ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Bicazului

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum v-am spus într-un articol anterior, anul acesta, în drumul nostru anual spre Moldova noastră, am ales traseul pe la Lacul Roșu – Cheile Bicazului.

După ce am poposit o vreme pe malul lacului Roșu, am pornit mai departe la drum și am dat peste unele dintre cele mai frumoase chei, de la noi din țară, Cheile Bicazului.

Cheile Bicazului reprezintă una din cele mai atrăgătoare zone turistice ale țării. Sunt situate în partea centrală a munților Hăsmaș și delimitează masivele Suhudaru Mare de Suhudaru Mic. Prin Cheile Bicazului se face trecerea din Transilvania în Moldova. Cheile au o lungime de 8 kilometri, se întind de la Lacul Roșu până în satul Bicazul Ardelean. Principalul ”vinovat ” pentru formarea cheilor este râul Bicaz. Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicaz-Hășmaș.

În mare parte Cheile Bicazului sunt străbătute de drumul național DN 12C. Drumul este format din serpentine care urmăresc cursul râului. Pereții de calcar ai stâncilor au o frumusețe deosebită. Ei ascund mai multe peșteri și avene. Dintre peșteri amintesc Peștera Neagră și Peștera Cascadă. Construcția drumului îngust, care te suprinde cu frumusețea peisajului după fiecare curbă, a fost construit în anul 1912. Destinația lui inițială era de drum militar, apoi s-a ajuns la una din cele mai frumoase căi de trecere între Transilvania și Moldova.

Pe ambele părți ale văii înguste se află stânci verticale cu înălțimi de 300-400 metri, care se înalță deasupra trecătorului de parcă ar dori să-l acopere. În unele zone stâncile sunt așa de apropiate încât cu greu ajung razele soarelui până în vale. După ce treci de tunelul lung de 155 de metri, intri pe tărâmul spectaculos al cheilor. Ca un magnet, privirea ţi-e atrasă de Piatra Altarului, masivul de 1154 de metri pe care străjuie, îndreptată spre răsărit, o cruce solitară. Cum locurile sunt pline de legende, şi această creastă impunătoare are o poveste care spune că aici, dacii liberi ţineau ceremoniile de cult. Masivele stâncoase Piatra Pintestlior de 847 metri și Piatra Arșiței de 835 metri. Totodata, impresionante sunt și stâncile Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului. Drumul şerpuieşte apoi ameţitor, cu viraje în ac de păr pentru maşini. drumul este supralărgit în zonele de curbe. Chiar şi aşa, scârţâitul roţilor se mai aude atunci când viteza nu e e adaptată la condiţiile de drum. Ca şi cum pitorescul locului merită să fie admirat nu doar din maşină, încep să apară chioşcurile comercianţilor cu suveniruri pentru turişti. Figurinele din lemn, împletiturile şi straiele din bumbac le iau ochii şi îi uşurează pe cei care fac un popas. Spectacolul naturii creşte pe măsură ce urmezi drumul, iar când ajungi între pereţii stâncoşi ce te strâng ca într-o menghină la „Gâtul Iadului”, te simţi precum o furnică. Senzaţia devine stranie când priveşti cum maşinile se înşiră pe drumul înghesuit între stânci. Şi atunci înţelegi de ce locul e împărţit în trei sectoare numite Poarta Iadului, Pridvorul Iadului, şi Gâtul Iadului. De la vărsarea pârâului Bicăjel în râul Bicaz, începe cea mai spectaculoasă zonă a cheilor, cu serpentine foarte strâmte.

Vegetația Cheilor este în mare parte formată din păduri de molid, care îmbracă versanții masivului Hăsmaș. Mai întâlnim păduri de rășinoase cu fag. Fauna cuprinde o varietate de specii rare: amfibieni și reptile ca broasca cu burta galbenă, broasca mare de lac, tritonul de munte, salamandra, broasca râioasă, șopârla de munte, vipera comună, șarpele, pasari ca fluturasul de stanca, ciocanitoarea de munte, presura de munte, corbul, cocosul de munte, huhurezul mare, acvila de munte și mamifere, cerbul carpatin, capra neagra, ursul, râsul, lupul.

Am oprit în mai multe locuri pentru a admira această minunăție a naturii. Sunt unele locuri unde se aude doar zgomotul produs de râul Bicaz, care alunecă la vale printre pietrele pe care le-a lustruit de-a lungul timpului.

Față de data trecută când am trecut pe aici (acum vreo 8 ani) calitatea carosabilului pe chei s-a înmunătățit considerabil, au dispărut o mare parte din gropi. Pentru iubitorii sportului, pe traseul spectaculos al Cheilor Bicazului, se desfășoară aproape în fiecare an o etapă din Turul României la ciclism. De altfel am văzut destui turiști și acum pedalând prin serpentinele cheilor. Pe unele stânci din Chei se poate practica, de către cei pasionați, alpinismul.

Nouă ne-au plăcut foarte mult Cheile Bicazului așa că vă recoman să ergeți să le vizitați. După terminarea Cheilor Bicazului după câțiva kilometri ajungeți la barajul Bicaz, acesta fiind printre primele baraje de mare amploare, construite în țara noastră.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 05.10.17 09:19:39
Validat / Publicat: 05.10.17 10:52:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICAZ & IZVORU MUNTELUI.

VIZUALIZĂRI: 4066 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 el este vinovat de formarea cheilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 [05.10.17 11:05:48] »

@zlatna: Un loc pitoresc și foarte „fotogenic”.

zlatna [05.10.17 11:07:23] »

@tata123: De acord.

mishu [05.10.17 11:49:29] »

@zlatna: Si inca o data vedem ce frumoasa este tara noastra. Noi am trecut pe acolo in urma cu vreo 9 ani si se vede intradevar calitatea drumului.

Felicitari, votat cu mare placere.

tata123 🔱 [05.10.17 11:51:21] »

@zlatna: Preotul cărturar Constantin Matasă publică într-un număr al revistei „Boabe de grâu” din 1934 un articol dedicat Ceahlăului în care scrie câte ceva și despre Cheile Bicazului. Interesant în articol este părerea lui despre dezvoltarea turismului în perioada interbelică (să nu ne mire că această părere este valabilă și azi):

Avem în ţară locuri şi privelişti care pot sta alături cu cele din străinătate, ceea ce însă ne lipseşte nouă - deocamdată - spre a face din cele mai multe regiuni un adevărat numai Raiu, lipsa unei mai bune gospodării, lipsa confortului. Totuş, nu e greu de văzut că mulţimea vizitatorilor, cari sporesc de pe an pe an, i-a silit în unele părţi pe localnici să facă ei înşişi îmbunătăţirile cuvenite, băgând deseamă că drumeţii numeroşi aduc venituri însemnate locuitorilor, pe unde poposesc.

Și pasionatul geograf și arheolog continuă cu o exemplificare reală:

Cheile Bicazului sunt o pildă convingătoare în această privinţă. Cu câţiva ani mai în urmă, nu era acolo decât un singur canton, sus lângă Tău şi încă şi acela a stat pustiu multă vreme; acum însă, de vreo 3-4 ani, de când numărul vizitatorilor s-a înmulţit au început să răsară ca din pământ fel de fel de vile, care de care mai simpatice, oferind numeroşilor drumeţi o găzduire în bune condiţii. În legătură cu aceasta şi spre a dovedi cum nevoia te sileşte să fii gospodar, notez următorul fapt: La intrarea în Chei, dinspre Bicazul Ardelean, pe unde drumul este mai prost, şi-a făcut o căsuţă şi gospodarul Paleu, un românaş vrednic din partea locului, căutând şi el să pună la îndemână călătorilor o modestă, dar foarte binevenită ospitalitate, în această parte a Cheilor unde nu se găsea până acum niciun fel de adăpost pentru o vreme de ploaie. Omul nostru având interes ca vizitatorii Cheilor, cari vin dinspre Vechiul Regat, să poată ajunge cu maşinile până la casa lui, a reparat singur drumul pe o distanţă de vreo 2 km sfărâmând stâncile care erau în cale. Iată cum deci nevoia l-a făcut pe Grigore Paleu şi inginer şi ministru al drumurilor şi aşa se va întâmpla şi cu alte localităţi, dacă numărul mare al vizitatorilor va provoca interes pentru localnici.

liviu49 [05.10.17 17:42:16] »

@zlatna: Citit, vazut, placut, votat! Cam asta ar fi concluzia mea la acest articol. Si pentru ca primul meu ecou pe AFA este datorat unui articol scris de @dan&ema pe aceasi tema, cheile Bicazului, nu pot ramane de lemn. Am mai mentionat lucrul acesta si nu vreau sa -l mai repet. Pentru mine cheile Bicazului vor ramane mereu unul din cele trei minuni ale naturii din Romania. Ultimele amintiri din cheile Bicazului le am din 19 iulie 2009, cand ne-am intors dintr-un splendid concediu de o saptamana in dulcea Bucovina. M-am uitat acum prin cele scrise de mine acum doi ani despre acest concediu, respectiv despre cheile Bicazului. Mi se comfirma, inca o data, ca nu prea pot descrie o minune a naturii cu usurinta cu care altii descriu pe o pagina o farfurie de ciorba sau o baie dintr-un hotel. In fata minunilor naturii raman mut si ma multumesc cu admiratul. Aceasta ultima drumetie prin cheile Bicazului a fost singura pe sensul de la Bicaz spre Lacul Rosu si singura in care am traversat cheile (e adevarat numai pe un kilometru) cu masina si nu pe jos, asa cum le-am strabatut mereu. Stiu ca nu o sa bucure prea tare spusele mele, dar daca nu ati facut cheile pe jos si numai din masina, nu ati vazut nimic. Mai ales daca le parcurgeti in coborare, de la Lacul Rosu spre Bicaz, nu aveti nici-o scuza ca nu le-ati facut pe jos. Pe mine si pe cei care m-au insotit nu ne-au putut opri nici ploaia mocaneasca din noembrie 1976, nici ploaia mai omeneasca din aprilie 2008, nici deplasarea in carja a unui turist, care avea un picior in ghips si care a mers intr-un picior pe jos, desi avea microbuzul la dispozitie pentru deplasare.

Dar se vor gasi criticii sa ma certe pentru sfaturile comuniste, asa ca inchei, sa mai laud natura, spre bucuria celor care iubesc mai mult mancarea si somnul.

Numai bine si calatorii placute!

zlatna [06.10.17 14:54:09] »

@liviu49: Mulțumesc pentru vizită, vot și cuvintele frumoase.

”Dar se vor gasi criticii sa ma certe pentru sfaturile comuniste” - de ce să fie sfaturi comuniste, sunt doar niște sfaturi pe care cine vrea le ascultă cine nu.

De câte ori am fost pe Cheile Bicazului am fost de la Lacul Roșu spre Bicaz. Ultima oară când am fost o mare parte am mers cu mașina, dar am oprit într-o parcare și am parcurs cam 1 km pe jos fiind încântați de priveliște și aerul de munte.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Bicazului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057785034179688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1