ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul Mogoşoaia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

"Când eram şi eu de-o şchioapă, am crescut la castel. Sau, cel puţin aşa-i spuneam eu căsoaiei de la ţară, unde mergeam în vacanţa mare, la Măgheruş, în judeţul Bistriţa. Copil fiind, întotdeuna m-am întrebat, de ce nu i-au zis acelui sat, “Măgăruş”, era mai simplu, pe plăcuţa de la intrarea în sat, nu mai trebuia scris nimic, ci doar desenat un pui de măgar. Cel mai mult îmi plăcea acolo, la “moşie”, grădina, plină cu brazi, platani, duzi sub formă de umbrelă şi multe tufe cu trandafiri, strugurei şi agreşe. Vărul meu Mircea îmi zicea că toţi cei care trăiesc la castel, au “sângele albastru”. L-am crezut până-ntr-o zi, când mi-a pus piedică şi m-am julit la genunchi şi-am văzut că m-a păcălit. “Castelul” era însă mare şi frumos, trebuia să trec seara prin trei camere, cu lumânarea aprinsă, ca să ajung la camera mea de culcare. Mergeam mereu cu frica în sân, şi văru-meu, avea grije să mi-o bage până-n oase, povestindu-mi tot felul de întâmplări cu vârcolaci. De aceea, eu pe văru-mio îl iubeam doar pe jumătate. Şi jumatatea asta a tinut până-ntr-o zi, când eram la pârâu, unde mă făceam că pescuiesc cu un băţ. Mircea, care statea în apă, a apucat băţul şi m-a tras în apă. Apa a început sa mă ducă la vale. Nu-mi prea păsa mie de acest lucru ci mai degrabă de băscuţa colorată adusă de taică-mio din stăinătate. Mi-o ţineam strâns cu ambele mâini ca să n-o ducă apa. Bona mea, a sărit în apă şi m-a scos. Băscuţa am salvat-o dar în picioare nu mai aveam decât un tenis. Şi tenişii erau nou-nouţi, mă făleam cu ei în tot satul. Fara acel tenis, eram un copil foarte trist. După o vreme, valea a secat, şi mătuşă-mea s-a dus vreun kilometru la vale, căutându-mi papucul. Nu l-a găsit dar mi-a zis că toate pârâurile se varsă în Dunăre şi apoi, în mare, şi la anu’, când vom merge la Eforie, voi găsi papucul meu pe plaje. Şi aşa a şi fost, anul ce-a urmat, am găsit tenisul meu la mare, ba erau chiar doi, nou-nouţi. "

Prin anii '74-'75 (senventy four-seventy five) tocmai cand se instaura pe la noi un regim care ne acorda anumite facilitati (dar ne lua altele), printre care transport si cazare accesibila, doream sa vizitez cele trei castele pe care bunicii meii din Bucuresti, mi le laudau intr-una, Castelul Peles, Castelul Cantacuzino si Palatul Mogosoaia, dar n-am reusit sa-l- vizitez decat pe primul, de trei ori;

Palatul Mogosoaia

Am pornit-o din Ploiesti spre palatul cu grădini frumoase din Mogosoaia si mi-am adus aminte, fara sa vreau, dar cu bucurie, de copilarie si adolescenta si iata, ca mi s-a indeplinit, dupa 4 decenii, si visul anilor ‘70. Pe drum s-a lasat ceaţa, dar la Mogoşoaia era un soare superb. Intrarea era libera, iar taxa foto pentru gradini era de 100 de lei, dar pe 30 decembrie, nimeni nu ne-a cerut nici un leu. Gradinile florentine si lacul îngheţat, învăluit in stuf si papura, erau superbe. Am vizitat si castelul, intrarea era 5 lei, dar “no photos”. Apoi foişorul de la intrare si serele, cavoul familiei, cuhnia, si aleile frumos strecurate printre niste arbori bătrâni, bătrâni. La intrare, era o pancardă prin care primarul Bucureştilor, ne invita să folosim bicicleta. Cred că vara, această iniţiativă, are un mare succes, acum însă, aveai nevoie de lanţuri pe cauciucurile de la bicicletă.

Daca veniti dinspre Ploiesti, pe DN1, veti ajunge la palat, doar întrebând trecătorii din Corbeanca, caci e mai complicat. Dinspre Bucuresti, e însă mai uşor, palatul se află la 15 Km de capitală si există în acest sens, mai multe tăbliţe indicatoare.

Odata ajunşi la destinaţie, veţi întâlni o alee lungă ce vă conduce în curtea palatului, dar inainte de-a intra in curte, pe partea stangă, veţi întâlni biserica "Sf. Gheorghe”, ctitorită de Constantin Brâncoveanu. Biserica adăposteşte mormântul lui Valentin George Bibescu, (nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu), un binecunoscut “as al aerului”, fondator al aeroportului Băneasa. Acesta i-a dăruit palatul Mogoşoaia, sotiei sale, Martha Bibescu, romancieră, poetă și memorialistă franceză de origine română, care a restaurat palatul în forma lui actuală. Martha, se spune, că era una dintre cele mai frumoase femei ale acelor vremi demult apuse.

Palatul a fost construit în anul 1702 de către Constantin Brâncoveanu, în stil “brâncovenesc”, pe terenurile cumpărate de la boierul Mogoş, iar de atunci palatului i se va zice “Mogoşoaia”. Apoi, acesta a fost cumpărat de familia Bibescu. La scurt timp după naţionalizare, in anul 1949, palatul trece în proprietatea statului si o serie de obiecte de mare valoare, dispar. Piesa arhitectonica cea mai importantă a complexului Mogoşoaia, este însă palatul, palat format dintr-un subsol, de fapt o pivniţă acoperita de o frumoasa cupolă, ce, adaposteste azi o galerie de artă abstractă, parterul format din câteva încăperi lipsite de lux, folosite odinioara de servitori şi etajul, format din alte câteva camere destinate familiei Bibescu, mobilate în prezent cu obiecte provenite din donaţii. Palatul se continuă cu o frumoasă terasă, cu scări ce coboară spre lacul Mogoşoaia, mărginite de câteva grădini florentine în trepte cu ornamentaţii din tufe de tuia. Grădinile si ornamentaţiile exterioare ale palatului sunt opera unui arhitect veneţian, angajat de Martha Bibescu iar la marginile grădinii florentine, se află alte două clădiri-bucătăria şi casa de oaspeţi. Dacă veţi porni să faceţi o plimbare pe malul lacului, prin parc, veţi întâlni capela familiei Bibescu si Brâncoveanu şi mai apoi, serele, astăzi restaurate. Si multi, multi arbori ornametali si lampioane.

Nu sunt un mare castelan dar dintre edificiile de acest gen ale Valahiei, daca ar fi sa fac un clasament, palatul Mogosoaia, datorita gradinilor sale si a lacului de agrement, cred ca "se bate", pentru locul intrai, cu castelul Peles.

În loc de încheiere

La Mogoşoaia, m-am aşezat pentru o clipă pe una din multele bănci din parc şi am încercat să fac saltul în timp şi să mă transpun visator în acel copil ce se juca şi el la “castelul lui de la ţară”, dar, n-am prea reuşit, decât să mă joc “oleacă” cu “o samă” de cuvinte…”astăzi, chiar de m-aş întoarce, a-nţelege nu mai pot, unde eşti copilărie, cu castelul tău cu tot?

@Web, te rog clipul, mersi! https: //www.youtube.com/watch?v=TMC3m929oBg


[fb]
---
Trimis de dorgo in 17.10.13 15:04:45
Validat / Publicat: 17.10.13 18:58:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Aleea ce duce pana la foisorul de intrare in curtea palatului Mogosoaia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

dorgo [17.10.13 21:40:43] »

@all... Frati romani, este rewievul cu numarul 333 pe care-l scriu! Oare e un numar benefic? E cineva numerolog? 333 e jumatatea numarului malefic 666. Ce ziceti? Sa mai scriu, sau sa ma opresc o vreme? Poate stie @web 13, ca el poarta mereu un numar cu ghinion in spate.

danamandache [17.10.13 22:35:52] »

Eu zic sa nu va opriti. Citesc cu mare placere impresiile dvs, recunosc ca nu le-am citit pe toate 333, dar cele pe care le-am descoperit sant extraordinare. La cat mai multe va doresc! Ca sa spargeti ghinionul treceti cat mai repede la cel cu nr 334! Felicitari!

dorgo [17.10.13 23:08:02] »

@danamandache: da! asa trebuie, in week-en mai pun ceva... mersi pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danamandache, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077395915985107 sec
    ecranul dvs: 1 x 1