ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Păuleşti [PH]
ÎNSCRIS: 22.09.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Un alt obiectiv turistic in Tinutul Secuiesc - Biserica Unitariana din Aita Mare

TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum am promis in review-ul anterior, unde fac referire la vizita facuta la castelul din Miclosoara (vezi impresii), voi scrie cateva cuvinte si despre aceasta biserica.

Am ajuns aici, tot in prima zi a anului 2012, dupa ce vizitasem castelul, in urma discutiei telefonice intre gazda noastra si preotul comunitatii unitariene. Din pacate, am ajuns la casa parohiala, un pic mai tarziu decat stabilisem, astfel incat, cred ca l-am deranjat din timpul siestei de amiaza si a trebuit sa mai asteptam vreun sfert de ora. Oricum, faptul ca nu s-a aratat deloc deranjat de ora la care am ajuns, de faptul ca era prima zi a anului 2012 si ca poate nu ar fi fost momentul potrivit pentru o vizita, sunt laudabile.

Ne-am indreptat catre biserica si l-am asteptat in fata portilor imense din lemn de la intrare care erau inchise. In fine, a ajuns si dl. Fekete Levente, preotul paroh care este si ghid turistic al cetatii, ne-a salutat plin de amabilitate (vorbeste corect limba romana, dar ii mai scapa cateva cuvinte) si ne-a deschis, invitandu-ne sa pasim pe aleea marginita de brazi falnici ce conduce la poarta cetatii.

Cetatea se situeaza in cel mai inalt punct al localitatii numit Cuibul Corbului. Biserica-cetate Unitariana din Aita Mare, nu este propriu-zis o biserica fortificata, ci o biserica cu ziduri de incinta fortificate, fiind inconjurata de un zid gros si inalt de 5m, fortificat cu doua bastioane in doua colturi opuse.

Se pare ca zidurile cetatii au fost construite in sec. XVI-XVII, dar au suferit transformari de-a lungul timpului. In exteriorul cetatii, inca mai exista vechiul sant de aparare, care odinioara era umplut cu apa. Unul dintre bastioanele cetatii este reabilitat, iar acesta gazduieste, de obicei, diverse expozitii.

Biserica, aflata in mijlocul cetatii, pastreaza stilul gotic din sec. XVI. Intrand in biserica ne intampina un aer rece, la propriu si la figurat. Aici, putem vedea doua balcoane, unul opus celuilat, pictate cu flori pe fond albastru, intr-unul din ele, aflandu-se orga folosita la slujbe de catre sotia preotului. De altfel, albastrul este culoarea predominanta in biserica, deoarece cu ani in urma, satenii au comandat unui pictor local sa picteze galeriile; insa aceasta culoare nu se potrivea cu culoarea lemnului bancilor. Atunci s-a hotarit si vopsirea bancilor cu aceeasi culoare.

Altarul este inexistent, preotul slujind in mijloc, lucru care permite sa fie ascultat si din partea vestica si din cea estica a bisericii. Elementul principal al bisericii este amvonul (si coroana de deasupra) compus din patru casete sculptate in piatra ce dateaza din 1710; pe una din casete se afla o emblema cu un pelican si o inscriptie dedesubt, din care aflam ca amvonul a fost construit pe cheltuiala lui Donáth Gyorgy. Ca semn de pretuire, acesta si familia lui au fost inmormantati in cripta aflata in biserica.

In fata amvonului se afla doua scaune pictate, donate de catre pictorul care a reconditionat si restul mobilierului. Preotul ne spune ca aceste scaune sunt destinate celor care se casatoresc, iar dupa cum veti vedea in fotografii, au spatarele sculptate sub forma de profiluri si indreptate unul catre celalalt; acest lucru semnifica buna intelegere si armonia care vor exista in cuplu (era parca si o explicatie ca, in viata, atunci cand unul dintre parteneri se supara, intoarce scaunul invers, ceea ce inseamna cearta in familie).

Iesim din biserica, infrigurati la propriu si ne indreptam catre iesire aflata la nivelul cel mai de jos al unui turn. Acest turn s-a darimat la un mare cutremur ce a avut loc in anul 1802. A fost recladit de catre sateni, dar l-au facut cu un etaj mai scund si s-au folosit o parte din materialele turnului farimat. Aproape de turn, exista niste stalpi de lemn a caror semnificatie ne-o explica parintele Levente: in fiecare an, cuplurile care implinesc 50 de ani de casatorie aduc la biserica un astfel de stilp pe care sunt inscriptionati anii, iar diferenta dintre ei este intotdeauna 50. Impresionant!

Ne despartim de parintele Levente, multumindu-i cu o mica atentie pentru disponibilitatea dovedita si pentru timpul petrecut impreuna cu noi, aproximativ o ora si jumatate.

Daca sunteti in apropiere, nu ratati vizitarea acestui monument istoric, avand alaturi, ca ghid un om bine informat, care a dovedit o mare bunavointa si caruia, pe aceasta cale ii multumim si ii dorim multa sanatate! La buna revedere!


[fb]
---
Trimis de adry24 in 14.11.12 15:14:54
Validat / Publicat: 14.11.12 16:16:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE LOCURI].

VIZUALIZĂRI: 2097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adry24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Astepand preotul unitarian in fata portilor imense de lemn care se dechid spre aleea marginita de brazi- 1 ianuarie 2012.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Admin
[14.11.12 16:38:48]
»

Mutat la rubrica "Alte biserici/cetati fortificate din Transilvania" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublura definită de autor

Articolul a fost deasemenea selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adry24AUTOR REVIEW
[14.11.12 21:46:38]
»

@Admin:

Multumesc! Voi atasa si poze.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adry24
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Biserici/cetăți fortificate din Transilvania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055700063705444 sec
    ecranul dvs: 1 x 1