ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeele Chisinaului - I

TIPĂREȘTE

Despre cum am fost noi in excursie la Chisinau v-am povestit acum ceva vreme, noi, adica Mami (subsemnata), Tati, copiii din ograda proprie (Istetica si Baietel, trecuti binisor de prima copilarie) plus inca un copil imprumutat din alta ograda, si anume Maria, prietena lu’ Istetica. Ne-au primit la ei in ograda (si chiar si in casa) oameni gospodari, detinatorii Pensiunii Lidia, despre care deasemenea v-am spus unele, altele... daca va aduceti aminte, daca nu, e vina mea, ca scriu asa de rar, dar… ce sa zic? treburi presante, Thassos, Dobrogea, le vine si lor randul… si acum si nesuferita asta de curatenie generala de acasa…

Va povesteam ca am tinut mortis sa cresc gradul de cultura generala al familiei extinse si am purces la vizitarea muzeelor locale. Am tentat prima data Muzeul de Istorie, dar, fiind vineri, acesta facea nani, fiind ziua sa de hodina (sic!). Asa ca ne-am reorientat spre vecinul sau de mai hacana, Muzeul National de Arta al Moldovei, gazduit de o cladire istorica a Chisinaului, fostul Colegiu de Fete “Regina Maria”, la adresa sa de domiciliu de pe Strada 31 August 1989. Edificiul poarta semnatura “parintelui” orasului Chisinau, arhitectul Alexander Bernardazzi, cel caruia ii datoram multe alte cladiri-monument istoric din oras, precum Primaria Chisinaului si Biserica Sfanta Teodora de la Sihla. Construita din calcar alb si caramida rosie, cladirea se prezinta cu maretie regeasca, din pacate insa in prezent fatada sa aflandu-se in renovare. Tot foind net-ul zilele trecute, am aflat ca la vreo cateva zile dupa noi, Muzeul de Arta a (mai) avut niste musafiri de soi, delegatia Guvernului Romaniei, ocazie cu care tara noastra, Romania, a donat tarii noastre de peste Prut, Moldova, un million de euro pentru a ajuta la renovarea acestui minunat edificiu! Brava noua!

Cladirea muzeului are 2 sectiuni, cu intrari diferite. Una se face din lateral, unde poti afla programul de functionare si poti cumpara bilete. In sezonul cald (aprilie-octombrie) “doamna primeste” de la 10 la 18, iar in cel rece, tot de la 10, dar numai pana la 16:30, in fiecare zi, mai putin lunea (ocupata doamna, nu?). Adultii dau 10 lei moldovenesti (1 RON= cam 4 lei moldovenesti), studentii 5, iar copiii 2. Nu mai stiu pensionarii, dar tot 2 sau 5. Se pot fotografia exponatele contra taxei de 15 lei.

Am urcat la etaj si am putut admira Galeria de Arta Nationala si Internationala, denumita asa pompos, dar incapand cu brio in 2 sali, ce-i drept, imense. Galeria are o poveste tumultoasa, ca toata istoria acestei tari. In 1939, sculptorul Alexandru Plamadeala, parintele Monumentului care-l reprezinta pe Voievodul Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant, a avut initiativa de a strange 160 de lucrari locale si nu numai si a infiinta aceasta galerie, impreuna cu pictorul de origine francezo-elvetiana, Auguste Baillayre, care era profesor la Scoala de Belle Arte din Chisinau si care a fost primul director al noii galerii. In perioada razboiului, multe opere s-au pierdut, o parte fiind recuperate ulterior si intrand in avutia Muzeului de Arta in prezent, alaturi de alte colectii. Oricum, putine, da’ bune, daca ma-ntrebati pe mine. Pictori de care nu auzisem, dar care m-au fermecat, multe doamne (Ana Baranovici, Valentina Rusu-Ciobanu, Ada Zevin), dar si sculptori de valoare (Valeriu Rotari, Lazar Dubinovschi, Galina Dubrovina), precum si ceva obiecte de cult bisericesc, icoane, obiecte de arta populara… O sa atasez poze spre exemplificare.

Am coborat apoi din Galeria Nationala, care reprezinta expozitia permanenta si am iesit in strada, de unde am intrat “prin fata” in zona expozitiilor temporare. La parter am intalnit o colectie de lucrari dedicate spatiului rural moldovenesc, asa cum era vazut de pictori din Moldova, Romania, Polonia, Germania, Marea Britanie. La etaj, intr-o sala imensa, minunat decorata, probabil fosta sala de ceremonii a colegiului, ne-a zguduit simturile o expozitie de gravura a unui artist german, Otto Dix, numita sugestiv “O lume in ruine”. Otto Dix (1891-1969), participant activ si voluntar pe fronturile din Germania si Franta ale primului razboi mondial, si-a “descris” traumele provocate de aceasta experienta in colectia numita “Razboiul”, dar erau prezentate si alte lucrari ale artistului, care reprezentau prostituate, invalizi de razboi, batrani, muncitori, intr-o maniera exagerat groteasca, facuta sa te zgaltaie si sa-ti deschizi larg ochii mintii asupra mizeriei si saraciei spiritului omenesc. Am retinut cuvintele sugestive ale artistului: “Sunt lucruri care nu au nevoie a fi comentate. Pentru mine faptele au vorbit intotdeauna mai tare decat cuvintele. Sunt artist vizual, nu filozof. De aceea, in desenele mele iau intotdeauna atitudine, aratand ce este, aratand ce trebuie spus in numele adevarului. ” M-a impresionat profund “Crater de obuz cu flori”, tocmai pentru ca trada latura duioasa a omului Otto Dix, in esenta un optimist…

Doamna care supraveghea sala cea mare si frumoasa ne-a spus ca “mai avem un muzeu de arta, mai frumos ca aista” si ne-a explicat ca pe acestalalt il gasim undeva, pe Bulevardul Stefan cel Mare, mai la vale, cumva asa am crezut ca-l localizez, trecandu-l imediat pe ordinea de zi de maine. Spun “cred” pentru ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si, a doua zi, o “frumusete” de toxiinfectie alimentara care ne-a palit pe 3 dintre noi ne-a dejucat planurile de culturalizare artistica. Am rugat ulterior pe prietenul Google sa ma ajute, dar in afara de muzeul descris mai sus, se pare ca nu mai exista altceva, cel putin in lumea virtuala. Eu am banuit ca celalalt muzeu de arta ar putea sa fie in Vila Urbana Herta, o cladire princiara pe care am pozat-o inca din goana cailor(-putere), dar pe net figureaza inca departe de a fi restaurata pe interior. Misterul ramane a fi deslusit la o vizita ulterioara…

Tot doamna cu pricina ne-a sugerat sa vizitam si Muzeul de Etnografie, catre care chiar ne-am indreptat mintenas! Dar despre acesta in episodul urmator, caci are si rabdarea onoratului auditoriu o limita…

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 17.09.14 21:42:16
Validat / Publicat: 18.09.14 00:26:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 4475 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Muzeul de Arta Chisinau-fereastra spre oras
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[18.09.14 01:56:49]
»

Da!

Un subiect foartte interesant. De stiut cs exista informatis aceasta postata de dvs.

Sigur va veni momentul sa o folosesc.

Pana acum am tot fost la chisinau business fara a avea timp pt muzee dar va veni si ziua lor

asteptam continuarea

ps

in chisinau la capitolull vizite trebuie adaugata si GARA o capodopera germana arhitecturala

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
buterfly*
[18.09.14 06:12:19]
»

Frumos zis soro!

amero
[18.09.14 10:49:34]
»

iata o destinatie interesanta si un SB pe masura. f. util rew.

webmaster13
[18.09.14 11:29:09]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iulianic
[18.09.14 11:40:17]
»

@crismis: Încă de când citeam review-urile tale anterioare despre Chişinău - cred că îţi aminteşti - datorită faptului că nu-mi păreau asemănătoare cele două clădiri, am rămas nedumerită: Clădirea care adăposteşte în prezent Muzeul Naţional de Arte, cândva un gimnaziu de fete, este aceeaşi cu clădirea gimnaziului în care a învăţat mama?

Cercetările mele ulterioare m-au condus la următoarea concluzie:

Pe Str. Puşkin, traversând Str. 31 August 1989 şi continuând (tot înainte), la intersecţia cu Str. Bucureşti, în clădirea de la nr. 64, în perioada 1864-1871 a funcţionat Gimnaziul particular de fete înfiinţat de Liubovi Beliugova, devenit ulterior Liceul nr. 1 de fete al Zemstvei din Basarabia, prima institutie medie de învăţământ feminin laic din Basarabia.

Pe Str. 31 August 1989 (deci, oarecum aproape), cu sprijinul financiar al Principesei Natalia Dadiani (1865-1903), în 1900 a fost construită clădirea Gimnaziului de fete nr. 2, pe care principesa l-a şi condus până în 1903, la sfârşitul vieţii sale. Instituția a funcționat până în anul 1945. Astăzi, în încăperile acestui al doilea fost gimnaziu de fete se află Muzeul Naţional de Arte.

Clădirea a fost proiectată de Alexandru Bernadazzi, acelaşi arhitect căruia i se datorează planurile Bisericii Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla destinată a fi Capelă a Liceului de Fete, precum a altor importante edificii din oraş.

Aşadar, cel puţin deocamdată, m-am liniştit!

webmaster
[18.09.14 14:48:24]
»

Împreună cu continuarea sau continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisAUTOR REVIEW
[18.09.14 18:41:39]
»

@all: Multumesc pentru aprecieri! Repet ceea ce am intuit inainte de a merge prima data la Chisinau, parere confirmata de a doua vizita: Moldova de dincolo de Prut este o bucatica din Romania Mare! Hotarul care separa unul si acelasi popor nu are cum sa dainuiasca, pentru ca e ceva impotriva firii. Chisinau va fi mereu unul din locurile mele de suflet si voi indemna pe oricine, mai ales "roman in cuget si-n simtire" sa mearga acolo, se va regasi intr-o mare masura!

@iulianica, cred ca aveti dreptate, multumesc pentru clarificari. Eu am crezut ca e vorba despre una si aceeasi cladire, deoarece am intrebat-o pe doamna care supraveghea Sala Mare ce a fost inainte in cladirea Muzeului de Arta (amintindu-mi si de ceea ce scriseserati dvs pe AFA), iar dumneaei a spus: "Liceu de fete". Cred ca de aici confuzia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[18.09.14 18:49:58]
»

@webmaster13: O melodie de suflet pentru suflete de romani! Ce poate fi mai potrivit?! Multumesc!

crismisAUTOR REVIEW
[18.09.14 19:32:42]
»

@webmaster: Multumesc, web! Sunteti prea buni!

webmaster26
[31.05.17 09:20:29]
»

Mutat în rubrica "Muzeele Chișinăului, CHIŞINĂU" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, buterfly*, crismis, Dan&Ema, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Chișinăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.62098002433777 sec
    ecranul dvs: 1 x 1