ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Lacul Sfânta Ana

TIPĂREȘTE

Anual mergem cel puţin o dată în judeţul Botoşani, iar de fiecare dată alegem un traseu din Râmnicu Vâlcea spre Botoşani diferit, pe care nu am mai fost sau am fost mai de mult.

De data aceasta am ales traseul care trece prin Miercurea Ciuc şi anume Vâlcea – Sibiu – Făgăraş - Braşov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Gheorgheni. Ne-am uitat ce putem vizita pe acest traseu, şi am hotărât să vizitam lacul Sfânta Ana.

Cum se ajunge la lac? Noi am ajuns la lac de pe DN 12 Braşov-Miercurea Ciuc. În localitatea Bixad am virat la dreapta după indicatorul care te indrumă spre acest lac, iar dupa un traseu de vreo 18 kilometri pe un drum judetean în mare parte asfaltat, dar cu destule gropi, dar toate acestea nu le bagi în seamă pentru că peisajul din zonă te cucereşte. Am ajuns şi la lac, aici am plătit o taxa de 2 lei, am parcat maşina şi am pornit în expolarea împejurimilor. Coordonatele GPS pentru lac sunt următoarele: N - 46.126215 şi E – 25.890579.

Lacul Sfânta Ana este un lac format pe fundul craterului unui vulcan stins, aflat in masivul Ciomatul. Se află la o altitudine de 950 metri şi face parte din Rezervaţia Naturala Mohoş. Masivul Ciomatu face parte din arcul vulcanic al Carpaţilor Orientali, care s-a format pe extremitatea nordică respectiv estică a depresiunii colinare a Transilvaniei ca rezultatul unei activitaţi vulcanice intense din perioada terţiarului.

Lacul Sfânta Ana are o forma aproape circulară, având o suprafaţa de 19,3 hectare, adâncimea maxima a lacului este de 6-6,3 metri. Pe fundul lacului se află un nămol care pe alocuri depăşeşte 4 metri.

Dat fiind faptul că lacul s-a format într-un crater vulcanic bine conturat, singura sursă de apă este apa de ploaie şi scurgerile de apa rezultate din dezghetul versantului interior al craterului. Datorită acestui fapt calitatea apei din lac în unele cazuri, are mai puţine minerale decat apa distilată. În apele lacului traiesc o mulţime de peşti şi broaşte iar pe malulul lacului pot fi întâlnite mai multe raţe sălbatice.

Există mai multe legende legate de lacul Sfânta Ana, una dintre ele se refera la faptul că doi tineri urmau să se căsătorească, iar fata pe care o chema Ana nu dorea acest lucru, dar părinţii o obligau pentru a pune mâna pe averea tânărului. În seara nunţii mireasa a fugit şi s-a aruncat în lac, iar trupul ei nu a fost găsit nici în ziua de astazi. Din acestă cauza lacul poartă numele fetei Ana.

O altă legendă spune că odinioară, prin aceste locuri trăiau doi tirani care erau fraţi. Unul avea o cetate pe vârful Puciosul din apropiere, iar celălalt o cetate situată pe locul actualului lac. Fratele de pe varful Puciosul avea o caleaşcă minunată, care a atras invidia celuilant frate care apus rămăşag cu a doua zi va veni în vizită cu o caleşcă şi mai măreaţă. Pentru a câştiga rămăşagul, tiranul pune să fie înhămate la caleşca sa opt din cele mai frumoase fete din împrejurimi. Caleşca fiind foarte grea, aceasta nu a putut fi urnită, fapt care a atras mânia stăpânului, care a început să biciuiască fetele. Una din fete pe nume Ana (ce nume simplu), l-a blestemat pe stăpânul tiran. Blestemul fetei s-a împlinit imediat, s-a pornit o furtună îngrozitoare, cu fulgere, tunete şi cutremure, iar cetatea împreună cu stăpânul ei s-a scufundat în flăcări. În locul cetăţii de odinioară s-a format un la albastru şi liniştit, numit de locuitorii din zonă Lacul Sfânta Ana.

Pentru cazare, sunt câteva pensiuni în apropierea lacului, dar cel mai bine ar fi să vă cazaţi în staţiunea Băile Tuşnad care se află în apropiere la 20 kilometri, dar din statiune sunt trasee care duc la lac pe poteci de munte, un astfel de traseu poate fi parcurs în 2-3 ore.

Vă doresc concedii plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 13.06.16 10:22:05
Validat / Publicat: 13.06.16 10:56:22

VIZUALIZĂRI: 2327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Lacul Sfânta Ana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64750 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[13.06.16 11:29:29]
»

Salut!

Citind articolul tau realizez ca sunt peste 10 ani de cand nu am mai fost la Lacul Sf. Ana, desi prim Tusnad Bai am mai trecut, ba chiar am si poposit putintel.

In Botosani ai rude? Poate aflam ca ne inrudim! Eu am si o nunta anul asta in Botosani in toamna.

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.06.16 11:54:30]
»

@Dan&Ema - Socrii mei sunt din judetul Botosani (Darabani).

Mihai18
[13.06.16 12:18:56]
»

Când întâlnesc un review despre Lacul Sfânta Ana, nu ezit să-l citesc pentru că mie îmi place mult zona.

Reviewul tău este bun, place la citit iar fotografiile sunt și mai frumoase. Să ști că eu nu numai am privit fotografiile, ci le-am, și „citit” (expresia aparție lui @ Ioan Raită).

Așa cum ne-ai prezentat zona prin imagini, sunt semne bune că începe să-și revină. Este bine că ne ți la curent cu situația de acolo. Detalii am scris recent într-un ecou la reviewul scris de @ Vega 06.

Călătorii reușie în continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[13.06.16 12:28:04]
»

@Mihai18 - Va multumesc pentru aprecieri. Si noua ne-a placut foarte mult zona. Avem de gand anul acesta sau anul viitor sa ramanem pentru o saptamana la Baile Tusnad, iar atunci vom eploara mai bine zona.

Zoazore
[13.06.16 13:56:25]
»

@zlatna - SB, SB, SB! Yeess! In P01: incercai sa renunti la volan folosind un covrig? Sau te ghidai dupa covrig in loc de busola?

zlatnaAUTOR REVIEW
[13.06.16 15:46:14]
»

@Zoazore - multumesc pentru superbonus, prima data nu stiam la ce covrig te referi dar cand am revazut poza mai atent, am vazut si eu covrigul.

Zoazore
[13.06.16 15:48:39]
»

@zlatna - Si numai covrigul si merita SB-ul! Asa, integrat in articol ii da culoare! Articolul in sine e bine scris, frumos, iar pozele... (o mai astepti pe Ana?)

Radu Tudoran
[13.06.16 17:58:43]
»

@Dan&Ema - Tu n-ai fost la Sf. Ana de 10 ani? Eu n-am fost de peste 40

GabrielaG
[14.06.16 12:43:26]
»

Articolul dvs a venit la fix pentru mine... chiar zilele urmatoare intentionez sa merg in zona si sa vizitez si Lacul Sf. Ana...

Legendele sunt foarte interesante. Va multumesc pentru informatii

zlatnaAUTOR REVIEW
[14.06.16 12:51:40]
»

@GabrielaG - Cu placere, si ma bucur ca v-am fost de folos.

vega06
[14.06.16 20:50:51]
»

@zlatna -

Noi venim de ani buni in zona asta, cel putin odata sau de doua ori pe an si ne cazam la Grand Hotel Balvanyos. Asa se face ca pot spune ca sunt la curent cu ultimele noutati de prin zona si trebuie sa aduc o corectie la un lucru spus de dvs.

În apele lacului traiesc o mulţime de peşti şi broaşte

Apele lacului provin asa cum ati spus si dvs. numai din ploi si in urma topirii zapezilor, lacul neavand izvoare sa-l alimenteze. Puritatea apei este extrem de ridicata apropiindu-se de cea a apei distilate, iar datorita lipsei de oxigen si a emanatiilor de gaze de pe fundul lacului si peretilor craterului nici o vietate nu poate trai aici asa cum am spus si in cele 2 review-uri ale mele legate de lacul Sfanta Ana ( vezi impresii si vezi impresii )

Probabil ati folosit o sursa de informare neactualizata pentru ca intradevar s-a incercat acum cativa ani sa se populeze lacul cu peste, dar tentativa a esuat tocmai datorita conditiei apei prea saraca in saruri minerale si oxigen.

Daca totusi ati vazut pe suprafata lacului mici bule ridicandu-se (asemanatoare celor vazute in lacurile populate cu pesti) aceste sunt doar emanatii de gaze sulfuroase de pe fundul lacului generate de activitatea post-vulcanica prezenta inca in toata zona muntilor Harghitei.

webmaster
[14.06.16 21:43:38]
»

Urmare a unei sesizări primite (prin care se indica un posibil plagiat) am reanalizat textul articolului.

Deşi nu avem de-a face cu copy/paste "grosier", am detectat fragmente care ar fi trebuit, cf Regulamentului (şi moralei comune), menţionate drept "citate" (delimitate distinct), iar sursele să fie indicate.

Considerăm că aceste fragmente sunt minoritare în ansamblul lucrării, astfel că nu vom lua măsuri administrative în ce priveşte articolul.

Autorul este invitat însă să ţină cont, pe viitor, de aceste cerinţe.

zlatnaAUTOR REVIEW
[15.06.16 09:36:25]
»

@vega06 - Va multumesc pentru completarile aduse. Sunteti un specialist al acestor locuri. Aveti dreptate in legatura cu pesti, am recitit articolul de unde am luat stirea (prima data nu am citit tot articolul-gresala mea).

lili_ana_vel
[20.07.16 11:52:59]
»

In we am fost la Lac. In zona Tinovului am fost opriti si ni s-a explicat ca avem trei variante:

- lasam masina acolo in parcare - 10 lei si mergem cam 1.5km pe jos pana la lac

- mergem cu masina pana la parcarea de langa lac (cca 100 m de el) - 20 lei

- ne intoarcem inca cca. 3km si lasam masina in zona de belvedere si venim pe jos - gratis.

Ni s-au dat si cateva informatii turistice despre Tinovul Mohos si despre lac, ne-a spus ca la anumite ore se pleacă cu ghid în Tinovul Mohos.

Parcarea de lângă lac era mare, destul de libera, dar foarte proasta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, GabrielaG, lili_ana_vel, Mihai18, Radu Tudoran, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Sfânta Ana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056334018707275 sec
    ecranul dvs: 1 x 1