ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Drumeție la cascadele din Valea Spumoasă

TIPĂREȘTE

Prin intermediul acestui articol vreau să vă invit din nou la o scurtă, dar foarte frumoasă drumeție. De data aceasta vom merge la Bușteni, cunoscuta stațiune de pe Valea Prahovei, locul unde noi ne-am refugiat din calea caniculei în acest weekend care tocmai s-a încheiat. Bine, şi la munte a fost foarte cald, însă dimineaţa şi seara era destul de plăcut. Ca de fiecare dată când mergem la munte, am căutat informaţii pentru o plimbare frumoasă în natură. Dacă anii trecuţi am mers de vreo două ori la cascada Urlătoarea (traseu marcat cu punct roşu pe fond alb), de data aceasta am găsit unele informaţii despre cascadele din Valea Spumoasă. Traseul către această încântătoare zonă nu este marcat, însă este la fel de ușor de ajuns ca la cascada Urlătoarea. Să detaliem traseul parcurs...

Sâmbătă după-amiază, pe la orele 15.00, am plecat spre Valea Spumoasă. După vreun sfert de oră în care am grăbit puţin pasul deoarece căldura era înăbuşitoare, am ajuns pe strada Telecabinei în dreptul hotelului Silva (în spatele căruia se află staţia de telecabină). Ne-am clătit puţin ochii pe la magazinele de suveniruri din apropiere şi am stat câteva minute la umbră, sub copertina unui magazin, pentru a savura câte o îngheţată.

Am pornit din nou la drum şi am ajuns la ora 15.35 la marginea pădurii, acolo unde traseele se despart: spre stânga se urcă pe punct roşu către Urlătoarea, tot spre stânga apare şi marcajul spre Valea Jepilor Mari şi Cabana Piatra Arsă (traseu cu grad mare de dificultate, interzis iarna, cu durata de 3 ore şi jumătate - 4 ore, marcaj triunghi albastru pe fond alb), în timp ce în faţă se urcă drept prin pădure spre Jepii Mici, Cabana Caraiman şi Cabana Babele (traseu cu grad mare de dificultate, interzis iarna, cu durata de 4 ore – 4 ore şi jumătate, marcaj cruce albastră pe fond alb). Pentru a ajunge în Valea Spumoasă, acest din urmă traseu trebuie urmat în prima parte a drumeţiei.

Am început să urcăm pe cărare, întâlnind unul dintre panourile acelea care ne dau de fiecare dată fiori pe şira spinării: „Atenţie! Zonă frecventată de urşi!”. Mda, nu eram prea încântaţi, însă am continuat pe cărare, încurajându-ne că ursul are treburi mai bune de făcut decât să ne iasă nouă în cale! După un sfert de oră de mers lejer, am ajuns la punctul în care am părăsit traseul marcat spre Jepii Mici, Cabana Caraiman şi Cabana Babele. Acest traseu marcat coteşte spre stânga (există acolo un indicator), în timp ce poteca spre Valea Spumoasă merge puţin dreapta, pe lângă nişte ţevi de mari dimensiuni utilizate la captarea apei. Trebuie spus că din acest loc apar mai multe panouri informative care arată că ne aflăm într-o „zonă de protecţie sanitară cu regim sever”. Nu prea departe, am trecut pe lângă un prim punct de captare a apei – este vorba despre Captarea Izvorul Caraiman (conform celor afişate, acest punct de captare a fost pus în funcţiune în 1885, iar altitudinea la care se află este de 1032 de metri).

Mai mergem vreo două minute pe partea stângă a pârâului şi ajungem la un podeţ, trecând apoi pe partea dreaptă, prin vecinătatea unui alt punct de captare – este vorba despre Captarea Deneş. În lateral putem citi că ne aflăm la altitudinea de 1045 de metri şi că acest punct de captare a fost pus în funcţiune în anul 1956. Tot aici este amenajat un prag de piatră, iar apa formează o perdea frumoasă de circa un metru înălţime.

Poteca a început să urce destul de susţinut şi am trecut apoi pe lângă o proprietate privată. Din ceea ce am aflat, acolo ar fi amenajat un punct de captare pentru o fabrică de îmbuteliere a apelor minerale naturale. În fine, am continuat să urcăm şi am ajuns la un alt mic baraj – Captarea Caraiman, altitudine 1082 metri. Ceva mai sus erau câţiva turişti care făceau fotografii printre stâncile uriaşe din albia pârâului. Ne-am odihnit şi noi vreo câteva minute admirând frumuseţea naturii, apoi am continuat urcuşul pe o potecă destul de abruptă care a şerpuit vreo 5 minute prin pădure, scoţându-ne într-o frumoasă poieniţă unde este construit un Refugiu Salvamont. Sub o copertină este amplasată o masă de lemn cu două bănci. Dacă veţi sosi în acest punct, înseamnă că aţi ajuns la cascadele din Valea Spumoasă! Din această poieniţă am admirat pârâul care se prăvăleşte printre stânci, iar la vreo 30 de metri mai sus se află cele trei cascade care dau numele acestei văi! Era ora 16.15 când am ajuns la Refugiul Salvamont, aşadar noi am parcurs traseul de la marginea pădurii până la Valea Spumoasă în 40 de minute.

Conform unei informaţii pe care am găsit-o pe internet, aceste frumoase cascade se află la altitudinea de 1147 de metri. Este amenajat şi aici un prag de piatră în partea de jos a cascadelor, însă frumuseţea lor nu este ştirbită. În partea stângă a văii se află un perete uriaş de stâncă şi, din ceea ce mi-am putut da seama, peretele este folosit pentru escaladă. Existau câteva corzi metalice prinse în cârlige pe peretele de piatră, aşadar temerarii îşi pot testa aici abilităţile.

Cele trei perdele principale de apă îşi croiesc năvalnic drum printre stânci şi parcă ne ademeneau să le fotografiem! Ceea ce am şi făcut, după ce am traversat apa cu grijă, pentru a ajunge în stânga. Acolo există o altă perdea de apă mai mică ce se prelinge pe muşchiul care îmbracă peretele stâncos. Vreo doi turişti îşi umpleau sticlele cu apă cristalină, aşa că am făcut şi noi acelaşi lucru. Apa aceea rece şi stropişorii din aer au avut darul de a ne oferi un plus de energie! Am petrecut aproape o oră în acest loc de o frumuseţe aparte, aruncând din când în când priviri în josul văii, acolo unde cablurile telecabinei asigură o ascensiune rapidă până pe platoul Bucegilor.

La întoarcere am urmat aceeaşi potecă şi am ajuns pe la 17.40 la marginea pădurii; la coborâre am mers ceva mai repede şi am făcut cam jumătate de oră. Ne-am relaxat pe iarbă alte câteva minute, apoi am coborât în staţiune pentru masa şi apoi plimbarea de seară.

Duminică dimineaţa am revenit pe strada Telecabinei şi am făcut o scurtă oprire la Centrul de vizitare „Alexandru Beldie” pentru Parcul Natural Bucegi. Acolo am văzut machete interesante ale parcului natural, am aflat informaţii despre flora, fauna şi traseele turistice; am mai putut vedea mostre de roci întâlnite în Bucegi sau chiar fosile ale ursului de peşteră. În spatele sălii sunt expuse două blănuri de urs, dar şi un trofeu impresionant de cerb. Pentru copii, dar şi pentru adulţi, acest centru de vizitare oferă informaţii deosebite, aşa că vă recomand să îl vizitaţi când ajungeţi la Buşteni.

Un alt loc unde se poate ajunge în aproximativ 10 minute pornind de pe strada Telecabinei pe o potecă spre stânga prin pădure este mănăstirea Caraiman. Lăcaşul de cult este foarte frumos şi l-am revăzut cu plăcere, însă nu voi mai insista asupra obiectivului, întrucât l-am prezentat separat anul trecut. Voi mai spune doar că cel mic este mereu încântat de vizitarea acestei mănăstiri deoarece poate admira animăluţele găzduite în stânga curţii.

În încheiere, recomand tuturor vizitarea cascadelor din Valea Spumoasă, dar şi a altor obiective din staţiunea Buşteni! Atunci când mergem pe munte, să nu uităm totuşi că trebuie să respectăm natura şi –sub nicio formă- să nu lăsăm gunoaie în urma noastră! Spun asta deoarece, din păcate, au apărut nişte peturi şi pe cărarea spre Valea Spumoasă (în ciuda faptului că se specifică peste tot faptul că ne aflăm într-o zonă de protecţie sanitară cu regim sever).

Plimbări cât mai reuşite! Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 03.07.17 07:42:05
Validat / Publicat: 03.07.17 09:26:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 22439 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Apa năvalnică îşi croieşte drum printre stânci.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.07.17 09:48:47]
»

@Crazy_Mouse:

Busteni, dragostea mea!

In drumetiile mele saptamanale din mileniul trecut, Busteni devenise gara cea mai frecventata de mine.

Mi-a placut plimbarea racoroasa la Cascadele din Valea Spumoasa si ca mi-ai amintit de Muntii Bucegi si de statiunea Busteni. Ce frumos!

Felicitari pentru articol si poze.

Numai de bine! Super!

mishu
[03.07.17 10:09:35]
»

@Crazy_Mouse: Acum nu pot spune ca plimbarea ta prin munti m-a racorit, deoarece si afara s-a racorit, insa pot spune ca m-a incalzit, m-a incalzit sufleteste si asta o spun cu mare drag, asta pentru ca va admir pentru incursiunile pe care le faceti in a-i arata celui mic frumusetile tarii, fie ca sunt la munte, la mare sau alte drumetii.

Traseul l-ai descris minunat astfel incat oricine il poate folosi ca si ghid, cat despre poze sunt minunate, asa este ele nu arata frumusetea cu adevarat, insa sunt reusite si te imbie sa vezi locurile.

Felicitari, votat cu mare drag.

elviramvio
[03.07.17 11:10:58]
»

@Crazy_Mouse:

Superb traseul ales de tine, un loc unde mi-ar place sa ajung. Si cred ca juniorul este incantat de astfel de drumetii.

Referitor la ursi, eu am un vecin la Arges, inginer silvic. Din povestile lui, un sfat, sa ai un fluier puternic la tine si pe astfel de drumuri sa nu va fie jena sa vorbiti cat mai tare, sa faceti galagie multa. Nu este de gluma, chiar acum 2 saptamani ne povestea cum s-a intalnit cu doi pui, noroc ca nu a fost si mama. De altfel si la marginea satului la mine in Arges mai apar salbaticiuni.

Plimbari multe si reusite!

danaeldreny*
[03.07.17 21:26:41]
»

Dacă pun cap la cap explicațiile de la poze mai iese un articol

Foarte frumos!

Floryn81AUTOR REVIEW
[03.07.17 22:53:35]
»

@Dan&Ema: Salut! Multumesc mult pentru aprecieri! Și nouă ne place la Bușteni deoarece statiunea ne oferă de toate: obiective interesante, trasee ușoare (pe acestea le căutăm, pentru că l-am luat mereu cu noi pe cel mic), un parc frumos, terase și priveliști minunate! Ce ne-am putea dori mai mult?!

In plus, weekendul acesta am reușit să evităm codul roșu de canicula care ne ameninta dacă rămâneam acasă. Am avut parte doar de cod portocaliu!

Floryn81AUTOR REVIEW
[03.07.17 22:58:48]
»

@mishu: Multumesc mult pentru aprecieri! Asta este intentia noastra - să ii arătăm băiatului frumusetile de pe meleagurile noastre, să il facem de mic să indrăgească natura. In ceea ce privește traseul spre Valea Spumoasă, am incercat să il prezint cât mai clar, pentru ca oricine doreste să il poata parcurge fără mari probleme. Stiu că pe AFA intră oameni de calitate, ce pot merge pe munte fără să lase gunoaie in urmă (aceasta este marea noastră supărare, am parcurs mai multe trasee ușoare in ultimii ani și am dat mereu peste peturi și alte gunoaie)!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[03.07.17 23:08:51]
»

@elviramvio: Știu că nu este e glumit cu urșii, așa că iti multumesc mult pentru sfaturile oferite! Vom incerca să tinem cont de ele! La fluier nu ma gândisem până acum, dar la vorbit tare și la cântat suntem artiști! Asta este, cum era vorba aia? Frica păzește bostănăria!!

@danaeldreny: Multumesc frumos! Asta intentionez de fiecare data - să dublez informatiile din articol cu fotografii si explicatii cat mai clare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[04.07.17 06:22:42]
»

@Crazy_Mouse:

Bravos!

Ioan Raita
[04.07.17 10:11:28]
»

Frumoase locuri. Spre marea mea rușine, locuiesc în Sinaia de peste 45 de ani și nu le-am vizitat. Așa cum nu am vizitat nici Piscul Câinelui pe care l-am văzut doar de pe varsantul opus al Văii Prafovei.

TinaK
[04.07.17 12:34:27]
»

@Crazy_Mouse: Minunat traseu! Minunata povestire! Nu stiam de Valea Spumoasa, dar mi-ati trezit curiozitatea.

Pozele, de asemena, sunt superbe, prin peisajele pe care le-ati capturat!

Felicitari!

Floryn81AUTOR REVIEW
[04.07.17 21:08:20]
»

@Ioan Raita: De multe ori, unele dintre locurile frumoase de acasa sunt mai greu de vizitat decat altele de mai departe. Avem si noi locuri frumoase in Buzau pe unde nu ne-au lucit ochisorii pana acum: trovantii de la Ulmet, schiturile rupestre de la Nucu. Niciodata sa nu spunem insa niciodata.

Multumesc pentru lectura si ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[04.07.17 21:11:28]
»

@TinaK: Multumesc! Atunci cand veti putea, mergeti acolo si nu veti regreta!

webmaster26
[17.09.17 14:27:54]
»

Mutat în rubrica "Cascadele din Valea Spumoasă, MASIVUL BUCEGI" (nou-creată pe sait)

webmaster
[17.09.17 18:58:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, danaeldreny*, elviramvio, Ioan Raita, mishu, TinaK
Alte impresii din această RUBRICĂCascadele din Valea Spumoasă:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067320823669434 sec
    ecranul dvs: 1 x 1