ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Clădiri emblematice în capitală

TIPĂREȘTE

De curând, cineva mi-a cerut - mai în glumă, mai în serios - să alcătuiesc o listă a celor mai reprezentative edificii din capitala noastră, adică a acelor clădiri pe care mi-ar plăcea să le văd incluse într-un pliant turistic bun de pus la dispoziția vizitatorilor Bucureștiului. M-am gândit îndelung și am ajuns la un rezultat pe care vreau să-l supun și atenției voastre. Sper că bucureștenii nu mă vor condamna pentru că am scris încă un articol despre orașul în care locuiesc. De fapt, ceea ce urmează nu este decât o înșiruire de edificii asezonată cu mici "filozofări" fără interes turistic, primele mele amintiri legate de edificiile în cauză.

Ateneul Român

Nu-i așa că această clădire superbă, acest templu al culturii românești trebuie să ocupe primul loc în lista mea? Nu este cel dintâi Ateneu din România. Până în 1886 când a apărut edificiul pe care îl admirăm astăzi, la Iași - vreme de 4 ani - a mai existat un Ateneu.

Ateneul Român din București, construit și mai târziu renovat cu fonduri provenind din subscripție publică - "daţi un leu pentru Ateneu" - impresionează prin solemnitatea coloanelor de la intrarea principală, a medalioanelor de deasupra ușilor (reprezentându-l pe Regele Carol I avându-i de o parte pe Alexandru cel Bun și Neagoe Basarab, iar de cealaltă parte pe Vasile Lupu și Matei Basarab), a cupolei cu cele 20 de ferestre ornamentate cu lire, dar mai ales prin interiorul cu scări spiralate și cu o grandioasă frescă ce evocă momente din istoria poporului nostru.

Demn de reținut este că orga instalată aici (în anul 1939) se datorează sprijinului material acordat de George Enescu. De asemenea, demn de reținut este faptul că Ateneul Român, sediul Filarmonicii "George Enescu", începând cu anul 1958 este gazda unui eveniment cultural de înaltă clasă - Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu".

Cu ocazia unor concerte, am fost de multe ori la Ateneu, dar cele mai frumoase amintiri sunt legate de anii '70 când - tânără angajată a unei întreprinderi din București - eram solistă a unui grup vocal. Vă amintiți? Cântarea României, activități UTC, culturalizarea maselor... Instructorul nostru artistic era un bătrânel angajat în corul Filarmonicii "George Enescu". Nici nu mai știu la câte concerte am fost în acea perioadă doar grație generozității instructorului nostru care ne furniza periodic invitații.

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului cum era denumit acest edificiu în Epoca de Aur, mare, imens, supradimensionat, nu m-a impresionat niciodată. Cu toate acestea, consider că este o clădire emblematică pentru capitala noastră. Turiștilor veniți de peste mări și țări pare că le stârnește curiozitatea deoarece nu prea seamnănă cu nimic din ceea ce au mai văzut prin alte părți. Și pe drept cuvânt deoarece mastodontul din Dealul Arsenalului, aproape de Parcul Izvor, vizibil din multe puncte ale capitalei, a intrat de trei ori în Cartea Recordurilor. Casa Poporului este cea mai mare, cea mai grea și cea mai scumpă clădire administrativă din lume.

Pentru edificarea imensei construcții (cu o suprafață la sol de peste 66.000 m² și cu o înălțime de 86 m deasupra nivelului solului la care se adaugă încă 96 m în subsol), au lucrat 200 de arhitecți și 20.000 de muncitori care au folosit nu mai puțin de 1.000.000 m³ de marmură și mii de tone de alte materiale de construcție. Wikipedia spune că în interior sunt 2.800 de candelabre și 220.000 m² de covoare. Poți rămâne impasibil în fața acestor cifre?

În prezent, în Casa Poporului își desfășoară activitatea Camera Deputaților și Senatul României. De asemenea palatul este gazdă a numeroase evenimente, expoziții și întâlniri la nivel înalt.

Știu că Palatul Parlamentului este deschis și turiștilor oferind vizitatorilor străini informații în mai multe limbi de circulație, dar pe mine parcă mă înspăimântă o astfel de vizită. Deși este o clădire emblematică a capitalei, iar eu nu locuiesc prea departe de ea, nu am fost și cred că nici nu voi merge prea curând la Palatul Parlamentului.

Palatul Universității

Amplasat pe locul fostului Colegiu Sf. Sava, Palatul Universității - așa cum îl vedem noi astăzi - a fost construit în câteva etape începând cu 1857 când a fost pusă piatra de temelie și terminând cu 1926 când au fost finalizate corpurile laterale.

Decorațiunile frontonului - realizate de Karl Storck și asistenții săi - au fost distruse în timpul bombardamentelor aeriene din cel de-al Doilea Război Mondial. La Muzeul de Artă Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck mai pot fi văzute câteva fragmente recuperate dintre dărâmături. Cele patru muze care împodobesc fațada la capătul dinspre piață, au supraviețuit și pot fi admirate și astăzi.

În prezent Palatul Universității găzduiește câteva facultăți (Geografie, Matematică - Informatică, Litere, Limbi și Literaturi Străine, Istorie). La "Universitatea mica" (așa cum mai este denumită clădirea de lângă Opera Română) se află Facultatea de Drept și Facultatea de Filozofie. De "Universitatea mica", acest "cimitir al tinereții mele", nu-mi amintesc decât că în 1971 am avut cutezanța să fiu unul dintre cei 899 de candidați pentru 30 de locuri la secția de Psihologie-Pedagogie a Facultății de Filozofie. Ce medie am obținut, nu vă spun. Spun doar că nu am reușit, dar mai târziu - cu o medie mult mai mică - am intrat la ASE pe care l-am absolvit cu brio.

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf, fără doar și poate unul dintre edificiile cele mai emblematice ale Bucureştiului, a fost înălțat pentru a celebra participarea României la Primul Război Mondial şi Marea Unire din 1918.

Până la apariția edificiului pe care îl admirăm astăzi (inaugurat în 1936), în București au mai fost construite și alte edificii de acest gen dar materialele proaste și graba cu care au fost executate nu le-au făcut să dăinuie.

Actualul monument, inspirat de Arcul de Triumf din Paris, a suferit și el transformări în timp. Comuniștii au ordonat scoaterea textelor proclamanților de pe pereții laterali, iar chipurile Regelui Ferdinand I al României și al Reginei Maria de pe fațada sudică au fost distruse. În locul lor au apărut niște flori. La restaurarea recentă chipurile regale au reapărut în două medalioane din bronz.

Admir Arcul de Triumf ori de câte ori trec pe lângă el cu mașina sau când mă aflu într-o plimbare prin Parcul Herăstrău, dar nu am avut niciodată ocazia să vizitez micul muzeu din interiorul său. Nu m-am nimerit pe acolo în acele ocazii speciale în care este permis accesul vizitatorilor. Recent, m-am bucurat că schelele care-l acoperiseră atât de multă vreme au început să dispară lăsând admiratorilor posibilitatea de a vedea inscripțiile, decorațiunile și chipurile regale din medalioane.

Palatul Cercului Militar Național

Iată încă o clădire pe care o admir de fiecare dată când mă aflu prin preajmă!

"Cercul militar al ofițerilor din garnizoana București" - organizație a ofițerilor români înființată în 1876, a decis în 1911 construirea unui sediu demn de o instituție centrală de cultură a Armatei Române. Fondurile necesare au fost în cea mai mare parte donații și cotizații ale ofițerilor. Inaugurarea oficială a avut loc în 1923, în prezența Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria, a ministrului de război, precum și a unor ofițeri de rang înalt.

În perioada comunistă "Cercul Militar" a devenit "Casa Centrală a Armatei". Așa am cunoscut-o și eu. Am fost acolo de mai multe ori însoțită de fratele meu pe atunci un tânăr ofițer. Chiar și pentru intrarea la restaurant era necesară o legitimație de ofițer. Restaurantul era foarte frumos, cel mai frumos din câte văzusem până atunci. Acolo a avut loc și celebrarea căsătoriei fratelui meu, deci un motiv în plus de a nu-l uita prea curând.

Înteriorul Palatului Cercului Militar Național înglobează mai multe săli cu decorații de inspirație maură, bizantină, gotică, norvegiană pe care nu am avut norocul să le văd. În schimb, în Sala de Marmură am asistat la un eveniment, ultima ocazie în care am văzut-o, am ascultat-o și am aplaudat-o pe Angela Moldovan. Sala de Marmură, cu ferestre arcuite, cu coloane solemne și cu laborioase decorații de inspirație antică amintind de războaie și victorii este neînchipuit de frumoasă.

Demn de menționat este și faptul că pe zidul exterior al scărilor care duc spre terasa din fața Palatului Cercului Militar Național este montată o placă amintind de fosta Mănăstire Sărindar pe al cărei amplasament s-a edificat actualul palat. Dacă vă aflați în trecere pe acolo, opriți-vă un moment și citiți!

Palatul CEC

Pe Calea Victoriei, vis-a-vis de Muzeul Național de Istorie a României (fost Palatul Poștelor) se află Palatul CEC sau - după vechea denumire - Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie.

Început în 1897 și terminat trei ani mai târziu, Palatul CEC a fost edificat pe locul Mănăstirii Sf. Ioan cel Mare și al unui han care au fost demolate din cauza degradării accentuate.

Privirile sunt atrase în primul rând de frontonul arcuit sprijinit de o parte și de alta de perechi de coloane. Cele patru colțuri decorate cu frontoane și steme sunt acoperite cu cupole, dar cea care dă semeția edificiului este marea cupolă din sticlă și metal care acoperă holul central.

Ce mă leagă personal de această construcție? Acolo mi-am depus - pe un carnet de economii cu dobândă - primele economii de om al muncii (locuind la gazdă). Și tot acolo, mai târziu, am depus banii pentru prima mașină. Visul nostru era o Dacia Liberta (un model nou, apărut atunci). Mai țineți minte? Depunând o bună parte din valoarea autoturismului, erai inclus pe o lungă listă de așteptare. Și am tot așteptat până a venit revoluția și a zdruncinat totul. Banii ne-au fost returnați, iar Dacia Liberta nu am mai cumpărat niciodată.

Biserica Stavropoleos

Nu intenționam să includ în lista mea și un așezământ religios, dar Biserica Stavropoleos este în opinia mea un giuvaer, o mică dar prețioasă bijuterie arhitecturală.

Ascunsă printre clădiri vechi, undeva în spatele Muzeului Național de Istorie a României, biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil este construită în stil brâncovenesc. În curtea hanului său, în 1724 Ioanichie Stratonikeas a înălțat biserica și a pus bazele unei mănăstiri. Nu intru în amănunte, menționez doar că Ioanichie - devenit arhimandrit - își doarme acum somnul de veci în biserica pe care el a ctitorit-o. Tăvălugul vremii a adus mari transformări așezământului. Avariată, apoi reparată, biserica este singura care a supraviețuit.

Știați că în vizita sa la București André Rieu a vizitat Biserica Stavropoleos, a ascultat psalmi și a stat de vorbă cu fețele bisericești?

Opera Română

Compozitorul și dirijorul George Ștephănescu (al cărui bust se află în fața clădirii) este cel care a înființat o companie de operă și a inițiat demersurile pentru a obține fondurile necesare funcționării ca instituție de stat. Deși în București avuseseră loc spectacole de operă cu mult timp înainte, primul spectacol în limba română ("Linda di Chamounix" de Gaetano Donizetti) a avut loc în mai 1885.

Clădirea pe care o vedem astăzi a fost construită în 1953 pentru a fi gazda Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților. Un an mai târziu, ea a devenit sediul Operei Române, iar spectacolul inaugural a fost "Dama de pică" de Piotr Ilici Ceaikovski.

Recunosc, n-am fost cam de mult la Opera Română, dar în tinerețe eram prezentă la multe spectacole. Treaviata, Aida, Nabuco, Madame Butterfly și câte și mai câte! Eugenia Moldoveanu, Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, Ion Dacian, Dan Iordăchescu, David Ohanesian sunt acum doar amintiri și... înregistrări.

Clădirea ASE

Academia de Înalte Studii Economice și Comerciale înființată prin decret regal în 1913 a fost prima instituție de învățământ economic superior din România, iar palatul din Piața Romană - clădirea veche, cum îi spun studenții astăzi - a fost înălțat un deceniu mai târziu.

Cu titulaturi schimbate de-a lungul timpului, instituția de învățământ economic superior din Piața Romană a devenit începând cu anul universitar 1967-1968 Academia de Studii Economice. Așa se numea și când m-am înscris eu pentru examenul de admitere și așa se numește și astăzi. Devenind "o uzină de economiști" cum plastic se exprima un onorabil profesor de acolo, pe lângă vechea clădire, ASE-ul a fost înzestrat cu încă două, mult mai moderne. Cine a fost student aici își amintește de pasul alergător din pauzele dintre cursuri spre clădirea din Dorobanți sau spre cea din Eminescu. Numerotarea sălilor de curs era o adevărată codificare, rezultând un număr mare care desemna clădirea, etajul și numărul sălii. Un fel de cod numeric personal al sălilor de curs.

Palatul Regal și Sala Palatului

O casă de pe Podul Mogoşoaiei construită în 1820 de Dinicu Golescu, va fi transformată peste 17 ani (în timpul domnitorului Alexandru Ghica) într-un palat de ceremonie. Acesta a devenit palat domnesc atunci când Alexandru Ioan Cuza și-a stabilit reședința acolo. Carol de Hohenzollern instalat mai târziu, va face ample modificări, iar în 1914, la moartea sa, va lăsa prin testament dispoziții speciale privind palatul și colecția sa de artă. Și regele Carol al II-lea a inițiat lucrări de reconstrucție și extindere. Vechea casă a lui Dinicu Golescu a fost demolată, iar în locul ei a fost construită aripa de sud a palatului, cea dinspre Biserica Kretzulescu.

După căderea monarhiei, Palatul Regal din Calea Victoriei va deveni Muzeu Național de Artă.

În timpul evenimentelor din decembrie 1989, clădirea a fost distrusă şi avariată în cea mai mare parte, peste 1000 de lucrări de artă fiind afectate sau chiar distruse iremediabil. Trecătorii care nu sunt prea grăbiți pot vedea, expuse pe gardul palatului, imagini care evocă momentele tragice de atunci și eforturile ulterioare de refacere. În prezent Muzeul Național de Artă își așteaptă vizitatorii în Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă şi Galeria de Artă Veche Românească.

În spatele Palatului Regal se află Sala Palatului, gazdă a numeroase concerte, festivaluri, expoziții și spectacole de teatru și film. Această construcție cu acoperiș bombat a fost anexată Palatului Regal în anul 1960.

Hotel InterContinental

Hotelul InterContinental Bucureşti, un simbol al capitalei și pentru mulți un punct de reper, este primul hotel de cinci stele construit în România.

Amplasat în Piața Universității, lângă Teatrul Național, hotelul este una dintre cele mai înalte clădiri din București. Lucrările de construcție au durat trei ani (1968-1970), iar în 1971 când m-am stabilit eu în București, hotelul fusese inaugurat.

N-am fost cazată niciodată la Hotel InterContinental București și - locuind în oraș - nici nu voi avea vreodată această șansă. Doar în filmul "Nea Mărin miliardar" (cu Amza Pellea în dublu rol) care a fost filmat parțial acolo, la etajul 19, în cel mai scump apartament, am văzut luxul mobilierului alb decorat cu auriu și strălucirea corpurilor de iluminat realizate din sticlă de Murano.

Am avut însă mai multe ocazii de a participa la evenimente și conferințe găzduite de Hotelul InterContinental. Prezentările de modă care se desfășurau cândva în sălile lui rămân pentru mine frumoase amintiri.

Teatrul Național

Clădirea Teatrului Național, situată în Piața Universității, lângă Hotel InterContinental, deși destul de nouă (inaugurată în 1973) a fost modificată considerabil din ordinul lui Ceaușescu după numai zece ani. Cine a trecut prin zonă după 2010 (eu am trecut aproape zilnic) a văzut clădirea acoperită din nou cu schele și prelate de șantier. Ultimele lucrări au redat Teatrului Național înfățișarea inițială, dar i-au și adăugat noi săli de spectacol de diverse capacități.

Nu mai rețin care a fost primul spectacol la care am asistat la Teatrul Național, dar "Zbor deasupra unui cuib de cuci" din distribuția căruia făcea parte și Florin Piersic rămâne pentru mine o frumoasă aducere aminte.

Mă opresc aici pentru că... am obosit. Ce părere aveți? Considerați că sunt și alte clădiri care ar merita înscrise în lista mea? Vă rog, mai ales pe voi, bucureștenii, să vă exprimați opiniile!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 06.02.16 17:47:22
Validat / Publicat: 06.02.16 20:07:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3649 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Academia de Studii Economice - Clădirea veche din Piața Romană.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 22051 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[06.02.16 18:05:09]
»

@webmaster - Bineînțeles, fără PMA.

mogly
[06.02.16 21:33:55]
»

Noi cei din provincie, sigur nu ne suparam daca citim in fiecare saptamana ceva despre Bucuresti. Oricat de des am veni in Bucuresti, tot reusim sa ne ratacim in el (cel putin eu). Imi place mult Arcul de Triumf si parcul Herastrau, am fost de mai multe ori la plimbare pe acolo in ultimii 3 ani, dar nu am stiut ca arcul are un muzeu in interior. Chiar la intersectia bulevardului cu parcul in fata si arcul in dreapta, pe stanga este un restaurant cu o terasa in aer liber, nu stiu cum se numeste, dar acolo tin minte ca am mancat in anul 2013 cea mai buna supa de pui cu taitei din viata mea.

Cat despre cladiri vechi, ce ati spune de cladirea in care se afla Hotelul Ambasador? Mie imi place si am stat de cateva ori in acel hotel intre anii 2005- 2012, apoi a devenit prea scump pentru buzunarul meu si am inteles ca o parte din cladire a fost retrocedata vechiului proprietar. In ultimii ani am tras la Euro Hotel International, dragut si el si aproape de Arcul de Trimf. Sa ne vedem sanatosi la Cincis!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
tata123 🔱
[06.02.16 22:00:41]
»

@iulianic - Clădiri interesante enumerate în lista de mai sus, încărcate de istorie și încercate de patina timpului. În interiorul și pe terasa Arcului de Triumf am pășit și eu cu prilejul unei ocazii speciale (nu îmi mai aduc aminte care) - expoziția interioară e interesantă, priveliștea de la înălțime așișderea.

La 1913, momentul înființării sale, ASE-ul de azi se numea Academia de înalte Studii Comerciale și Industriale. Palatul AISCI a fost construit între 1924-1926 fiind o clădire dotată cu instalații de ultimă generație, adaptată perfect nevoilor învățământului superior. Și astăzi se păstrează acea codificare a clădirilor (student.ase.ro/codificarea-salilor), fiecare corp de clădire primind acum și numele unui rector/profesor renumit al ASE.

În Muzeul Universității din București - aflat la parterul Facultății de Drept - am văzut o copie a acvilei ce trona pe frontonul vechii clădiri a Universității. Vă recomand vizitarea acestei instituții muzeale - veți descoperi lucruri interesante (vezi impresii).

Dacă îmi permiteți aș adăuga pe listă: Palatul vechi BNR și Palatul Bursei (fost sediu al Bibliotecii Naționale a României). La fel de mult îmi plac Hanul lui Manuc și interiorul restaurantului Carul cu bere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
iulian68
[06.02.16 22:01:20]
»

@iulianic: Îmi pare rău, cred ca acest review merita PMA! Este altceva! Draga Iulia știm amândoi ca Bucureștiul nu se rezuma doar la ce ai scris, asa ca, dacă tot ai început, continua! Nu glumesc, sunt bucureștean get-beget însă chiar as folosi acest mini ghid pt prietenii care ar veni în oraș. Mulțumesc mult, si dacă mai ai un pic de vreme, mai scrie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Michi
[06.02.16 22:02:48]
»

Sunt bucuroasă că am nimerit al 14-lea vot, ceeace îi aduce uzeriţei superbonusul de 2000 puncte alături de cele 14 simbolice. Să-mi fie cu iertare dar n-am înţeles de ce reviewul a fost încadrat la secţiunea de interes turistic restrâns ( chiar dacă autoarea a cerut aceasta), atât timp cât chiar în ecoul de mai sus, Mogly, ca nebcureşteancă dar cred că şi alţii apreciază acest gen de reviewuri. Eu aş mai adăuga palatul Şuţu (muzeul de istorie al Bucureştiului), Casa cu lei (muzeul G. Enescu), palatul Stirbei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Radu Tudoran
[06.02.16 23:06:08]
»

Nu sunt bucurestean, dar imi place sa admir vechile cladiri, cele care au adus renumele de "micul Paris". Ca turist, as mai adauga Palatul Kretzulescu, Muzeul taranului roman si, favorita mea, vila Minovici. Sincer, review-ul chiar m-a interesat, caci din pacate, n-am fost niciodata la Ateneu sau la Teatrul National, desi am fost de doua ori la opera la Viena. De acea am apreciat foarte mult review-urile despre locuri de la noi de acasa si le multumesc colegilor care au avut bunavointa sa le scrie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Dan&Ema
[07.02.16 07:05:44]
»

Este foarte util acest ghid pentru cine vrea sa viziteze Bucurestiul. Chiar si pentru bucuresteni. Pacat ca e fara PMA, deh... regulamentul

Si vorba lui @tata123, Palatul BNR, veti vedea maine

mishu
[07.02.16 18:09:09]
»

Felicitari autorului, deschisesem articolul sa-l citesc ieri insa vazand mai de aproape despre ce este vorba l-am inchis deoarece nu aveam timp suficient de citit, ma bucur insa acum ca exista si completari. Sunt bucuresteanca iar acest articol este minunat atat pentru bucuresteni cat si pentru cei din provincie, pe bucuresteni ii face poate sa priveasca cu mai mult interes locurile pe unde trec zilnic iar pe cei din afara Bucurestiului sa-si doreasca sa-l vada avand deja un ghid de orientare. Si binenteles ca orasul are inca multe de oferit celui ce vrea sa descopere frumosul. Felicitari un articol minunat si felicitari si celor care au adus completari intregind astfel aceasta lucrare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
elviramvio
[07.02.16 19:30:03]
»

De multe ori si noi suntem turisti in propriul oras. Imi place articolul, felicitari!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.02.16 18:31:34]
»

Pentru că am locuit opt ani în București (patru ca studentă, alți patru ca cetățean cu drepturi depline - a se înțelege ”cu buletin de București” , am avut ocazia să văd nu numai exterior, ci și interior, toate clădirile emblematice pe care ni le propui spre vizionare. Mai puțin Casa Poporului, Palatul Parlamentului de azi, pe care l-am cunoscut cu doar câțiva ani în urmă. Așa încât, am savurat review-ul tău cu nostalgice amintiri și am purces la a face o listă cu clădirile emblematice ale Bucureștiului pe care m-aș bucura să le revăd sau să le cunosc. Am adăugat la cele enumerate de tine alte câteva giuvaere edilitare, despre care nădăjduiesc că ne vei vorbi într-o eventuală continuare a acestui review, astfel încât ghidul clădirilor monumentale din București să fie cât mai complet :

-Biblioteca Centrală Universitară

-Palatul de Justiție

-Palatul Băncii Naționale a României

-Palatul Primăriei Capitalei

-Palatul Crețulescu

-Palatul Cantacuzino (Muzeul George Enescu)

-Palatul Ghica Tei

-Palatul Bragadiru

-Palatul Facultății de Medicină

-Spitalul Colțea

-Academia Militară

-Colegiul Național Gheorghe Lazăr

-Biserica Domnița Bălașa

-Biserica Cașin

-Mănăstirea Plumbuita

Lista nu e epuizată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
iulianicAUTOR REVIEW
[08.02.16 19:41:54]
»

@mogly - Fii pe pace! Și noi, cei care trăim aici, ne rătăcim uneori prin acest București haotic. În spatele clădirilor mari și frumoase de pe bulevard, pe străzi înguste și mai puțin circulate, sunt atâtea clădiri dărăpănate pe care dacă le privești le ghicești semeția de odinioară.

@tata123 – Am învățat din practică și de nevoie codificarea sălilor de curs de la ASE. Știam – pentru că pe acolo m-au purtat pașii – doar de sălile din clădirile aflate în Caderea Bastiliei, Eminescu, Dorobanti și Moxa (unde am fost doar o dată, pentru un examen). Că ASE-ul desfășoară activități și în clădiri aflate în Calea Griviței, strada Cihoschi și Calea Șerban Vodă, abia acum aflu.

N-am avut ocazia să vizitez Muzeul Universității din București. Poate în viitor. În schimb am revăzut – chiar astăzi, împreună cu câțiva colegi AFA – Caru’ cu bere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
iulianicAUTOR REVIEW
[08.02.16 20:50:41]
»

@iulian68 - Da, Iulian, Bucureștiul nu înseamnă doar ceea ce am scris eu. Sunt încă atâtea clădiri vechi și frumoase, unele îngrijite, altele lăsate în paragină. Îmi place să mă plimb, să rătăcesc pe străduțe dosnice și să descopăr câte ceva ce nu am văzut până acum. Despre multe dintre aceste anonime clădiri vechi nu știu nimic.

@Michi - Mulțumesc pentru vizită și superbonus!

@Radu Tudoran - Mulțumesc pentru aprecieri! Cum nu locuiești prea departe de București, te invităm și cu alte ocazii în "micul Paris".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mishu
[08.02.16 21:47:47]
»

@iulianic: prima facultate pe care am terminat-o in urma cu ceva ani a fost chimia, si unul dintre laboratoare (cel de coloranti) se tinea pe Calea Victoriei intr-un loc pe care il numeam " La ingerasi" asta pentru ca avea tavanul pictat dupa cum spuneam noi, cu ingeri

iulianicAUTOR REVIEW
[08.02.16 22:23:38]
»

@Dan&Ema - Da, Palatul BNR a fost adăugat în listă. Nici nu se putea după o vizită ca cea de astăzi. Mulțumim pentru organizare!

@Mishu - Bucureștiul are încă foarte multe de arătat celor care vor să-i afle tainele și ascunzișurile. Eu am făcut referiri la câteva clădiri, unele dintre cele mai cunoscute. Rămâne să le descoperim și pe celelalte.

@elviramvio - Tocmai spuneam cuiva că uneori "și noi suntem turiști în propriul oraș." Să-i căutăm frumusețile și să le arătăm și altora. Mai ales că avem AFA.

@mariana.olaru - Mulțumesc pentru completări! Cu edificiile emblematice pe care le-ai propus, lista noastră s-a îmbogățit considerabil. Multe dintre ele îmi sunt foarte cunoscute trecându-le pragul chiar de mai multe ori. Rămâne ca timpul să decidă când vom scrie și despre ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
calatorul
[12.02.16 17:26:47]
»

Adevarat si util oricarui calator, de retinut la prima vizita prin oras.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.04.16 00:07:43]
»

De acord cu Ateneul în cap de listă. Mi se pare demn de a fi ales emblema orașului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, elviramvio, iulian68, iulianic, mariana.olaru, mishu, mogly, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089630842208862 sec
    ecranul dvs: 1 x 1