ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 23.07.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 3 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mileștii Mici – Crama intrată în Cartea Recordurilor

TIPĂREȘTE

Am rămas mirată să văd că nu sunt impresii de la celebrele crame din Mileștii Mici și Cricova, din Moldova de peste Prut. Mi-a fost greu sa cred si am mai insistat cu scormonitul pe site. Am gasit în cele din urmă ceva-ceva.

Tot e bine mi-am zis. Dar, întotdeaun e loc și de mai bine Așa că vin și eu să va povestesc separat, despre Crama de la Milestii Mici desi intentionam să o menționez doar în trecere într-un material despre Chișinău.

Crama de la Mileștii mici este la 20 de km sud de Chișinău, în Raionul Ialoveni, Republica Moldva. A intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai mare colecție de vinuri din Europa în anul 2005 cu peste 1,5 milioane de sticle în colecție. Iar acum, cică ar avea peste 2 milioane.

Observ că prețurile au rămas cam aceleași ca în mai 2014, data vizitei mele. Programele de degustare variază ca preț între 310 și 2000 MLD (lei moldovenești), adică între aprox 100 – 500 lei românești, în funcție de meniu și orar. Există și o variantă doar de excursie, fără degustare. Dar dacă tot ai ajuns acolo măcar tot merită să sorbi, pardon, să guști ceva. În cursul dimineții e mai ieftin.

Acest oras vinicol subteran a aparut in urma extragerii zacamintelor de calcar in anii ‘70 ai secolului trecut, la o adincime de 40-85 m si este unul dintre cele mai mari din lume. Lungimea galeriilor constituie 200 km, dintre care mai mult de 50 km de galerii sunt utilizate de CVC „Milestii Mici”.

În subteran se intră cu mașina, apoi la pas. Eu, împreună cu grupul cu care am vizitat-o am intrat în subteran cu microbuzul cu care am venit, după ce, la intrare am achitat tariful și am preluat ghidul, de fapt ”ghidă”, drăguță rău și plăcută în prezentare. Excursia pin galeriile cu nume de vinuri sa am făcut-o la pas.

Ce mi-a mai atras atenția sau mi-a rămas în memorie după vizita destul de scurtă (maxim 1 h) și degustarea destul de...consistentă :)

-Căderea de apă de la începutul zonei de vizitare pe jos

- Colecția de aur – unde sticlele erau așezate în căsuțe – caze (așa am aflat că se cheamă) – acoperite de praf și pânze de păianjeni. Cel mai vechi e din 1969.

- Lungimea culoarelor, sentimentul de ordine dat de alinerea perfectă a sticlelor sau butoaielor.

- Surpriza oferite de schimbarea decorului la trecerea de pe o stradă pe alta, fiecare purtând numele unui soi de vin celebru, – nu ai timp să te plictisești, ba chiar nu ai timp suficient să absorbi toate informațiile.

- Locul în care experimentau fabricarea șampaniei după model frantuzesc – sticlele așezate pe rasteluri aveau semne pe dopuri pentru a ști unde au rămas cu rotitul periodic al sticlelor

- Aerul răcoros dar plăcut (12-14 gr C), luminile,

- Mirosul de lemn impregnate cu vin din zona butoaielor

- Zona Sălilor de degustare, fermecătoare de la intrare prin ușile în formă de butoi, apoi te încântă prin amenajare, ornamente și decorațiunile de acolo

- Un copacel sculptat cu chipuri umane, fiecare redând un anumit stadiu bachic

- aranjamentele ornamentale din curte - cu butoaie de stejar pensionate după ce și-au făcut ani buni datoria de a da aromă Cabernetului, care umplu continuu, cu apă colorată în roze sau alb sugerând culoarea vinurilor, niște pahare supradimensionate.

După degustare, veseli nevoie mare, ce credeți că am făcut prima dată după ce ne-am văzut la suprafață? Am respirat adanc aerul de afară și am intrat în Magazinul -Muzeu situat lângă poarta combinatului și ne-am luat temă pentru acasă. Ca doar trebuia să aprofundăm cele degustate, nu?

Așa cum scrie și pe site-ul lor de prezentare milestii-mici.md, de unde de altfel puteți afla mai multe detalii:

Pentru a vizita galeriile subterane "Milestii Mici", este necesar de a face o rezervare din timp, la telefon sau e-mail. Aveti posibilitatea sa alegeti ziua si ora la care ati dori sa faceti excursia. Tot atunci se alege si meniul in care vi se propun anumite vinuri si bucate. Turul prin orasul vinicol subteran se face cu transportul clientilor (inaltimea autocarelor nu trebuie sa depaseasca 2,7 m), cu loc pentru ghid... Excursia include vizita Magazinului-Muzeu, unde e posibila procurarea vinurilor "Milestii Mici".

Zău că merită, dacă ajungeți prin zonă să faceți o vizită în acest minunat oraș subteran al vinurilor aflat pe locul unde acum milioane de ani se întindea Marea Sarmatică.


[fb]
---
Trimis de izabiza in 30.07.15 07:38:47
Validat / Publicat: 30.07.15 09:49:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 6345 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (izabiza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Iată că am pozat și butoul cu vinul alb :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

izabizaAUTOR REVIEW
[30.07.15 08:19:40]
»

oouuuups, cred ca am gresit categoria. Am impresia ca se potrivea mai bine la Hai-hui prin R. Moldova. Scuze, webmaster - iar iti dau de lucru

webmasterX
[30.07.15 09:48:41]
»

Bună recomandarea!

Mutat în rubrica "Crama Mileştii Mici, CHIŞINĂU" (nou-creată pe sait) - consider că obiectivul în sine merită rubrică nouă, chiar dacă în acest moment avem (pare-se) doar un singur review de acolo...

izabizaAUTOR REVIEW
[30.07.15 09:58:51]
»

mai e o referire la Milestii Mici combinata cu Cricova - aici vezi impresii (am observat ca si fotografiile sunt mai mult de la Milestii Mici.)

Oricum, dacă așa a considerat webmasterul că merită rubrică separată, atunci nu pot decat sa sper ca vor aparea cat mai multe si aromate impresii. Noroc și voie buna!

se poate pune link la www.milestii-mici.md, scris înainte de citat ? Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[30.07.15 10:07:14]
»

@izabiza

(am observat ca si fotografiile sunt mai mult de la Milestii Mici.)

Articolul respectiv a fost relocat în rubrica "Crama Mileştii-Mici"

-

Linkul indicat a fost deasemenea formatat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
izabiza
Alte impresii din această RUBRICĂCrama Mileştii Mici:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048810958862305 sec
    ecranul dvs: 1 x 1