ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Varatec si Mormantul poetei Veronica Micle

TIPĂREȘTE

Este una dintre cele mai cunoscute si vizitate manastiri ortodoxe din judetul Neamt! Se afla la doar 12 km de orasul Targul Neamt, in satul Varatec, Comuna Agapia. Este prima pe care am vizitat-o in vacanta mea din aceasta toamna, din Moldova. Dar am mai fost de-a lungul timpului inca de 2 ori, la intervale mari intre vizite, asa ca anumite detalii se mai uita si e binevenita si utila inca o vizita uneori.

Cand ma gandeam la Manastirea Varatec, primul lucru care-mi venea in minte, ca sa o deosebesc de celelalte, era Veronica Micle! Pentru ca ea aici a trait ultimii ani din viata, aici a murit si aici a fost ingropata.

Aceasta manastire este situata intr-o zona pitoreasca, la altitudinea de 460 de metri, in apropierea a doua rezervatii naturale cu paduri de mesteceni si stejari, care l-au inspirat pe Mihai Eminescu, in creatiile sale. Este o manastire de maici.

Dupa ce am gasit un loc bun de parcare, chiar in fata manastirii, privirile mi-au fost atrase de exteriorul manastirii, de Turnul Clopotnita si de chiliile care erau in stanga si in dreapta lui vopsite in alb si incarcate de flori. In apropierea parcarii, cativa sateni vindeau produse alimentare. Plouase, dar de curand se oprise. Am intrat in curtea manastirii. Fiind duminica dimineata, era slujba. Se auzea foarte bine, la boxe, rasunand in toata curtea.

Manastirea este simpla si alba, deoarece de-a lungul timpului, picturile originale au fost sterse de ploi si de timp. A fost construita in stil moldovenesc, cu cateva influente bizantine. De-a lungul timpului, aceasta manastire a fost locul preferat de o multime de scriitori, care se retrageau aici sa-si gaseasca linistea, printre care amintesc pe: Vlahuta, Sadoveanu, Mihai Eminescu si Veronica Micle.

Manastirea este un ansamblu monahal alcatuit din 3 biserici, aceasta mare avand hramul la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. In jurul anului1800, Maica Olimpiana, fiica unui preot din Iasi, ajutata de donatiile oamenilor, a construit aceasta manastire. Apoi a avut soarta vitrega a mai multor manastiri ale vremii, fiind cotropita, jefuita, incendiata si distrusa de catre turci. Multe calugaritele au fost izgonite sau ucise.

Apoi, incet –incet, manastirea a fost refacuta. Astazi este o manastire mandra, vizitata de foarte multi turisti din tara si de peste hotare. E inconjurata de o multime de braduleti subtiri si inalti, asemanatori chiparosilor din Grecia. Abia daca o poti fotografia, doar cele doua turnuri se pot zari, din cauza brazilor inalti! E inconjurata de alei din piatra de munte, pe marginea carora sunt o multime de flori de toamna. Este si o fantana veche in incinta manastirii, cu apa potabila. Undeva, intr-un loc mai retras, sunt cateva morminte ale ctitorilor.

In rest, multa verdeata: pomi, flori, gazon, etc. Cateva bancute de lemn, asezate intr-un loc umbros, sunt foarte utile pentru odihna pelerinilor.

De jur imprejur sunt chiliile albe si cochete, incarcate de flori la ferestre. Chiar si pe treptele de la intrare in chilii sunt asezate ghivece de flori multicolore! Maicutele harnice lucreza in atelierele manastirii, tesand covoare, vesminte bisericesti sau pregatind serbeturi, siropuri, dulceturi si alte bunatati, pentru iarna. In curte mai exista si un Muzeu de Arta veche bisericeasca, in care sunt pastrate manuscrise vechi, icoane, vesminte si alte obiecte religioase vechi, de mare importanta istorica.

Am intrat si in biserica, pentru un moment de reculegere! Era in timpul slujbei duminicale, toata lumea ingenunchia si se ruga. Interiorul este deosebit de frumos, am remarcat cele doaua icoane din fata altarului, din argint si la intrare –Cripta Sfantului Iosif, de al carui trecut este legat de aceasta manastire. Corul manastirii ii poarta numele si este foarte renumit, fiind plecat si in turnee peste hotare, cantand pentru comunitatile de romani din alte tari.

Dupa ce ne-am mai petrecut timpul plimbandu-ne pe aleile pline de flori, am plecat sa ne reculegem la mormantul lui Veronica Micle. Acesta se afla, la doar cateva minute de mers pe jos, pe o straduta, unde sunt indicatoare care te ajuta sa –l gasesti. Alaturi de Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, isi are mormantul poeta Veronica Micle, sau muza care l-a inspirit pe Mihai Eminescu in creatiile sale!

Cea care l-a facut sa scrie cea mai frumoasa poveste de iubire din literature romana. Aici zace, acel ‘’inger blond’’, care atunci cand aparea in societate, facea umbra intotdeauna in jurul celorlalte femei.

Acea ‘’dulce minune’’ cum o numea Eminescu in versurile sale, a murit la 39 de ani, urmandu-l pe el si dincolo de pragul pamantesc, otravindu-se cu arsenic, la 50 de zile dupa moartea iubitului ei, ca in tragediile grecesti din antichitate, dupa o depresie puternica la care nu i-a mai putut rezista.

Poate ca iubirea lor se mai continua si in alte zari, dincolo de spatiu si timp, poate ca ‘’nunta in cer’’ e mai durabila acolo, decat pe pamant, unde n-au putut infrunta atata obstacole. Ultimii ani din viata Veronica i-a trait aici, la Manastirea Varatec.

Muza unui geniu, isi doarme somnul de veci langa Biserica Sfantul Ioan Botezatorul. In mijlocul unui gard viu sub forma de U, este un gardulet ce inconjoara mormantul si crucea de marmura, pe care este fotografia ei si cele cateva versuri, pe care le stiu pe de rost toti cei care-au iubit-o:

‘’Si pulbere tarana de tine se alege,

Caci asta e a lumii nestramutata lege.

Nimicul te aduce

Nimicul te reia,

Nimic din tine-n urma

Nu va mai ramanea! ’’

Am ramas cateva clipe in fata mormantului ei, am spus o rugaciune si i-am multumit lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa ajung din nou aici.

Din primii ani de liceu eram fascinata, ca orice tanara de varsta mea, de poeziile de dragoste a lui Mihai Eminescu, care trezeau in sufletele noastre visul de a trai o astfel de iubire. Cred ca oricine si-a dorit la un moment dat in viata sa fie in locul lui Veronica Micle.

Regret ca nu am avut ocazia sa vizitez si Casa Memoriala Veronica Micle, care se afla in orasul Targu Neamt, nu departe de Cetatea Neamtului, acum Monument Istoric, care este amenajata intr-o casa pe care i-au lasat-o mostenire parintii ei si pe care ea a donat-o Manastirii Varatec, dupa ce s-a hotarat sa se retraga sa traiasca aici. Dar …sper ca va exista si o data viitoare!


[fb]
---
Trimis de georgiana in 05.12.10 15:45:29
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 25082 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Agapia,abia zarindu-se dupa braduleti!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 11000 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[05.12.10 15:57:53]
»

conform regulamentului in vigoare, am retras PMA atribuite review-ului

luciaoradea
[05.12.10 16:17:05]
»

Ma bucur ca eu sunt prima care punctez acest review! Cred ca a fost o problema cu site-ul, de azi dimineata tot incerc sa intru.

Frumos scris, mi-a adus aminte de vizita pe care am facut-o si eu la Varatec in urma cu vreo 14 ani. Felicitari!

magdalena
[05.12.10 17:05:28]
»

Si noi am vizitat aceasta manastire acum cativa ani si pot spune ca si eu o asociez cu Veronica Micle!

raduu1972
[05.12.10 17:41:18]
»

Personal nu pot asocia o manastire cu imaginea Veronicai Miclea, dar sper ca pozele tale sa fie tare frumoase.

georgianaAUTOR REVIEW
[05.12.10 18:27:28]
»

@raduu1972,

Eu personal ma bucur ca ai revenit, din nou printre noi!

Te asteptam cu alte review-uri frumoase despre vacantele sau week-end-urile tale.

dorgo
[05.12.10 19:29:33]
»

@ georgiana

ceea ce e interesant, e ca in acest an, cand am vizitat manastirile, pe care le mai vazusem de cateva ori, am admirat si fotografiat mai mult florile din curte...

Felicitari pt review!

raduu1972
[05.12.10 23:25:13]
»

georgiana, multumesc dar nu am fost plecat doar ca eu nu traiesc prin AFA. dar poate ca AFA traieste prin noi, voi, toti cei de pe aici.

dannek
[06.12.10 09:49:45]
»

O manastire foarte vrumoasa si plina de verdeata

trandafir 1970
[06.12.10 15:17:29]
»

Varatec imi aduce aminte de copilarie, atunci am fost prima data in Moldova. Dar ar trebui sa mai ajung, sa vad acum cu alti ochi frumoasa manastire prezentata de tine!

gregorio
[06.12.10 18:02:34]
»

7 ani au trecut de la ultimul periplu pe la manastirile Moldovei. Cand voi avea timp... si le voi gasi, voi posta si eu ceva poze... felicitari pentru review!

lavylus
[09.12.10 22:31:35]
»

Si acum tin minte cand am mers cu invatatoarea in tabara la Piatra Neamt, peste tot am fost si orice locusor am vizitat... chiar si aici! O zona minunata dar mai ales excelenta descriere. Imi plac detaliile sesizate de tine si povestite nu istoria si de cand dateaza care in prezent pot spune ca nu ar fi de mare folos atata timp cat nu traim din trecut. Te felicit si m-ai facut sa ma uit in albumul foto sa-mi aduc aminte de acele clipe petrecute alaturi de colectivul clasei mele si invatatoare pe aceleasi meleaguri strabatute de tine. Un vot de la mine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dannek, dorgo, georgiana, gregorio, lavylus, luciaoradea, magdalena, raduu1972, trandafir 1970
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Văratec [Văratec]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072373151779175 sec
    ecranul dvs: 1 x 1