ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Închisoarea timpului... Doftana

TIPĂREȘTE

La aproximativ 100 km de București, în direcția Ploiești-Câmpina, se află comuna Telega. Este cunoscută datorită unei importante resurse a subsolului: sarea. Această materie primă esențială a fost exploatată aici din vremuri vechi; de altfel, denumirea localității vine de la mijloacele de transport cu care se ducea sarea. De asemenea, petrolul este altă resursă ce s-a exploatat intens la Telega.

Datorită prezenței sării în zonă s-a dezvoltat turismul balnear încă din anii 30. Băile Telega au fost utilizate pentru afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale aparatului respirator ori afecțiuni vasculare. Ele există și astăzi, afluxul de persoane fiind însă mult redus.

Sarea se exploata prin intermediul ocnelor. În preajma acestor exploatări au apărut închisori, condamnații la muncă silnică fiind puși să lucreze până la epuizare în ocne – de aici și denumirea de ocnași. La Telega, dar nu în ocnă, a fost închis și celebrul haiduc Iancu Jianu, care însă va evada după șase luni de zile.

Iată descrierea ocnelor de sare de la Telega în lucrarea lui Nicolae Filimon - „Ciocoii vechi și noi”:

Ocnele de la Telega sunt situate pe o câmpie înconjurată de dealuri acoperite cu păduri și udată de râul Doftana, ce o traversează.

Puțurile din care se scoate sarea se împart în ocne lucrătoare și ocne părăsite. Acestea din urmă se numesc astfel, căci sunt lăsate în nelucrare, uneori pentru că minerii le cred exploatate de ajuns și se tem să nu se surpe peste dânșii, iar câteodată din cauză că se ivesc izvoarele de apă ce împiedică lucrarea.

În timpul domnilor fanarioți existau la Telega mai multe guri de ocne părăsite, dintre care una servea de închisoare pentru tâlharii cei mai vestiți prin omoruri și cruzimi.

Această temniță subterană avea o intrare pătrată, susținută din toate părțile cu ghizduri de lemn, întocmai ca ale puțurilor din care se scoate apă. Această formă pătrată ținea până la o profunditate de 1012 stânjeni; iar de acolea în jos se lărgea gradat în circumferință și, când ajungea la profunditatea cerută de știința mineralogiei, devenea un haos înspăimântător. Pereții ei erau umezi și de multe ori pica apă dintr-înșii; aerul era iute, infectat de miasme și omorâtor; o lumină palidă abia străbătea câteodată spațiul nemăsuratei adâncimi, ca să mărească și mai mult grozăvia acestui mormânt teribil.

Tâlharii condamnați a locui în acest iad pământesc erau tot din cei osândiți de Divan la moarte și ale cărora sentințe le preschimbau domnitorii în muncă perpetuă; dar nici unul din câți se închideau acolo nu putea să trăiască mai mult de doi până la trei ani, căci umezeala și aerul cel înecător le curmau zilele.

În anul 1865 se va deschide Salina Telega, care va exploata sarea prin intermediul a două puțuri galerii, în forma literei T. Acest lucru va conduce la închiderea vechilor ocne în anul 1872. După 35 ani de exploatare, în 1900, va fi părăsită și salina. Pe locul vechilor exploatări vor apărea lacuri sărate, utilizate pentru băi în scop medical.

La sfârșitul secolului al XX-lea se va construi marea închisoare Doftana. După o zi însorită petrecută pe Valea Doftanei, pe malul lacului Paltinu, ne întorceam spre București. Mi-am adus aminte că doar la câțiva kilometri se află temuta închisoare și am rugat grupul să facem un mic ocol. Deși citisem că este închisă publicului am hotărât să mergem până acolo. Urcând o pantă la intrarea în comuna Telega și întrebând un localnic am reușit să ajungem cu autoturismele în fața porților închisorii.

Dar care este istoria locului unde generații întregi de elevi au fost făcuți pionieri? Închisoarea a fost construită între anii 1894-1896 după un plan belgian. Dată în folosință în 1897 clădirea era una modernă cu apă curentă, încălzire centrală (existau calorifere doar pe culoare) și curent electric (pe zidul de rond și culoare). Construită în formă de potcoavă închisoarea avea cinci aripi fiind împărțită în 8 secții (trei luminoase și cinci întunecate: fără ferestre și cu geamuri vopsite pe culoare), notate cu literele A-H. Dacă la început erau 308 celule, prin modificări s-a ajuns la un număr de 397 celule. În perimetrul închisorii exista un spital, atelier de croitorie, atelier de tâmplărie, curți pentru plimbare, pivnițe pentru alimente și 11 turnuri de pază. În anul 1940 clădirea a avut mult de suferit în timpul cutremurului din noiembrie; s-au prăbușit ziduri, au murit deținuți. Închisoarea a mai funcționat până prin 1949, apoi datorită nesiguranței oferite de refacerile de după cutremur a fost închisă. Din 1960 acolo s-a deschis un muzeu ce a funcționat până în 1989. După căderea comunismului clădirea a fost devastată apoi a intrat în conservare/degradare. Deși e clasificată monument istoric categoria A starea sa e deplorabilă. Din 2011 e în patrimoniul local, primăria încercând să o vândă.

Poarta era încuiată cu un lacăt mare. Câțiva copii care se jucau în jurul unor scaune metalice de lângă poartă ne-au spus că ne putem strecura prin gard înăuntru. Am riscat și am intrat în curte; ne-am apropiat de temuta închisoare cu pași repezi. O intrare impunătoare cu gang domină muritorul de rând. Înscrisul situat deasupra gangului de acces îți precizează încă o dată unde te afli Penitenciarul Doftana. Am pătruns în interior, nu foarte departe, deoarece totul e devastat, acoperișul prăbușit în multe locuri, cioburi de sticlă, bucăți de țiglă și cărămidă aruncate peste tot. Într-o sală din corpul de la intrare am găsit macheta închisorii din ipsos, bineînțeles spartă. Sunt camerele în care se afla muzeul. Am văzut camerele-vorbitor cu cele două rânduri de gratii... brrrr... Am ieșit pe o fereastră în prima curte interioară. Arcade sprijinite pe stâlpi străjuiesc lateralele. Combinația de piatră, divers colorată, și cărămidă roșie creează un aspect deosebit. În spatele curții o nouă arcadă oferă acces spre curtea centrală... nu am ajuns acolo, vegetația era abundentă și nu vroiam să creez probleme. Am ieșit din nou în fața închisorii și am privit de-a lungul zidurilor; în capăt se păstrează intact un turn de pază.

Păcat că acest monument nu este valorificat cumva, dar deja investițiile în reabilitarea clădirii cred că sunt uriașe. Dacă priviți ilustratele vechi veți observa grandoarea acestui monument de arhitectură, lăsând la o parte tragediile deținuților politici încarcerați aici. Dar timpul își pune amprenta...

Zona orașului Câmpina, cu aer curat, păduri și ape cristaline oferă multiple clipe de relaxare. Nu uitați să vizitați Castelul Iuliei Hașdeu și Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, dacă nu cumva ați trecut deja pe acolo.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.12.14 16:04:49
Validat / Publicat: 03.12.14 17:01:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Închisoarea Doftana - imagine din satelit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12350 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

TEOANCA
[03.12.14 17:09:19]
»

@tata123 - Primul vot de la mine pentru ca ti-ai facut timp sa scrii despre orasul meu natal.

Nu am idee care sunt motivele pentru care inchisoarea Doftana a ajuns in asemenea paragina si de ce nu am facut din ea un muzeu care sa aduca mii de turisti in zona.

Poate ne ajuta cineva care stie.

Acolo ne-au facut pionieri si am fost figuranti elevi fiind la mai multe scene filmate pentru diverse evenimente.

Ma doare cand vad cum se darama bucata cu bucata.

Cate nu s-ar fi putut face acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.12.14 19:22:11]
»

@tata123 -

Nu uitați să vizitați Castelul Iuliei Hașdeu și Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, dacă nu cumva ați trecut deja pe acolo.

Am vizitat Castelul Iulia Hasdeu şi Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, dar la închisoarea Doftana nu am fost nici înainte de '89 şi nici după aceea. Citindu-ţi rândurile, zâmbind, m-am surprins gândind că pe vremuri erau oameni (deţinuţi) care se furişau să iasă (să evadeze), acum sunt oameni care se furişează pentru a intra în închisoare. Ce vremuri!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[04.12.14 08:24:20]
»

Eu sunt din generatia decreteilor siin clasa a 3a ceremonia de "pionierinizare" s-a consumat la doftana. Cateva luni mai tarziu am facut prostii pe strada la intoarcerea de la scoala. O femeie a notat numerele matricole de pe uniformele dracusorilor de copii si ne-a reclamat la scoala. Toarsha a luat masuri pe linie de partid si... ne-a luat cravatele de pionieri si ne-a chemat parintii la scoala.

La Doftana la ruinele descrise in review am revenit de 2 ori dupa epoca tovarasilor. Sunt consternat ca nu se valorifica spre vizitare acest posibil muzeu. Pana si strada secundara de acces arata ca dupa un cutremur de gradul noua.

O zona f frumoasa in jurul Campinei cu telega teleajenul brebu provita.

Si dezi am fost de atatea ori la Campina nu am vizitat castelul iuliei hasdeu (era inchis).

Voi reveni.

Un articol fain.

Scuze ca am deviat cu pionierii

dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.12.14 11:15:36]
»

Și eu am fost, ca pionier, în vizită la Doftana. Pe atunci era un nume cu rezonanțe mărețe și pe care îl asociam direct cu închisoarea și cu o fundătură, un peisaj periculos: tatăl iubitor, înțeleptul conducător suferise aici, în celebra „celulă H”. Abia la fața locului, cînd o colegă cu simț politic a întrebat ghidul „unde este celula H, unde a fost închis tovarășul Nicolae Ceaușescu? ”, am aflat că nu există o celulă H, ci un corp întreg, și că nici tovarășul nu a fost cazat într-o singură celulă, ci în mai multe. Cu toate astea, parcă îmi amintesc că exista o celulă unde era un afiș cum că „aici a fost închis de regimul dușmănos etc. ” și unde era reconstituită încăperea, cu un pat și alte obiecte. Dar nu bag mîna în foc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Dan&Ema, iulianic, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Câmpina și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058942794799805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1