ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Valea Prahovei – obiective turistice

TIPĂREȘTE

Mai este o singură zi și începe Întâlnirea AFA 2015, la Predeal. O mulțime de utilizatori AFA așteaptă cu nerăbdare dimineața zilei de vineri pentru a porni la drum către întâlnirea anuală desfășurată într-una din stațiunile cele mai căutate de pe Valea Prahovei. Unii încă aleg hainele potrivite și le introduc ori scot din valize, alții studiază cu atenție starea vremii; unii își aranjează transportul către hotel, alții se gândesc ce ar putea vizita în zilele petrecute la Predeal (având în vedere că serile și nopțile sunt deja „aranjate”).

Din frumusețile, când falnice și sălbatice, când pline de farmec și poezie pe care le desfășoară coamele Carpaților de la Prut până la Dunăre, din aceste grandioase îngrămădiri de stânci uriașe gata să se prăvălească în fundul prăpăstiilor fioroase în umbra cărora se plămădește din lacrimi cristaline obârșia râurilor, nici un colț din pământul românesc nu descoperă atâtea comori ca Valea Prahovei.

Pornind din culmile Predealului, străjuit de pădurile de brazi ce-și pierd vârfurile în aburii norilor, Valea Prahovei coboară treptat până la Câmpina, înghesuită de amândouă părțile de munți ce se înalță drepți și cutezători până ce îți sting verdeața pe stâncile pleșuve, șerpuită în mijloc de râul Prahova ce alunecă plin de murmure și suspine sau se repede ca o vijelie de ape și spume. Este descrierea acestei zone turistice, efectuată cu peste o sută de ani în urmă, în „Calendarul Minervei pe anul 1910”.

Voi enumera pe scurt câteva posibilități de agrement, deși ele sunt oarecum binecunoscute – sper, și despre ele s-au scris mai multe articole pe site. Dar nu strică niciodată o recapitulare a obiectivelor turistice, în măsura în care starea meteo va permite efectuarea de plimbări în zonă.

Castelul Peleș, simbol și leagăn al dinastiei regale românești a fost construit între 1873-1914, într-un mic sat de munte (cum era Sinaia pe atunci), într-un loc înconjurat de păduri și aer curat. De fapt, sub denumirea generică de „Castelul Peleș” se ascunde un adevărat complex format din Castelul Peleș, Castelul Pelișor, Corpul de Gardă, Casa de Vânătoare, Vila Șipot, Economatul, uzina electrică și grajdurile. Pe lângă toate superlativele acestui castel de vară, țin să menționez că a fost primul castel electrificat din Europa. Interioarele sunt superbe, o vizită cuprinzând atât parterul, cât și etajul 1 durează un pic peste o oră și costă 50 ron. Exteriorul cu terasele sale bogat ornamentate oferă locuri romantice pentru vizitatori și imagini deosebite pentru fotografi. Am vizitat castelul atât iarna, cât și în anotimpurile mai calde – este fermecător pe orice vreme.

Iată ce scria revista „Realitatea Ilustrată” din septembrie 1933, referitor la construcția castelului, reproducând amintiri ale lui Carmen Sylva (Regina Elisabeta): Se găseau, ne spune Carmen Sylva, acolo la lucru, Italieni și Români pentru zidărie, și Țigani pentru căratul pietrei și al varului, Albanezi și Greci săpau la carierele de piatră; Germani și Austrieci la lemnărie, Turci coceau cărămida, Francezii desinau, Englezii măsurau. Pe șantier întâlneai o sută de costume naționale și se vorbeau patrusprezece limbi. În toate idiomele, pe toate tonurile cântau, se certau, se înjurau; un amestec pitoresc și zgomotos, de oameni, de cai, de boi și de bivoli.

Mănăstirea Sinaia este ctitorită de spătarul Mihail Cantacuzino și familia sa la sfârșitul secolului al XVII-lea. Biserica mai nouă cu hramul „Sfânta Treime” precum și clopotnița (1892) sunt situate în curtea mai nouă, fiind vorba aici de construcții din secolul al XIX-lea. Printr-un mic gang se trece spre nucleul vechi al mănăstirii unde corpurile de chilii ce înconjoară incinta, cu arcade albe, sunt bine întreținute și împodobite cu flori. O bijuterie este și biserica „Adormirea Maicii Domnului” ce reliefează stilul brâncovenesc al epocii în care a fost ridicată și constituie o încântare religioasă și vizuală. Pictura zugravului Pârvu Mutu a învins secolele și încă strălucește pe pereții vechii zidiri. Nu ezitați să intrați în curtea mică prin gangul ce străbate clădirile din fața bisericii noi; de asemenea, vizitați muzeul mănăstirii.

Instalațiile pe cablu aflate în zona stațiunii montane Sinaia s-au modernizat în ultimii 10 ani. Ultima dată când am urcat la Cota 1400 am făcut-o cu un telescaun cu capacitatea de 4 persoane/scaun; nu știu dacă mai există. Am înțeles că a apărut în 2007 o telegondolă modernă, cabinele instalației parcurgând cei aproape 1400 m lungime cu o viteză de 6m/s. Experiența pe telescaun este mai intensă însă, simți bătaia vântului pe față, legănatul e mai puternic, peisajul nu e obturat de vreo fereastră.

Mănăstirea „Sfânta Cruce” ori Caraiman aflată în Bușteni, este o zidire relativ nouă, din 1998. Am vizitat-o la câțiva ani de la ctitorire atunci când nu era dezvoltată la nivelul actual. Acum se poate ajunge cu autoturismul până la poartă, cu ani în urmă am urcat o pantă abruptă, pe trepte de piatră. Biserica de zid cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” a fost ridicată între 2002-2007 și se află plasată sub ocrotirea Masivului Caraiman; corpurile etajate ale chiliilor înconjoară incinta; a fost construită și o frumoasă clopotniță. Îmi doresc să văd dezvoltarea actuală a mănăstirii având în vedere că atunci când am vizitat-o eu exista doar bisericuța de lemn, aghiazmatarul rotund de lemn și un corp de chilii.

Traseul spre Trei Brazi, de fapt este vorba despre Cabana Trei Brazi, nume preluat de întreg arealul înconjurător. Se ajunge ușor cu autoturismul (aproximativ 5 km), peisajul este deosebit. În zonă au apărut o sumedenie de vile, pensiuni, hoteluri – unele cu o arhitectură de bun gust, altele... În pădurea din apropiere există un mic traseu spre un izvor cu apă potabilă.

PS. Fotografiile sunt efectuate pe parcursul mai multor ani/anotimpuri.

Să amintim alte câteva obiective, situate la diverse distanțe de Predeal:

•Schitul Lespezi (1661) – Posada, lângă Comarnic;

•Babele, Sfinxul și Crucea Eroilor de pe Caraiman;

•Cetatea Râșnov;

•Castelul Bran;

•Casa memorială George Enescu, Sinaia;

•Castelul Cantacuzino, Bușteni;

•Canionul 7 scări (verificați pe FB dacă este deschis)

•Colecția de trenulețe din Gara Sinaia.

Distracție plăcută!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 26.03.15 12:08:58
Validat / Publicat: 26.03.15 16:51:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3204 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Sus pe munte - La Trei Brazi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

balasa violeta
[03.05.15 13:39:59]
»

Pornind din culmile Predealului, străjuit de pădurile de brazi ce-și pierd vârfurile în aburii norilor, Valea Prahovei coboară treptat până la Câmpina, înghesuită de amândouă părțile de munți ce se înalță drepți și cutezători până ce îți sting verdeața pe stâncile pleșuve, șerpuită în mijloc de râul Prahova ce alunecă plin de murmure și suspine sau se repede ca o vijelie de ape și spume.

Asa este! Datorita asezarii, de anumite fenomene naturale, noi, campinenii suntem ocoliti... cam de pe la Banesti se fac simtite. Avem cele mai multe zile insorite din an, verile nu au temperaturi toride, iernile sunt de poveste, ninge linistit. Clima Campinei este benefica cardiacilor si celor cu probleme respiratorii. Breaza este comparata cu Davosul!

Va citesc cu placere, dupa fiecare review as pleca in excursie dar, nu pot sa nu recunosc ca de fiecare data vin furioasa si suparata. N-ati vrea sa stiti ce-a ramas in urma turistilor dupa ziua de 1Mai la Fantana cu ciresi sau langa barajul Paltinu sau pe malul Doftanei?

Serviciile sunt de proasta calitate si respect fata de turist, nu prea simti.

Imi pare rau! Pacat de frumoasa tara bogata!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.05.15 10:06:21]
»

@balasa violeta - Mulțumesc. Am văzut imagini la tv cu dezastrul rămas în urma „turiștilor”... fără cuvinte. Orice loc propice pentru un grătărel ori întins pătura a fost, probabil, plin. Ce bine ar fi fost însă dacă fiecare ar fi adunat într-un amărât de sac de plastic gunoiul ce rămâne în urma activităților culinare în aer liber. Unii nu înțeleg, autoritățile nu se implică...

De aceea prefer să caut locuri mai puțin umblate, obiective mai mici, cu impact regional ori zonal, dar pline de frumusețe și înconjurate de liniște.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Prahovei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056556940078735 sec
    ecranul dvs: 1 x 1