ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Biserica Coltea - Ctitoria spatarului Mihai Cantacuzino

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Asa cum spuneam aici vezi impresii continuam cu o alta ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino aflata in zona Km 0 al capitalei, langa Piata Universitatii in imediata vecinatate a piatetei care acum se pare ca a fost acceptat sa poarte numele lui Radu Beligan.

Am putea spune ca astfel istoria este dusa mai departe, dar sa revenim in trecut si la aceasta bijuterie a Bucurestiului.

Ani la rand am stat in fata atat a bisericii cat si a spitalului Coltea asteptand in statie transportul in comun si am putut admira aceste lucrari. Acum dupa refacerea spitalului acesta apare ca o adevarata opera de arta si nu ai crede ca este un spital (nu stiu cum este la interior si nu sunt curioasa sa aflu, prefer sa-l stiu doar din exterior).

In urma lucrarilor de refacere a spitalului Coltea, acesta se prezinta acum ca o adevarata bijuterie, astfel incat toti cei care circula pe Bdul I. C. Bratianu o pot admira in toata splendoarea ei (ai senzatia daca nu ai sti ce este ca te afli in fata unui muzeu).

Despre Spitalul Coltea am sa spun doar cateva vorbe: a fost construit la 14 decembrie 1704 ca si spital pentru saraci dupa modelul unui spital din Venetia. Cel care a initiat acest proiect a fost spatarul Mihai Cantacuzino. Fiind spital pentru saraci, intretinerea lui se realiza din donatiile celor bogati (se pare ca astfel li se mai iertau pacatele si mai erau si scutiti de impozit, iar imaginea publica era a unor binefacatori). Acum nu vreau sa vorbesc cu pacat, au existat si binefacatori adevarati, dar pentru unii era doar “poza”. Biserica si spitalul au suferit de-a lungul vremurilor, trecand prin incendii (1739), cutremure (1802,1829,1838,1940,1977), bombardamente, nepasarea celor care ar fi trebuit sa o intretina. Cladirea spitalului asa cum o vedem astazi dateaza din 1887.

Biserica “Sfintii Trei Ierarhi” Coltea asa cum o gasim inregistrata pe placuta care ii atesta calitatea de “Monument istoric” a fost construita in perioada 1695-1698 de catre familia Cantacuzino (prin spatarul Mihai Cantacuzino), ea purtand si astazi numele clucerului Coltea Doicescu (un boier din Doicesti –Ialomita cu atributii la curtea domneasca), de la care a cumparat vechea biserica (o biserica de lemn purtand hramul Sfintei Mucenite Paraschiva) precum si ceva teren in jur.

Incet, incet zona a devenit un ansamblu arhitectonic care cuprindea pe langa biserica, un spital, paraclise, o scoala si un turn.  

Despre biserica am sa spun cateva cuvinte, atat cat am putut vedea eu ca un neprofesionist ce sunt. Mi-a fost foarte greu sa deprind intelesul unor cuvinte precum naos, pronaos, catapeteasma si altele si am cautat informatii care sa-mi spuna mai multe despre alcatuirea unei biserici (asa cum sunt in general bisericile din Romania) astfel incat daca spun ca in pronaos am vazut... sa stiu clar care este acea zona.

Asadar la aceasta adresa indicata mai jos am gasit cele cautate, si am sa spicuiesc doar putin. lacasedecult.cimec.ro/RO/ ... Functionala.htm

„ Formele pe care le iau construcţiile bisericilor ortodoxe sunt de mai multe feluri, dar cele mai cunoscute rămân bisericile în formă de cruce greacă şi treflă cu abside laterale. În general, construcţia unei biserici trebuie să fie în primul rând funcţională adică să respecte structura spaţiului în care se ţine slujba - liturghia -, şi în care se respectă canoanele bisericeşti (anumite practici bisericeşti).

O clădire de cult ortodox - biserica - este compusă din următoarele părţi prezentate în ordine, din exterior spre interior: pridvorul, pronaosul, naosul peste care se înalţă turla Pantocratorului, absidele laterale, altarul şi absidiolele proscomidiei şi diaconiconului desparţit de naos şi celelalte spaţii prin tâmpla catapetesmei. Totdeauna bisericile ortodoxe se construiesc din punctul de vedere al punctelor cardinale pe direcţia Es t- Vest, adica la vest este pridvorul şi la est altarul. ”

Mi se pare util insa daca vizitezi o biserica sa citesti ceva despre ea inainte, ca acolo sa poti identifica mai usor cele citite. Ei bine eu n-am facut-o si imi pare rau, cred ca mi-au scapat niste elemente pe care le-as fi surprins altfel in poze.

Totusi ma bucur ca am considerat constructia bisericii ca fiind stil brancovenesc, si asa si este (la Manastirea Sinaia am gresit, scuze @liviu49).

Accesul in biserica se face printr-un pridvor (care este un element adaugat in construirea bisericilor ulterior naosului si pronaosului) este un spatiu deschis care prezinta arcade asezate simetric (cate 2 in laterale si 5 central) si sprijinite pe coloane din piatra ornamentate prin sculpturi cu diferite modele.

Intrarea in biserica se face printr-o usa (care este cea originala) si care deasupra este decorata cu elemente decorative realizate in piatra (cai sau oameni). Frescele care mai exista (se vad in poze) sunt cele pictate initial de Parvu Mutu.

Intram in pronaos unde vom regasi tablourile ctitorilor, spatarul Mihai Cantacuzino si al sotiei sala Maria, dupa care patrundem in naos, care este despartit de pronaos de trei arcade sprijinite pe stalpi de piatra, decorati si acestia la imbinarea cu arcada cu modele sculptate in piatra, coloanele prezentand forma unor caneluri rasucite (o sa vedeti de asemenea in poze).

Din cate am inteles jilturile domnesti precum si stranele dateaza din vremea lui Mihai Cantacuzino. Tot asa am aflat ca aici s-ar gasi obiecte cu mare valoare istorica (o icoana cu inchizatori din argint facuta cadou de Nicolae Mavrogheni in 1780, o icoana a Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian pictata de Parvu Mutu – cel care a pictat biserica si din a carui opera se mai vede cate ceva in pridvor, precum si alte icoane de valoare).

De asemenea intr-un baldachin sculptat se afla un fragment din moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina din Sinai.

Pictura bisericii a fost refacuta la sfarsitul secolului XIX (1871) de Gheorghe Tattarescu.

Catapeteasma, care este cea originala este o adevarata opera de arta, un monument al artei brancovenesti cu valoare de patrimoniu, este realizata din lemn si este poleita (nu stiu daca cu aur sau nu) prezentandu-se sub forma unei dantelarii cu diferite modele.

Icoanele incadrate de aceste dantelarii provin din secolele XVIII si XIX. Tot in aceasta zona mai sunt si alte piese de mobilier unele datand chiar din vremea ctitorului acestei biserici.

Cum insa urma sa se desfasoare o slujba acolo acest lucru m-a facut sa-mi inchei vizita mai devreme decat as fi planuit, astfel incat dupa cateva poze am iesit din nou in strada (unde din pacate am fost putin asaltata, ca daca faceam poze asta insemna ca sunt turista, asa ca am evitat sa deschid gura).

Astazi peste cele care mai exista din tot ansamblul arhitectonic Coltea, vegheaza statuia spatarului Mihai Cantacuzino, monument realizat din marmura de Carrara si socotit a fi cel mai vechi monument (de acest gen) din Bucuresti (1869).

Pentru ca nu am vrut sa reiau ceea ce puteti gasi usor cu ajutorul prietenului google, va invit sa cititi un material foarte interesant (mai complet decat am citit pe wikipedia) si in care este inscrisa cronologic, toata viata pana in prezent a acestui lacas de cult. Aici insa am gasit o greseala, statuia lui Mihai Cantacuzino este datata 1730 si am verificat datele sculptorului, Karl Storck a trait in perioada 1826-1887, asa ca-mi mentin informatia. Printre alte lucrari ale acestui sculptor mai mentionez statuile lui Carol Davila si al Domnitei Balasa. bucurestiivechisinoi.ro/2 ... biserica-coltea

La final il rog pe webmaster sa posteze si acest scurt filmulet care este un mini-tur virtual a Asezamintelor Coltea, de la inceputuri si terminand cu ceea ce a mai ramas (biserica si spitalul Coltea). youtube


[fb]
---
Trimis de mishu in 03.08.16 08:26:39
Validat / Publicat: 03.08.16 10:39:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Spitalul Coltea si Biserica Coltea- vedere panoramica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[03.08.16 10:38:47]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[03.08.16 12:37:14]
»

@mishu - Ai prezentat un complex arhitectonic deosebit care și-a căpătat strălucirea în urma restaurărilor dintre anii 2000-2011. Biserica Colțea, restaurată în 2006, este un monument istoric de valoare, prin arhitectură, pictură și mobilier.

Imagini din interiorul Spitalului Colțea puteți vedea aici: zf.ro/eveniment/cum-arata ... to-8559488/poze.

În imaginea P19 cred că se poate observa jilțul domnesc din naosul bisericii Colțea, situat pe partea stângă - destinat domnitorului atunci când acesta participa la slujba religioasă. Presupun că în partea dreaptă există și un scaun arhieresc - loc unde se așeza ierarhul de rang superior. Explicații de specialitate privind scaunul arhieresc puteți obține accesând linkul următor: youtube.

mishuAUTOR REVIEW
[03.08.16 12:44:07]
»

@tata123 - Multumesc frumos pentru completari, ma bucur cand le primesc deoarece atunci simt cum articolul primeste mai multa consistenta, iar noi toti aflam astfel mai mult.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.08.16 13:14:01]
»

Un review deosebit de interesant din punct de vedere istoric!

Frescele care mai exista (se vad in poze) sunt cele pictate initial de Parvu Mutu.

Despre pictorul şi zugravul de biserici Pârvu Mutu am aflat când am vizitat biserica "Trei Ierarhi" din Filipeşti de pădure.

A pictat foarte mult pentru Cantacuzini, peste 55 de picturi votive ale acestei familii se află în biserica din Filipeşti de Pădure. Vis-a-vis de biserică se află ruinele conacului Matei şi Toma Cantacuzino.

Familia Cantacuzino a avut multe proprietăţi în Judeţul Prahova, ruinate în marea lor majoritate. Aş enumera câteva pe care le-am vizitat în anii trecuţi:Castelul Cantacuzino din Buşteni, Palatul Cantacuzino din Floreşti construit de Grigore Cantacuzino zis Nababul, Ruinele palatului postelnicului Constantin Cantacuzino din Filipeşti de Târg, Ruinele conacului spătarului Mihail Cantacuzino din Mărgineni.

mishuAUTOR REVIEW
[03.08.16 13:24:48]
»

@traian. leuca - Multumesc frumos pentru completari, as mai adauga si Palatul Cantacuzino din Bucuresti, construit tot de Grigore Cantacuzino (Nababul) in incinta caruia se afla Muzeul George Enescu.

liviu49
[03.08.16 16:08:40]
»

@mishu - Doamna Mishu! Trebuie sa va cert, nu am ce face. Azi am fost putin mai liber la serviciu, nu aveam decat de transferat niste date din calculatorul de acasa in cel de la serviciu, asa ca puteam sa ma ocup mai mult de mesajele primite pe mail. Dar mi-ati luat tot caimacul! Desi am tras de nadejde ca voi vota primul (aparea 0 voturi), votam si imediat aparea un vot inaintea mea: era @mishu. Asa am patit la articolele scrie de Zana Fluturas, despre Creta, @alina 53 (Austria), @robert (Hong Kong). Asa ca ma razbun si scriu un ecou. Sa vedem daca va convine!

Am citit articolul, am votat, am vazut pozele, am votat, iar acum scriu.

Articolul nu ma mai surprinde, mai ales dupa articolele despre Focsani, Sinaia, fiind foarte bine documentat, fara a fi plictisitor. Aflu multe detalii pe care nu le stiam si care voi incerca sa le adaug la micul meu bagaj de cunostinte legate de vechiul Bucuresti. In mod sigur ca sunt multi care cunosc cele prezentate de dvs. Deci, jos palaria!

In aceasi statiede care vorbiti, asteptam si eu (in perioada 1967 – 1970) troleibuzul 87 sau 91, pentru a ajunge la camin, pe Occidentului. Sper sa nu ma insel, dar imi aduc aminte ca in statie, in fata bisericii era o statuie, langa chioscul de bilete ITB. Dar de zona complexului Coltea mi-a aduc aminte destul de bine, pentru ca pe stradutele din spatele Spitalului am trecut de multe ori. Pe bd. Republicii, mergand spre Foisor, pe dreapta, dupa cladirea Ministerului Agriculturii, la dreapta era str. Slanic, care trecea prin spatele spitalului si iesea in str. Coltei. Pe colt, vizavi, la parter era o alimentara, iar la coltul cu Hristo Botev era o cladire a unui institut de proiectari in industria chimica. Peste drum, pe Hristo Botev, in statia tramvaiului 5, era cladirea in care se gasea Directia de Aprovizionare si Desfacere a Ministerului Agriculturii, directie de la care luam repartitie la Uzina de la Plopeni pentru niste cilindri hidraulici, pe care ii foloseam la fabricarea, la Fundulea de autoutilitare pentru containere de gunoi. La parterul cladirii era un magazin cu seminte de legume si flori. Apoi pe Hristo Botev, intr-o cladire lipite de DGAD era un magazin Gostat, iar la intersectia cu D. Bolintineanu era un camin si o cantina studenteasca. Tot pe Hristo Botev, dar pe celalalt trotuar, la dreapta era strada Scaune, pe care se gasea o mica benzinarie, unde se alimenta numai cu BCF-uri, iar vizavi de aceasta o micuta biserica, Scaune daca imi aduc aminte, iar in continuare la coltul cu Slanic era o cladire de care nu-mi mai aduc aminte ce adapostea. Tot pe Hristo Botev, pe acelasi trotuar, la coltul cu D. Bolintineanu, la parterul unui bloc nou era o laptarie, la coltul cu Coltei un aprozar, iar la coltul cu Calea mosilor era cladire Centralei de Retele Electrice. Pe Hristo Botev, dupa cutremur, s-au construit doua blocuri noi in locul celor distruse la cutremur. Unul este cel care avea la parter laptaria si pe diagonala in aceasi intersectie, altul care avea la parter un centru de paine. Coborand (e un fel de a zice) pe str. Slanic, pe langa spital, apoi pe Coltei pana la intersectia cu bd. 1848 si cu str Doamnei, langa semafor, lipita de cladirea spitalului era o dugheana mica de unde cumparam baterii pentru ceasul electronic romanesc pe care il aveam.

V-as mai putea povesti, dar cred ca am scris, deja, prea mult.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[03.08.16 16:19:09]
»

@liviu49 - Nu va suparati pe mine, dar... sa nu ma spuneti, azi nu am sef, asa ca un pic de relax mi-a facut bine si am putut citi mai in tihna, ca atunci cand ajung acasa s-a rupt filmul, acum vara o scalda in piscina , apoi conversatie cu mama, masa de seara, eventual inca o piscina, apoi nani, nani somn usor pana incepe sa latre Bella (care nu este decat un ciobanesc mioritic), asa ca profit ziua daca se poate. Iar azi s-a putut.

Multumesc frumos pentru ecou (dar si pentru vizita si vot), binevenit si plin de umor asa cum ne-am obisnuit deja.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[03.08.16 16:25:19]
»

@mishu - Doamna! S-ar putea sa nu se stie! Ma mai gandesc, mai negociem, om trai si om vedea!

Numai bine!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.08.16 20:38:37]
»

@mishu - Pe acela nu l-am vizitat, deşi ştiam de el, când într-o zi de toamnă al al anului 2012 am luat la pas aproape tot Bucureştiul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici, mânăstiri în București și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088927984237671 sec
    ecranul dvs: 1 x 1