ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Lotuși egipteni, apă și multă vegetație - Parcul Circului

TIPĂREȘTE

O după amiază târzie de sfârșit de august…. Temperatura moderată din aer te îndeamnă către o plimbare în aer liber. Și ce e mai plăcut decât să vizitezi un mic habitat natural chiar în mijlocul unui cartier bucureștean. Este vorba despre Parcul Circului, parc amenajat între 1958-1961 odată cu ridicarea Circului Globus din București (fostul Circ de Stat). Întins pe aproximativ 26 ha a fost amenajat după planurile lui Valentin Donose (arhitect, și totodată peisagist, ce a contribuit și la amenajarea Parcului Tineretului din București).

În zona aceasta se afla încă din anii 1865-1870 ”groapa lui Tonola”, denumire provenită de la industriașul german Max Tonola ce deținea o fabrică de cărămidă; toponimul desemna locul de unde se exploata argila necesară fabricării cărămizilor.

Lacul amenajat în această ”groapă” are o formă aproape rotundă și o suprafață de 0,75 ha; adâncimea era la un moment dat de aprox. 4 m. Este alimentat din izvoare naturale provenite din pânza freatică. Prin 2009 a existat chiar un scandal declanșat de scăderea dramatică a nivelului apei datorită proiectului imobiliar din apropiere, ale cărui fundații blocau pânza freatică. Nu prea s-a rezolvat nimic, blocul se înalță semeț la câteva sute de metri de lac. Soluția celor de la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement a fost forarea unui puț în apropierea lacului pentru o alimentare suplimentară cu apă.

Mediul este propice dezvoltării unei vegetații mediteraneene bogate. Aleile umbroase oferă clipe plăcute de plimbare. Băncile situate pe aleea ce înconjoară parcul îți dau prilejul de a te odihni câteva zeci de minute bucurându-te de priveliștea oferită de lac.

Vedeta de necontestat a Parcului Circului, și implicit a lacului, sunt lotușii egipteni (Nelumba nucifera), fiind singurul lac din București ce deține asemenea plante și se pare al doilea din România. Culoarea alb-roz a florilor, bobocii imenși, frunzele rotunde, unele de dimensiuni impresionante, tijele înalte – toate acestea acoperă întreaga suprafață a lacului în lunile iulie-august-septembrie. Am citit pe Internet o ”poveste”, nu știu dacă e adevărată, despre acești lotuși egipteni, considerate plante sacre în Egiptul antic. Se pare că lotușii se închid seara și coboară sub nivelul apei, iar odată cu ivirea zorilor se înalță din nou și înfloresc. Nu am stat atât pentru a verifica această afirmație… hi, hi, hi.

Un pâlc de stufăriș străjuiește o latură a lacului și o serie de copaci înalți dintr-o specie de conifere (cu un fel de rădăcini de mangrove) înconjoară suprafața apei. O fântână arteziană Nu lipsește nici fauna: câteva zeci de rațe sălbatice încearcă să se strecoare printre frunzele de lotus, multe broaște țestoase, bancuri de peștișori zglobii, amfibieni și poate reptile de mici dimensiuni.

Accesul în parc se poate face din Șos. Ștefan cel Mare pe Aleea Circului ori de pe Bulevardul Lacul Tei (pe ambele variante găsim locuri de parcare).

Pentru cei care nu au mai fost în zonă găsim ca obiective turistice clădirea Inspectoratului Poliției Române (sub forma unui castel - actualmente înconjurată de schele), statuile din fața stadionului Dinamo, clădirea Circului.

Nu ratați lotușii... încă sunt înfloriți.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.09.14 12:14:35
Validat / Publicat: 09.09.14 13:17:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Boboc de lotus.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059637069702148 sec
    ecranul dvs: 1 x 1