ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O zi in Campulung-Moldovenesc

TIPĂREȘTE

« Prima atestare documentară a Câmpulungului Moldovenesc datează din vremea lui Alexandru cel Bun (14 aprilie 1411). În Evul mediu, aşezarea care şi-a luat numele din asemănarea cu o vale lungă pe cursul râului Moldova, la picioarele masivului Rarău, a fost centrul Judeţului Câmpulung, care includea 15 aşezări pe văile Moldovei, Bistriţei şi Dornei ». (extras din site-ul oficial al primariei: click aici)

M-am decis sa scriu niste impresii despre acest oras, avand in vedere ca foarte multi dintre voi urmeaza sa petreceti sejururi in Bucovina la pensiuni care se afla relativ aproape, in Vama (14 km) sau in Pojorata (7.5km) si ar fi pacat sa ratati unele obiective turistice aflate in orasul Campulung-Moldovenesc.

Cazata fiind in Vama, la Pensiunea Mugur de Fluier (click aici), mi-am dorit sa ajung in Campulung-Moldovenesc despre care citisem ca are multe de dezvaluit.

Zona este deosebit de frumoasa, orasul fiind situat intr-o depresiune la poalele masivului Rarau si daca nu stiati aflati ca, incepand cu anul 2002, acesta este declarat statiune turistica de interes national, asa dupa cum se desprinde si dintr-un panou afisat in oras!

Ceea ce am vazut noi:

Catedrala ortodoxa « Adormirea Maicii Domnului », care se afla chiar in centrul orasului. Aceasta a fost construita in 1908 pe locul in care era o biserica din lemn ce purta acelasi hram. Ceea ce mi-a placut foarte mult si un aspect care difera de al altor biserici este acoperisul acesteia executat din tigla smaltuita, pe alocuri imbracand forme geometrice multicolore ce mi-a adus aminte de bisericile vieneze, inclusiv de Catedrala Sf. Stefan si nu intamplator, caci acesta a fost comandat special de la Viena!

Biserica romano-catolica (site oficial:click aici), aflata mai «la deal» de Catedrala si vizavi de Muzeul de Arta a Lemnului, construita din piatra si caramida in 1815, are o linie relativ simpla, culoarea predominanta fiind crem-beige, decorata in interior cu cateva tablouri pictate delicat as putea spune si cu inscriptia « Ramai cu noi Doamne » aflata chiar in centru pe arcul dinaintea altarului.

Ceea ce am ratat, dar e musai de vazut:

Muzeul « Arta Lemnului », unicul in Romania de acest gen si printre putinele in Europa este deschis zilnic intre 9-17, mai putin luni si reprezinta marele meu regret pentru ca desi am fost in timp util, s-a inchis inainte de ora oficiala, ce-i drept ajunsesem cam tarziu in oras. Prin urmare, daca va decideti sa il vizitati, incercati sa fiti aici imediat dupa masa de pranz ca sa puteti admira pe indelete cele peste... 15.000 de piese din lemn care arata civilizatia lemnului si, in acelasi timp, maiestria mesterilor in prelucrarea acestui material atat de vechi si atat de folosit si astazi. Muzeul este organizat pe diferite teme ce reprezinta prelucrarea lemnului de la uneltele folosite pana la modurile de ornamentare si decorare. Adresa: str. Calea Transilvaniei nr. 10 si nu se poate sa nu il observati pentru ca in curtea acestuia se afla un ou urias din lemn!

Colectia de linguri « Ioan Tugui » se poate vizita numai cu un telefon in prealabil, dupa cum ne-a indrumat o localnica, fiind un « muzeu » deschis intr-o casa particulara ce expune peste 5.300 de linguri de la cele mai simple, pana la cele ornamentale, de la cele mai mici, pana la linguri cu adevarat uriase executate de diferiti mesteri din tara si din afara (informatii suplimentare am gasit aici: click aici). Adresa: str. Gh. Popovici nr. 1.

Colectia Etnografica Ion Gramada, un fel de muzeu al taranului din Bucovina care cuprinde peste 5000 de obiecte etnografice si puteti vedea indicatorul ce va indruma aici atunci cand intrati in oras. Adresa: str. V.G. Sabie nr. 19.

Exista si cateva restaurante unde se poate manca in caz ca v-a prins foamea si nu mai rezistati pana la pensiunea unde sunteti cazat, sau macar o potoliti pana ajungeti. Noi am mancat gogosi si branzoaice cu lapte batut si iaurt la o cofetarie situata vizavi de restaurantul President, putin mai « la vale » cum spun localnicii, dar nu am putut pleca din oras pana nu am cumparat cateva produse traditionale bucovinene ce poarta marca «La Baciu» (click aici) de la un magazin specializat si care iti lasa gura apa: jambon traditional si pastrama de pui! Adresa: Calea Transilvaniei nr. 4, care este de fapt artera de intrare in oras, de fapt, drumul principal care leaga Moldova de Maramures si daca mergeti la pas puteti vizita majoritatea obiectivelor mentionate mai sus!


[fb]
---
Trimis de magdalena in 14.09.10 09:53:55
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13200 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Campulung Moldovenesc, un panou cu obiectivele turistice de interes si pensiunile din zona
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9350 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

presario
[14.09.10 10:06:34]
»

Foarte interesant - eu aveam o "prejudecata" despre orasul asta ca e mai "cenusiu", dar - se pare - ca ai totusi ce vedea aici.

krondia*
[14.09.10 10:16:00]
»

Pare un oraş frumos, dar din toate punctele de interes enumerate aţi vizitat numai Catedrala ortodoxă şi Biserica romano-catolică?

catalinalupu
[14.09.10 10:26:27]
»

Colectia de linguri apartine celebrului Ioan Tugui, ce scria "Incursiune in paranormal", in revista Magazin?

In P09, e sf. Anton (crinul, este floarea reprezentativa, a sfantului iar pe 13 iunie se sfintesc crini) protectorul copiilor la romano-catolici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53
[14.09.10 11:05:36]
»

un orasel frumos, intr-o zona geografica deosebita... am fost si eu in trecere dar amintirea mea e legata mai mult de o pana auto care ne-a determinat atunci sa cautam destul de mullt timp un atelier auto. Rewiev-ul foarte bun asa ca felicitari magdalena!

georgiana
[14.09.10 11:27:13]
»

Un review cu adevarat pentru mine care deja fac numaratoarea inversa, adica AMR 5 zile pana mergem la Pojorata!

Alina Morar
[14.09.10 12:03:16]
»

Da, foarte frumoasa descrierea.

Mergeti cu incredere, drumul e proaspat asfaltat, acum cativa ani era dezastru.

Da, zi-mi Mall-ul acela din centru s-a deschis? In vara, cand am fost eu, era in constructie un mall destul de mare, arhitectura lui se incadra perfect in peisaj.

magdalenaAUTOR REVIEW
[14.09.10 12:09:11]
»

@krondia, dupa cum se precizeaza in review, da.

@catalinalupu, nu am citit respectiva revista, nu stiu ce sa iti spun, eu m-am dus intinsa sa vad aceasta colectie, vremea nu a tinut cu noi, a plouat in prima noapte si a doua zi a plouat mai toata ziua, abia am iesit din casa dupa amiaza, copiii erau obositi, cu cea mica nu am ma facut un drum asa lung, a fost dificil sa ne descurcam cu ea, in fine, poate data viitoare sa am mai mult noroc!

@georgiana, chiar te rog sa vizitezi ce am ratat noi si sa ne povestesti si noua!

@sandu53 si @presario, multumesc pentru aprecieri!

@alina. morar, de Mall cu cea mica dupa mine si cu sotul anti-cumparaturi si anti-magazin si pro-lenevit toata ziua, chiar nu a putut fi vorba! Prin urmare, nici nu am fost atenta la asa ceva...

Aceste impresii s-au dorit a fi un indrumar pentru voi cei care mergeti in zona pentru valorificarea premiilor castigate, pentru a vedea ceva interesant si frumos.

Daca as fi avut si eu acest indrumar, poate ca as fi insistat sa iesim mai devreme sa profitam de intreaga zi, in ciuda ploii, dar nu am avut argumente...

mariana.olaru
[14.09.10 12:26:56]
»

Superbonus pentru frumoasa redare a unui traseu demn de vizitat în Bucovina. Mă mir însă că tu însăţi ai vizitat numai două obiective şi niciun restaurant din această locaţie! Că doar ne-ai obişnuit să explorezi fiecare colţişor şi pe deasupra să ne mai faci şi poftă de masă!

magdalenaAUTOR REVIEW
[14.09.10 12:31:04]
»

Am vrut sa intram la restaurantul President initial, dar am zis ca daca e sa mancam, trebuie sa o facem la Pensiunea Mugur de Fluier unde am fost cazati, pentru ca acolo e de neiertat mancarea!

Insa ne-am saturat cu gogosi, branzoaice si iaurtul de la cofetarie!

Sanziana
[14.09.10 13:55:47]
»

pentru cine nu stie in Campulung este o fabrica de mobila unde se face mobila doar sculptata. Tot acolo si-a facut ucenicia Paul Botescu, actualmente sculptor in Bucuresti, si profesor de arte plastice care lucreaza sculpturi in lemn pentru Mitropolia Romana, click aici

Felicitari pentru descriere, este un oras minunat, la poalele muntelui, merita vizitat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[14.09.10 14:15:12]
»

@sanziana, multumesc! Fireste ca cei care locuiesc in Bucovina cunosc mai multe amanunte despre orasele din regiune, eu ma bucur ca am starnit interesul pentru acest oras vazut din prisma bucuresteanului care a avut putin timp la dispozitie pentru a-l cunoaste.

biancuta
[14.09.10 15:43:15]
»

Foarte frumoasa descrierea si informatiile sunt foarte utile. Pozele sunt foarte reusite!

mirelutza
[14.09.10 16:26:43]
»

Orasul e cam cenusiu cum spune presario, dar magdalena a reusit sa puncteze ce merita laudat. La un restaurant taranesc central (dar cred ca gasiti la toate) va recomand muschi impletit (la gratar/cuptor o suvita de carne porc, una de vita si cepe/usturoi cu cozi micute si pe cat posibil verzi impletite precum coditele unei scolaritze...) infuleci si apoi zaci ca... anaconda dupa ce a inghitit o antilopa!

bubumaia
[14.09.10 16:36:00]
»

@magdalena,

Bag seama ca-ti trebuie o zi de capatai ca sa "dovedesti" tot ce merita vazut in Campulung Moldovenesc. Si sa nu zabovesti prea mult intr-un singur loc. Eu l-am traversat de cateva ori, fara sa opresc macar sa beau apa, ca sa zic asa.

@Alina Morar, era, intr-adevar, un drum de cosmar intre Gura Humorului si Vatra Dornei. L-am parcurs de cateva ori (odata chiar noaptea si trebuia sa ma misc repede...), slava Domnului ca au resit, in cele din urma, sa finalizeze, ca mult le-a trebuit...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creivean
[14.09.10 20:23:18]
»

Deci, o zi, ai ce face şi acolo. Bine de ştiut. Felicitări pentru experienţă.

TORA INGRID
[15.09.10 10:22:28]
»

Monica , frumos review, totusi, review-urile sunt despre ce am vazut nu despre ceea ce e musai de vazut, sau in economia relatarii scrise ce-am vazut si nota personala trebuie sa prevaleze fata de ceea ce n-am vazut dar am citit ca e frumos. Statistic vorbind, descrii mai mult pe unde n-ai fost decat pe unde ai ajuns si-ai vazut.

Oricum efortul de informare si impresiile despre obiectivele bifate din lunga lista de interes merita apreciate, ceea ce si fac.

magdalenaAUTOR REVIEW
[15.09.10 10:45:24]
»

@Tora. Ingrid, da-mi voie sa nu fiu de acord, nu am scris impresii separate despre cele doua biserici pe care le-am vazut, de exemplu, am preferat un review mai concis, asa cum sunt prezentate multe alte impresii despre orasele din Romania sau din strainatate unde autorii precizeaza ceea ce este important de vazut, uneori sunt zeci de obiective prezentate pe langa cele vazute efectiv.

Eu am spus ceea ce am vazut si ceea ce se mai poate vedea in acest oras, iar din fotografii reiese clar ca am fost acolo.

Pentru un orasel mic cum este Campulung-Moldovenesc, oarecum "cenusiu" cum l-a descris @presario, mi s-a parut ok sa ii fac o astfel de prezentare, decat sa vorbesc mai amplu despre obiectivele si locurile vazute si sa nu pomenesc nimic de cele care mai pot prezenta interes turistic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TORA INGRID
[15.09.10 10:59:24]
»

Ok, era o observatie, sa zicem la modul general.

Orice orasel poate fi cenusiu sau stralucitor, depinde de ochiul privitorului.

armina
[27.09.10 14:37:41]
»

Foarte frumoasa descrierea, dupa mine mai frumoasa decat orasul... Am stat un an acolo, ca turist, da, poate fi frumos... norocul vostru ca sunteti doar in trecere.

Si... fabrica de mobila s-a inchis demult... Un oras distrus de interese obscure, de o administratie incompetenta...

LidiaV
[14.01.14 16:36:12]
»

@mirelutza: superbă comparaţia cu anaconda!!! am râs cu lacrimi!

Am "legat-o" de imaginea acestui oraş, iar când voi trece pe-acolo, voi căuta ne-a-pă-rat să înfulec muşchi împletit, să zac şi să râd la amintirea cuvintelor tale!

Mersi mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, armina, biancuta, bubumaia, catalinalupu, georgiana, LidiaV, magdalena, mirelutza, sandu.53, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Câmpulung-Moldovenesc și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.099048852920532 sec
    ecranul dvs: 1 x 1