ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2014
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Cãciulata – Staţiune deloc sau foarte puţin promovatã. Plajã, piscine şi tratament

TIPĂREȘTE

Astazi va voi prezenta o zona draga noua, pe care am batut-o in lung si-n lat cate o saptamana pe an si asta vreme de vreo 15 ani.

Caciulata - Perla statiunilor balneare de pe valea Oltului.

Haideti sa vedem si cum ajungem aici. Noi fiind din Bucuresti, va voi da traseul cu plecare de aici. Aflata la o distanta relativ mica de capitala ~ 200 Km, este o locatie usor accesibila. O veti lua pe autostrada Bucuresti - Pitesti (117 Km), Pitesti - Ramnicu Valcea (63 Km) si Ramnicu Valcea - Caciulata (21 Km), drum pe care-l puteti parcurge in ~ 2,30 h. Obligatoriu insa, trebuie sa opriti pe Dealul Negru (inainte de Dedulesti) pentru a savura micii (chiar mari :) ) de aici, cei mai buni mici pe care i-am intalnit prin peregrinarile noastre prin tara :)). Dupa aceasta oprire indispensabila, direct via Caciulata pana unde mai aveti ~ 45 Km, asta insemnand cam 45 de minute.

Statiune balneoclimaterica atestata inca din anul 1386, Caciulata este recunoscuta pentru factorii sai naturali de cura si are o clima specifica depresiunilor subcarpatice - veri racoroase si ierni blande. De-a lungul vremii, persoane importante s-au tratat aici, statiunea mandrindu-se cu faptul ca la recomandarea doctorului Carol Davila, Napoleon al 3-lea isi trata afectiunile cu apa minerala de la izvoarele de aici si transportata tocmai in Franta.

Apele minerale sulfuroase si cu concentratie de clor, sodiu, calciu si magneziu, difera ca si compozitie chimica dar si ca temperatura, in functie de izvoarele de unde sunt captate. Ca indicatii terapeutice, apele minerale sunt folosite in tratamentul bolilor digestive, ale sistemului renal si urinar, afectiuni respiratorii, reumatism si boli dermatologice. Aceste ape miraculoase pot fi folosite atat in cure interne, cat si in cure externe. Este bine ca inainte de a veni aici la tratament sau pur si simplu doar pentru bãlãcealã, sa cereti parerea medicului dumneavoastra curant in privinta alegerii acestei statiuni si a apelor termale de aici, pentru a va asigura ca nu va vor face mai mult rau decat bine. La intrarea in strandurile termale, veti vedea o mare lista cu afectiuni pentru care nu sunt indicate aceste ape.

Daca sunteti tineri, va pun in garda de la inceput ca aici NU veti veni intr-o statiune pentru tineret. Posibilitatile de distractie tind dramatic spre zero, asta pentru ca viata de noapte este inexistenta, iar ziua in afara de cateva drumetii, vizite pe la manastirile din zona si lenevitul pe o piscina, nu prea mai ai ce sa faci altceva si te vei plictisi rapid. Daca insa aveti nevoie de tratament sau cautati liniste, aer curat si pace sufleteasca, sau pur si simplu sa profitati de un strand si bonus sa fie si cu apa termala, aici va veti simti excelent.

Ca sa va prezint si un top personal al piscinelor publice exterioare cu apa termala din statiune, va propun trei locatii.

1. Cea mai buna piscina (parerea mea) este cea amenajata la hotelul Casa Romaneasca. Piscina se afla situata la o distanta de aproximativ 2 Km de centrul statiunii pe directia spre Sibiu si pe partea stanga. Aici veti avea parte de o priveliste superba, plaja se face pe un ponton de lemn ce inconjoara piscina si care dispune de sezlonguri si umbrele contra cost. Desi prin construirea hotelului si a centrului SPA din apropierea sa a pierdut mult din farmecul de altadata, ramane totusi pe primul loc in topul meu personal. Atentie. Vara in weekend, se aglomereaza extrem de mult cu tineri veniti din Ramnicu Valcea. In 2014, accesul la piscina pentru turistii cazati in hotelul Casa Romaneasca era gratuit, iar pentru cei de afara era de 10 lei, fara reduceri sau gratuitati pentru copii.

2. Piscina hotelului Oltul. Este un loc bun de plaja si balaceala, are si o foarte mica plaja de nisip, dar este aglomerata pentru ca e un loc frecventat de turistii cazati in cele trei mari hoteluri din lantul hotelier Calimanesti - Caciulata : Caciulata, Oltul si Cozia, hoteluri cu baza de tratament comuna si aflate in imediata vecinatate. Mai vin insa si turisti cazati in statiune la diferite pensiuni, vile si case de vacanta, asta pentru ca piscina le este in apropiere si la indemana. Tariful de intrare in 2014 era pentru o singura intrare de 15 lei adulti si 8 lei copii intre 7 si 14 ani sau 20 lei adulti si 12 lei copii, cu intrari multiple in aceiasi zi (acest tip de bilete erau disponibile doar pentru persoanele cazate in hotelurile Caciulata, Cozia si Oltul).

3. Piscina Albatros din Calimanesti. Este formata de fapt din doua piscine, una pentru adulti si alta pentru copii, amenajata cu plaja de nisip, sezlonguri si umbrele. Piscina este la o distanta de aproximativ 1 - 1,5 Km de centrul statiunii Caciulata, asa ca distanta n-ar trebui sa fie o problema. Tariful de intrare in 2014 era pentru o singura intrare de 15 lei adulti si 8 lei copii intre 7 si 14 ani sau 20 lei adulti si 12 lei copii, cu intrari multiple in aceiasi zi. Toate aceste trei piscine sunt cu apa termala, si au program de luni pana duminica.

In Caciulata mai exista o piscina exterioara, piscina Camelot, langa terasa Camelot, dar aceasta fiind cu apa dulce si incalzita, nu face obiectul prezentarii mele.

Tot cu apa termala, ar mai fi si Strandul Termal Caciulata, aflata la 500 - 600 de metri de sosea si inconjurat de padure, dar aici nu as indemna pe nimeni sa se duca. In jur este o mizerie crunta, apa strandului are o culoare cel putin dubioasa, dusurile nu sunt functionale... Intr-un cuvant, risti sa vii sanatos si sa pleci de aici bolnav. Nicaieri vreodata n-am vazut o administrare mai proasta a unui obiectiv turistic si unde mai pui ca este si unul balnear, deci se presupune ca aici ar trebui sa vina oamenii sa-si trateze unele afectiuni, nicidecum sa plece acasa cu altele noi noute. Consider ca aici este vorba pana la urma de nesimtire crasa a unei administratii care isi bate joc de posibilitatile balneo pe care le are pe mana si de ce ar putea deveni acestea, spun asta datorita pozitionarii strandului cu totul speciala in padure, in mijlocul naturii si la aer curat. Observati ca nu am spus nimic si de linistea ce ar trebui sa fie aici, in mijlocul padurii. De ce? Datorita unui camping cu casute (cazare low cost) ce tine tot de strand si de unde se aude o galagie greu de suportat. Tipete, urlete, motoare turate, manele date la maxim... Ce sa mai. Posibil ca la mizeria crunta din jur sa contribuie cu mult elan si turistii cazati in acel “ghetou”, care numai camping nu poate fi numit. Va ziceam ca n-as indemna pe nimeni sa vina aici. Dar acum fac o rectificare. Trebuie sa mergeti si sa vedeti exemplul clasic de “asa nu”. Cunosc acest strand de prin anii ’80 si va pot spune ca nu s-a facut mai nimic pentru reabilitarea sa, de cand a fost construit si pana acum. Este acelasi, dar cu tot ce tine de utilitati mai vechi cu 30 de ani. Ma gandesc ca la felul cum arata zona, ultima curatenie serioasa s-a facut tot atunci :)).

In sfarsit, sa trecem peste...

Calitatea apei termale la piscine:

• temperatura apei - 37 °C

• pH-ul apei - 7 (neutru)

• salinitate - 13.1 g la ‰

Si haideti sa va dau si niste date “tehnice” despre apele termale si izvoarele minerale de aici.

In Calimanesti - Caciulata intalnim ape minerale, clasificate in functie de temperatura, ca:

1. Ape reci (sub 20 °C uz intern)

2. Ape hipotermale (20 – 34 °C uz extern)

3. Ape termale (42 – 43 °C uz extern)

4. Ape geotermale (peste 87 °C uz extern)

In functie de mineralizare, exista 4 tipuri de izvoare:

1. Izvoare oligominerale (sub 1 mg/l) - Calimanesti 7 si 14

2. Izvoare hipotone (1-8 mg/l) - majoritatea izvoarelor

3. Izvoare izotone (8-9 mg/l) - Calimanesti 5 si 8

4. Izvoare hipertone (peste 10 mg/l) - Calimanesti 6

Indicatii terapeutice ape termale pentru uz extern (bãi)

1. Afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, lombară şi dorsală, artroză, poliartroză), afecţiuni degenerative articulare ale omului vârstnic.

2. Afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări alergice articulare după reumatism articular acut sau dupa infecţii de focar).

3. Afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală).

4. Afecţiuni posttraumatice (după entorse, luxaţii şi fracturi).

5. Afecţiuni neurologice periferice (pareză, sechele ale poliomielitei, nevralgii, nevrite, sciatalgii)

Indicatii terapeutice izvoare minerale pentru uz intern (debaut/injectii/aerosoli/irigatii) Tratamentul cu izvoarele minerale trebuie prescrise si urmarite de un medic balneolog.

Izvorul Caciulata 1 (situat in Parcul din Caciulata):

apa sulfuroasa, clorurata, bicarbonata, sodica, calcica si magneziana, hipotona si atermala, cu o mineralizare de 3349,3 mg/l, cu o temperatura de 12 °C, pH-ul de 7,5, cu reactie slab alcalina.

Indicatii terapeutice:

- utilizat în tratarea bolilor de rinichi, litiazelor renale oxalice, urice sau fosfato-magneziene datorita puternicii sale actiuni diuretice - favorizeaza fixarea glicogenului in ficat si scade glicozuria si glicemiile patologice, are o actiune antialergica in dispepsiile gastrice si gastritele cornice, in hepatitele si colecistele cornice, in cura de diureza, in nefritele albuminoase simple, in litiazele urinale indiferent de forma (acida sau alcalina), in pielite si pielonefrite cornice, in glicozurii diabetic simple, in alergii alimentare.

Izvorul Caciulata 2 (situat in Parcul din Caciulata):

apa slab clorurata, bicarbonata, sodica, calcica si magneziana, hipotona, atermala, cu o mineralizare de 2165,4 mg/l, cu o temperatura a apei de 12 °C, pH-ul de 7,5, cuprinde si gaz metan.

Indicatii terapeutice:

- utilizat în tratamentul ulcerelor duodenale cronice, in gastroduodenite cronice, in gastroduodenite hiperacide, precum si in litiaze renale insotite de hipertrofii moderate de prostate.

La Expozitia Internationala de Alimentatie si Ape Minerale ce a avut loc in 1893 la Bruxelles, apa de Caciulata primeste premiul cel mare “Diplome de Grand-Prix", insotita de Medalia de aur.

(Sursa informatii : 3BIS - Caciulata)

Ce va pot spune este ca noi am incercat sa bem o gura din apa de la izvorul nr. 1, care se spune ca ar fi cea mai “bãubilã”, ca sa vedem macar ce gust are, dar pe langa faptul ca miroase ingrozitor, mai are si un gust oribil, asa ca nici nu vreau sa ma gandesc cum era apa de la celelalte izvoare :)). Insa foarte multe persoane veneau aici si-si faceau “plinul”, asta constand in termosuri si alte diferite recipiente (sticle, peturi, bidoane) pe care le umpleau, probabil pentru a le ajunge pentru o cura de o zi, cred. Nu stiu. Zic si eu. Ca doar nu se apucau sa o vanda... :))

In final, as pune o intrebare retorica. Oare ce se urmareste prin lasarea in paragina a majoritatii statiunilor balneo-climaterice si a imenselor posibilitati de care s-ar putea profita oferite de turismul national si international balnear?

Daca in privinta muntilor si a litoralulului nostru avem competitie serioasa si este greu sa atragi turistii straini, in privinta Deltei Dunarii unica in Europa si a imenselor posibilitati oferite de turismul balnear, factorii de decizie n-au nici o scuza. E strigatoare la cer nonsalanta ostentativa cu care sunt privite aceste obiective turistice majore ale Romaniei ce pot deveni o mina de aur in turismul romanesc. Este parerea si convingerea mea personala, ca irosind asemenea posibilitati se aduce un imens deserviciu turismului in general si Romaniei in special.

Si ca sa inchei totusi pe un ton mai optimist, mergeti si vizitati Caciulata pentru ca merita si cu siguranta nu va va parea rau.

Aveti peisaje frumoase, clima blanda, ape termale miraculoase ce va vor pune pe picioare daca aveti niscaiva probleme si pentru evitarea plictiselii, aveti posibilitati de petrecere a timpului liber vizitand manastirile din zona sau daca vreti, facand ceva drumetii montane.

Pentru ca asa cum spuneam si in alte review-uri anterioare :

Cine detine informatia, detine puterea.

THX! Bye bye.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 02.03.15 18:43:05
Validat / Publicat: 02.03.15 19:53:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 10809 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 Si cam asa arata piscina ca vedere de ansamblu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

luciaoradea [02.03.15 21:20:01] »

Tare scump Bita! Cati ani are?

vega06 [02.03.15 23:26:29] »

@luciaoradea -

E batranel. Are 10 ani. Da-i iute si zvarluga cum era la cateva luni. Se joaca tot timpul

luciaoradea [03.03.15 00:01:04] »

@vega06 -

E un scump. Sa va trăiască... Și noi avem un motan de aproape 9 ani. El e copilul nostru

vega06 [03.03.15 00:09:35] »

@luciaoradea -

Mersi. Si voua la fel. Dar tu abia acum l-ai cunoscut pe Bita? Ca a tot aparut in poze la review-urile mele. E pe la Balvanyos, pe la Poiana Brasov, pe la Moieciu... O mai fi, da nu mai mi-aduc aminte acum . Daca-l vedeai cum alearga ca apucatul pe coclaurii aia... Vroia probabil sa scoata parleala la cat a stat in casa .

Si la noi a ramas singurul copil, ca daca oficialul ne-a parasit (de copil zic)...

In P16 vezi copil oficial.

banal [04.03.15 13:56:56] »

@vega06 - Buna ziua, ne puteti spune numele hotelului in care ati fost cazati? Si pretul?

vega06 [04.03.15 15:57:36] »

@banal -

Buna ziua si dvs.

ne puteti spune numele hotelului in care ati fost cazati? Si pretul?

Sorry... Este un hotel cu circuit inchis .

V-as putea totusi recomanda in Caciulata trei hoteluri de trei stele facand parte din acelasi lant hotelier: Calimanesti – Caciulata, hotelurile Oltul, Caciulata si Cozia.

Recent renovate, toate trei au baza de tratament comuna (aflata in hotelul Oltul), restaurante proprii si piscine interioare plus cea exterioara ce tine de hotelul Oltul, aceasta din urma accesibila turistilor din toate cele 3 hoteluri.

Cu un raport decent in privinta aspectului servicii - calitate - pret, pot fi o alegere buna.

Ca si pont daca va hotarati pentru unul din aceste 3 hoteluri, luati cazare cu camera situata cu vedere la raul Olt. Asta pentru liniste si priveliste. Cei care sunt cazati cu fata spre sosea vor fi deranjati de traficul destul de intens de pe soseaua aflata cam la 30-40 m de hotel.

Larissa [04.03.15 21:17:35] »

@vega06 - Util review pentru pasionatii de balaceala si tratamente.

Stiu un hotel cu circuit inchis acolo, tocmai li s-a schimbat seful cel mare de la Bucuresti, ala o fi?

Trec de cateva ori pe an prin zona, dar nu am oprit niciodata, pierderea mea, evident, pentru ca imi plac peisajele si inteleg ca se pot face si drumetii.

Vacante frumoase in continuare!

Dan&Ema [04.03.15 21:36:30] »

Un articol bogat in informatii si bun. Poza cu saritura a iesit super. Asemanarea cu Elvetia este poate numai la ultima litera a cuvantului.

vega06 [04.03.15 21:55:27] »

@larissa2015 -

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

Mai da ce informata esti...

Asa cum zic in finalul tuturor review-urilor mele - Cine detine informatia, detine puterea.

Da, acela este. Conform cursului normal al vietii fostul sef a iesit la pensie lasand pe altcineva in loc. Hotelul are piscina interioara, dar noi vroiam soare, asa ca mergeam pentru plaja si balaceala la Casa Romaneasca.

Dar sa stii ca merita sa-ti faci un concediu in Caciulata. Si nu neaparat pentru vreun tratament, ci pur si simplu pentru ca este o zona frumoasa, ai piscine in aer liber, clima este blanda si poti sa evadezi din Bucurestiul incins vara la enspe-mii de grade, e o zona incarcata de istorie si cu obiective ce abia asteapta sa fie vizitate. Ce mai... Chiar merita

Vacante frumoase si tie.

vega06 [04.03.15 22:06:22] »

@Dan&Ema -

Iti multumesc si tie Dane pentru vizita si aprecieri.

La saritura aia am vrut sa fac "bonba", nu stiu cat de bine mi-a iesit, dar eu m-am straduit . Bine, asta era si idea. Aceea de a face o poza. Atat. Nu inseamna ca o tineam asa langa in sarituri si sa deranjez pe ceilalti turisti . Nu sunt genul.

De ce esti rau la chestia cu Elvetia? Am facut si eu o "aroganta". Si ce daca? Lasa-ne si pe noi sa ne "simtem" bine

webmaster [14.03.15 09:08:46] »

Împreună cu substanţialele sale continuări, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

vega06 [14.03.15 09:46:24] »

@webmaster -

Multumesc webmaster, e o mandrie pentru mine.

Mi-ati facut weekend-ul si mai minunat in acest context

Arg [07.05.18 20:20:41] »

Articolul cu Strandul cu apa termala Caciulata este vechi (2015) Casute Padure Caciulata – Strand s-a renovat complet: s-au construit casute cu etaj cu cate 4 camere, strandul are cabine cu dusuri cu apa calda, multe sezlonguri.

Am fost acolo in mai 2018,3 zile, si m-am simtit foarte bine.

Este foarte curat si nu am vazut mizerie

webmasterX [07.05.18 21:33:16] »

@Arg: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Arg, banal, Dan&Ema, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Călimănești-Căciulata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072641134262085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1