ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Drumul Taberei – modern și eco-friendly? // pro și contra.

TIPĂREȘTE

În sfârșit s-a produs „minunea” mult așteptată de cetățenii sectorului 6, mai ales cei domiciliați în zona Drumul Taberei: deschiderea Parcului Drumul Taberei, fost Moghioroș. Închis din anul 2013 pentru reabilitare și reamenajare, cu ajutorul fondurilor europene, parcul a fost redeschis cu întârziere, după mai multe amânări și proteste ale locuitorilor cartierului.

Unii sunt nemulțumiți de noul aspect al parcului: alei prea înguste, spații de joacă pentru copii insuficiente, bănci prea înalte și fără spătar, prea mult metal și piatră, tăieri de arbori, etc. Alții se declară încântați de peisajul modern, de scena și pasarelele amenajate în parc, de spațiile de petrecere a timpului liber.

Scurt istoric. Cartierul Dr. Taberei își leagă denumirea de prezența armatei pe aceste locuri. Vecinătatea Cotrocenilor a atras și prezența forțelor armate: Tudor Vladimirescu își stabilește tabăra în apropiere. La începutul secolului al XX-lea se ridică alte tabere ale armatei în apropierea Academiei Militare de azi și pe locurile de unde începe Drumul Sării (chiar se mai observă azi grajduri vechi). Prin anii 30 inginerul Mihail Racoviță pune bazele Întreprinderii de Construcții Aeronautice Românești (ICAR). Pe locul de azi al parcului vor fi amenajate piste ale unui aerodrom de testare. Blocurile și clădirile mai moderne încep a fi construite prin anii 50, în principal pentru cadrele militare. Înființat la începutul anilor 60, pe locul fostelor piste de aviane ale ICAR, Parcul Moghioroș avea la început 30 hectare. Muncitorii au contribuit la ridicarea acestei oaze verzi prin plantarea de arbori, trasarea aleilor, betonarea lacului artificial, construcția ștrandului pe dealul apărut datorită excavațiilor pentru lac, etc.

Cine a fost Alexandru Moghioroș? Cel ce a dat denumirea parcului, pieții și unei străzi din cartierul bucureștean Dr. Taberei a fost un politician comunist, transilvănean la origine. Membru UTC, agent al Cominternului, conducător al PCR în județele Hunedoara și Mureș din 1944, membru în Biroul CC al PCR ajunge până la funcția de vicepreședinte al Consiliului de Miniștri. Din 1967 intră într-un con de umbră. A existat o statuie dedicată lui Al. Moghioroș pe la jumătatea străzii ce îi purta numele, adică între Bdul Timișoara și Piața Moghioroș, în fața blocurilor cu 4 etaje (azi se mai vede doar soclul, pierdut prin vegetație). După evenimentele din 1989 strada a fost redenumită Brașov, piața a căpătat numele Sergiu Celibidache iar parcul a fost numit oficial „Parcul Drumul Taberei”.

Reabilitarea parcului. Din 2013 parcul a fost închis, copiii și părinții fiind nevoiți să se reorienteze timp de doi ani către micile părculețe dintre blocuri (noroc că au fost refăcute multe în ultimii 5-6 ani). După proteste ale populației sectorului 6, semnături adunate în corturi în fața intrării în parc, presiuni ale ONG-urilor la sfârșitul lunii mai 2015 parcul a fost redeschis – deși serele proiectate nu sunt încă finalizate. Față de aspectul anterior spațiul de recreere din mijlocul cartierului Dr. Taberei arată foarte modern. Aleile au fost refăcute în totalitate, majoritatea din pietricele albe tasate, gazonul arată bine (există sistem de irigații), au fost construite piste speciale pentru biciclete ce înconjoară parcul (în câteva puncte sunt plasate chiar „obstacole” pentru cei curajoși). Cele două spații de joacă, înconjurate cu gard din bușteni asimetrici, dotate cu podea elastică și diverse instalații de joacă moderne nu fac față afluxului mare de prichindei. Lacul a fost înconjurat cu stânci de culoare gălbuie ce îi conferă un aspect deosebit (deși pietrele cele mici au ajuns deja pe fundul lacului – fiind o distracție pentru copii), iar fântâna a fost restaurată, dar încă nu funcționează. Pe malul lacului a fost amenajată o scenă și un amfiteatru cu bănci de lemn pentru spectacole; vechiul pod a fost înlocuit cu unul cu parapeți din sticlă galbenă. Există încă trei debarcadere, dar nu au apărut bărcile și hidrobicicletele. Spații futuriste acoperite cu beton adăpostesc mese de șah, table și remy, precum și multe mese de ping-pong. Terenurile de tenis și baschet au fost refăcute. A fost amenajat și un skatepark cu diverse trambuline și alte instalații pentru acrobații pe roți. Un labirint din plante verzi permite accesul către un spațiu cu flori și bănci de odihnă. Pentru adulți există și un spațiu de fitness cu diferite aparate. Punctul forte pe care au mizat arhitecții și peisagiștii este podul hobanat ce traversează o parte din lac și insula. Pilonul central (hobanul), este ușor înclinat și vopsit în roșu ceea ce îi conferă o vizibilitate crescută. Această pasarelă pietonală suspendată oferă o belvedere deosebită asupra parcului; se simte chiar vibrația pașilor pietonilor atunci când traversezi acest pod suspendat. Mai există în parc două poduri create pe înălțimi artificiale, chiar lângă intrarea dinspre piață. O ciudată instalație de luminat mișcătoare pornește în fiecare seară lângă amfiteatru, pe malul lacului. Vizitatorii au voie să se așeze/joace pe gazon; spații cu flori sunt extrem de puține. O bilă albă pentru cișmelele prezente în număr mare în toate punctele parcului. Momentan nu există nici un chioșc în parc pentru a putea cumpăra dulciuri ori răcoritoare. Camere de luat vederi supraveghează arealul parcului.

Părerile sunt împărțite: pro și contra. Vizitați, analizați, bucurați-vă sau criticați.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.06.15 10:54:48
Validat / Publicat: 08.06.15 13:55:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Vedere de pe pasarelă - pe fundal amfiteatrul și pasarela.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[08.06.15 16:30:54]
»

Pana in '13 era parcul in care ieseam destul de des cu copiii sau la jogging. Am suferit cat a fost inchis si ma bucur ca in sfarsit avem in cartier un parc modern. Dati-ne parcul inapoi a trebuit strigat sau semnate petitii la corturi!

Recunosc ca inca nu am vizitat noul parc pt ca am tot fost plecat sau ocupat, dar sper sa reintre in programul nostru saptamanal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.06.15 07:54:12]
»

@tata123 - Ah! Votul 13. Sper să nu fie cu ghinion.

Aşa cum arată în poze, mie îmi place Parcul Drumul Taberei. Este o îmbinare între modern, nevoia de recreere a oamenilor locului (şi poate şi a vizitatorilor curioşi, veniţi de prin alte părţi) cu păstrarea şi amenajarea elementelor naturale care conferă tot farmecul unui parc. Poate că voi ajunge şi eu vreodată pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sindrom
[09.06.15 13:31:51]
»

Comparativ cu ce exista in Bucuresti acum, la nivel de parcuri, acesta mi se pare a fi cel mai modern si mai bine gandit.

Legat de flori, mai bine ca nu sunt. Necesitau o ingrijire suplimentara, tentatie mare pt "indieni" de a distruge.

Imi place ca treptat se introduce si la noi notiunea de "a calca iarba", dupa 29 de ani, in care am vazut in toate parcurile "nu calcati iarba". Momentan acesta si cel de la Mogosoaia, sunt cele mai reusite si acorda vizitatorului o libertate mai mare de relaxare.

Un plus pentru faptul ca e paza non-stop. Acest lucru ar trebui sa inlature samantarii ce lasa mizerie in urma lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.06.15 14:22:33]
»

@all - Parcul are accente foarte moderne, fiind refăcut în totalitate, cu excepția elementelor naturale/artificiale existente deja: lacul cu insulița, colina artificială, cea mai mare parte din arbori. Probabil constructorii vor mai continua lucrările cu mici retușuri, finalizarea serei exotice și inaugurarea fântânii arteziene (cu un jet de apă de 20 m înălțime).

Utilizarea gazonului pentru activități sportive și recreative este într-adevăr un mare plus - mă poartă gândul la Central Park din New York (păstrând proporțiile). Chiar am văzut câteva persoane în weekend la un mic picnic pe pătură, în parc.

Abia aștept inaugurarea scenei și amfiteatrului și primele manifestări culturale organizate în noul Parc Drumul Taberei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Paty
[12.06.15 08:14:19]
»

Am observat, în general, două curente de opinie legate Parcul Drumul Taberei (cel de acum): cei care nu au stat/nu stau în Drumul Taberei, ci vin doar în vizită, fără a fi în mod special ataşaţi de locul acesta, consideră că e un parc frumos, modern, bine gândit. Pe de altă parte, cei care au o istorie mai îndelungată cu acest parc şi sunt ataşaţi sufleteşte de el nu sunt deloc de aceeaşi părere. E firesc, probabil. În cazul de faţă, subiectivismul sau obiectivismul omului se măsoară în funcţie de numărul amintirilor dragi sau de lipsa lor.

Ca fost bebeluş/copil/adolescent şi actual adult de Drumul Taberei, sper că mă veţi înţelege de ce nu pot împărtăşi entuziasmul celor ajunşi doar ocazional prin această parte a Bucureştiului. Am prea multe amintiri legate de vechiul parc ("aici am făcut poză cu Moş Gerilă"/ "pe aici mergeam cu tataie dimineaţa, în drum spre piaţă"/"acolo erau leagănele mele preferate şi toboganele uriaşe în care nu aveam voie să mă dau"/"aici veneam cu clasa la strâns de frunze în copilărie"/"aici m-am plimbat pentru prima oară cu un băiat"/"aici m-a sărutat un băiat pentru prima oară"/"aici era restaurantul unde am făcut nunta" ) ca să mă bucur de felul în care arată parcul acum.

Nu am înţeles decizia - abuzivă, după părerea mea - de a închide parcul în totalitate, în condiţiile în care era singurul parc pe o zonă destul de mare (când spun "parc" nu mă refer la locurile de joacă de printre blocuri) şi mai ales în condiţiile în care eram deja sufocaţi de praful şi mizeria lucrărilor de la metrou.

Nu înţeleg rostul atâtor fiare inutile, al serelor enorme care ocupă o bună parte a parcului. Îndrăznesc să pun un pariu şi să spun că - după cum merg lucrurile pe la noi - nu vor rezista mai mult de 3 ani. Hai 5, cel mult. Din lipsă de fonduri pentru întreţinere şi pază, din dezinteres, din lipsă de civilizaţie...

Nu înţeleg cum, pe o suprafaţă de parc destul de mare, nu există decât un loc de joacă pentru copii, şi acela destul de mic şi plasat într-o zonă parcă special aleasă ca să respire copiii cât mai mult aer poluat (în apropierea unei intersecţii foarte aglomerate). Asta în condiţiile în care vechiul loc de joacă era suficient de mare şi de variat încât să le umple copiilor programul de seară (deşi aici, recunosc, era nevoie de ceva îmbunătăţiri şi modernizări).

Şi, mai mult decât orice, nu înţeleg rostul tăierii atâtor copaci - un adevărat măcel inutil. Şi nu e vorba despre boscheţi, aşa cum doresc unii să dezinformeze - e vorba despre peste 150 de copaci!! Dar... bine că avem bolovani pe malul lacului în loc de iarbă şi sălcii.

Podul hobanat mie mi se pare o monstruozitate, în condiţiile în care strică total estetica principalelor puncte de atracţie care, după părerea mea, sunt fântâna (simbolul tradiţional al acestui parc) şi poduleţul vechi. Actualul pod mi se pare mult disproporţionat în raport cu dimensiunile parcului. Şi, recunosc, nici nu mă dau în vânt după trepidaţiile pe care le simţi când trec 10-12 adolescenţi pe role în viteză pe lângă tine.

Ca să nu fiu, totuşi, cârcotaşă până la capăt, o să recunosc că îmi plac două lucruri la acest parc: zona scenei şi a amfiteatrului şi labirintul. În rest... râmân cu regretul că parcul tinereţii mele nu mai e ce-a fost.

Probabil că dacă ar fi fost vorba despre un parc nou, construit acum, aş fi avut o altă părere.

Vă las aici linkul către un filmuleţ cu Parcul Drumul Taberei aşa cum vreau eu să mi-l amintesc:

pe FB

Sindrom
[12.06.15 09:15:16]
»

Nu i-ai impartit bine. Eu stau de 29 de ani in zona si mie imi place.

Asta e trendul acum, mie imi place.

Daca ar fi sa ramanem pe ce a fost, ar fi trebuit sa circulam cu dacia 1310 cu airbag-uri, esp si alte sisteme de siguranta actuale.

De exemplu mie nu-mi place Herastraul. E acelasi parc in stilul epocii demult apuse. Singurul lui avantaj este dimensiunea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Paty
[12.06.15 09:45:47]
»

@Sindrom - Să-mi fie cu iertare, dar eu nu văd lucrurile aşa. Sunt aspecte ale vieţii noastre unde modernizarea este absolut necesară.

Altele - cum ar fi parcurile - nu au nevoie de astfel de "revoluţii". Ele au o istorie a lor, tocmai ăsta le e farmecul. Pe principiul ăsta, ce-ar fi să defrişăm tot Cişmigiul? Sau Copoul? Şi să facem skatepark-uri şi poduri hobanate.

A, şi ce înseamnă, mai precis, "aşa e trendul"? Tăiem copaci la greu şi cheltuim bani fără număr?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sindrom
[12.06.15 10:36:43]
»

Nu taiatul copacilor e problema. Astia se taie de 20 de ani si numai zice nimeni nimic.

La trend ma refer la aspectele mai futuristice. Tinerii de azi nu-si mai cer prietenia pe banca, numai ies la discoteca, ies in club, numai stau nici la calculator, stau pe laptopuri si tablete, numai ies la plimbare cu role, biciclete, ies sa se "dea" cu ele, etc. Important e ca parcul sa le placa lor, nu astora care ne-am trait copilaria si adolescenta pe acolo. Noi avem poze si amintiri. Ei nu, dar trebuie sa si le faca dupa generatia lor.

Si sa fim cinstiti, parcul ajunsese o adunatura de samantari, mizerie si batrani pusi pe cearta. Numai zic ca pe seara mai bine il ocoleai.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Paty
[12.06.15 19:37:46]
»

@Sindrom - 1. Nu văd de ce ar trebui să le placă doar lor şi nu şi nouă. În fond, un parc este destinat tuturor categoriilor de vârstă.

2. Faptul că un parc a fost modernizat nu înseamnă în mod automat că s-au modernizat/civilizat şi cei care îl populau. Recunosc că mă surprinde puţin argumentul final. "Sămânţarii" sunt tot acolo, batrânii tot acolo - probabil mulţi dintre ei vor fi şi mai puşi pe ceartă, în condiţiile în care aleile sunt mai înguste, iar bicicliştii şi skaterii sunt peste tot, la fel ca şi bătrânii, de altfel. Nici unii, nici alţii nu par dispuşi să se limiteze la nişte alei anume, astfel încât să-şi respecte unii altora spaţiul vital.

Cât despre personalul de pază, nu l-am văzut atât de implicat şi nici nu cred că are cum să facă faţă atunci când parcul e foarte aglomerat. Dar... vom trăi şi vom vedea.

În rest, e clar că avem păreri complet diferite şi că nu ajungem la un consens. Pace?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic, Paty, Sindrom, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069747924804688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1