesc cum se stingea lumina la o anumită oră și cum – ca un făcut – exact în același interval de timp beneficiam de puțină apă caldă la robinet. Pe întuneric, mă cufundam în cada cu apa călduță (călâie este termenul pe care l-am învățat atunci) și așteptam… așteptam să vină lumina. Îmi amintesc cum găteam noaptea pentru că doar atunci pâlpâia flacăra la aragaz, îmi amintesc… de multe.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- fredutza
[19.04.18 08:33:16]
» mesaj pers

   @iulianic: Călâie, dispensar, tovaraș (sau cel puțin cu sensul care îl foloseam noi) au ajuns să fie cuvinte pe care generația de azi nici nu le cunosc, nici nu le înțeleg sensul.

   Citind ecoul mi-am adus aminte de lecțiile făcute la baterie (o improvizație de-a tatei) sau la lampa cu gaz, de uscatul părului lângă ușa cuptorului de la aragaz...

   Trăiesc cu fiul meu același sentiment pe care îl încerca mama mea când îmi spunea să am grijă de păpușa mea că ea avea doar una din cârpe, nu puteam înțelege cum arăta o astfel de păpușă când eu aveam una 'adevarata". La fel am ajuns să povestesc și eu copilului meu - despre banana care atunci cand o primeam era sarbatoare -

   Si lista poate continua...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.04.18 09:03:16]
» mesaj pers

   @fredutza: Da, da, lista poate continua, dar vreau să mai spun doar una. Fratele meu și-a întrebat fetița (pe atunci doar de vreo 7-8 ani): "Diana, tu știi ce-i acela cașcaval? ", la care cea mică a răspuns: "Aaa, parcă ai adus tu o dată... "

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[31] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAR-2018] Vedere exterioara a muzeului -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958854">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958854"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958854">Şterge vot</a></div><span id="v9958854" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958854)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958854Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958854MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAR-2018] Vedere exterioara a muzeului
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAR-2018] Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958855">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958855"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958855">Şterge vot</a></div><span id="v9958855" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958855)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958855Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958855MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAR-2018] Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAR-2018] Arme din vremea dacilor -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958856">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958856"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958856">Şterge vot</a></div><span id="v9958856" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958856)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958856Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958856MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAR-2018] Arme din vremea dacilor
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAR-2018] Figurine antropomorfe -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958857">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958857"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958857">Şterge vot</a></div><span id="v9958857" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958857)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958857Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958857MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAR-2018] Figurine antropomorfe
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAR-2018] Statuete antropomorfe -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958858">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958858"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958858">Şterge vot</a></div><span id="v9958858" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958858)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958858Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958858MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAR-2018] Statuete antropomorfe
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAR-2018] Tezaur monetar -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958859">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958859"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958859">Şterge vot</a></div><span id="v9958859" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958859)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958859Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958859MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAR-2018] Tezaur monetar
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [MAR-2018] Ritualuri -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958860">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958860"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958860">Şterge vot</a></div><span id="v9958860" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958860)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958860Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958860MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAR-2018] Ritualuri
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P08 [MAR-2018] trecerea spre Imperiul Roman -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958861">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958861"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958861">Şterge vot</a></div><span id="v9958861" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958861)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958861Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958861MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAR-2018] trecerea spre Imperiul Roman
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAR-2018] Calaret roman -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958862">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958862"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958862">Şterge vot</a></div><span id="v9958862" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958862)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958862Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958862MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAR-2018] Calaret roman
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P10 [MAR-2018] Macheta bailor romane -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958863">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958863"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958863">Şterge vot</a></div><span id="v9958863" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958863)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958863Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958863MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAR-2018] Macheta bailor romane
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAR-2018] Basarab I -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958864">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958864"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958864">Şterge vot</a></div><span id="v9958864" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958864)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958864Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958864MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAR-2018] Basarab I
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P12 [MAR-2018] Mircea cel Batran -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958865">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958865"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958865">Şterge vot</a></div><span id="v9958865" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958865)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958865Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958865MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAR-2018] Mircea cel Batran
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAR-2018] Banul Craiovei -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958866">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958866"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958866">Şterge vot</a></div><span id="v9958866" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958866)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958866Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958866MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAR-2018] Banul Craiovei
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [MAR-2018] Hrisov din timpul lui Mihai Viteazul -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958867">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958867"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958867">Şterge vot</a></div><span id="v9958867" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958867)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958867Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958867MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAR-2018] Hrisov din timpul lui Mihai Viteazul
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAR-2018] Porti imparatesti -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958868">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958868"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958868">Şterge vot</a></div><span id="v9958868" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958868)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958868Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958868MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAR-2018] Porti imparatesti
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAR-2018] Sabia (cea rosie) a lui Iancu Jianu -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958869">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958869"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958869">Şterge vot</a></div><span id="v9958869" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958869)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958869Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958869MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAR-2018] Sabia (cea rosie) a lui Iancu Jianu
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAR-2018] Tablou Hora Unirii la Craiova al lui Theodor Aman si macheta Scolii Centrale Craiova -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958870">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958870"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958870">Şterge vot</a></div><span id="v9958870" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958870)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958870Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958870MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAR-2018] Tablou Hora Unirii la Craiova al lui Theodor Aman si macheta Scolii Centrale Craiova
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAR-2018] Craiova de alta data -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958871">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958871"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958871">Şterge vot</a></div><span id="v9958871" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958871)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958871Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958871MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAR-2018] Craiova de alta data
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAR-2018] Umbrela cu probleme -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958872">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958872"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958872">Şterge vot</a></div><span id="v9958872" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958872)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958872Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958872MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAR-2018] Umbrela cu probleme
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAR-2018] Velociped -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958873">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958873"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958873">Şterge vot</a></div><span id="v9958873" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958873)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958873Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958873MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAR-2018] Velociped
foto fredutza [16.04.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P21 [MAR-2018] Tablouri de la Domeniul Regal de la Segarcea -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958874">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958874"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958874">Şterge vot</a></div><span id="v9958874" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958874)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958874Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958874MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAR-2018] Tablouri de la Domeniul Regal de la Segarcea
foto fredutza [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAR-2018] Marele diplomat Nicolae Titulescu -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958875">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958875"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958875">Şterge vot</a></div><span id="v9958875" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958875)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958875Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958875MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAR-2018] Marele diplomat Nicolae Titulescu
foto fredutza [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAR-2018] Interiorului cabinetului de lucru - Nicolae Titulescu -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958876">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958876"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958876">Şterge vot</a></div><span id="v9958876" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958876)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958876Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958876MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAR-2018] Interiorului cabinetului de lucru - Nicolae Titulescu
foto fredutza [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAR-2018] Experimentul sau Fenomenul Pitești -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958877">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958877"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958877">Şterge vot</a></div><span id="v9958877" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958877)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958877Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958877MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAR-2018] Experimentul sau Fenomenul Pitești
foto fredutza [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAR-2018] Le mai stiti? -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958878">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958878"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958878">Şterge vot</a></div><span id="v9958878" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958878)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958878Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958878MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAR-2018] Le mai stiti?
foto fredutza [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAR-2018] Sufrageria - nu au gasit Rapirea din Serai! -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958879">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958879"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958879">Şterge vot</a></div><span id="v9958879" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958879)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958879Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958879MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAR-2018] Sufrageria - nu au gasit Rapirea din Serai!
foto fredutza [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAR-2018] Coadaaaaa -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 16.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av958880">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv958880"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=958880">Şterge vot</a></div><span id="v9958880" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(958880)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f958880Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e958880MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAR-2018] Coadaaaaa
foto fredutza [16.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[31] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.125657081604 sec