ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Unde e comoara tarii - Muzeul BNR

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Tentative. Reusite.

In anul 2015 ne-am propus sa ajungem sa vizitam muzeul BNR. Auzisem numai lucrurile interesante despre acest muzeu special si in acelasi timp prea putin cunoscut.

O prima impresie despre interiorul Palatului BNR aveam de la diferitele ocazii in care am ajuns pe linie de servici in aceasta cladire spectaculoasa.

In noaptea muzeelor am avut prima tentativa de a veni cu mic, cu mare, sa vizitam Muzeul BNR. Era un “want see”, nu un “must see”, pentru ca ne asteptam sa fie cozi la majoritatea muzeelor. Si am intalnit, intr-adevar, cozi, nu gluma! La BNR, coada, de format tipic romanesc, ca molul de la rugby (dupa mine cea mai bine stapanita tehnica de atac a nationalei frunzei de stejar, dar am derapat de la subiectul nostru, scuze!) se intindea pe aproape doua laturi ale perimetrului exterior al imensei cladiri a Palatului BNR. Aceasta stare de fapt ne-a indemnat sa ne oprim la o taverna sa mancam ceva (pregatire pentru Grecia vezi impresii), in loc sa vizitam muzeul BNR sau alte muzee.

Aceasta tentativa esuata a fost de fapt de bun augur! Ei aici, chiar ca v-am derutat! Pai, cum sa te bucuri Dane ca nu ai vizitat muzeul pe care doreai sa il vizitezi? Pai, iac-asa! Daca cititi pana la capat, veti gasi raspunsul….

Prima vizita real life la muzeu aveam sa o fac impreuna cu colegi si parteneri de afaceri in luna noiembrie. Pentru ca mi-a placut foarte mult si mie si altor vizitatori din grup si pentru ca altii care doreau sa ajunga, nu au putut ajunge, am programat a doua vizita real life, in decembrie. Din pacate la aceasta a doua vizita nu au putut onora cu prezenta ceilalti mebri ai familiei mele din ""motive stomacale"" pentru ca avea sa fie la o zi dupa “”Casa Diham”” vezi impresii asa ca pentru mine va mai exista si o a treia vizita real life la muzeul BNR…... Si daca la sfarsitul acestui articol v-am captat interesul si vreti sa vizitam impreuna muzeul, ma ofer sa ma ocup de … …...

Organizare. Inscrieri. Liste. Validare. Orar.

E nevoie de cele scrise in acest subtitlu, daca vreti a vizita Muzeul BNR. Muzeul BNR se viziteaza gratuit, cu ghid. Intentia de vizitare se anunta la adresa muzeul@bnro.ro, cu indicare numelui, CNP-ului, datei si orei dorite. Programul de vizitare este de luni pana vineri intre orele 9 – 15. Intentia de vizitare sau listele cu doritori, daca sunt mai multi se trimite cu cel putin 48 ore inainte de data solicitata si trebuie validata si confirmata de reprezentantii BNR.

Si acum va invit sa intram in cladirea bancii, pe str. Doamnei 8. AIci, mai intai, ghidul si ajutorul acestuia face prezenta, iar cei validati pe liste pot pofti a intra prin usa rotativa unul cate unul, deschiderea usii fiind actionata de un card magnetic de acces. Se mai verifica „”metalele”” cu care fiecare intra in cladire (ca la aeroport), iar hainele se pot lasa la garderoba. De aici incepand veti beneficia de un ghidaj de nota 10 plus! In ambele ture de vizitare efectuate, desi am avut doi ghizi diferiti, ambii au fost la inaltime. Maxima!

Palatul nou

Mai intai se traverseaza holul larg de la parterul Palatului Nou. Deja am divulgat indirect ca exista si un Palat Vechi, unde este gazduit de fapt muzeul. Cele doua palate sunt lipite, lasand rosturile de dilatatie necesare intre cele doua constructii.

Palatul nou a aparut din nevoia de a concentra activitatea bancii cu toate deprtamentele ei ce au inceput sa se dezvolte in perioada interbelica. Astfel s-a ales locul acestei constructii impresionante de 5 etaje, lipit de cea veche intre strazile Lipscani, Doamnei, pe de o parte, Smardan si Eugeniu Carada, pe de alta. Constructia inceputa in anul 1940 s-a finalizat abia in 1950 datorita anilor de razboi. Intrucat in 1940 Romania a fost zguduita de un important cutremur de pamant, in acei ani au aparut si normative in constructii care sa oblige proiectantii de cladiri sa tina cont de protectia antiseismica, Palatul Nou fiind una din impozantele cladiri bucurestene construite cu respectarea acestor norme. In palat se evidentiaza marmura rosiatica de Ruschita.

Fie spus, pe perioada vizitei, ghidul va evidentia si cat de bine a rezistat Palatul Vechi la cutremurul din 1940, aratand doar cateva fisuri superficiale, care nu au afectat rezistenta vechiului palat.

In pardoseala, din loc in loc, precum si intercalate armonios in arhitectiura cladirii, se remarca sigla BNR.

Palatul Vechi

Din Palatul Vechi pasim in Palatul Nou, aproape fara sa ne dam seama, daca ghidul nu ne-ar atrage atentia. SI totusi, daca privim cu atentie vom remarca decoratiuni mai bogate si mai multe decat in Palatul Nou, chiar daca stilul architectural este asemanator, cel eclectic. Sa va insir cate ceva despre cum a luat fiinta Palatul Vechi al BNR.

In anii 1881-1882 s-a decis achizitionarea de catre BNR a terenului pe care se afla Hanul Serban Voda, construit in secolul al XVII-lea, in timpul domniei lui Serban Cantacuzino, care era la vremea respecvtiva cel mai cunoscut han bucurestean.

Intrucat BNR a fost si este considerata o institutie emblema pentru un stat modern trebuiau definite standardele pentru constructia acestui palat, astfel incat constructia sa denote prin arhitectura sa puterea si prestigiul institutiei bancare.

In anul 1882 s-a incheiat un contract cu Cassien Bernard, elevul lui Charles Garnier, autorul Operei din Paris, precum si cu Albert Galleron, pentru executarea anteproiectului constructiei palatului BNR. S-a decis ca fatada constructiei sa fie pe strada Lipscani si s-a trecut apoi la planul si devizul de lucrari.

In anul 1883, s-a decis daramarea cladirilor vechiului Han Serban Voda, iar in 1884 a avut loc inaugurarea oficiala a lucrarilor, prilej cu care in fundaţia cladirii s-a depus un document in care erau menţionati regele Carol I, prim-ministrul I. C. Bratianu, membrii guvernului, conducerea BNR.

Arhitectul sef al lucrarii a fost N Cerkez. Monumentalitatea cladirii, arhitectura, structura de rezistenta, materialele folosite, instalatiile integrate, toate au fost „”în deplină concordanţă cu tehnica cea mai modernă a sfârşitului de secol XIX" (N. Lascu).

In jurul BNR s-au dezvoltat societati de asigurare si alte banci, formandu-se in acest perimetru un adevarat centru financiar-bancar, completand astfel noul chip european din bronz si din piatra al capitalei, alaturi de cladirea Universitatii, de statuile lui Mihai Viteazul si Ion Heliade Radulescu, de Palatul Regal, Ateneul Roman, Palatul de Justitie, Fundatiile Culturale Regale, Ministerul Agriculturii, Palatul Postei si Facultatea de Medicină.

„”Una din cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului, aşa cum o prezenta o voce autorizată a arhitecturii româneşti, precum aceea a lui Ion Mincu, Palatul vechi al BNR a deschis seria clădirilor monumentale prin care instituţiile moderne româneşti nou create îşi asociau o imagine concretă ce le asigura vizibilitatea necesară pentru a se impune. „”

Proiectul conceput de arhitecti francezi si pus in practica de arhitecti şi ingineri romani trebuia sa corespunda unor multiple conditionări, determinate de destinatiile speciale ale spatiilor unei cladiri bancare. Asa a aparut spatiul pentru relatiile cu publicul (holul ghiseelor); spatiul pentru activitatea functionarilor (birourile); spatiul tezaurului; spatiul imprimeriei şi al tuturor anexelor necesare. Gruparea acestora trebuia sa se realizeze astfel incat traficul persoanelor sa nu afecteze masurile de siguranta si protectie ale valorilor bancii. (sursa: site-ul bancii)

S-a folosit stilului eclectic de factura academica cu elemente din arhitectura a Renasterii si a Clasicismului francez. Palatul are forma dreptunghiulara cu latura mare de 73 m (de-a lungul strazii Lipscani) si cu cea mica de 52 m (pe strada Smardan).

Sala imensa (sala de marmura) de la parterul Palatului Vechi era destinata ghiseelor (Holul ghiseelor). Dimensiunile salii vorbesc despore grandoarea sa: 12,5 m latime, 21 m lungime şi 15 m inaltime Aici un rol important il aveau coloanele si detaliile arhitectonice astfel alese incat sa se asigure in mod intentionat perturbarea sunetului la nivelul de jos, al ghiseelor, dar neperturbarea acestuia la nivelul de sus, al etajului, de unde sefii puteau urmari tranzactiile si simti pulsul zilei bancare. Fie spus ca acelasi arhitect a realizat Ateneul Roman, unde calitatea sunetului, ca si in cazul BNR, are un rol esential.

Coloanele salii sunt impresionante, la fel si dimensiunile imense ale holului principal, de forma patrata. Dupa ce traversam imensa sala / hol de la parter, intram in vestibul, unde se gasesc doua sculpturi care reprezinta personaje feminine tinand cu ambele maini, deasupra capului, cate un corp de iluminat. De aici se desprind in stanga si in dreapta scari care urca la etaj.

Urcam pe scara din dreapta cum am venit, pe o mocheta rosie, deosebit de pufoasa. Sistemul de iluminare este cel original, la lampi putandu-se remarca sistemul de alimentare cu gaz al acestora, solutie folosita la acea data. Statui impresionante orneaza scarile.

La jumatatea scarilor, care isi schimba cu 180 grade directia de urcare, se afla un monument inchinat eroilor BNR cazuti in razboi.

Cele două scari monumentale asigura accesul la etajul I, care este nivelul nobil al Palatului. Aici se aflau: Holul de onoare, Sala Consiliului de administratie, Biroul guvernatorului, birourile altor membri ai conducerii bancii si salile de receptie.

Intrarea în Sala de Consiliu este flancata de alte doua coloane. De o parte si de alta a peretelui ce corespunde Salii de Consiliu sunt practicate doua nise in care sunt amplasate statui asemanatoare cu cele de la parter, realizate de acelasi autor, simbolistica lor fiind cea a ramurilor economiei romanesti. Usa propriu-zisa are un fronton in forma de semicerc, in care se afla un ceas si o decoratie în basorelief.

Sala Consiliului de administraţie este perla Palatului Vechi din punct de vedere al decoratiunilor si continutului sau. Se pastreaza stilul eclectic, dar apar si elemente baroce. Capitelurile sunt aurite. Usile vitrate sunt incadrate de o ornamentatie bogată, cu elemente decorative de natura vegetala in stil neoclasic, fiecare avand un ancadrament puternic profilat, terminat cu frontoane. Chenare de mari dimensiuni impart peretele dinspre Holul de onoare, precum si partea centrala a celor laterali. In chenare se află patru tablouri de dimensiuni foarte mari, comandate de Consiliul de administratie al BNR, in anul 1890, celor mai importanti artisti plastici ai momentului: Nicolae Grigorescu, G. D. Mirea, Eugen Voinescu. Tablourile sunt de-a dreptul fascinante si nu vreau sa stric descrierea lor cu cuvintele mele sarace, astfel ca va invit sa le remarcati in fotografii (imi pare uaru ca am pierdut vreo 100 de foto!) sau si mai bine sa le vizitati personal.

Pictura din stanga (2,5 m x 3,5 m) se intituleaza „”La secerat”” sau „”Rodica”” si apartine celebrului nostru pictor Nicolae Grigorescu. Pictura din dreapta, la fel de mare, apartine amatorului E. Voinescu si reprezinta o scena marina de exceptie. Artistul a reusit sa redea in pictura sa transparenta apei intr-un mod unic.

Peretii laterali sunt ocupati de picturi reprezentand pe Mercur şi Prometeu, cu elemente de influenta baroca. Sub acestea se gasesc doua seminee, lucrate in lemn cu grilaje metalice.

De plafon este atarnat un imens si valoros candelabru.

Impresionanta este si masa cu scaune din Sala de Consiliu care au pastrat patina timpului din care provin.

Dupa ce iesim din Sala de Consiliu, si admiram Holul ghiseelor de la inaltime, din niste incaperi gen balcon, ne vom indrepta catre … …

Coridorul guvernatorilor

Este un coridor in forma literei L, unde intalnim tablourile cu chipurile tuturor guvernatorilor BNR din istorie. Unele sunt chiar picturi realizate de artisti de valoare ai timpului.

Din 1880 si pana astazi BNR a fost condusa de-a lungul anilor de 26 guvernatori (sau functie omologa pe timpul comunistilor, partial). Primul guvernatior a fost Ion Campineanu (cu 2 mandate ne-consecutive). Alte nume marcante au fost Anton Carp, Theodor Rosetti, Mihail Sutzu, Mihail Manolescu, Mitrita Constantinescu, Tiberiu Mosoiu, Florea Dumitrescu, Decebal Urdea si Mugur Isarescu, actualul guvernator al BNR, cu unul din mandatele cele mai lungi. Despre acest subiect puteti citi detalii si aici: bnr.ro/Guvernatorii-BNR--1060.aspx.

Despre bani

Am povestit atatea pana acum si nu am pomenit pana acum de leu, de vreo moneda, de vreo bancnota. Si totusi...

Muzeul prezinta o remarcabila colectie numismatica, bani care in principal au circulat pe teritoriul tarii noastre, dar nu numai.

Modul de prezentare al colectiei numismatice este de laudat. Colectia este insotita de un sistem de prezentare de informatii foarte bogat, bine pus la punct si scos in evidenta. In mod normal sunteti condusi pe axa timpului, pe care o veti gasi marcata la majorotatea vitrinelor sau panourilor de expunere a monezilor. Monezile in sine sunt la randul lor si dovezi de necontestat ale existentei stramosilor nostri, dar arata si evolutia in timp a acestora functie de influentele vremurilor.

Astfel regasim monezile cetatilor grecesti din secolul al V-lea i. H., alte monezi antice. Nu putem sa nu ne bucuram sa vedem celebrul koson dacic din aur. Continuam cu monezi din perioada medievala si ajungem si la „”leeuwendaalder”” (leul-taler).

Aflam si informatii despre falsificarea monezilor si masurile luate pentru a combate acest fenomen prin adaugarea unor forme sau gauri greu de reprodus de sarlatani.

Scurt istoric al banilor nostri - partea I

Sistemul monetar national a luat fiinta in anul 1867, istoria monedei noastre din aceasta perioada avand rezervat un loc special.

In timpul domniei lui Cuza s-a pus problema introducerii unei monezi nationale echivalente francului francez. S-a propus pentru aceasta denumirea de „roman”. Proiectul nu a obtinut girul fortelor europene, in speta a lui Napoleon al III-lea. Oricum imaginati-va cum ar fi sunat la un targ de vite sa dai 50 de ”romani” pe un bou!

TezAurul

Cea mai noua sectiune a muzeului, estre dedicată TezAurului, adica aurului. Intr-o camera mica, infima fata de tot ce vizitasem pana in acel moment, pe o usa metalica dubla, blindata si extrem de grea, groasa de vreo jumatate de metru, sunt prezentate lingouri autentice şi monezi de aur. Tavanul semisferic al incapeii prezinta un planiglob pe care sunt marcate nu foarte multele zacaminte de aur din lume, evidentiind si Romania. Nu voi dezvolta subiectul tehnologii de exploatarea a aurului in zilele noastre, care poate fi un subiect in sine, mediatizat in ultimul timp si prin fenoimenul Rosia Montana, unde tehnologii avansate de extractie a aurului ar putea fi folosite in urmatorii ani in Romania, dar cu pretul incomensurabil al poluarii mediului inconjurator cu cianuri. Un interesant articol despre Rosia Montana si muntii nostri de aur a publicat recent @urjanclaudiu vezi impresii.

In aceeasi sala a tezaurului mai admiram bucati de minereu de aur.

Pe langa lingourile masive din aur expuse in centrul incaperii se gaseste un munte de monezi din aur, zeci de kilograme de aur, o comoara imensa ca valoare care zace stransa intr-o singura vitrina.

Rezerva de aur a unei tari este un alt subiect abordat la vizitarea muzeului, Romania avand o rezerva importanta comparativ cu alte tari, chiar daca in scadere in ultimii 30 de ani.

Dar povestea povestilor este adevaratul teazur romanesc care a ajuns la rusi. Este vorba de tezaurul trimis in Rusia in timpul primului razboi mondial si restituit numai partial tarii noastre dupa incheierea acestuia. Ideea transmiterii tezaurului nostru in Rusia era de a il poroteja de Puterile Centrale in acele vremuri de razboi. Dupa preluarea Rusiei de catre Lenin si comunistii lui, sovieticii au refuzat returnarea integrala a tezaurului romanesc. S-au organizat trei transe de returnare partiala si atat! Au existat numeroase tentative si negocieri purtate de statul roman pentru recuperarea tezaurului nostru atat in perioada interbelica, cat si in cea comunista sau post-comunista.

Dealtfel adevarata poveste a tezaurului este secret de stat, pentru care Guvernatorul BNR gireaza si trebuie sa transmita marele secret catre urmasul sau si tot asa.

Scurt istoric al banilor nostri - partea a II-a. Istoria leului

Povestea pleaca de la taler, o moneda cu o importanta circulatie europeana, intalnindu-se o multitudine de varianmte ale acestuia. Pentru istoria noastar monetara de importanta este „”leeuwendaalder””-ul sau talerul-leu sau leul. Tot un fel de leu este si leva vecinilor nostri. Talerul-leu infatisa pe revers un leu ridicat pe labele din spate. In timpul domniei lui Matei Basarab (sec XVII) talerul – leu a devenit cea mai uzitata moneda de argint de valoare. Identificarea de catre populatie a notiunii de leu cu aceea de ban (moneda) face ca leul sa devina in Moldova si Tara Romaneasca unitate de cont impartita in 40 de parale. De aici incepand se puteau defini cursuri „valutare””. Prima moneda din aur romaneasca (1868) nu a fost pusa in ciurculatie din cauza opozitiei Imperiului Otoman, care a considerat-o un gest de afirmare a independentei romanesti. In 1870 se infiinteaza Monetaria Statului in Bucuresti. Acesta este momentul introducerii primei monezi de aur (20 lei) si de argint (1 leu) fabricate in tara. Au aparut si subunuitatile: banii. Primii bani romanesti din hartie au aparut in 1877 emisi de Ministerul Finantelor pentru acoperirea cheltuielilor necesare sustinerii razboiului de independenta. In 1880 au aparut bancnotele emise de BNR. Odata cu inceperea Primului Razboi Mondial, circulatia monezii metalice a scazut din cauza tezaurizarii acesteia. Solutia a fost tiparirea unor bani de hartie. In 1916 – 1917 datorita infrangerilor armatei romane, guvernul a hotarit trimiterea tezaurului la Moscova in 2 transporturi valorand 2 miliarde lei!!! . In 1920 a avut loc unificarea monetara realizata prin preschimbarrea in lei BNR a tuturor valutelor ce circulau in provinvciile romanesti. In anul 1947 apare banconta cu cel mai mare nominal din istoria noastra: 5.000.000. In 1947 a avut loc reforma monetara 1 leu nou echivaland cu 20.000 lei vechi. Au urmat banii din perioada RPR si apoi RSR. Pentru cei ce am pruinis acele vremuri ne vom aminti de banconta albastra de 100, de monezile de 1 leu si 3 lei, de altele. Dupa 1990 BNR isi reia rolul de banca centrala, monetaria trecand in subordinea BNR. In 1991 BNR a lansat prima emisiune de bancnote din epoca post-comunista avand nominalul de 500 lei. Urmeaza pe rand inlocuirea monezilor din timpurile comuniste. In 1999 BNr pune in premiera in circulatie o bancnota din polimer (2000 lei – cea cu eclipsa de soare). Ultima denominare a leului a avut loc in 2005, 10.000 lei transformandu-se in 1 leu. In 2008 apare bancnoita de 10 lei din polimer.

Toata aceasta istorie este redata amplu in vitrine unde pot fi vazute monezile si bancnote romanesti dar si pe plansele explicative ample postate in zona vitrinelor.

Exista si o zona a bancnotelor cu teme zoomorfe din toata lumea.

Altele

Intr-o sala de la parterul Palatului BNR, sala Mitrita Constantinescu, au loc conferintele de presa ale instiututiei BNR.

Invitatie

De mentionat si faptul ca in „”Noaptea Muzeelor”” nu s-a vizitat nici macar o zecime din muzeu din motive de Securitate, fiind expuse numai cateva exponate in holul principal. Faptul ca in numai 2 luni am vizitat de 2 ori Muzeul BNR, precum si calificatoivul dat acestui obiectiv, sper sa fie o dovada elocventa a unicitatii si spectaculozitii acestui muzeu, care beneficiaza de un ghidaj profesionist pentru circa 1.5 - 2 ore.

Urare

Si pentru ca este ultimul meu articol postat in 2015, dati-mi voie sa va urez

S-aveti visteria plina,
Sa fiti bogati sufleteste si
Mai ales sa fiti sanatosi,
Sa calatoriti
Sa spuneti celorlati amfostacolo!
La multi ani tuturor!



@webmaster: Rog inserare Banii vorbesc - Holograf


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 31.12.15 11:12:56
Validat / Publicat: 31.12.15 13:13:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4757 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Tablourile fascinante din Sala de Consiliu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67900 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.12.15 13:12:35]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

La Mulţi Ani - tuturora. Cu sănătate, bucurii şi împlinire sufletească

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.12.15 14:10:05]
»

@webmasterX: multumesc, numai de bine, la multi ani!

papone
[31.12.15 14:16:12]
»

@Dan&Ema - WOW! Super scris si descris!

Eu ma bag la o a treia vizita (a ta) si prima a mea!

Toate cele bune!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.12.15 14:19:54]
»

@papone:

S-a marcat! Te pun pe aceeasi lista cu nevasta mea!

PS

Vin si eu!!!

Dau un semn cand pun de o organizare. Sfarsit de ianuarie pt vizita la inceput de februarie.

tata123 🔱
[31.12.15 16:38:57]
»

@Dan&Ema - Un muzeu bine descris... mai puțin cunoscut dar cu exponate interesante, amplasat într-o clădire monument superbă. Am avut ocazia a vizita acest muzeu anul trecut și am povestit în luna mai despre el (vezi impresii). E foarte bună ideea vizitelor organizate care beneficiază și de ghidaj - cei de la BNR sunt bine pregătiți și afli lucruri interesante de-a lungul incursiunii în „lumea banilor”.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.12.15 16:50:00]
»

Multumesc de vizita si aprecieri. Sunt cu atat mai valoroase cu cat vin de la un expert.

Mitica49
[31.12.15 17:22:24]
»

@Dan&Ema - Felicitări pentru articol. Documentare foarte bună, expunerea pe măsură, lectura atractivă.

La mulți ani!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[31.12.15 17:25:00]
»

@Mitica49:

Multumesc, imi pare rau ca am pierdut vreo 100 de poze, dar mai fac cu proxima vizita si adaug. Chiar este deosebit!

La multi ani!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.01.16 09:27:45]
»

@Dan&Ema - Mulțumim pentru urare! Și ție și familiei tale multă sănătate, bucurii și împliniri în noul an!

Articolul tău - ultimul publicat în 2015 - este primul citit (de mine) în 2016. Interesantă destinație, atât de aproape de noi (de unii dintre noi) la care nici măcar nu năzuiam să ajung. Așadar, în mod organizat, Muzeul BNR poate fi vizitat. Și despre Fortul 13 Jilava aflasem că se poate vizita numai în grup, dar nu am depistat un grup dornic de o astfel de vizită.

Bineînțeles, dacă se organizează o vizită în grup, aș dori să merg și eu la Muzeul BNR. O vizită organizată, cu ghid de specialitate, nu are egal cu atât mai mult cu cât este vorba de un obiectiv cu multe curiozități în istoria sa.

In 1999 BNR pune in premiera in circulatie o bancnota din polimer.

De multă vreme mă întreb dacă mai există vreo țară în care bancnotele sunt din polimer. Peste tot pe unde am umblat nu am întâlnit așa ceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.01.16 12:39:49]
»

@iulianic:

La multi ani! Este o onoare pentru mine ca singurul decamilionar AFA (in puncte) sa inceapa lecturarea articolelor AFA in acest nou an cu al meu.

Desi am retinut multa informatie pe parcursul celor 2 vizite, nu pot reda intr-o postare AFA tot ce am aflat. O data ca nu am un talent anume in acest sens, apoi ar fi prea mult pentru un articol AFA, mai sunt si acei 20% care se pierd firesc, omeneste la transmietrea si retinerea de informatii noi.

Ma bucur mult ca am starnit interesul pentru o vizita, asa ca incep sa postez lista precum @roth cu Santa.

Avem:

Dan&Ema (& Emi)
Papone
Iulianic

Revin spre final de ianuarie pe PM cu formalitatile necesare programarii vizitei la inceput de februarie (ca nd au elevii vacanta)

Vizita va trebui sa fie intr-o zi lucratoare conform programului muzeului BNR.

Despre bancnota din polimer ghidul va explica de ce s-a apelat la aceasta solutie (un motiv sunt costurile, altul rezistenta ei in timp, altul incarcarea mai redusa cu microbi) si va raspunde cu placere la orice intrebari si asta mi-a placut mult ca nu se rezuma la o poveste standard si atat.

La multi ani!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.01.16 12:41:24]
»

@iulianic -

mă întreb dacă mai există vreo țară în care bancnotele sunt din polimer. Peste tot pe unde am umblat nu am întâlnit așa ceva.

E timpul deci să mergi prin una dintre țările astea: Australia, Brunei, Papua Noua Guinee, Noua Zeelanda si Vietnam. Toate au la fel cu România, bancnotele din plastic. Din câte am citit, ar fi chiar 23 de țări care au măcar o parte dintre bancnote din polimer.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.01.16 12:55:04]
»

@Dragos:

Multumesc pentru completare, Dragos.

webmaster
[01.01.16 13:41:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[01.01.16 13:48:50]
»

@webmaster:

Multumesc de apreciere

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.01.16 14:46:21]
»

@Dan&Ema - M-aș bucura ca această inițiativă să găsească destui susținători și deci să poată fi materializată. Mă bucur și că nu este vorba de luna ianuarie. Ianuarie este o perioadă când eu chiar nu pot, când multe altele nu voi putea face. Cât despre programul de funcționare… l-am reținut, iar pentru mine nu este o problemă.

Despre bancnota din polimer…

@Dragos - Mulțumesc pentru informații! Recunosc, n-am fost prin țările enumerate de tine, dar dacă – cine știe cum – voi ajunge în vreuna dintre ele, nu voi fi surprinsă constatând că și alții au bancnote care… rezistă chiar și la spălatul la mașină.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kikiritzi
[18.01.16 20:51:26]
»

Va rog sa ma treceti si pe mine pe lista cu doua persoane (eu si fiul meu), dar cu rezerva ca depindem de situatia meteo de la vremea aceea. O zapada ca cea de acum va face dificila deplasarea noastra de la Sighisoara la Bucuresti. Dar speram la bine: adica ori timpul sa fie prielnic, ori serviciile de deszapezire sa functioneze cu eficienta maxima.

elviramvio
[29.01.16 16:46:14]
»

Daca nu e prea tarziu, vreau si eu informatii despre vizita. Daca se mai fac inscrieri, ma intereseaza, doar daca nu e luni sau joi, zile cand imi este imposibil sa vin. Multumesc.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[29.01.16 18:15:01]
»

@elviramvio: vizita e luni 8.02 de la 9:30

elviramvio
[29.01.16 22:01:50]
»

@Dan&Ema -

Exact de asta ma temeam. Oricum multumesc pt raspuns.

Michi
[08.02.16 14:19:30]
»

Al 49- lea vot pentru frumosul review şi ca mulţumire pentru vizita pe care ne-ai mijlocit-o în BNR.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.16 15:00:15]
»

@Michi:

Sper sa va fi placut vizita de astazi si va astept cu articolul!

webmaster26
[08.02.16 17:36:47]
»

@Dan&Ema - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

===

Mutat în rubrica "Muzeul Băncii Naționale a României, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

mishu
[08.02.16 20:32:02]
»

Super, imi pare bine ca ti-am putut oferi zuperbonusul ????????, minunat articolul, o sa- l mai citesc inca o data, uite asa descopar articole pe care nu le citisem

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.16 20:57:45]
»

@webmaster26: corect

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.16 21:00:36]
»

@mishu: multumesc tuturor care ati apreciat acest articol despre un obiectiv pe care il iubesc la care am ajuns de 3 ori in 3 luni!

calatorul
[01.03.16 16:51:16]
»

Da, asa este, locul merita vazut, este ceva deosebit.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, elviramvio, iulianic, kikiritzi, Michi, mishu, Mitica49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Băncii Naționale a României:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084861993789673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1