ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzee (relativ) noi în București

TIPĂREȘTE

În lunile de primăvară ale acestui an am reușit să vizitez câteva muzee (sau secțiuni de muzeu) relativ recent apărute în peisajul cultural al Capitalei. Lecturând permanent știrile cu conținut cultural din București am prins chiar vizite cu „caracter special”: de exemplu o inaugurare. Cele două muzee descoperite de mine fac parte din categorii diferite, reprezentând domeniul istoric, etnografic și religios. Dar să le luăm pe rând...

Casa Filipescu-Cesianu – Expoziția permanentă „Frescele Mănăstirii Văcărești”

Frumoasa clădire situată pe Calea Victoriei, reședință aristocratică de la jumătatea secolului al XIX-lea, a fost amenajată drept Muzeul Vârstelor, expoziție de istorie a vieții urbane bucureștene din ultimele veacuri deschisă la finele anului 2016. La sfârșitul lunii februarie 2017 am avut bucuria de a participa la inaugurarea Lapidarium-ului din curtea muzeului, spațiu care va găzdui expoziția permanentă intitulată: În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani.

O clădire-anexă joasă, cu ferestre largi, luminoase, cu pereți îmbrăcați în cărămidă aparentă, este locul perfect de expunere a frescelor salvate și restaurate ale fostului ansamblu mănăstiresc Văcărești. Ctitoria domnească a familie Mavrocordat (Nicolae și Constantin) din prima jumătate a secolului al XVIII-lea ansamblul monahal avea să reprezinte ultimul mare edificiu religios al vechii arhitecturi românești. Complexul era destinat a găzdui necropola Mavrocordaților, reședința domnească și valoroasa bibliotecă a familiei boierești. Biserica „Sf. Troiță”, cea mai mare din Țara Românească, avea o înălțime de 30 de metri și circa 2500 mp de pictură în frescă. Cât s-a salvat în 1986 din această pictură? 80 de fragmente care însumează circa 120 mp!

Tehnica recuperării picturii în frescă se numește „stacco”, metoda constând în extragerea stratului de pictură împreună cu suportul pe care a fost aplicată culoarea. Prof. univ. dr. Dan Mohanu a fost prezent la inaugurarea expoziției dânsul fiin cel care a coordonat atât „decuparea” frescelor, cât și coordonatorul echipei de restaurare. Directorul Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru, a subliniat importanța salvării și expunerii acestor fragmente de frescă, iar prof. Dan Mohanu a explicat procedeele restaurării și a lăudat munca depusă de întreaga echipă de restauratori.

Mi-au plăcut în mod deosebit câteva din fragmente: Fuga din Egipt (din pronaos), Bunavestire (fragment din pronaos reprezentând pe „Sf. Arhanghel Gavriil”), Întâmpinarea Domnului, Intrarea Domnului în Ierusalim (sărbătoare cunoscută în popor drept „Duminica Floriilor”; fragment din naos), Maica Domnului (chip parte a Icoanei Deisis – Iisus Judecător), Convorbirea lui Iisus cu Nicodim (pictură din naos).

Lapidarium-ul conține și o suită de panouri cu fotografii, texte, hărți referitoare la istoria Mănăstirii Văcărești. După inaugurare am făcut și o scurtă vizită în Muzeul Vârstelor, instituție muzeală inedită în peisajul cultural bucureștean, descrisă într-un articol de @Michi (vezi impresii).

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Satul Nou

„Satul” din Parcul Herăstrău și-a îmbogățit patrimoniul prin aducerea de noi gospodării și extinderea vetrei. În 2016, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de existență a muzeului ce poartă numele ctitorului său – marele sociolog Dimitrie Gusti, s-a inaugurat o aripă nouă a „satului-muzeu” din Capitala României. Proiectul demarat cu circa 10 ani în urmă ocupă 3 ha de teren situat între Palatul Elisabeta și Arcul de Triumf. Casele și anexele gospodărești au fost strămutate din localitatea de origine bucată cu bucată, exact ca acum 80 de ani.

Un indicator ne îndreaptă către „Satul Nou”, un panou colorat ne indică obiectivele ce le putem vedea în acest spațiu. Lucrările nu erau complet finalizate nici în primăvara lui 2017, mici finisaje și amenajări mai fiind în curs de desfășurare. S-au creat trei zone distincte în acest areal: Sectorul Civic, Sectorul Meșteșuguri și Ocupații și Sectorul Minorităților. Nu mi-a plăcut faptul că diverse înaripate își au cuiburile în copacii din anumite porțiuni și acolo există un exces de „guano” (pe garduri, pridvoare, acoperișuri). Panourile explicative de la fiecare obiectiv sunt bine alcătuite, au text și în limba engleză, schițe ale clădirilor, fotografii.

Am admirat câteva construcții deosebite: cantonul de drum cu etaj (proiectate de arhitectul Petre Antonescu; se remarcă asemănarea cu structura culelor), biserica de lemn din Turea - Cluj (datând din veacul al XVIII-lea), gospodăria din piatră de la Șerel, Hunedoara (stâlpii porții – două steiuri verticale de piatră – sunt deosebiți), Hanul Galben din București (reconstruit după documente de arhivă, hanul exemplifică industria ospitalității la români).

Alte gospodării și clădiri care mi-au atras atenția: casa de viticultor din Țicleni - Gorj (casa are la parter o pivniță generoasă, etajul fiind dedicat locuirii), cabana forestieră de pe Valea Doftanei (replică după cea originală – prea deteriorată; în acea zonă am mai observat anul acesta câteva construcții asemănătoare), staurul circular de piatră din Șugag - Alba (superb adăpost pentru adăpostirea ovinelor pe timpul iernii datând de la jumătatea secolului al XIX-lea, utilizarea pietrei în tipul acesta de construcții pierzându-se în timp).

Reprezentând minoritățile, vedem o casă evreiască din Poienile Izei - Maramureș, o gospodărie săsească din Dealu Frumos - Sibiu, o gospodărie huțulă din Breaza - Suceava. Ne-am plimbat cu plăcere peste o oră atinși de razele călduțe ale soarelui primăvăratec pe noile ulițe ale satului bucureștean.

Concluzii. Noile unități muzeale apărute în peisajul muzeal bucureștean completează capitole din istoria și tradiția poporului român, atingând multe aspecte, din multe domenii (antropologic, religios, istoric). Vă invit să vizitați Lapidarium-ul de pe Calea Victoriei, să admirați cele 21 de fragmente de frescă din pictura bisericii Mănăstirii Văcărești și istoria familiei privită din punct de vedere antropologic, de-a lungul a câtorva sute de ani, în Muzeul Vârstelor. De asemenea, pășiți prin lumea satului românesc (și nu numai) prin „Satul Nou” de la Șosea, admirând clădiri inedite și gospodării bine închegate.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 18.12.17 15:17:20
Validat / Publicat: 18.12.17 18:58:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1109 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa Filipescu-Cesianu - Muzeul Vârstelor - Calea Victoriei, București.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu [18.12.17 22:59:11] »

Un Canton de drum nu cumva este și la intrarea în București dinspre Otopeni! Nu aș putea spune cam prin ce zonă, dar pe dreapta cum vii dinspre Ploiești.

Cu această ocazie am citit și reviewul lui mama Micki despre Muzeul Vârstelor. Foarte interesant! Casa Cesianu de pe Calea Victoriei, este undeva aproape de Piața Victoriei, nu?

Mulțumesc pentru informații. Votat cu drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [19.12.17 09:10:47] »

@mihaelavoicu: Aveți dreptate, există un asemenea canton de drum pe partea stângă (în direcția Otopeni), aproape de podul peste Centură (îl puteți vizualiza aici: google.ro/maps/@44.525831 ... !7i13312!8i6656).

Casa Filipescu-Cesianu - Muzeul Vârstelor se află la câțiva pași de Calea Victoriei, colț cu str. Sevastopol.

Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ioan marinescu [19.12.17 16:34:04] »

@tata123: Muzee relativ noi pentru București, iar pentru mine, noi cu desăvârșire. Votat cu drag!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [22.12.17 11:06:27] »

Aripa asta nouă a Muzeului Satului e o veste bună! Din cîte văd în poze, sînt o mulțime de construcții interesante și inedite. Habar n-aveam că s-a deschis, mă obișnuisem într-atîta cu șantierul (eu trec destul de des prin Herăstrău), încît părea să fie starea normală de fapt, perpetuă. Deși acu îmi dau seama că vara asta am văzut niște copii zbenguindu-se dincolo de gard, în „Satul Nou”. Pesemne s-a deschis și accesul dinspre Herăstrău, de pe aleea care pornește de la Arcul de Triumf (pe la memorialul Michael Jackson).

O idee foarte inspirată a fost includerea acelui canton de drum. Eu am aflat de ele răsfoind un album dedicat lui Petre Antonescu, pe la finele anilor 90, unde erau enumerate cele care mai erau în picioare. Țin minte că era vorba de unul în Bușteni (mai e și acum, pe partea cu gara, parcă mai la nord de ea), parcă era unul și în Sinaia (dar nu îl localizez în minte), și 2 în București. Despre altele nu mai țin minte nimic.

Al doilea din București era în parcul Bordei, chiar la stradă, unde Bd Aviatorilor (sau Beijing) cotește la dreapta, după podul peste lac, dacă nu mă înșel. Era o discotecă acolo, și la un moment dat a fost folosit, cred, ca spațiu pentru acel club, apoi a fost demolat prin anii 2000. Țin minte că am văzut cum a dispărut în cîteva zile, și m-a întristat că nu avea statut de clădire protejată (deși probabil nu ar fi ajutat cu nimic).

Nici celelalte cantoane rămase nu o duc prea bine, sînt neîngrijite și modificate față de original. Așa că expunerea unuia, în forma originală, în Muzeu, este lăudabilă.

mishu [24.12.17 12:54:35] »

@tata123: Cu cat se imbagateste orasul cu noi muzee sau sectii, cu atat ne imbogatim si noi.

Felicitari, votat cu mare drag.

tata123 🔱 [24.12.17 21:24:09] »

@abancor: Mulțumesc pentru ecou și aprecieri. E posibil să se fi deschis și intrarea în Muzeul Satului dinspre aleea Arcului de Triumf, schița „Satului Nou” prevede o casă de bilete acolo.

@ioan marinescu: Mulțumesc, poftiți în vizită!

@mishu: Apariția unor noi instituții de cultură, de orice fel, e lăudabilă - ele aduc plus valoare. Mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ioan marinescu, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee ale Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081791162490845 sec
    ecranul dvs: 1 x 1