ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Fotbaliştilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pare impropriu titlul pe care l-am ales pentru acest review, dar asta este adevărul. Mănăstirea Dumbrava, din jud. Alba, s-a înălţat cu sprijinul financiar substanţial adus de Anghel Iordănescu şi fotbaliştii naţionalei de fotbal, din perioada în care acesta o antrena.

Pe vremuri, elev de liceu fiind, în Cluj-Napoca, de fiecare dată când mă duceam acasă, la Alba, treceam pe lângă această Mănăstire, cocoţată pe un vârf de deal, lângă loc. Unirea, din jud. Alba (din E81/DN1, în dreapta, pe relaţia Cluj-Alba, între Turda şi Unirea) şi de fiecare dată mi-am dorit să o văd. Dar, pe atunci, eram un licean luat ” la ocazie ” de şoferi miloşi, aşa că…pofta-n cui.

Am citit recent şi review-ul colegei @corinka (îl găsiţi dacă daţi click aici) şi cum am avut drum la Alba, m-am hotărât să intru şi eu pe la Mănăstirea Dumbrava.

Astfel, în 20.12.2010, în jur de 11.00, AmFostAcolo, într-o zi de duminică, exact în timpul slujbei. Din DN1, sunt maxim 2 km. , pe un drum bun, asfaltat (la data la care am fost eu, era acoperit de zapadă, dar nu sunt probleme dacă sunteţi echipaţi cu anvelope de iarnă).

Din drumul principal, se intră pe domeniul mănăstirii în partea dreaptă şi primul lucru pe care-l observi este ansamblul de clădiri situat pe ambele sensuri, care adăpostesc sfânta lucrare a călugăriţelor de acolo:

1. Centrul Maternal „Sfânta Veronica” - gândit astfel încât să poată găzdui temporar până la 6 mame cu copii, victime ale abuzului din familie;

2. Casă de tip familia „Sfânta Veronica” - deschis pentru a da găzduire unui număr de până la 25 de suflete nevinovate;

3. Căminul pentru femei vârstnice „Sfânta Maria" - poate găzdui până la 20 de femei în vârstă.

Dacă afli despre aceste preocupări pe care măicuţele le au zi de zi, în afara vieţii de mănăstire, îţi vine să exclami: sunteţi mai presus de vremurile pe care le trăim, bravo!!! . Cel puţin, eu cu impresia asta am rămas după scurta vizită la acestă sfântă mănăstire.

Cu certitudine, nu am ajuns acolo, în cel mai bun moment posibil. În primul rând, iarnă fiind, omătul mare, nu am putut vedea vegetaţia şi florile, cu care sunt convins că mănăstirea este plină, în timpul verii de exemplu (de altfel toate astea sunt vizibile în fotografiile colegei @corinka). Pe de altă parte, am ajuns în timpul slujbei şi din cauza asta, nu mi-am permis să insist cu detalii în interiorul bisericuţei, aşa că, cele câteva fotografii din interior le-am făcut fără bliţ şi pe furiş, pentru a nu deranja sfânta slujbă.

Deci, ajuns în parcarea din faţa mănăstirii, am observat încă câteva autoturisme înmatriculate şi în judeţele învecinate (SB şi CJ), am surprins câteva ipostaze interesante din exterior/împrejurimi şi am intrat pe sub clopoţniţă în interior.

În primul rând m-a impresionat multitudinea de obiecte artizanale, din lemn (stative pentru flori, bănci, mese, o fântână aparentă, un foişor), multe plante perene, o mini-cascadă.

Nu în ultimul rând, mi-au plăcut chiliile, cele din dreapta construite la nivelul parterului, iar în stânga şi în spatele bisericii, sunt parter+etaj. Totul lasă impresia de nou, imaculat.

Am fost de asemenea, frapat de faptul că biserica este una foarte mică, albă la exterior, cu câteva picturi în partea superioară, acoperită, cum altfel, cu tablă.

Am făcut un tur al bisericii, în căutarea mini-grădinii zoo, despre care ne spunea @corinka în review-ul său, dar nu le-am văzut. De vină fiind probabil temperatura foarte joasă, sens în care, mai mult ca sigur că animalele au fost duse în adăposturi.

Am intrat în biserică (pe o uşă din stejar masiv sculptat cu motive religioase) şi am rămas foarte impresionat de acesta, prin pictura nouă cu care-i învăluită. Însă atmosfera din biserică a fost cea ce m-a lăsat fără cuvinte.

Slujba aflată în plină desfăşurare era una specială. Prin aceea că, era însoţită de corul măicuţelor, iar cântările acestora erau de-a dreptul divine. Prin faptul că, în micuţa bisericuţă erau martori ai slujbei atât enoriaşii din sat, cât şi oaspeţii de prin alte zări, dar şi cei găzduiţi în mănăstire (bătrânele şi copii). Ei, să ştiţi că acei copii au fost cei mai cuminţi copii pe care eu i-am văzut într-o biserică (incluzându-mă aici şi pe mine la vârsta lor).

M-aş fi aşteptat să fie un murmur nesfârşit, chicoteli, râsete, etc. Dar nu, copii erau atenţi la slujbă, parcă fermecaţi şi ei de cântecele măicuţelor. Şi când te gândeşti că sunt copii abandonaţi, unii dintre ei poate cu probleme de sănătate, sunt cu atât mai mult de apreciat.

Din placa aflată deasupra uşii de intrare în mănăstire, am aflat şi vă spun şi vouă că: S-a zidit acest sfânt lăcaş cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de mir" între anii 1997-2001, ctitor fiind părintele Teodor Crişan... lucrările de pictură fiind executate de pictorul Alexandru Crişan. Sfinţirea s-a făcut la data de 26.10.2002.

Sigur că, ajuns acasă am căutat detalii despre ctitor, părintele Teodor Crişan. Iată ce am aflat despre el, pe saitul Arhiepiscopiei de Alba-Iulia (click aici): Infiintata în anul 1997. Prin grija preotului celibatar iconom stavrofor Teodor Crisan, actualmente tuns în monahism protosinghel Vasile Crişan, s-au construit biserica, un corp de chilii, casa pentru 25 copii orfani şi azil pentru bătrâni.

Tot de pe net (de aici) am mai găsit 2 lucruri interesante despre mănăstire: a fost construită pe locul unde in anul 1703 a fost martirizat preotul Ioan, luptator impotriva uniatiei, ars de viu intr-o capita de fan şi In biserica se gaseste o icoana a Maicii Domnului, gasita sub tencuiala bisericii din satul Dumbrava, ascunsa de credinciosi din cauza prigoanei religioase din trecut.

A, la intrare există şi un magazin cu obiecte bisericeşti, dar când am fost eu era închis.

Concluzia mea: Omul sfiinţeşte locul. În cazul asta protosinghelul Vasile Crişan

AmFostAcolo, o să mai merg şi vă recomand şi vouă, dacă sunteţi în zonă să vă abateţi pe la acestă sfântă mănăstire.

Rog un webmaster să ataşeze următorul clip: http://www.youtube.com/watch? v=S3CfbLUZCNk&feature=player_embedded


[fb]
---
Trimis de creivean in 07.01.11 22:43:23
Validat / Publicat: 07.01.11 23:23:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7062 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Mănăstirea Dumbrava - prin curtea mănăstirii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.01.11 23:14:34]
»

Am adaugat clipul solicitat. Vizionare placuta.

Alex_Macedo
[08.01.11 17:58:41]
»

Concluzia mea: Omul sfiinţeşte locul. În cazul asta protosinghelul Vasile Crişan

... si in cazul asta, creivean!!! La multi ani... inca o data!! Nu fac partipriuri, ci, chiar stiam de acesta manastire si participarea pecuniara a lui Iordanescu!

S'auzim de bine... vecine!!

Ellada_sagapo
[13.01.11 20:49:22]
»

Un titlu care capteaza atentia!

Videoclipul aduce un plus review-ului, felicitari!

creiveanAUTOR REVIEW
[13.01.11 21:18:05]
»

Păi de la un bărbat credincios, dar nu bisericos (practicant) era de aşteptat )

Pe de altă parte, când l-am ales, am stat în cumpănă. Sigur că, fără contribuţia fotbaliştilor, aşezământul nu ar exista. Dar, ceea ce fac acolo măicuţele şi protosinghelul Vasile Crişan, pentru mamele abuzate în familie, pentru orfani şi pentru bătrâne ar fi meritat scos în evidenţă în primul rând.

Poate chiar m-am înşelat. Ar fi trebuit să-l intitulez ceva de genul: O mănăstire în care se desăvârşeşte lucrarea Domnului

A, să nu uit, la şcoală am făcut puţină latină şi parcă era o expresie celebră captatio benevolentiae. De aceea, am rămas totuşi la titlul actual.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Ellada_sagapo
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Dumbrava [Unirea]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049125909805298 sec
    ecranul dvs: 1 x 1