ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cascada Bigar, în sfârşit avem un loc întâi mondial (în sens pozitiv)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

-continuare de aici-

Aflasem de cascada Bigar din Caraş Severin prin 2013-2014, cam imediat după ce s-a mediatizat clasamentul făcut de The World Geography care a considerat-o prima din cele mai spectaculoase cascade din lume. Ulterior ne-a parvenit informaţia că fusese prezentată şi în 2010 de National Geographic Traveler în presa turistică de specialitate. Imediat ce am aflat, cascada Bigar a intrat în programul nostru turistic de viitor. Tentaţia unor excursii în străinătate a fost însă mai mare, în fiecare an cascada Bigar ocupând locul doi în proiectele noastre. De fiecare dată voiam ca anul următor să facem Marele Circuit al României, aşa de vreo trei săptămâni, în care să prindem tot ce n-am văzut într-o viaţă. După numărul de reviewuri 268 despre România dintr-un total de 513, nu s-ar spune că am neglijat ţara noastră dar mai erau încă multe locuri nevizitate printre care şi cascada Bigar. Nu am mai apucat să facem amândoi acest mare periplu. Fidelă programului şi promisiunii, anul acesta m-am înscris într-o excursie în Vestul României, în care unul din obiective era cascada Bigar. Am avut ceva emoţii. După ce văzusem câteva mari cascade în Norvegia iar la noi în ţară pe cele mai spectaculoase mi-era teamă să nu alunec, să nu mă ia apa şi câte şi mai câte mi s-ar fi putut întâmpla.

Venind dinspre Reşiţa, după ce am trecut de Anina (DN57B) şi de un mic lac de acumulare pe o şosea foarte bună, am ajuns într-un loc în care pe marginea şoselei erau parcate multe, foarte multe maşini. Ajunsesem la indicatorul Paralela 45, chiar acolo unde se află cascada Bigar. (N45.003405; E21.9594845). Trebuie să vă mărturisesc că prima impresie a fost de iarmaroc. Multe maşini (deşi la nici 200m era o parcare mare amenajată), câteva panouri scrise urât şi o intrare meschină şi înghesuită. Acum dacă natura a amplasat acolo cascada ce era de făcut? O micuţă deviere de 10-20m a şoselei şi o intrare mai reprezentativă? De unde bani mama Michi?

Din punct de vedere geografic cascada face parte din Rezervaţia Naturală Izvorul Bigar parte a Parcului Naţional Cheile Nerei- Beuşniţa din munţii Aninei. Deşi este atestată documentar de peste 150 de ani cu numele de Cascada Coronini, încluderea ei în Parcul National s-a făcut în 1980 iar declararea ca arie protejată în 2000. De unde numele de Coronini? Acesta a fost un general austriac guvernator al Banatului Timişean care, îndrăgostit de frumuseţea ei şi intuindu-i valoarea topografică a trecut-o ca punct de reper pe hărţile militare Dar de unde numele de Bigar? Dintr-o legendă. Pe valea Minişului trăia o familie care nu avea copii. Într-o noapte femeia a visat o vrăjitoare care i-a spus că dacă va bea apă din izvorul de sub stâncă va avea un copil şi dacă acesta va fi fată, preţul va fi să nu se îndrăgostească vreodată, altfel va muri. Femeia a născut o fată de o frumuseţe rară. La adolescenţă s-a îndrăgostit de un flăcău chipeş numit Bigar. Ca să întrerupă legătura şi să nu se împlinească blestemul vrăjitoarei, tatăl fetei a închis-o în grota de deasupra izvorului ieşit din adâncuri. Plânsetele fetei au fost auzite de vrăjitoare care s-a îndurat de ea şi i-a transformat părul despletit într-o cascadă care arăta ca o faţă de pe care curgeau lacrimile. Auzind ce s-a întâmplat tânărul Bigar s-a aruncat în apele cascadei murind cu iubita lui în braţe. Din cei doi a rămas numai amintirea şi şuvoaiele de apă care curg pe mătasea muşchiului de pe stâncă. Shakespeare, nu? Pe de altă parte bigar este numele folosit în Banat pentru orice izvor care ţâşneşte dintr-o grotă. Izbucul Bigar este un izvor puternic alimentat de un curs de apă de sub peştera aflată în munţii Aninei. După cca 200m izvorul se varsă în pârâul Miniş de pe o stâncă acoperită de muşchi formând cascada Bigar, exact pe imaginara paralelă 45. Unicitatea cascadei este dată de forma sa, un con înalt de 7-8m acoperit de muşchi, pe care se prelinge o perdea de zeci de şuviţe de apă.

După ce am plătit taxa de vizitare de 5lei ne-am angajat pe un podest de lemn în pantă nu prea pronunţată mărginit de balustrade. În partea dreaptă era construit un foişor de lemn cam neîngrijit amplasat deasupra cascadei şi care oferea un loc de belvedere asupra ei. N-am mers mai mult de 200m şi am ajuns la nişte scări abrupte care te duceau la grota din care ieşea izvorul Bigar. Unii temerari s-au abătut de la traseu încercând să escaladeze stâncile apropiate. Cum era mare aglomeraţie pe scări în ambele sensuri, am întrebat o doamnă care coborâse treptele cum e urcuşul? ˝Urcuşul ca urcuşul, dar la coborât trebuie să fii atent să nu aluneci˝. Am renunţat şi am lăsat-o numai pe nepoata mea să urce. La revenirea ei de la grotă am coborât panta şi aproape de ieşirea din areal am găsit o scară bine amenajată care te ducea în albia pârâului Miniş foarte aproape de cascadă. Este meritul unor timişoreni îndrăgostiţi de natură că au amenajat în 2017 accesul la ea, atât cât a permis terenul. Am admirat-o în toată splendoarea ei. Da, e neobişnuit ca firicele de apă să se prelingă pe muşchiul unei stânci. Ce să spun? Vara aceasta fiind foarte secetoasă, debitul cascadei, aşa cum veţi vedea în poze era foarte scăzut. Pentru comparaţie am postat şi două poze preluate după net cu cascada într-un anotimp mai favorabil. Se pare că şi culoritul muşchiului, diferit de la un sezon la altul a contribuit la categorisirea cascadei ca cea mai frumoasă din lume. Posibil să fi fost criterii de eligibilitate pe care eu ca om simplu nu le cunosc. De fapt, ce m-a deranjat cel mai mult a fost lipsa de perspectivă, înghesuiala de care are parte. Compar cu o altă cascadă aproape necunoscută, Pisoaia din Apuseni. Aceasta este amplasată la cca 500m de şosea şi până ajungi la ea, ai timp să admiri apele care se prăvălesc de la o înălţime de cca 20 m pe un abrupt stâncos lat de vreo 25m.

O informaţie proastă este că jumătate din debitul izbucului este preluat de Păstrăvăria Miniş deţinută de Direcţia Silvică Reşiţa. Văduvit de debitul de apă necesar, stratul de muşchi pe care se prelinge apa, cum s-ar spune infrastructura s-a subţiat în ultimii ani şi în timp ar putea dispărea lăsând în urmă doar nişte şuvoaie de apă pe o stâncă pleşuvă. Cei care n-aţi vizitat-o încă, mergeţi s-o vedeţi cât conul stâncos mai este acoperit de muşchi!

WEB, dacă e posibil înserează https://www.youtube.com/watch?v=s604m-Kcifw

.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 17.11.18 18:49:26
Validat / Publicat: 18.11.18 07:17:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOZOVICI [CS].

VIZUALIZĂRI: 835 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Cascada Bigar, aşa cum am văzut-o eu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.11.18 07:16:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.11.18 10:23:17]
»

Frumoasă descriere a locului, dar pentru mine cascada Bigar a fost o mare dezamăgire.

Pozele de pe diferite publicaţii sunt photoshopate (vezi P03 şi P04) şi nu merită efortul să faci drumul până la " cea mai spectaculoasă cascadă din lume".

MichiAUTOR REVIEW
[18.11.18 13:52:36]
»

@traian. leuca: Cam aşa am gândit şi eu dar mai puţin abrupt˝Ce să spun? Vara aceasta fiind foarte secetoasă, debitul cascadei, aşa cum veţi vedea în poze era foarte scăzut. Pentru comparaţie am postat şi două poze preluate după net cu cascada într-un anotimp mai favorabil. Se pare că şi culoritul muşchiului, diferit de la un sezon la altul a contribuit la categorisirea cascadei ca cea mai frumoasă din lume. Posibil să fi fost criterii de eligibilitate pe care eu ca om simplu nu le cunosc. De fapt, ce m-a deranjat cel mai mult a fost lipsa de perspectivă, înghesuiala de care are parte˝

tata123 🔱
[20.11.18 09:50:13]
»

@Michi: Obiectivul prezentat este un exemplu al puterii massmedia - apariția acelor fotografii spectaculoase (unele „aranjate” puțin în programe de editare foto) și includerea în topurile unor publicații internaționale a avut drept rezultat o creștere spectaculoasă a numărului de turiști în acea zonă.

Este un lucru bun deoarece Mama Natură a fost generoasă cu acel areal geografic, dar trebuie să ne așteptăm și la surprize la fața locului: realitatea bate filmul După reclama gratis au apărut și taxele de acces și amenajările din preajma cascadei aflate în apropierea locului pe unde trece Paralela 45.

Dacă tot ajungeți în zonă mergeți și la ansamblul mulinologic de pe valea Rudăriei (localitatea Eftimie Murgu) ori călătoriți pe calea ferată Oravița-Anina.

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
resita2009
[23.11.18 13:53:26]
»

Fiind din Resita trec aproape lunar pe langa cascada dar va spun cu mana pe inima, e mult mult prea evaluata. a este Nu se merita sa vii de la sute de km pt a vedea "cea mai frumoasa cascada din lume" iar cand ajungi aici sa fii deceptionat.

Ca parere personala, Cascada Clocota din jud. Hunedoara este cu n clase peste Bigar da asta este doar opinia unui om de rand.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, resita2009, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Bigăr [Cheile Nerei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075438976287842 sec
    ecranul dvs: 1 x 1