ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucureşti
    ÎNSCRIS: 10.06.15
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    OCT-2015
    DURATA: 1 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Delta dintre blocuri: Groapa Vacaresti

    TIPĂREȘTE

    Intr-o zi, plimbandu-ma prin centrul Vechi, am intrat la Hanul Gabroveni. Era o expozitie de fotografie urbana. Mi-a atras atentia o fotografie in alb negru: un dig nesfarsit pe care pozasera niste tineri. Ziceau ca e in Bucuresti: Vacaresti!

    Am ajuns acasa si am inceput sa caut pe internet.

    Am gasit un articol din National Geographic: Delta dintre blocuri. Am fost atat de impresionata de articol, incat am hotarat sa merg sa vad despre ce este vorba,

    De la mine din zona, cam greu de ajuns, dar nu imposibil. Am ajuns cumva pe dos. In partea opusa Centralei CET Vitan. Am trecut de un complex de blocuri noi si cautat un punct de acces pentru a urca pe dig. Insa nu prea gaseam si urcusul era abrupt. Pana la urma, am gasit o carare.

    Era sfarsit de octombrie si ne-am mai putut inca bucura de culorile toamnei. Ne astepta un peisaj salbatic, culori frumoase, insa eu nu am coborat pana "pe fundul" gropii. Nu gaseam calea de acces, vedeam ca sunt cativa oameni pe-acolo, pe jos, insa nu se putea cobori pe oriunde, cel putin nu la varsta mea.

    Terenul este ultima insulă dintr-un arhipelag de smârcuri, maidane şi gropi, situate într-o depresiune vastă de la marginea Bucureştiului de altădată, Valea Plângerii.

    În perioada comunistă, s-au făcut acolo Parcul Tineretului, Sala Polivalentă, un cartier de blocuri, Palatul Copiilor...

    Din vasta zonă insalubră a Plângerii a rămas doar Groapa Văcăreşti.

    Ceauşescu a vrut sa faca acolo „Acumularea Lac Văcăreşti“(obiectiv al ultimului plan cincinal) care urma să fie alimentată din raul Argeş, via Lacul Mihăileşti. Constructorii au apucat să toarne betonul digului împrejmuitor. Dupa caderea regimului Ceausescu, atat acest obiectiv cat si multe altele (Casa Radio, etc) au ramas de izbeliste.

    Digul, năpădit de buruieni, a fost devorat cu mare trudă, dală cu dală, bară cu bară, de recuperatorii de fier vechi. Asa cum au devorat cai ferate, fabrici, capace de canal....(Eram sus, la castelul Montjuic din Barcelona, si se vedea perfect portul comercial: din burta unui vapor descarcau o multime de fier vechi. Stelian a comentat: ia uite si fierul vechi din Romania!)

    Incet, incet, natura si-a reintrat in drepturi.

    "Fotograful Helmut Ingnat a pândit un an şi jumătate vieţuitoarele de aici. A fotografiat vulpi, vidre, ţestoase de apă, lebede şi multe păsări rare".

    Eu una, nu am vazut de pe dig, decat cateva ochiuri de apa, cateva rate si cam atat.

    Am parcurs doar o latura a digului, dinspre complexul rezidential. Am coborat pe niste scari amenajate (spre CET Vitan). Si am zis ca data viitoarea, stiu pe unde sa urc si sa cobor. Aproape, erau amenajate si niste scari pentru a cobora pe fundul gropii.

    Intre timp, a venit ploaia, iarna... si nu m-am mai hazardat pana acolo.

    Sunt curioasa cum arata primavara zona.


    [fb]
    ---
    Trimis de cristina47* in 05.03.16 21:15:51
    Validat / Publicat: 05.03.16 22:14:49

    VIZUALIZĂRI: 2343 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 13 voturi)

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [06.03.16 09:29:44]
    »

    Din proiectul megaloman au aparut asa cum spuneai (din ce a reusit sa faca) Parcul Tineretului, Sala Polivalenta, Palatul Copiilor, 3 obiective de care ne bucuram de fiecare in felul/ scopul lui.

    Parcul Tineretului mi se pare un parc placut avand in vedere ca este o zona cu foarte multe blocuri, un loc in care sa poti lua o gura de aer mai pe seara vara cand caldura din casa devine insuportabila. Am trecut de multe ori pe langa acest parc, sau chiar m-am plimbat prin el si mi se pare inca dragut, este mare si relaxant. Iar pentru cei ce-si duc copiii la Palatul Copiilor pentru diferite activitati reprezinta un loc in care sa poata petrece ceva vreme pana termina copiii.

    Cat despre Sala Polivalenta ce pot spune, este un loc util, este o sala mare in care se pot desfasura diferite activitati. Nu pot spune ca imi place acea sala, am ajuns sa-i cunosc destul de mult cotloanele, insa pentru cineva care ajunge prima eventual a doua oara poate parea un labirint. Ieri dupa amiaza am petrecut ceva vreme acolo (as putea spune ca am plecat de acolo dupa ora 1 noaptea) si ma gandeam cat de intortochiat este, uneori ca sa ajungi dintr-o parte in cealalta trebuie sa urci si sa cobori scari, nu stii la un moment dat pe unde sa o mai iei. Este o sala utila data fiind capacitatea.

    Un alt aspect neplacut, iar aici ajungem tot la capitolul oameni si educatia lor, aseara la plecare cand in sala nu mai erau decat cel mult 100 persoane iti iesea in ochi, oribil, mizeria lasata in urma de cei ce au fost acolo si au vrut sa se stie ca ei au fost acolo, marcandu-si locul cu mizerie.

    Dar in fine, revenind la articol, prima poza postata vreau sa o comentez, Ceausescu a fost incriminat pentru distrugerile facute in perioada lui, dar acele blocuri care se inalta semet ca niste monstri peste natura o fac oare ca sa o protejeze? Sau au existat persoane care au vrut sa imbine utilul cu placutul, de la balconul din dotarea blocului sa mai vezi cat or mai fi si ceva din frumusetile naturii. Trec prin zona cam o data pe saptamana si niciodata nu mi s-au parut ceva frumos.

    In rest sa ne-auzim si sa speram de bine, un articol de suflet, felicitari.

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [06.03.16 11:34:07]
    »

    @mishu - Excelent comentariu.

    Am numarat etajele blocurilor respective, am incercat sa-mi dau seama daca sunt locuite... Chiar ma intrebam, cine s-ar duce sa locuiasca acolo...

    "Blocuri care se inalta semet peste natura": Ieri am iesit sa ma plimb prin zona: Parcul Circului si Parcul Tei. Alte parcuri facute pe vremea lui Ceausescu. Langa Parcul Circului au tuflit un ditamai bloc de sticla, bloc de birouri...

    In Parcul Tei am coborat pana la fostul debarcader. Lumea statea acolo, pe pontoanele vechi si privea lacul cam secat, Era o mizerie de nedescris la mal: cutii de suc, sticle de plastic, pachete de tigari, tampoane, etc. Cum spuneai si tu, lumea isi marcheaza trecerea, lasand gunoaie in urma, E greu sa te duci pana la cosul de gunoi...

    Mergand noi asa... deodata am vazut nenorocirea!!! Amenajeaza zona, de acord... insa au taiat paduricea si copacii care ne dadeau noua umbra, si pe locul unde faceam noi plaja, vara, pe o bucata de iarba, pe marginea lacului au instalat un ditamai caruselul!

    In fiecare vara, ma duceam la plaja acolo. Treceam prin parc, traversam prin padurice si ajungeam la luminisul cu iarba. Nu intram in lac, insa prezenta apei alaturi te relaxa, iti dadea o stare de bine. Acum ne-au luat si oaza aceea de bucurie...

    Firma acreditata sa faca lucrarile: Erbasu & Company. Au mai castigat o licitatie cu Primaria...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmasterX
    [05.05.18 21:23:13]
    »

    Mutat în rubrica "Parcul Natural Văcărești, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [05.05.18 21:39:59]
    »

    @webmasterX: Merci pentru noua locatie. M-am mutat si eu, barem cu articolul!

    cristina47*AUTOR REVIEW
    [05.05.18 22:01:15]
    »

    Gratie articolui lui Dragos, care a venit la 2 ani dupa articolul meu, pot aduce o completare: pozele pe care le-am facut, sunt de pe poteca "Belvedere".

    Nu am mai revenit sus, de-atunci, desi in zona am mai fost de cateva ori.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cristina47*, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂParcul Natural Văcărești:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079635858535767 sec
    ecranul dvs: 1 x 1