ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Blaj - locul de unde a rasarit soarele romanilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Orasul Blaj nu era in drumul nostru direct dar un filmulet vazut pe FB m-a determinat sa-mi doresc sa-l vad si acest filmulet sper ca va va placea si voua si va va tenta sa mergeti sa vedeti acest oras si doar daca ati citi aceste cuvinte care insotesc filmuletul sigur v-ati dori sa ajungeti acolo:

Blajul, aflat la confluența celor două Târnave, are o mare încărcătură istorică. Câmpia Libertății este locul unde în 1848 s-au adunat zeci de mii de oameni pentru pune la punct revoluția din Ardeal. În catedrala din Blaj se află cel mai mare iconostas din România. Tot în Blaj limba română și-a câștigat drepturile de manifestare pe pământul strămoșilor, determinându-l pe Ion Heliade Rădulescu să spună: „Aici a răsărit soarele românilor! “

Aceste cuvinte spuse Ion Heliade Radulescu mi s-au parut cele mai potrivite pentru a denumi acest articol si chiar daca nu am reusit sa vad tot ce prezenta acest filmulet, tot am plecat mai incarcata sufleteste de acolo, mandra ca am pasit pe urmele unor mari personalitati.

Obiectivele vazute sunt prezentate in ordinea in care le-am si vazut. Dar in primul rand ceva repere pentru a ajunge acolo, dupa ce ati iesit din Alba Iulia in drum spre Turda in dreptul localitatii Teius veti fi indrumati la dreapta spre orasul Blaj care se afla la 23 km de Teius, si dupa un drum spectaculos de undeva de sus veti vedea orasul Blaj. Primul loc unde ne-am dorit sa ajungem a fost:

Crucea lui Avram Iancu, spre care veti intalni niste indicatoare asa incat nu va fi greu de gasit, mai ales ca se afla si pe varful unui deal fiind astfel vizibila din oras. Monumentul stilizat reprezinta evenimentele de la 1848 cand aici a stationat Avram Iancu cu un grup de moti pentru a supraveghea Campia Libertatii. Acesta nu este monumentul original acela fiind aruncat in aer in noiembrie 1908 ci este refacut (dupa modelul original) in 1915. Fragmente ale modelului original se gasesc la Muzeul de istorie “Augustin Bunea” din Blaj. In fata obiectivelor vizitate erau niste panouri informative dar care din pacate erau cam sterse. La fel si aici si am putut descifra insa si o alta semnificatie a Crucii lui Iancu, ea a fost inaltata in semn de recunostinta fata de episcopul Ioan Bob care in timpul foametei din 1815 a sters datoriile cetatenilor carora le imprumutase hrana prin arderea hartiilor doveditoare. Nu vreau sa comentez mai mult si sa fac vreo comparative cu zilele noastre. Crucea lui Iancu este vizibila cred ca din orice parte a orasului Blaj.

Coboram dealul pe care se afla Crucea lui Iancu si ajungem la un alt obiectiv Teiul lui Eminescu. Asa cum aveam sa citim si aici (din pacate aici acest panou informativ era cam deteriorat) Mihai Eminescu a ajuns aici in 1866 la indemnul mentorului sau Aron Pumnul, si odata ajuns aici ar fi rostit vorbele “ Te salut din inima, Roma Mica! Iti multumesc Dumnezeule, ca m-ai ajutat sa o pot vedea! ” si de atunci Blajul este supranumit si Mica Roma. Cum in aceasta zona cresteau multi tei unul dintre acestia a fost numit teiul lui Eminescu si asa cum o sa vedeti in poze este un copac minunat. In fata teiului se afla si un monument inaltat de catre oficialitatile din Blaj la 140 de ani de la trecerea poetului pe aici.

Ne mai deplasam putin si intalnim o statuie dedicata lui Eminescu si ridicata in 2002 dar asezata aici in 2012.

De sus de pe deal nu se poate sa iti scape un corp impresionant de cladiri de culoare galbena. Ajungand in dreptul lor aveam sa descoperim conform placutei de la intrare Colegiul National “Inochentie Micu Clain”, despre care aveam sa aflam ca se numea Institutul Recunostintei, fiind ridicat in perioada 1924-1929 din donatii ale fostilor elevi in semn de recunostinta. Intrand in curte aveam sa descopar busturile lui Iacob Muresianu si al lui Gheorghe Sincai.

Alaturat acestui colegiu (de fapt exista si un pasaj care le uneste, se gaseste Capela Arhiereilor numita si pantheon al episcopilor si mitropolitilor greco-catolici ai Blajului (la ora la care am trecut eu pe acolo era insa inchisa, am putut doar sa-i dau ocol). Aceasta a fost ridicata in perioada 1925-1937 sub mitropolitul Vasile Suciu. Din curtea acestui colegiu Crucea lui Iancu se vede foarte bine.

Si uite ca si la Blaj exista un “Pod al Minciunilor” unde se adunau femeile la barfa si pe care il trecem si noi nu pentru barfa ci pentru a ne continua drumul pe langa Biserica ortodoxa Sf Mare Mucenic Gheorghe construita la 1936.

Si iata-ne ajunsi si la Ansamblul Campia Libertatii, locul Marii Adunari Nationale din mai 1848. Locul este in curs de amenajare si sper ca astfel sa ajunga un loc care sa fie frecventat de localnici si de turisti, acum noi eram singurii turisti iar localnici erau doar cei care o luau pe scurtatura pe aici spre alte drumuri. Nu este un loc care sa spun ca mi-a placut, cred ca daca era seara nici nu indrazneam sa intru aici insa semnificatia acestui loc te face sa lasi orice deoparte si sa doresti sa pasesti in istorie. Pasesti in istorie prin praf si iarba pe aceasta campie unde s-a tinut Marea Adunare in mai 1848, si tot aici in 1911 s-au tinut serbarile semicentenarului ASTREI iar cerul era sub stapanirea lui Aurel Vlaicu.

Si tot aici pe aceasta campie la 28 noiembrie 1918 ateriza avionul care purta cu el vestea cea mare, Romania reintra in razboi pentru eliberarea Transilvaniei.

Si pentru ca toate acestea trebuiau imortalizate in 1977 se inaugureaza un ansamblu monumental “Gloria” la baza caruia se vad scrise (de la o distanta destul de mare): “Vrem sa ne unim cu tara! ”

Cele trei tari romanesti: tara Romaneasca, Moldova, Transilvania sunt reprezentate de trei femei ce tin deasupra capului cununi de laur. In forma de semicerc, acest ansamblu este inconjurat de 26 de busturi din bronz reprezentand cei mai de seama reprezentanti ai vremurilor.

Am plecat de acolo mandri ca suntem romani si urmatoarea oprire am facut-o la Bisericuta Grecilor si asta deoarece este pozitionata oarecum in drum si te intriga prezenta ei acolo si vrei sa vezi ce este cu ea. Urci practic din strada cateva trepte pe langa o troita si o multime de morminte, fiecare interesant in felul lui (o sa vedeti in poze) si ajungi langa o bisericuta micuta, construita la 1776 de locuitorii din Blaj ajutati de negustorii macedo-romani numiti de locuitorii Blajului greci, de aici numele bisericutei. Aceasta este micuta si este simplu decorata in interior unde nu am putut intra, ci doar fotografia printr-un geam dar se vede ca bisericuta este de fapt in cea de-a doua camera. Catapeteasma a fost sculptata in 1776, pictata ulterior in stil brancovenesc.

La baza acestei bisericute gasim bustul lui Axente Ioan (Sever) revolutionar la 1848.

Incet ne apropiem de centrul orasului, care este totodata si centrul istoric al orasului. Aproape fiecare casa are o placuta care indica ca acolo a stat o personalitate a vietii politice si nu numai.

Astfel prima casa pe langa care trecem poarta o placuta care spune ca in 1754 aici a functionat Scoala de Obste prima scoala cu predare in limba romana si profesori care au predat aici au fost: Samuil Micu Clain, Gheorghe Sincai, Petru Maior iar printre elevi s-a numarat si Ion Agarbiceanu.

Langa aceasta se afla Catedrala Mitropolitana Greco-Catolica “Sfanta Treime” (1738-1765) si in care se afla cel mai mare iconostas din tara. Catedrala (ca si Piata 1848) este opera arhitectului vienez Martinelli, piatra de temelie fiind pusa in 1738 de episcopul Inochentie Micu Clein in urma mutarii Episcopiei de la Fagaras la Blaj, iar slujbele incep a se desfasura de abia din 1765 dupa terminarea iconostasului. Forma actuala este din 1837.

Si nu plecam inca de aici si mai mentionam ca iconostasul a fost admirat si de Nicolae Iorga ca fiind unul dintre cele mai frumoase din tara si a fost lucrat de mesterul Aldea din Targu Mures in perioada 1749-1765. Si tot in aceasta catedrala Simion Barnutiu a rostit un discurs cu o zi dinainte de Marea Adunare de pe Campia Libertatii.

Alaturi se afla o alta cladire cu o alta placuta pe care se mentioneaza ca aici a fost gazduit Mihai Eminescu la trecerea lui prin Blaj la 1866.

Si nu putem sa nu remarcam Centrul istoric “Piata 1848” care se afla fata in fata cu catedrala “Sfanta Treime”. Acesta a fost proiectat tot de arhitectul vienez Martinelli asemenea pietei San Pietro a Vaticanului. Si pentru ca informatia legata de acest centru este foarte interesanta am sa transcriu cele aflate dintr-unul dintre panourile informative despre care repet, sunt greu descifrabile unele cazuri, insa ele exista.

Centrul istoric așa cum este cunoscut astăzi, era la început doar o livada întinsa, acoperită cu iarba. Nucleul orașului a început sa se contureze odată cu anul 1737 când la Blaj și-a stabilit reședința vladicul romanilor uniți Inochentie Micu Klein. Acesta a semnat cu arhitectul Curții Imperiale de la Viena, Giovanni Martineli, un document pentru ridicarea și zidirea la Blaj a unei mănăstiri cu seminar pentru băieți dar mai ales a unei biserici catedrale.

Locul ales de cei doi a fost punctul cel mai înalt al terasei Tarnavei Mari, Inochentie Micu Klein a fost cel care a stabilit frumoasa quadratura a pieței din fata catedralei, urmând ca mai târziu pe celelalte trei laturi sa se zideasaca casele de locuit ale orașului.

In jurul catedralei s-a ridicat o clădire impunătoare ce adăpostea Mănăstirea Sfanta Treime, tipografia (1747) și școlile de obște, latinească și preoțească (1754)

Pe laturile școlilor blajine s-au ridicat in a doua jumătate a secolului XIX noi corpuri de clădire, meritul revenindu-i Mitropolitului Ioan Vancea.

Cel mai important eveniment care a marcat istoria acestei piețe a avut loc in 1848, Centrul istoric este locul unde a debutat practic Marea Adunare a românilor din Transilvania din 15/17 mai, acesta dovedindu-se neîncăpător pentru cei 40000 de romani mânați de idealul național.

Printre celelalte clădiri ce alcătuiesc actuala Piața 1848 se mai numără Palatul Cultural (1936), fostul sediu al Consiliului Național Roman, casele in care au locuit Iuliu Maniu și Augustin Bunea și primăria.

Piața amplă și deschisă gândită de episcopul Micu Klein a fost transformată in parc in jurul anului 1930.

Mi-a parut rau ca timpul nu ne-a mai permis sa vizitam printre altele (si asta deoarece in filmulet sunt prezentate si par foarte interesante): Palatul Cultural (1936), Muzeul de Istorie Augustin Bunea, Gradina Botanica (1881) care este cea mai veche gradina botanica din lume pe langa o scoala secundara.

A fost o vizita mai mult decat placuta si ma bucur ca am reusit sa ajung si pe la Blaj si sper ca filmuletul atasat sa fie o frumoasa invitatie si pentru voi.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 30.08.17 09:54:41
Validat / Publicat: 30.08.17 13:26:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 6960 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Am ajuns si la Crucea lui Iancu de unde admiram orasul dar mai ales acea cladire galbena care este Colegiul National "Inochentie Micu Clain"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[30.08.17 18:35:44]
»

@mishu:

Un vot care m-a facut sa zambesc pentru ca ti-am tot citit articolul pe bucatele, pe un telefon si acum cand sa votez, iaca SB! Cred ca un spiridus l-a pastrat pentru mine!!

Acum serios, ar fi fost de neiertat sa nu treci prin acest loc deosebit. Traseul tau mi-a amintit, ti-am mai spus, ca am batut aceste drumuri cu mai multi ani in urma si mi-ar place sa le revad cum au ramas si cum s-au mai schimbat. Sper sa am parte de aceste bucurii, vom vedea!!

Plimbari cat mai reusite si cat mai multe!

Am vazut pozele, P43 superba.

webmaster
[30.08.17 21:02:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

danaeldreny*
[30.08.17 21:42:25]
»

La Blaj a fost în 2016 una din cele două întâlniri anuale ale speologilor. Era cât pe ce să ajung dar am startul greu tare…

Întâlnirile astea două anuale au loc în fiecare an în alt loc, nu știu cine le alege dar cu siguranță sunt mereu alegeri inspirate.

Astfel, cei care țin aproape au ocazia să aprofundeze România în gașcă, din loc în loc.

Blajul este mult ofertant și pe lângă oraș, nu doar orașul…

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[30.08.17 21:47:17]
»

@webmaster: Multumesc frumos, este un oras care merita vazut.

mishuAUTOR REVIEW
[30.08.17 21:51:26]
»

@elviramvio: Era cat pe ce sa nu-l vedem deoarece nu stiam cat timp vom pierde cu politia in ceea ce priveste constatarea daunelor, insa am avut noroc deoarece prea imi doream si eram necajita rau de tot. In acest concediu am mai avut parte de un noroc la mustata si despre care o sa povestesc mai tarziu, si pot spune ca am fost acolo la momentul potrivit.

In ceea ce priveste iconostasul din catedrala mi se pare cu atat mai impunator cu cat il vedeai de cum intrai in biserica si pe masura ce te apropiai sesizai tot mai mult din ceea ce reprezenta el.

Iti doresc sa ajungi din nou pe acolo pentru ca locurile chiar merita. Multumesc de vizita si aprecieri.

mishuAUTOR REVIEW
[30.08.17 21:53:57]
»

@danaeldreny: sunt convinsa ca Blajul este ofertant iar eu am descoperit doar o bucatica din el, atat insa cat sa imi spun ca imi doresc sa mai ajung pe acolo, fiind sambata lumea era relaxata, in aer se simtea o atmosfera linistita desi fata de galagia cu care sunt obisnuita parea mai degraba un oras parasit.

Multumesc de vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danaeldreny*
[30.08.17 22:29:06]
»

@mishu: Așa-i, orașele mai mici îs mai cuminți, lumea stă mai mult pe-acasă, nu-i părăsit, e tipic pentru locurile mai provinciale.

Eu am cunoștință despre asta și instinctiv nu m-am putut adapta în orașe agitate deși am locuit zeci de ani în București, la urmă am făcut balanță, am vazut că mai mult pierd decât câștig în larmă, mă cred în miezul evenimentelor da-i doar o iluzie, o păcăleală, îmi epuizează resursele și fără rezultate astfel că m-am întors la aparenta părăseală a orașelor mici

Cunosc pacea orașelor mai micuțe și o apreciez iar într-un final o și prefer...

maryka
[31.08.17 09:18:07]
»

Foarte frumos! Un oraș încărcat de istorie. Încă nu am fost, doar în trecere. Voi lua aminte să -l vizitez.

mishuAUTOR REVIEW
[31.08.17 15:51:10]
»

@danaeldreny: Orasele mai mici ai dreptate sunt mai cuminti si mi-ar placea sa stau intr-un astfel de oras desi acomodarea ar fi grea avand in vedere nebunia in care am trait, insa in final cred ca as supravietui

mishuAUTOR REVIEW
[31.08.17 17:04:13]
»

@maryka: Multumesc frumos de vizita si vot si sper sa-ti placa daca ajungi pe acolo.

tata123 🔱
[06.09.17 14:16:51]
»

@mishu: Am fost și eu la Blaj cu mulți ani în urmă într-o excursie documentară organizată la sfârșitul unei conferințe. Nu îmi mai aduc aminte mare lucru de atunci, câteva fotografii postate aici însă mi-au readus în fața ochilor câteva clișee foto păstrate în minte: Piața 1848, Catedrala Mitropolitană, Câmpia Libertății. Trebuie să recunoaștem Blajului găzduirea unor fapte și figuri istorice astfel că se impune o oprire (fie ea și scurtă) în acest orășel atunci când ajungem în zonă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[08.09.17 08:54:56]
»

@tata123: Mi-ar fi placut ca oprirea sa fi fost putin mai lunga pentru ca Blajul merita categoric, insa m-am bucurat macar ca am reusit sa-l marcam ca obiectiv vizitat. Am fost prea aproape de el ca sa il ratam.

Multumesc de vizita si aprecieri.

liviu49
[06.10.17 19:43:57]
»

@mishu: In ziua in care eu, fiind la tratament la Baile Herculane, mergeam la cascada si grota Bigar si apoi la morile de apa de pe valea Rudariei, @ mishu scria despre Blaj, orasul de la conflkuenta celor doua Tarnave.

de Blaj ma leaga amintirea a trei saptamani de tabara in vara anului 1960. Imi amintesc ca prima vizita a fost la Campia Libertatii, am fost apoi la confluenta celor doua Tarnave, am fost la niste spectacole la Casa de Cultura si imi amintesc de o vizita la salina Praid. Eu, insa nu am intrat in Salina, pentru ca ne-am ratacit de grup prin localitate si ne-am intors la autobuz, unde am asteptat cuminti de parca nu am fi facut nimic. Am fost cazati intr-un internat, pe langa gardul acestuia trecand calea ferata Brasov, Cluj.

Am mai trecut de cateva ori, in anii '80, dar fara sa oprim si sa vizitam ceva, dar stiu ca in zona (Jidvei) se facea una din cele mai bune sampanii romanesti.

Multumiri pentru articol si poze.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[06.10.17 19:47:42]
»

@liviu49: De asta astept eu ecourile dumneavoastra, pentru aceste minunate completari care sunt de fapt momente de viata, o viata traita frumos cu bucuriile date de ceea ce va inconjura, cu lipsuri sau nu, dar amintirile nu ni le poate lua nimeni.

Multumesc de vizita si aprecieri precum si pentru minunatul ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, elviramvio, liviu49, maryka, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Blaj:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091156005859375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1