86206 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Brașov

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
04.06.2018
DE
Avatar maryka
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Ghimbav [BV]
înscris/ă în 14.07.11
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Treptele lui Gabony


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

De mult timp, mai precis de vreo doi ani, îmi doream să ajung pe acest traseu, pe Tâmpa. Dar cum nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg, așa nici eu nu am ajuns încă acolo. Până ieri. Dar chiar și ieri, traseul a suferit o mică modificare, în sensul că nu a fost la urcare spre Tâmpa, ci la coborâre. Asta din cauza unei viroze, contractate de pe 1 iunie, ce a și amânat excursia, iar duminică am pus-o totuși în aplicare, cu schimbările de rigoare. M-am gândit că la coborâre trebuie să fie mai ușor. Da... și nu! Teoretic da, efortul este mai mic, dar din cauza terenului destul de accidentat pe alocuri, efortul a fost susținut chiar și la vale. Dar hai să vă povestesc mai pe îndelete.

Tâmpa, este muntele care străjuiește Brașovul, de ieri, de astăzi, de mâine! La începutul sec. XX, Tâmpa este aproape desfigurat de mai multe incendii, care lasă practic doar un munte de stâncă, foarte despădurit. Motivația brașovenilor a fost atât de puternică, încât fiecare, cum a putut, cu coșuri de nuiele, au mers pe jos, ducând pământ și puieți pe care i-au plantat cu drag. S-a reînverzit frumos zona, care acum este singura rezervație peisagistică din România, pe o suprafață de 150 de hectare. Muntele Tâmpa, cu o înălțime de 960 de metri, este arie protejată, făcând parte din Situl Natura 2000.

Traseele turistice de pe Tâmpa, sunt amenajate încă din 1870, de membrii cluburilor montane, un fel de precursori ai salvamontiștilor de azi. Ele (traseele) au fost create pentru promenadă, așa, cumva deasupra orașului.

S-au descoperit specii de plante care trăiesc doar aici, în România, crucea voinicului, crinul de pădure, specii rare de ferigă de stâncă, stânjenei și obsiga bârsană. La fel, pe aici trăiesc cca 35 % din totalul speciilor de fluturi de pe teritoriul țării, iar lunile iulie și august sunt cele mai bune pentru a le și vedea.

Noi am fost cu „ochii pregătiți”, traseul nostru corespundea cu cel tematic, Plante și fluturi, doar că în afara câtorva, nu am văzut alții.

Muntele a mai cunoscut o perioadă mai „grea”, de agresare, atunci când în 1950, mare parte din brazi au fost sculptați în așa fel încât să formeze literele Stalin, nume pe care l-a avut și orașul. Din fericire, natura, din nou, a ajutat, iar brazii s-au amestecat cu foioasele și literele s-au estompat cu timpul. Astăzi o platformă, susține literele mari cu numele actual, BRAȘOV, iar dincolo de ele este locul numit Belvedere, ca o terasă, în afara muntelui, de unde se vede minunat orașul, cetatea veche, turnurile, bastioanele, Biserica Neagră, tot orașul vechi și nu numai. De la locul de unde vă lasă telecabina, se merge la dreapta cca 10 minute pe un drum pietruit și ajungeți exact în locul căutat de toți turiștii, Belvedere.

Mai departe se poate ajunge la o altă platformă de lemn, mai nou montată, de unde se poate vedea orașul din alte unghiuri. Noi am lăsat-o însă pe altă dată.

Cum putem ajunge sus?

Cel mai simplu, cu telecabina, care pleacă de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa)

ORAR:

cu excepția zilei de luni, când este revizie.

zilnic 9.30-17

Ultima urcare este la 16.30

ultima coborâre la 17.

Prețuri:

adulți 16 lei , urcare și coborâre

10 lei un sens

copii 6-12 ani, 10 lei urcare și coborâre

6 lei un sens

Sau pentru cei dornici de mișcare, există patru trasee turistice:

1. Drumul Serpentinelor, marcat cu triunghi roșu, are cca 800 metri, este cel mai ușor.

2. Drumul Cavalerilor, marcat cu dungă albastră, pleacă de la Bastionul Țesătorilor, ajunge în Șaua Tâmpei, are doi km lungime, mai apoi, de aici se poate continua chiar până în Poiana Brașov, dar drumul durează cca trei ore.

3. Al treilea traseu pleacă de la Curmătura dintre Dealul Melcilor, trece prin Șaua Tâmpei, ajungând în vârful muntelui, are tot cca doi km lungime și este marcat cu triunghi albastru.

4. Treptele lui Gabony, traseu marcat cu triunghi galben, cel mai greu, dar și cel mai spectaculos. Este denumit așa după numele unui nobil maghiar care a donat foarte mulți bani pentru oraș.

Despre acest traseu voi scrie mai departe, fiind cel pe care noi l-am parcurs ieri. Fiind aproape comun cu traseul tematic, Fluturi și flori, am pornit din spatele stației de telecabină, pe o potecă prin pădure. La început drumul a fost foarte ușor, chiar idilic, admirând flora, bine că nu și fauna :), știind că aici trăiesc vulpea, lupul, ursul, porcul mistreț, blânda căprioară. Sunt panouri informative, destul de dese, în special sus în apropierea stației de telecabină. Un mare minus din partea mea, nimic în altă limbă, :(destui turiști străini, uitându-se ciudat la informații, nepricepând probabil nimic. Am pornit așadar prin pădure, ne însoțea ciripitul vesel de păsărele, câte un fluturaș, ne zbura prin față. Primul obiectiv întâlnit, un stâlp de antenă de retransmisiuni. Ne continuăm drumul, nu suntem singurii care cutreieră pădurea, unii vin după noi, din spate, alții deja urcă, evident mult mai obosiți. Mergem ușor, doar că, după cca un sfert de oră de mers destul de lejer, admirând diverse ramuri ciudate ale copacilor, eu încercând să găsesc termene de comparație, începe coborârea mai anevoioasă, ce necesită puțină atenție, dar și încălțăminte adecvată, care nu alunecă. Primul loc de popas, este la ceea ce ar fi fost odată o masă, acum doar bucăți de bârne, dar cu puțin luminiș, numai bun pentru a surprinde câteva poze. Mai mergem o bucată de drum, poteca noastră transformându-se ușor în trepte formate de bucățile de stânci, pietre tăioase și rădăcinile copacilor. Din fericire, ne oprim din când în când să facem poze, pauze numai bune pentru a ne trage sufletul. Cine spune că la coborât e mai ușor... nu-l contrazic, dar nu e chiar deloc... :)

Ieșim într-o poieniță, unde întâlnim o masă mai întreagă, cu o bancă, facem din nou poze, iar în dreapta, deja se vede lanțul muntos, Postăvarul, Ciucaș, Bucegi, Piatra Mare. Destul de puține locuri de popas, adevărate, au rămas din cele 6 amenajate inițial. Mai mergem o porțiune de drum, până la o pajiște frumoasă, de unde panorama către cartierul Răcădău este minunată. Parcă și norii sunt aranjați special, în diverse straturi, într-un anumit fel, pentru poză. Frumos, ne umplem plămânii cu aer curat, ne clătim retina cu peisaje de vis, apoi câțiva metri mai la vale, Pinul lui Wolf, cum este denumit, atrage toate privirile, exact ca o vedetă. În apropierea lui, un imens panou explicativ, cu floră, faună, trasee, toate în limba română, din nou. După sesiunea de fotografii, după mica odihnă, pornim mai departe. Curând intrăm din nou în pădure, iar de aici, începe probabil cea mai grea porțiune, cea mai abruptă, singurul avantaj, este existența barei de susținere metalice, din loc în loc. Scările sunt săpate în stâncă, alunecoase și abrupte. Încet și cu atenție se poate. Sinceră să fiu, eu tot așteptam treptele din titlu, mă tot întrebam unde sunt? abia după încă vreo zece minute de mers greoi, obositor, am ajuns și la ele, treptele din beton, despre care se spune că pentru a le reconstrui au fost cărate cca 103 tone de materiale. Sunt reamenajate precum au fost în 1931, când au fost date prima dată în folosință. Există 167 trepte, care coboară în zig-zag, au balustrade metalice, de un real folos. Noi nu le-am numărat, dar îi cred pe cuvânt. Înainte de terminarea scărilor, ajungem la stânca unde se află inscripția cu numele nobilului maghiar care a dat și numele traseului. Peretele de calcar este acoperit de iederă, care se revarsă spectaculos, pe lângă mușchii ce îmbracă tulpinile copacilor. După alte câteva scări, ajungem la Banca lui Oskar Alesius, o bancă sculptată în piatră, piatră care după cum spune legenda, a picat de sus, provocând o tragedie, pentru că a strivit doi tineri ce stăteau îmbrățișați acolo. Banca a fost făcută în amintirea lor. Am făcut câteva poze și ne-am îndepărtat rapid. :) Locul nu părea sigur, nu? :)

De aici, poteca devine lejeră, foarte curând bifurcându-se. Una merge spre cartierul Răcădău și iese în strada Dobrogeanu Gherea, alta în stânga, ocolește dealul, chiar sub coama muntelui, ieșind din nou, pe Aleea Brediceanu, sub Tâmpa.

Noi am ales, prima variantă, pentru că nu mai fusesem pe acolo, am trecut pe lângă niște case și vile frumoase, sub un tunel format de ramurile iasomiei. Am străbătut strada Dobrogeanu Gherea, pentru prima dată, admirând casele superbe așezate frumos sub poalele muntelui. Finișul a fost chiar lângă magazinul Star, de unde începe Aleea Brediceanu.

Timpul parcurs a fost de cca o oră, poate puțin mai mult, cu pauzele de rigoare, de odihnă, dar mai ales pentru ședințe foto.

Recomand cu drag, după dorință, la urcare sau coborâre, ori vreo variantă combinată, eu am deja alte planuri în minte, pentru că am realizat că am ratat și Cetatea Brașovia, ruinele vechii cetăți. Pentru prima dată, în acte oficiale cetatea apare din 1434. Fiind situată în vârful muntelui Tâmpa, poziția strategică, înclinația pantelor, au făcut-o de necucerit. În 1455, cetatea este demolată, rămânând încă o perioadă doar capela cetății cu hramul Sf. Leonhard, din care se mai văd doar ruine azi. În 1737, un trăznet a lovit capela, omorând câțiva oameni ce s-au adăpostit acolo, împreună cu un câine. De aceea, mult timp, dealul a fost numit Dealul Capelei, Kapellenberg.

Despre cetate mai aflăm că s-a construit între anii 1212-1218, în perioada Cavalerilor teutoni, fiind una din cele șapte cetăți care au dat numele Transilvaniei, de Siebenburgen (șapte cetăți).

Alte urme ale civilizației sunt chiar din perioada dacică, pentru că s-au găsit oase, datând din acea perioadă într-o fântână, fiind asociate chiar și cu un ritual păgân.

Curiozități

Numele de Tâmpa provine din dialecte străvechi, care înseamnă stâncă abruptă. Corect, am observat, nu? :)

În limba maghiară numele este Cenk, iar în germană Zinne.

Una din legendele locului spune că sub Tâmpa, ar exista un mare lac, care ar inunda orașul la o eventuală revărsare, din fericire nu s-au găsit astfel de dovezi.

Despre prezența tunelurilor s-a tot vorbit, acestea chiar există, cel puțin, cele care fac legătura dintre Piața Sfatului și Turnuri.

În peștera din stânca Tâmpei, pe la 1890, s-a amenajat un restaurant, cu o berărie, numit Bethlen, după numele ministrului agriculturii maghiar ce a vizitat orașul în 1891. Zi de zi, pe drumul serpentinelor, măgărușii urcau cu sticlele de băutură. Se pare că locul era iubit de turiști, localnici, mulți rămânând peste noapte ca să vadă luminile orașului, astfel s-a construit și o cabană, care în 1977, din cauza unui accident, arde în întregime.

Se spunea pe vremuri că există apă de izvor. Apaductul orașului, construit de inginerul șef, Christian Kertsch, după planurile și ideile lui, între 1891-1892, a alimentat mult timp orașul, captând apa rece de munte. Azi însă în urma degradării conductelor de țiglă, este alimentat cu apa din oraș. Noi am trecut pe acolo, chiar lângă stația de telecabină.

De-ale gurii

Un restaurant vă așteaptă dacă sunteți înfometați înainte de urcare spre telecabină, chemându-se cum altfel Sub Tâmpa, iar sus, odată ce ați urcat puteți servi ceva chiar la mare înălțime, la restaurantul Panoramic, cu o terasă chiar acolo de cum coborâți din telecabină. Deasupra clădirii tronează releul de televiziune, construit încă de prin anii 1970.

Câțiva metri mai încolo un imens catarg, cu drapelul României flutură în zare, iar seara reflectoare puternice luminează literele cu numele orașului.

Am folosit date ajutătoare Wikipedia.

Dacă v-am făcut poftă de plimbare, haideți la Brașov! Aici tot timpul ai ceva de făcut, exact ca în reclamă! Dar până atunci încerc să vă mai conving cu niște poze!

 

Webmaster, o rugăminte - https://youtu.be/sGUkGi7zEFg - mulțumesc frumos!

---
Impresii încărcate de maryka in 04.06.2018 22:36:44

Validat / Publicat: 05.06.18 07:30:12


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 2423


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38000 PMA (din 40 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[05.06.18 07:29:47]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[05.06.18 08:46:33]
» mesaj pers

   @maryka: Un traseu foarte frumos... îl am și eu în vedere, alături de Pietrele lui Solomon. Îmi plac asemenea poteci însoțite de elemente de istorie, cum sunt aici Treptele lui Gabony sau Banca lui Oskar Alesius. Păcat că după 10 ani de la reamenajare se observă degradarea amenajărilor de pe traseu. Oare mai mișună urși pe Tâmpa?

   Am căutat informații despre F. R. Gabony și nu prea am găsit. Cred că mai degrabă e vorba de un librar, Gabony and Comp. , existent în Brașov la sfârșitul secolului al XIX-lea. Există cărți poștale editate de această companie și vândute în vechiul Kronstadt. De altfel, traseul numit azi „Treptele lui Gabony” (probabil sponsor în anii 30 al acestor amenajări) a fost construit în anul 1831.

   Frumoase fotografii!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- maryka
[05.06.18 09:40:14]
» mesaj pers

   @tata123:

   Mulțumesc frumos! Este cu adevărat un traseu spectaculos, cu porțiuni ușoare, altele mai grele, dar priveliștea întâlnită face să merite efortul. Din fericire, nu am întâlnit animale, cred că a fost principalul motiv pentru care am tot amânat și eu excursia! :) Sigur că mai sunt urși! Panourile informative ne amintesc asta tot timpul! Am avut noroc, că pe traseu, am dat peste foarte mulți turiști, din ambele sensuri.

   Despre Gabony, oricât am „săpat” nu am găsit mare lucru. Doar că a iubit mult Brașovul, a făcut mari donații, în multe acte de caritate, iar treptele se pare că le-a săpat singur în stâncă...

   Despre senatorul Oskar Alesius, se știu mai multe, a reprezentat Brașovul, s-a născut la 30 aprilie 1844, dintr-o familie cu rădăcini până la un episcop din 1564. A absolvit Gimnaziul Honterus, apoi a făcut studii politice și juridice la Viena. Și el a iubit mult orașul, a creat poteca din Livada Poștei, care atunci se numea Drumul Regelui. Iar banca este la punctul de pornire spre Trepte din Răcădău, acolo unde sunt consemnate detaliile tragediei, se cunoaște numele tinerei care a murit, Ana-Maria, 1817.

   Cât despre mituri și legende sunt multe, ca și lunga istorie de altfel a muntelui Tâmpa.

   Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- Dana2008
[05.06.18 10:53:32]
» mesaj pers

   @maryka: Felicitări pentru articol!

   Ador drumețiile, mă fascinează frumusețea naturii, dar mi-e frică de urși și șerpi, de altele nu mai spun.

   Fotografiile sunt superbe!

   Traseul din câte am văzut în fotografii este destul de solicitant, mai ales acolo unde nu este amenajat. Dacă l-ai parcurs, înseamnă că ești în formă fizică bună! Felicitări!

   Călătorii plăcute!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- maryka
[05.06.18 11:11:41]
» mesaj pers

   @Dana2008:

   Ha, ha! Să știi, că și mie! Cum auzeam vreun sunet mai dubios mă opream să ascult mai bine... soțul din spate îmi spunea, „ei, nu-i decât ursul”... mi-e frică și de șerpi!

   dar m-am bucurat că mai erau mulți turiști prin preajmă... cumva mi-au inspirat încredere! :)

   Da, să știi, că pe alocuri e chiar greu, dar bine că numai pe alocuri! Multe porțiuni sunt ușoare, cele de început, de sus! Despre condiția fizică, ce să zic, putea fi mai bine, dar înainte cu 24 ore aveam 39 grade. Antrenament, ceva, ceva, din memorie, așa, doar dovedisem Defileul Samariei, în 2016, vezi la rw cu Creta. Și încă ar mai trebui, numai timp să fie!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster
[05.06.18 11:47:14]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- maryka
[05.06.18 11:48:23]
» mesaj pers

   @webmaster:

   Mulțumesc frumos! 🙂

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[05.06.18 13:15:11]
» mesaj pers

   @maryka: Avem o țară suuuupeeeeerbăăăăă!

   Ce bine că este AFA! Măcar (și) așa ne putem bucura de frumusețile ei, dacă nu vom ajunge vreodată să le vedem pe toate.

   Felicitări! Ai scris foarte frumos despre tot și-ți mulțumesc!

   SĂ ai vacanțe frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[05.06.18 14:15:14]
» mesaj pers

   @maryka: Din nou un frumos articol despre Brașov și împrejurimile sale și, ceea ce mi se pare și mai de apreciat, este faptul că ai plecat având ceva probleme de sănătate. O plimbare și un traseu (chiar și numai pentru coborâre) solicitante, dar merită atâta timp cât ai prins niște imagini superbe pe care ni le-ai expus și nouă.

   Felicitări pentru excursie și review!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Yersinia pestis
[05.06.18 14:29:24]
» mesaj pers

   Clar, unul dintre cele mai complete review-uri despre Brașov. Orașul ăsta mi-a plăcut mereu, ce vrei, doar sunt moldovean!

   În fiecare an ajungem aici de 3,4 ori și niciodată nu ne săturăm de el!

   Acum, după ce ți-am citit review-ul, am un motiv în plus să vin aici și să urmăresc respectarea indicațiilor tale.

   Citit și votat cu mare plăcere!!! :))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mihaelavoicu
[05.06.18 20:43:32]
» mesaj pers

   Felicitări! Că frumos mi te-ai plimbat și scris! Brașovul vostru e o frumusețe de oraș.

   Toate cele bune1

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- maryka
[05.06.18 20:50:41]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Mulțumesc frumos pentru laude! Și mie îmi place să mă plimb prin țară, iar mai apoi să povestesc. E adevărat sunt prea multe locuri, locuri de care nici nu am auzit, ori am văzut chiar aici pe AFA. De aceea și eu laud în fiecare zi acest proiect intitulat AFA. Și datorită nouă, fiecăruia dintre noi, cunoaștem în fiecare zi câte un colțișor din țara noastră. :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- maryka
[05.06.18 20:58:10]
» mesaj pers

   @irinad:

   Uite că am ajuns și eu acasă, astfel că m-am apucat de scris ecouri. Sunt mai bine, doar că acum simt urmările plimbării, puțină febră, musculară de data asta. Să știi că mai sunt locuri unde n-am ajuns încă prin jurul Brașovului, deși îmi tot propun, dar știi cum e cu planurile. Pe de altă parte unele locuri trebuie revăzute, poate pentru că s-au mai reabilitat, s-au mai transformat. Mă bucur că zona este așa de ofertantă, încât doar chef de ducă îți mai trebuie!

   Și, da, în curând vom pleca! Am pus multe vise deja în bagaje! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- maryka
[05.06.18 21:05:51]
» mesaj pers

   @Yersinia pestis:

   Păi știu, de, că ești „iubitor” de Brașov, am citit și eu despre plimbările voastre de prin Brașov. Culmea e, că deși stau așa aproape, am fost de sute de ori în diverse locuri și încă mai am restanțe la anumite capitole. Despre traseul de mai sus, aveam gânduri mari, demult, doar animalele mă „rețineau”. Acum am făcut-o și pe asta, dar mai am ceva planuri, poate mai pe toamnă.

   De mai aveți drum încoace, merită încercat! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- maryka
[05.06.18 21:09:47]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu:

   Mulțumesc frumos!

   Păi nu spusei? Am fost, mi-era frică puțintel dar acum mă bucur că am reușit. Brașovul are multe de oferit, trebuie doar dispoziție și timp liber! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[60] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2018] Brașov, te salut! -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971759">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971759"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971759">Şterge vot</a></div><span id="v9971759" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971759)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971759Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971759MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2018] Brașov, te salut!
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUN-2018] Un zoom printre litere! În zare, Biserica Neagră. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971760">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971760"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971760">Şterge vot</a></div><span id="v9971760" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971760)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971760Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971760MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2018] Un zoom printre litere! În zare, Biserica Neagră.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2018] Brașov, te salut! Cartierul Răcădău și lanțurile muntoase... a, spectacolul norilor! -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971761">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971761"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971761">Şterge vot</a></div><span id="v9971761" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971761)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971761Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971761MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2018] Brașov, te salut! Cartierul Răcădău și lanțurile muntoase... a, spectacolul norilor!
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUN-2018] Pinul lui Wolf. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971762">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971762"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971762">Şterge vot</a></div><span id="v9971762" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971762)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971762Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971762MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2018] Pinul lui Wolf.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2018] Cartierul Răcădău, după câteva tufe. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971763">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971763"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971763">Şterge vot</a></div><span id="v9971763" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971763)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971763Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971763MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2018] Cartierul Răcădău, după câteva tufe.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2018] De la Belvedere, Brașovul văzut din alt unghi. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971764">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971764"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971764">Şterge vot</a></div><span id="v9971764" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971764)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971764Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971764MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2018] De la Belvedere, Brașovul văzut din alt unghi.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2018] Cu ce seamănă? Uite așa, găseam ceva de comparat mereu! -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971765">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971765"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971765">Şterge vot</a></div><span id="v9971765" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971765)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971765Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971765MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2018] Cu ce seamănă? Uite așa, găseam ceva de comparat mereu!
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2018] Un alt unghi de Brașov, din colțul literelor. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971766">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971766"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971766">Şterge vot</a></div><span id="v9971766" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971766)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971766Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971766MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2018] Un alt unghi de Brașov, din colțul literelor.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2018] ori de după copaci. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971767">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971767"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971767">Şterge vot</a></div><span id="v9971767" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971767)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971767Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971767MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2018] ori de după copaci.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2018] Poteca noastră, comună cu cea tematică Fluturi și flori. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971768">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971768"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971768">Şterge vot</a></div><span id="v9971768" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971768)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971768Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971768MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2018] Poteca noastră, comună cu cea tematică Fluturi și flori.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2018] Începe poteca prin pădure. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971769">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971769"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971769">Şterge vot</a></div><span id="v9971769" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971769)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971769Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971769MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2018] Începe poteca prin pădure.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2018] Poteca cu triunghi galben. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971770">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971770"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971770">Şterge vot</a></div><span id="v9971770" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971770)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971770Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971770MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2018] Poteca cu triunghi galben.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUN-2018] Câte un luminiș... -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971771">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971771"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971771">Şterge vot</a></div><span id="v9971771" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971771)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971771Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971771MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2018] Câte un luminiș...
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2018] sau altul în zare... -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971772">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971772"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971772">Şterge vot</a></div><span id="v9971772" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971772)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971772Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971772MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2018] sau altul în zare...
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2018] Spectacol pe cer! -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971773">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971773"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971773">Şterge vot</a></div><span id="v9971773" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971773)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971773Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971773MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2018] Spectacol pe cer!
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2018] Releul de televiziune. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971774">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971774"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971774">Şterge vot</a></div><span id="v9971774" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971774)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971774Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971774MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2018] Releul de televiziune.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2018] Sub ramura lui Wolf. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971775">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971775"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971775">Şterge vot</a></div><span id="v9971775" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971775)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971775Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971775MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2018] Sub ramura lui Wolf.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2018] Panou informativ. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971776">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971776"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971776">Şterge vot</a></div><span id="v9971776" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971776)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971776Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971776MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2018] Panou informativ.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2018] Aici a fost un popas. -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971777">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971777"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971777">Şterge vot</a></div><span id="v9971777" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971777)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971777Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971777MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2018] Aici a fost un popas.
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2018] Rădăcini... -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971778">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971778"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971778">Şterge vot</a></div><span id="v9971778" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971778)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971778Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971778MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2018] Rădăcini...
foto maryka [04.06.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P21 [JUN-2018] Traumă... -- foto by <b>maryka</b> [uploaded 04.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av971779">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv971779"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=971779">Şterge vot</a></div><span id="v9971779" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(971779)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f971779Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e971779MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2018] Traumă...
foto maryka [04.06.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[60] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.177243947983 sec