ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 27 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 6 MIN

Omul sfinteste locul

TIPĂREȘTE

Pentru “ascensiunea” noastră pe acoperişul României, vreau să zic transfăgărăşan, ne-am reţinut o cameră prin booking.com pe baza criteriilor cunoscute: pret, amplasare, facilităţi. Preţul de 90 lei a fost OK comparativ cu al altor locaţii din zonă, amplasarea era la o azvârlitură de băţ de Cârtisoara (cca 18 km) de unde începe drumul de traversare al munţilor Făgăraş şi ca facilităţi erau postate cele obişnuite: baie proprie cu duş, televizor, loc de preparat şi servit masa, frigider pentru păstrat alimente la rece.

Am ajuns aproape pe înserat la Porumbacu de Sus după ce în acea zi vizitasem o serie de obiective. Din E68 am făcut la stânga, am trecut prin Porumbacu de Jos şi după câţiva kilometri de şosea bunicică am intrat în Porumbacu de Sus, numit pe când era locuit majoritar de saşi Ober Bornbach, adică pârâul Born de sus.

Localitatea este amplasată la poalele Negoiului şi chiar există un traseu marcat cu triunghi albastru care în 6 ore, pentru cine se încumetă, ajunge la cabana cu acelaşi nume situată la 1550 m. Astăzi localitatea are numai 900 de locuitori care se ocupă cu creşterea vitelor şi ocazional cu turism, are cinci străzi şi cinci pensiuni. Încă de la intrarea în localitate pe stâlpi erau indicatoare spre pensiunea “La bradul înalt” ceea ce a fost f. bine pentru că deşi era amplasată pe stradă principală, dacă n-ar fi fost acestea şi GPS ne-am fi învârtit mult în jurul cozii. Am ajuns pe o uliţă îngustă mânaţi din spate de un tractor care a staţionat că nu-şi putea face loc de noi. Am oprit la o poartă săsească de lemn în spatele căreia nu vedeai nimic, am bătut şi cum nu răspundea nimeni, am intrat într-o curte mare dreptunghiulară înconjurată de un corp de clădire. Am strigat ca to’ar'şa la 21 decembrie “Alo! Alo!” Dintr-o încăpere a ieşit o copilandră de vreo 15-16 ani cam fâstâcită “Deschide dragă poarta că încurcăm circulaţia” “No, că nu-i bai” Văzând că insistăm să ne cazăm acolo, copleşită de situaţie, a pus mâna pe mobil şi a chemat proprietarul care stătea peste drum. Foarte amabil, foarte primitor, toate cu foarte. Pustoaica s-a retras în camera din care ieşise şi mai târziu după ce m-am împrietenit cu ea am aflat că tocmai urmărea un film pe laptop.

Proprietarul ne-a arătat camera care avea intrare separată dintr-un cerdac lat care înconjura casa şi era plin de flori. Am rămas foarte plăcut surprinşi pentru că mobila era ţărănească de lemn, vopsită în verde şi pictată cu flori cu motive săseşti. Dulapul înalt era gen Biedermayer ţărănesc cu două uşi, scaunele cu spătare, scobitură şi picioare înclinate, paturile aveau tăblii rotunjite deasemeni pictate şi decupate cu inimioară, noptiera era înaltă cu trei sertare, pe perete era un covor înflorat. Singurul obiect care nu se potrivea era aşternutul creponat (ăsta era însă curat) cu flori roşii. Pată de culoare, pată de culoare înţeleg, dar prea multă te irită. S-ar fi potrivit un aşternut alb cu horbotă. Ştiţi ce e horbota? Pariez că jumătate din voi nu ştiţi. Horbota era dantelă groasă de bumbac de la cearceafurile bunicii, adică cum ar fi pentru voi răs-stră-bunica. Era lucrată cu igliţa. Nici igliţă nu ştiţi ce e? Croşetă.

Camera de baie avea faianţă în două culori, nimic de reproşat.

Cerdacul lat care înconjura întreagă clădire era făcut din bârne de lemn şi era împodobit cu ghivece de muşcate iar pe jos avea plăci de gresie mata. Era şi un purificator de apă inutil după părerea mea, din cauză că apa de munte nu mai trebuie filtrată. Pe cerdac era o masă lungă cu două banchete şi câteva laviţe deasemeni pictate.

În spatele casei era o grădina foarte mare cu iarbă verde şi pomi, grătar, loc de joacă, chiosc,scranciob, umbrele şi mese de lemn cu băncuţe, să tot stai acolo si pe ploaie. Am intrat în recepţie acolo unde adolescenta urmarea filmul. Tot mobilierul era inflorat. Într-o vitrină de lemn erau expuse casete colorate care se vindeau la un preț de 20-30 lei şi scăunele mici de lemn pentru copii, tot pictate. Meritau.

Surpriza a venit de la bucătărie şi sala de mese. Erau două frigidere enorme, două aragaze a patru ochiuri cu cuptoare dar şi o plită cu lemne şi horn gros, cuvete duble, foarte multe cratiţe şi ustensile de bucătărie, ca la un restaurant mare, tot să găteşti zeci de porţii. Elementul decorativ îl reprezentau ştergarele, funiile cu usturoi, poziţionate cu gust. Atunci am aflat că baza afacerii sunt taberele de copii.

Avuseseră tabăra săptămâna trecută, aşteptau peste câteva zile o alta, acum nu era nimeni în pensiune dar ar fi trebuit să vină în seara aceea un grup de polonezi. Aveau 32 locuri în 13 camere din care 4 a două paturi, 6 apartamente şi 3 camere cu un pat. Totul bine şi frumos, televizorul era LCD şi avea vreo sută de posturi, ce ne mai trebuia? Curent. Ce fel de curent? Electric. De cum descărcasem maşina trasă în curte în faţa camerei, s-a iscat din senin o furtună de munte, cerul s-a întunecat şi odată, poc! un tunet ca explozia unei anvelope de camion lângă timpanul tău. Atât, unul singur şi s-a înterupt curentul. “E de la ei” spuse proprietarul resemnat. Am aşteptat un sfert de ora, jumătate, se apropia de opt seara şi nu tu lumină, nu tu să te speli, nu tu nimic din ceea ce ar presupune o lume civilizată. “Plecăm” am zis. Proprietăreasa afişase un surâs amar gândindu-se probabil că nici polonezii nu veniseră, nici noi nu stăteam, se pierdeau bani. Nu apucasem să băgăm bine lucrurile în portbagaj şi deodată totul s-a luminat ”E de la ei” spuse proprietarul bucuros. Ne lăsă singuri în casă şi în curtea imensă şi plecă la locuinţa lui de peste drum. Ca să fiu sinceră nu era prea confortabil să stai într-un loc în care nu era ţipenie de om. Am adormit iepureşte cu oarecare grijă când pe la unsprezece noaptea m-am trezit în uruit de motoare, lumină în curte, voci de neînţeles şi cinci maşini care parcau în rând cu a noastră. Erau polonezii, familii cu copii, din fericire prea obosiţi ca să facă mult timp gălăgie aşa că au adormit repede cum dealtfel şi noi.

Dacă aţi avut răbdare să citiţi rândurile astea, va rog uitaţi-va la poze. Cu siguranţă vă vor smulge un zâmbet şi vă vor binedispune.


[fb]
---
Trimis de Michi in 22.08.14 08:45:22
Validat / Publicat: 22.08.14 10:00:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2423 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in curte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • AŢI PUTEA rezerva o cameră aici, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 27.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    3 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [22.08.14 10:00:11]
    »

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Mulţumesc.

    MichiAUTOR REVIEW
    [22.08.14 10:43:52]
    »

    @webmaster: Da, WEB. Noi l-am avut cu mai multe zecimale cum e in saitul lor adica N45.71798500 si E24.46843700 si ne-a dus pana la poarta.

    Dan&Ema
    [22.08.14 14:07:19]
    »

    Motivele acestea florale pe fond verde le-am intalnit din plin acum 2 ani cand ne-am cazat la tusnad la hanul secuiesc.

    un review bogat in detalii si util cititorilor

    dan&ema

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea La Bradul Înalt:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060003042221069 sec
    ecranul dvs: 1 x 1