ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Pestera Muierilor – dantelarie de piatra

TIPĂREȘTE

Am vizitat de doua ori Postojnska Jama din Slovenia, de fiecare data cu acelasi amestec de sentimente: bucuria de a vedea si revedea cea mai mare pestera din Europa (mirifica, spectaculoasa, bine intretinuta) si rusinea de a nu fi vizitat niciodata Pestera Muierilor din tara mea, aflata la nici 300 km de locul in care-mi traiesc viata.

Hotarata sa indrept aceasta carenta, in dimineata zilei de 9 iulie 2011 am pornit la drum. Urmand DN67 Ramnicu-Valcea spre Targu-Jiu si perseverand pe o portiune de drum prost in zona Novaci, am ajuns in comuna Baia de Fier, jud. Gorj, in cheile Galbenului, aproape de Pestera Muierilor.

Din parcare, o poarta duce spre o alee cu trepte, iar dupa urcus, oprim in fata intrarii, pe banci, sub un acoperis ca de sopron de tara. O poarta din zabrele metalice, incuiata, asteapta asemenea noua ora stabilita pentru intrarea noii serii de vizitatori.

Intrarea este 10 lei/persoana, iar fotografiatul este permis doar in anumite conditii. Dupa recomandarile organizatorului (nu fumati, nu aruncati gunoaie, nu va abateti de la traseu, etc…) suntem preluati de ghid. Deplasarea in pestera este de o ora si jumatate, pe portiuni, cu opriri in care ghidul cu glas rasunator, amplificat de caverna, ne spune ca altitudinea este de 700 m, iar din lungimea totala a galeriilor (peste 3600 m), tronsonul accesibil publicului pentru vizitare este de 940 m. Declarata monument al naturii in 1955, Pestera Muierilor capata statut de rezervatie stiintifica speologica, iar din 1963 etajul superior este electrificat si dat in circuitul turistic.

Numele pesterii provine de la faptul ca, in perioadele tulburi pentru tara, femeile, copiii si batranii se refugiau aici de teama invaziilor si razboaielor.

In interiorul pesterii, in masivul calcaros, se pot vedea forme dintre cele mai bizare, alcatuiri spectaculoase, adevarate dantele de piatra pe care se prelinge incetisor apa. Altarul, Domul Mare, Domul Mic, Cascada Inghetata, Bazinele Mari si Mici, Mos Craciun, Cadana, sunt denumirile date de speologi diverselor sali si formatiuni. Intr-una din sali se poate vedea un schelet de urs de pestera, complet si perfect pietrificat, iar in ultima sala, pe cupola, se pot vedea urmele unei vechi colonii de lilieci.

Iesirea din pestera se face prin alta deschidere, in josul raului. Dupa descotorosirea de surplusul vestimentar, urmeaza coborarea (tot pe trepte), traversarea raului pe pod, apoi deplasarea de-a lungul soselei pana la locul de parcare. Amatorii de drumetii montane pot merge de-a lungul raului Galben, pe coasta muntelui in pantecul caruia au ramas - la racoare - stalactitele, stalagmitele si coloanele vechi de multe mii de ani.

Recomandarile mele:

1. Este necesara imbracaminte corespunzatoare. Am vazut copilasi cu pantaloni scurti, stransi in brate de parinti ca sa se incalzeasca reciproc. Desi incursiunea in pestera nu dureaza foarte mult, exista pericolul de a contracta o pneumonie din cauza diferentei uneori prea mari intre temperatura aerului de afara si din pestera (unde, indiferent de anotimp, sunt 10 grade C), cu o umiditate ce oscileaza intre 50 si 100%.

2. Deoarece sunt cateva portiuni in care deplasarea se face aplecat, cu “mersul piticului”, este necesara o buna conditie fizica si… atentie la cap.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.07.11 18:27:48
Validat / Publicat: 12.07.11 19:05:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLOVRAGI / NOVACI
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2764 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pestera Muierilor- panoul de la intrare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

sirbuvio
[01.09.11 15:13:28]
»

dragut review, bravo.

as adauga: seara, poienita se umple de mii de licurici... zici ca e ploaie de stele. s-ar merita un popas de o noapte, doar pentru spectacolul asta.

iulianicAUTOR REVIEW
[01.09.11 18:30:52]
»

Sarbuvio, nu stiu daca sunt licurici seara pe acolo. Daca sunt, desigur, trebuie sa fie o feerie.

Multumesc pentru aprecire si vot!

P. S. De ce nu mai scrii review-uri precum cel despre Caraibe? Ai un stil optimist, binefacator pentru cei care te citesc.

sirbuvio
[01.09.11 19:30:38]
»

Buna,

Sint licurici. Ma rog, erau cind am fost acolo, acum 4-5 ani. Drum intins de la Dimbovicioara direct la Pestera Muierii. Am ajuns seara, asa ca a trebuit sa tragem peste noapte. Erau niste casute tip camping si un hotel vechi, comunist. Am stat in hotel, probabil eram singurii... Am iesit sa mincam ceva la restaurantul de acolo. Si am avut un soc, nu intelegeam ce se intimpla, mii de licurici zburau in toate partile. A fost singura data cind am vazut asa ceva.

Caraibe... vezi, nici macar review-ul acela nu e terminat! Am descris doar drumul si excursiile, prea putin resortul in sine. Din lipsa de timp si pt ca sint lenes! Oricum, nu am mai fost in asa destinatii dupa aceea... Sint prea batrin pt locuri exotice...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[26.05.16 00:21:01]
»

Doamna Iulia, cum de traseul dumneavoastra a durat o ora si jumatate daca acum, zilele trecute, fuseram si noi si in 35 de minute eram afara? Si daca se intra din ora in ora, tot nu iesim la socoteala, mai ales ca ghidul e unul si acelasi de vreo 26 de ani.

In ce conditii se putea fotografia interiorul? Acum, singura conditie este sa achiti 10 lei taxa.

Si da, atentie la cap ca eu mi-am lasat o bucata de scalp intr-un "turture".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.05.16 12:29:35]
»

@adri-nico - Dacă ai fost acolo de curând înseamnă că ești în posesia celor mai proaspete informații legate de vizitarea peșterii. Ți-am fi recunoscători dacă ni le-ai împărtăși și nouă.

Traseul nostru a durat o oră și jumătate pentru că eram opriți pentru "poveștile" ghidului care – cu siguranță – atunci când am fost noi (adică acum 5 ani) nu era același pe care l-ați avut voi acum. Era unul foarte tânăr, probabil vreun sezonier care (pe perioada verii când sunt mai mulți turiști) dubla activitatea celui despre care vorbești tu și care poate că avea 26 de ani de lucru ca ghid la Peștera Muierii. Tânărul nostru nu știu dacă avea vârsta de 26 de ani. Atunci, pentru că probabil se lucra cu doi ghizi, era posibil să se facă traseul pe îndelete, cu toate opririle și explicațiile și nu "fuga, fuga" pentru că ghidului îi mai trebuia ceva timp și să ocolească stânca și să ajungă din nou (la ora fixată) la intrarea unde era așteptat de seria următoare.

În legătură cu taxa de fotografiere, da, știu că exista și atunci, dar eu nu am fost interesată nici de poze și implicit nici de taxă pentru că știam că aparatul meu nu face poze frumoase în peșteri. Aveam experiența Peșterii Postojna. Pozele pe care le posed de acolo sunt făcute de sora mea, cu alt aparat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[26.05.16 12:52:48]
»

@iulianic - Ma gindeam ca erau anumite restrictii la poze, cum ar fi cele fara blitz sau altceva, de aceea intrebam in ce conditii se puteau face pozele pe vremea aia.

Curios faptul ca traseul putea dura atit de mult, as fi vrut si eu sa stau si sa ascult povesti, insa ghidul asta era putin cam plictisit si insista ca femeile la care merge trebuie sa fie ude. A fost putin dezgustator. Chiar ne forta sa trecem mai departe ca el stata cu mina pe intrerupator si ne mina de la spate.

O sa scriu impresiile cum gasec putin timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krisstinna
[26.05.16 12:55:56]
»

@iulianic: Eu am fost acolo de curànd, adică în urmă cu câteva luni. Nu am talent în a descrie peșteri, mănăstiri, biserici, o fac mulți colegi de pe sait și o fac foarte bine.

În privința ghidului vă pot spune că avea în jur de 35 de ani, un tip cu mult bun simț, un pic rigid (părerea mea). Noi eram un grup mare format din mămici și copilași, ghidul nu era acolo, copiii se plictiseau, astfel încât am pus mâna pe telefon și am sunat la primar, la viceprimar, dar fără succes. Într-un final a apărut și ghidul nostru, copiii erau entuziasmați, mamele mai liniștite. Pentru că a întârziat și pentru că eram cazați undeva "bine", nu am plătit taxă de foto sau film, iar eu am primit o reducere specială, pentru " o pensionară drăguță" - așa m-am recomandat.

Cât despre timpul de vizitare, cred că a durat mai bine de o oră, habar nu am, grija mea a fost alta: să nu alunece cineva pe scândurile rupte puse pe post de cărare, să nu ne rănim la cap când mergeam ca piticii, să nu rămână careva în urmă.

Sper că v-am fost un pic de folos cu aceste informații laconice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[26.05.16 13:00:38]
»

@krisstinna - Iar alt ghid? Ieri am primit un comentariu de la Marian Preda care ma intreba daca pe ghidul nostru tot la bar l-am gasit... stia el ce stia...

krisstinna
[26.05.16 13:11:45]
»

@adri-nico: Draga mea, eu nu am fost după el, nu știu pe unde-și făcea veacul, dar nu mirosea a băutură. M-am "rățoit" un pic la dânsul pentru că eram necăjită din cauza copiilor care își pierduse răbdarea, erau stresanți pentru mămicile lor. Eu nu aveam probleme, bebelușul meu nu era cu mine. Târziu am văzut că pe "căsuța" unde se vindeau bilete era afișat numărul de telefon al "persoanei de contact"! Întârziase o oră! Dacă te interesează în mod special ceva anume, mă voi informa și-ți voi da date concrete.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[26.05.16 13:41:11]
»

@krisstinna - Nu ma intereseaza nimic. Intelesesem ca e doar un ghid si acela era cel de vreo 48-50 de ani care face zilnic ture cu doritorii.

iulianicAUTOR REVIEW
[26.05.16 14:02:15]
»

@adri-nico și @krisstinna - Iată, deci, ce "varietate" mare de ghizi avem la Peștera Muierilor. Unii mai tineri, alții mai în vârstă, unii mai prezenți, alții mai absenți și - în final - unii mai plictisiți de meserie și mai grăbiți, alții mai puși pe treabă și mai meticuloși. Depinde de noroc, depinde… de multe. Un lucru cred că poate fi considerat sigur. În sezonul cald, în vacanțe, grupurile sunt mai multe și deci și ghizii sunt mai solicitați. Sunt la datorie, deci nu ai șansa de a-i căuta telefonic (sau - efectiv - prin cârciumi).

În legătură cu alunecatul, da, este o reală problemă cu atât mai mult cu cât în grup sunt și copii. Și "mersul piticului" pe anumite porțiuni este un mare adevăr. În urma mea, mi-am auzit soțul strigând: "Aplecat, că ți-o iei în freză!" la care cei din jur s-au amuzat, dar s-au și conformat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, iulianic, sirbuvio
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Muierilor [Baia de Fier]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.68431496620178 sec
    ecranul dvs: 1 x 1