ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.03.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 01.07.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

In apropierea lumii spiritelor - Castelul Iuliei Hasdeu – adevar sau legenda?

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Mergand pe valea Prahovei pe E60 trecem cu viteza pe langa indicatorul care ne arata intrarea in orasul Campina. Daca rupem din timpul alocat statiunilor arhicunoscute si oprim in Campina putem admira doua obiective turistice mai putin cunoscute: - casa memoriala a pictorului Nicolae Grigorescu si castelul Iuliei Hasdeu.

In speranta ca va voi trezi curiozitatea voi incerca sa va prezint cateva date despre castelul Iuliei Hasdeu, obiectiv ce ar merita o mediatizare mai ampla fiind unic in Europa si poate in lume prin modul cum a fost construit, planurile castelului fiind dictate de Iulia Hasdeu tatalui ei, carturarul Bogdan Petriceicu Hasdeu, in sedinte de spiritism.

Unde este limita dintre adevar si misticism? Exista aceasta limita sau ea este fixata de noi oamenii incapabili sa intelegem fenomene ce nu pot fi demonstrate matematic si care nu se supun legilor cunoscute ale fizicii? Suntem sceptici si-i privim cu compasiune pe cei ce ne vorbesc de fenomene paranormale, de spirite si spiritism.

Probabil asa a fost privit si B. P. Hasdeu de contemporanii sai atunci cand, distrus de moartea prematura a preaiubitei sale fiice, Iulia, in incercarea disperata de a o pastra alaturi, a inceput sa practice sedinte de spiritism.

Iulia Hasdeu, copilul-minune cum a fost numita datorita calitatilor intelectuale native pe care le detinea, moare la varsta de 19 ani (29 septembrie 1889), lasandu-si tatal distrus de durere si incapabil de resemnare in fata destinului, motiv pentru care incepe sa practice spiritismul. In urma acestor sedinte apare cavoul din cimitirul Bellu, Bucuresti, construit, se pare, dupa planurile furnizate de spiritul Iuliei Hasdeu, prin intermediul mediumurilor.

Dupa ce este terminata constructia cavoului, acesta devine locul unde se vor tine alte sedinte de spiritism in care spiritul Iuliei va comunica cu tatal ei si la un moment dat ii va cere acestuia sa inceapa construire unei cladiri tot dupa planurile dictate de ea.

Astfel in anul 1893 B. P. Hasdeu incepe constructia castelului din Campina respectand intocmai planurile dictate de fiica sa, constructia va fi finalizata trei ani mai tarziu: "Acest castel s"a zidit intre anii 1894 si 1896, planul fiind dat de spiritul Juliei B. P. Hasdeu prin medium B. P. Hasdeu, apoi desemnat arhitectonic de T. Dobrescu, constructiunea de N. Angelescu. " (manuscris dupa un text din timpul unei sedinte de spiritism).

Constructia este special creata pentru a favoriza intalnirea cu spiritele astfel fundatia castelului are forma unei cruci, iar cifrele 3 si 7 (cifre mistice) sunt folosite fara retineri in geometria castelului.

Edificiul este structurat din trei turnuri, iar pentru a intra in castel este necesar sa pasesti sapte trepte, in vreme ce jilturile imparatesti amplasate de-o parte si de alta a usii de la intrare au incrustrate sapte volume de carti suprapuse.

Pe usa principala de intrare in castel sunt sculptate in basorelief blazonul familiei Hasdeu cu deviza familiei: “Pro fide et patria” si langa ea, dictonul lui Galilei “E pur si muove”. Mai sus, deasupra usii se afla Ochiul Divin incadrat in trunghi.

Dupa finalizarea constructiei B. P. Hasdeu se muta in Campina si locuieste in castel, continuand “dialogul” cu fiica sa pana la moarte, in anul 1907.

Dupa moartea lui B. P. Hasdeu constructia intra intr-o perioada de decadere cauzata de cele doua razboaie dar mai ales de neglijenta si nepasarea oamenilor pusi pe capatuiala, indiferenti la incarcatura istorica sau de alta natura.

Soacra mea (nascuta si crescuta in Campina), isi aminteste cum prin anii 1950-1951 se juca impreuna cu prietenele prin curtea castelului si prin camerele acestuia golite de localnici de mobilier, oglinzi, carti si tot ce fusese acolo.

Scoala de securitate, actualmente Scoala de Politie, vecina cu domeniul castelului, avea depozitate in subsolul castelului, in perioada respectiva, munitie si alte materiale militare ramase din timpul razboiului, iar mare parte din camerele castelului erau folosite ca depozite pentru cereale, distrugandu-se astfel decoratiunile originale.

Singurul exponat ce nu a putut fi sustras si care a ramas asa cum a fost dorit de Iulia Hasdeu este statuia lui Isus, inalta de cca. 2m, ce pare ca priveste cu tristete transformarile suferite de castel. Singurul din ansamblul ce il alcatuia impreuna cu alte 12 statui ale apostolilor, disparute in timpul razboiului (1944 cel mai probabil) pe motiv ca orasul era in carantina si bunurile trebuiau depozitate la loc sigur – din marturiile soacrei mele.

Prin anii 1960 – 1965 castelul reintra in circuitul turistic, este renovat si camerele sunt redecorate, in mare parte cu mobilierul adus de la resedinta carturarului din Bucuresti si cu obiecte aduse din cavoul Iuliei Hasdeu din Bucuresti, de la localnici recuperandu-se prea putine dintre obiectele sustrase.

Dar indiferent de transformarile pe care le-a suferit castelul incarcatura emotionala si mistica nu a putut fi alungata nici de cele doua razboaie, nici de regimul comunist si nici de oameni.

Am vizitat castelul de multe ori dar de fiecare data cand sunt in Campina o voce neauzita, interioara ma indeamna sa merg sa-i mai trec o data si inca odata pragul.

Cand patrunzi in curtea castelului ai senzatia ca lumea, cu grijile si bucuriile ei, ramane dincolo de porti si o liniste aproape nepamanteana te invaluie inducandu-ti o stare de bine

Daca pasii va vor purta prin apropiere nu ezitati si opriti-va un moment.

Nota: - informatiile istorice sunt selectate din diverse carti, reviste si brosuri, precum si din explicatiile primite de la ghidul de la castel.


[fb]
---
Trimis de cc_iordachescu in 11.03.10 19:59:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CÂMPINA. A mai fost în/la: greu de spus unde nu am fost
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6671 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Iulia Hasdeu - vedere frontala ce intriga si incita in acelasi timp
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7200 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.03.10 20:29:01]
»

inca odata felicitari dom' profesor! adevarate lectii ne povestiti aici! dar acum punem noi notele un "10" si de la sussemnatu'!

pepsi70ro
[11.03.10 20:37:27]
»

Cu Doftana ce se mai aude? Tot in zona este. se mai viziteaza? Am fost cand eram mic, dar multe lucruri nu-mi amintesc. Mi-ar place sa merg din nou sa o vizitez.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[11.03.10 20:55:21]
»

Multumim! E un castel foarte drag mie, inca din copilarie (petrecuta in Campina), si daca vreti, si un pic de istorie nescrisa, ilustrata a culturii romanesti, atunci cand statul stia sa atraga oameni de cultura.

Din Campina se merge spre Telega, dupa cum stiti pentru Inchisoarea Doftana, vizitabila, sau la stanga pentru barajul "valea Doftanei", la fel de interesant.

pepsi70ro
[11.03.10 21:05:28]
»

Deci se viziteaza. Asta ma interesa, multumesc!

cosminp
[11.03.10 21:15:40]
»

mi-a placut cele povestite. si eu am scris despre acest castel. puncte si de la mine.

ancamariagadea*
[11.03.10 22:08:56]
»

Da, da, da! Acest subiect este exact pe gustul meu Desi sunt absolventa de stiinte exacte, intotdeauna am avut un respect deosebit pentru misticsm, pentru tot ceea ce omul nu reuseste sa explice. Daca anumite lucruri nu pot fi explicate stiintific, nu trebuie luate in deradere. Eventual pot fi ignorate, dar atat!

P.S.:"A nu se intelege ca sunt vreo dusa cu pluta care crede in toti sarlatanii care au pretentii de a fi crezuti mari bioenergoterepeuti, vrajitori sau mediumi."

Delphinash
[11.03.10 22:19:27]
»

Ma credeti ca desi stau in Campina nu am fost nciodata in castel??? A fost multi ani in renovare cand eram eu mica pe la scoala, apoi nu am avut niciodata ocazia, sau poate de frica, sportism, chestii malefice, brrr: D... Am fost in curte, la subsol dar nu in interior. Asa ca vad si eu cu ocazia asta interiorul. Rusine sa-mi fie! : D

In schimb Muzeul Nicolae Grigorescu il stiu pe de rost, cred ca l-am vizitat de peste 10 ori asta pt ca sunt pasionata de pictura. Sa mergeti acolo e chiar frumos. De asemenea nu ratati barajul Paltinu este deosebit mai ales vara si primavara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[11.03.10 22:30:14]
»

ancamaria - in privinta acestui subiect suntem pe acceasi "lungime de unda". Desi sunt absolventa de medicina (stomat. ) subiectul m-a pasionat intotdeauna ca dealtfel orice domeniu care nu are o explicatie stiintifica.

Cum pana astazi nu am cunostinta ca cineva ar fi demonstrat ca afirmatiile lui B. P. Hasdeu cu privire la modalitatea de obtinere a planurilor castelului, nu ar fi adevarate, inclin sa-l cred pe marele carturar.

elena iordachescu

webmaster13
[11.03.10 22:36:08]
»

am atasat aceasta melodie, cc iordachescu, daca consideri ca nu este potrivita putem schimba!

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[11.03.10 22:37:44]
»

Delphinash: - crede-ma, senzatia pe care o ai in castel o poti numi oricum numai frica nu. Incearca si astept raspunsul.

Multumesc, wb!

biancuta
[11.03.10 22:59:45]
»

Acest castel este pentru mine o noutate, nu stiam de el. Deasemenea, imi place povestea lui si nota de mister care-l inconjoara. Paranormalul este un domeniu care atrage multe persoane si ne fascineaza. Un vot si de la mine!

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[12.03.10 07:50:13]
»

biancuta - ma bucur sa fiu de ajutor in descoperirea unor obiective turistice si cand se va ivi ocazia sper sa-l vizitezi. O sa-ti placa!

mirelab
[12.03.10 10:47:14]
»

... imi cer scuze, dar eu sunt la "etapa FB-uri"... asa ca nu pot da 10 ca Dragos... dar cu ajutorul baghetei fermecate l-am transformat in super bonus!!!

Super, ca deobicei familia Iordachescu ne rasfata cu locuri numai de ei stiute si mai ales explorate in amanunt.

Multumim foarte mult si mai vrem

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[12.03.10 12:09:47]
»

mirelab - multumim pentru FB (si noi suntem in acceasi etapa) si ma bucur ca ti-a placut.

Mai avem cateva locuri mai putin cunoscute, cu timpul de scris stam mai prost!

mirelopodu*
[22.03.10 21:25:19]
»

Foarte interesant, şi de luat în seamă pentru următoarele obiective turistice de vizitat. Nu am ştiut toate aceste amănunte. Meriţi toate punctele şi de la mine.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[22.03.10 22:14:18]
»

Multumim, mirelopodu!

magdalena
[24.04.10 22:24:51]
»

S-a furnicat pielea pe mine citind la aceasta ora din noapte cele scrise......Frumos!

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[25.04.10 18:51:27]
»

Mulţumim pentru aprecieri, magdalena!

magdalena
[31.05.10 08:25:27]
»

Am vizitat si eu, in sfarsit acest castel, gratie in primul rand impresiilor tale, pentru care iti multumesc!

Nu am auzit insa nimic de cele 12 statui ale apostolilor despre care ai scris ca au disparut. Unde erau asezate acestea? Ai cumva idee? Tinand cont ca ai "legaturi" cu Campina, poate cunosti amanunte de acest gen.

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[31.05.10 13:05:02]
»

Mă bucur că cele scrise de mine ţi-au provocat dorinţa de a vizita acest castel şi sper că ţi-a plăcut!

Cele 12 statui ale apostolilor înconjurau statuia lui Isus, fiind mai mici ca aceasta.

magdalena
[31.05.10 14:12:28]
»

Da, mi-a placut enorm! Cred ca am zabovit doua ore inauntru. A fost putin dificil sa il gasesc, mai ales ca era oprita circulatia in centru si nu stiu de ce, aveam impresia ca e localizat intr-un loc mai aparte, singular, cand colo, este pur si simplu pe drum, langa alta curte, vizavi de alte case, de parca ar fi normal ca langa o casa sa fie si un castel, chiar daca micut.

Practic, nu se potriveste cu arhitectura locului... (fireste!)

Inseamna ca cele 12 statui erau situate la etaj, nu mi le inchipuiam la parter pe langa pilonul peste care este un tablou cu imaginea Iuliei pe catafalc.

Cat despre gaura care da spre camera unde se tineau sedintele de spiritism, mie mi-au iesit fotografiile....O fi insemnad ceva???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[28.08.10 11:04:29]
»

Felicitari! Am fotografiat si eu gaura, daca vrei o adaug eu dar nu stiu daca e voie... inainte de-a intra in castel, toti m-au avertizat c-o sa simt o incarcatura energeica puternica, o senzatie stranie, dar eu n-am simtit mai nimic nici in camera in care Bogdan Petriceicu Hasdeu comunica prin spiritism cu fiica lui disparuta prematur, se pare ca de ftizie, o boala pulmonara ce era incurabila in acea vreme... asa s-a dus si Bacovia si Lucian Blaga si Nicoae Balcescu, si multi altii...

Esti impresionat mai mult de inteligenta, frumusetea si de de tragedia fetei...

Daca am simtit eu ceva straniu, acest lucru s-a intamplat in padurea Baciului de langa Cluj, in "statiunea balneara-fantoma" Balvanyos (ce semana cu o statiune OK, dar din care toti locuitorii ei disparusera doar cu o ora inainte) si in baza de tratament "regala" de la Govora.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[28.08.10 11:23:54]
»

@dorgo, gaura am fotografiat-o eu aici: http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/campina,97,3526/castelul-iulia-hasdeu,4329/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__9212.htm

Poti adauga fotografii la impresiile altora.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cc_iordachescu, cosminp, Delphinash, dorgo, magdalena, mirelopodu*
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Iulia Hasdeu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069506883621216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1