ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Peștera Polovragi, din care am ieșit într-o stare Zen!

TIPĂREȘTE URM de aici

Într-o zi ne-am dus în vizită la Peștera Polovragi, Cheile Oltețului, Mănăstirea Polovragi, Transalpina si am ajuns până la lacul Vidra, după ce în prealabil am studiat caietele cu obiectivele turistice din zonă, care au fost puse la dispoziția pensiunii Andreea de către colegul nostru @tata123, un material foarte util celor interesați de o vacanță activă, date care pe noi ne-au ajutat și pentru care îi sunt recunoscătoare.

Am pornit dimineața la ora 8:30 de la Pensiunea Andreeea vezi impresii și ne-am întors după-amiaza la ora 16:30... dacă mi-ar fi spus careva să fac ceea ce am făcut, să fugim 8 ore și să nu ne oprim nici măcar să luăm prânzul, din setea de a vedea cât mai multe obiective, i-aș fi spus că e nebun, cum să umblu atât, să mă obosesc atâtea ore, că doar sunt în concediu!

Primul obiectiv vizitat a fost Peștera Polovragi, situată în com. Polovragi, jud. Gorj. Drumul spre peșteră este în stare bună, bine semnalizat. După ce ați străbătut cca. 300m. prin spectaculoasele Chei ale Oltețului, se ajunge la o poartă metalică mare prin care se face accesul în peștera situată pe partea dreaptă a drumului. Parcarea mașinilor se face în refugiile amenajate din loc în loc de-a lungul șoselei, fără taxă.

Programul de vizitare este din oră în oră, se intră la oră fixă în intervalul orar 10-19. Lunea este închis. În sezonul rece, când colonia de lilieci hibernează, peștera este închisă pentru turiști. Durata de vizitare a unui traseu este cuprinsă între 20-50 min. conform "Informațiilor pentru turiști" de pe un panou din interiorul peșterii. Eu aș spune mai degrabă că durează aproximativ 50 de min.

Costul biletului de vizitare este de 6 lei pentru adulți și de 3 lei pentru copii, elevi și studenți.

Taxa foto/film este de 5 lei.

Observați diferența uriașă de tarife dintre vizitarea acestei peșteri și Peștera Muierii .

Tot de pe acest panou aflăm că: " Porțiunea electrificata de cca. 600 m. se parcurge cu întoarcere pe poarta de intrare. Temperatura este constantă, media este de 9°C și nu există curenți laterali". Umiditatea în pestera este de 90%.

Noi, pentru că nu am ajuns la oră fixă, a trebuit să ne mai plimbăm prin spectaculoasele Chei ale Oltețului, până la următoarea tură de vizită.

Am mai fost în anul 2007 la Peștera Polovragi, dar nu-mi mai aminteam mare lucru. Am vrut ca în acest concediu să îl ducem pe junior în peșteri, mănăstiri și pe Transalpina... probabil, ca și noi, peste 10 ani nu-și va mai aminti mare lucru, dar cred că își va aminti de Transalpina pe care am străbătut-o de 3 ori iar el a avut rău de mașină în două zile, din cauza curbelor numeroase, (în ultima tură l-am dus flămând, i-a fost doar greață dar nu a mai regurgitat).

Într-un ecou colegul nostru Dan&Ema scria că peștera lui preferată este P. Muierii, așa că am trecut prin gând și am analizat toate peșterile vizitate de mine (P. Urșilor, P. lui Ionele, P. Muierii, P. Polovragi, P. Ialomicioarei) și dintre toate acestea, P. Polovragi este preferata mea. Nu-mi amintesc vreo peșteră din care să nu mai fi vrut să ies, să simt acea energie, relaxare, liniște, pace sufletească, o stare Zen, fără gânduri, doar cu simțuri... am simțit acea energie vindecătoare pentru care este vestită aceasta.

Ghida, o persoană sufletistă, veselă, glumeață, amabilă- răspundea la toate curiozitățile vizitatorilor, ne povestea atât date tehnice, întâmplări reale petrecute în peșteră, cât și legende mai mult sau mai puțin verosimile. Ne-a transmis o stare de bine și ea. O vizită reușită depinde foarte mult de atitudinea pe care o are ghidul, noi puteam face comparație cu ziua anterioară când am fost la P. Muierii (vezi impresii).

Ce mi-a plăcut față de alte peșteri, a fost fapul că nu ești limitat la o potecă pe care trebuie să o parcurgi, spațiul fiind larg, ai libertatea deplasării și nici nu trebuie să te ghemuiești ca să treci prin locuri joase. Aici trebuie doar să fii atent la bolovanii pe lângă sau pe care trebuie să pășești, ca să nu aluneci.

Peștera Polovragi a fost săpată de un braț al râului Olteț în calacarele jurasice în munții Parâng și Căpățânii.

Lungimea peșterii este de 10.593 m., prezentând o denivelare de 91m. (-62m, +29m.), date informative de pe panoul din peșteră.

Peștera a fost cunoscută din timpuri stravechi existând mărturii materiale datând din epoca bronzului. Prima descriere a fost făcută în anul 1868 de către Joannes, iar Alexandru Vlahuta, amintește de ea în anul 1901, în lucrarea România Pitorească. Actuala amenajare a peșterii datează din anul 1986.

Cea mai cunoscută formațiune din peșteră este Tronul lui Zamolxis, fiind un loc sacru încărcat cu energii puternice. Zamolxe, liderul spititual al geto-dacilor, ar fi locuit în această peșteră, și aici cu ajutorul unei plante rare, polovraga, erau vindecate toate rănile și bolile.

De data aceasta am achitat taxa foto și dânsa, pe când făcea cale întoarsă cu grupul cu care am intrat și noi, văzându-ne preocupați de fotografii, le-am făcut cu timpi lungi de expunere, sa nu intre nimeni în cadru, a spus că putem rămâne liniștiți să fotografiem. Am stat până a venit cu încă două ture, după care am ieșit nu pentru că am fost atenționați, ci pentru că aveam un itinerar încărcat pentru acea zi. Mi-a părut atât de rău că a trebuit să părăsesc acea liniște profundă și energie benefică.

În camera de la ieșirea/intrarea din/în peșteră, pe o bancă stăteau mai multe persoane care făceau tratament, folosind energia și aerul umed din interiorul acesteia.

Vă recomand să vizitați P. Polovragi, să vă concentrați pe semnalele extrasenzoriale, energiile pe care le simțiți în acel loc, pe liniștea profundă care vă învăluie ființa. Noi abia așteptăm să ne întoarcem în această peșteră de care îmi era dor imediat după ce am părăsit-o, pentru starea de liniște!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 15.11.17 15:05:50
Validat / Publicat: 15.11.17 19:53:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.

VIZUALIZĂRI: 3046 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Pestera Polovragi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

liviu49
[15.11.17 19:55:57]
»

@Dana2008: Start vot! Revin intr- o ora cu un ecou!

mprofeanu
[15.11.17 20:01:23]
»

@Dana2008: Am citit cu plăcere reviewul tău și cu aducere aminte pentru mine. Am fost de multe ori acolo în zona Olteniei de sub munte. Este deosebită!

Simpatic titlul și acesta tot cu aducere aminte pentru mine!

Zoazore
[15.11.17 20:09:59]
»

@Dana2008: Iar eu, citindu-ți articolul, am căpătat o stare de ZEN pentru care-ți mlțumesc! Atât de cu sufletul ai scris, încât transmiți prin cuvinte acea stare de bine!

Mulțumesc!

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.11.17 21:02:38]
»

@liviu49: Mulțumesc frumos!

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.11.17 21:07:25]
»

@Zoazore: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mă bucur că am reușit să transmit bucuria acelei experiențe deosebite.

Fă și tu o vizită acolo să te convingi!

liviu49
[15.11.17 21:15:20]
»

@Dana2008: Am promis ecoul, nu am nicio scuza daca nu ma tin de cuvant. Am terminat ce aveam de lucru, asa ca acum putem sta de vorba.

Ce avem noi aici? Dupa un articol, mai paranormal, marca Zana Fluturas, apare un alt articol, de data asta mai normal. Iar cand e vorba de o zona care ascunde, dar sunt usor de gasit, multe frumuseti ale naturii, rezultatul nu poate fi decat unul benefic. Pestera Polovragi va trezi mereu interesul turistilor, ca si imprejurimile, de altfel. Cheile Oltetului trebuiesc vizitate, pentru ca sunt, cel putin la fel de spectaculoase ca si alte chei.

Felicitari pentru aceasta frumoasa vizita!

As vrea sa corectez o greseala pe care o fac foarte multi turisti. Transalpina incepe de la Novaci si se termina la Sebes. Strabaterea portiunii dintre Ranca si Obarsia Lotrului, nu inseamna ca au traversat Transalpina.

Numai bine si calatorii placute!

Dana2008AUTOR REVIEW
[15.11.17 21:21:29]
»

@mprofeanu: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Mă bucur că ai rememorat experiențe plăcute petrecute în acea zonă superbă și foarte ofertantă în obiective turistice.

Noi abia așteptăm să ne întoarcem acolo, ne-au mai rămas încă multe de văzut și avem câteva pe care abia așteptăm să le revedem!

Noi am mai fost în zona doar o dată, în anul 2007, știu pe unde am umblat și ce am vizitat dar amănuntele, detaliile despre ce am văzut, s-au estompat in 10ani. Oare peste 10 ani voi spune la fel despre ce am văzut acum câteva luni? Cât ține memoria unei experiențe? Înseamnă că putem relua călătoriile după un interval de timp ca și cm am merge pentru prima oară? Ciudat!

Călătorii plăcute! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[15.11.17 21:36:14]
»

@liviu49: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou si aprecieri!

Când am plecat spre casă am parcus întreaga Transalpina. Primele două încercări de cunoastere a Transalpinei au fost doar pe porțiuni, nu avea rost să mergem până în Sebeș si apoi să ne întoarcem, dacă oricum pe acolo era drumul nostru spre casă.

În ceea ce privește Cheile Oltețului, le-am vizitat pe îndelete, le-am parcurs pe jos și fotografiat, cu două aparate, am sa scriu în curand câte ceva si despre ele... msi mult vreau să vă arăt fotografiile cu ele!

Sunt fascinante! Uimitoare! Eram cu gura pană la urechi de bucurie.

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[15.11.17 21:41:58]
»

@Dana2008: Am citit cu plăcere, mi-am amintit cu drag de peșteră, eu sunt fascinată de peșteri și cascade, pentru mine sunt cele mai importante muzee de pe pământ. Spectacolul naturii mă fascinează întotdeauna.

Adevăr ai grăit: ghidul e foarte important.

Sâmbătă te-am pomenit , am fost la concertul Loredanei împreună cu cei de la pensiune, cu cei tineri zic.

Te pup dulce

Dana2008AUTOR REVIEW
[16.11.17 06:43:42]
»

@krisstinna: Bună, Kristinna!

Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

În ceea ce privește natura și frumusețile ei, suntem pe aceeași de undă... o prefer în locul orașelor aglomerate și sufocante, oricât de impresionante ar fi ele.

Vezi, într-un concediu cum a fost cel de anul acesta, am imbinat marea cu muntele, vizitele prin natura la peșteri, chei și prânzul la o stâna de pe Transalpina cu mamastirile care să ne dea acel echilibru necesar și să mulțumim pentru tot ce trăim.

Ps. Si eu te pomenesc in discuțiile cu familia????, mai ales ca am fost sâmbătă prin Reghin si am intrat la tine să vad unde si mâncat tu când ai fost acolo... am ales totuși o pizzerie! ????????

Călătorii plăcute! Te pup!????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[16.11.17 12:44:03]
»

@Dana2008: Reușite fotografii, felicitări! Se cunoaște că nu ați fost zoriți și nici nu s-a stins lumina Peștera Polovragi e una din formațiunile carstice recomandate pentru cei care vin pentru prima dată în vizită la o peșteră: spațiile sunt largi, nu există o potecă strict delimitată și, deși nu e chiar spectaculoasă, are principalele elemente ale unei peșteri (lilieci, stalagmite și stalactite, alte formațiuni inedite, aer rece). Astfel, nu creează o senzație de claustrofobie celor care o vizitează.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[16.11.17 13:48:33]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Poate și spațiul larg a contribuit la starea mea de relaxare, nu-mi plac spațiile limitate.

Iti mulțumesc frumos pentru sfaturile utile de cazare și locurile frumoase pe care le-ai recomandat turiștilor cazați la Pensiunea Andreea prin intermediul mapelor pusese la dispoziția acestora!

Felicitări pentru efortul depus în slujba turiștilor!!!

Pe noi ne-a sedus ținutul Olteniei de sub munte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[16.11.17 15:31:23]
»

@Dana2008:

Am pornit dimineața la ora 8:30 de la Pensiunea Andreeea vezi impresii și ne-am întors după-amiaza la ora 16:30... dacă mi-ar fi spus careva să fac ceea ce am făcut, să fugim 8 ore și să nu ne oprim nici măcar să luăm prânzul, din setea de a vedea cât mai multe obiective, i-aș fi spus că e nebun, cum să umblu atât, să mă obosesc atâtea ore, că doar sunt în concediu!

aici mi-a venit putin sa rad, baietii mei au fost necajiti ca in concediu I-am supus unui program de sculare la prima ora, cand trebuia sa plecam mai departe cu totii, cand puteam face altfel plecam eu in preumblare singura iar ei ma culegeau din drum dupa cateva ore. Eu sunt o persoana matinala indiferent de ora la care ma culc, si de asemenea si in concediu prefer sa ma scol la 6.30-7.00 ca cel tarziu la 8.00 sa fiu pornita la drum (primul drum insa porneste la 6.30 sa iesim din Bucuresti pana in ora 7.00) asa ca eu inteleg ce spui tu, dar flacaii mei inteleg concediul cu sculat pe la 9.30-10.00.

Mi-aduc aminte si de articolul tau cu Pestera Muierii asa incat pot spune ca aceasta pestera a fost un rasfat pentru tine.

Este minunata si cred ca o ai in top mai ales prin ceea ce simti tu.

Este minunata la fel ca si pozele tale, felicitari, votat cu mare drag.

Dana2008AUTOR REVIEW
[17.11.17 23:21:52]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită ecou și aprecieri!

Noi toți suntem matinali în familie ????!

O luăm repede din loc ca să vizităm cât mai multe locuri, obiective turistice planificate sau apărute instantaneu pe traseu.

Mulțumesc pentru cuvintele măgulitoare, te pup și eu și te felicit pentru dăruirea pe care o ai pentru acest site Afa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, liviu49, mishu, mprofeanu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Polovragi [GJ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093230009078979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1