Răspunsuri — scrise de mariana.olaru; [p.1 /2]

mariana.olaru, 05.06.19 21:09»În județul Prahova nu cunosc decât 3 mănăstiri care oferă cazare pentru pelerini și corespund preferințelor dumneavoastră:

1. Mănăstirea Caraiman din Bușteni: mănăstire de monahi, oferă 50 locuri de cazare

2. Mănăstirea Suzana din comuna Măneciu: mănăstire de maici, 50 locuri de cazare

3. Mănăstirea Cheia din aceeași comună Măneciu: mănăstire de monahi, 50 locuri de cazare.

În județul Dâmbovița, un loc cu totul izolat, dar cu acces mai greu (Bușteni, apoi cu telecabina spre Babele-Peștera) și mai riscant din cauza vremii, ar fi Mănăstirea Peștera Ialomiței, așezământ de monahi, dar cu numai 25 locuri de cazare.

În județul Argeș corespunde în parte cerințelor dvs. Mănăstirea Slănic (170 km de București), mănăstire de monahi care oferă 60 locuri de cazare.

Zona nu este de munte, ci de deal, dar este cu totul izolată de alte așezări umane, oferind liniște și posibilitatea unor contacte duhovnicești deosebite cu monahii trăitori acolo. Din păcate și accesul poate fi mai greu dacă vor fi ploi, pentru că ultimii 5 kilometri sunt parcurși pe un drum de pământ cu mult grohotiș pe unele porțiuni de urcare.

Orice ați hotărî, nu uitați că va trebui să rezervați din vreme cazarea, contactând mănăstirea prin telefon (o căutare pe net și veți afla numărul de telefon apelabil). Dacă nu vă descurcați astfel, puteți să mă contactați prin MP și voi încerca să vă ajut pe cât îmi stă în putință.

Vă doresc o călătorie și o ședere la mănăstire cu mult spor duhovnicesc și sufletesc!

LA CMR Cazare la o manastire in Prahova sau max 150 km de Bucuresti - scris de zoloft în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 18.05.19 22:44»Mă alătur părerii exprimate mai sus de @emp, precum că direcționarea întrebării în strânsă legătură cu mănăstirile la care eventual v-ați orientat sau care vă interesează cu prioritate, ar fi simplificat mult potențialele răspunsuri, fiindu-vă astfel cu mult mai utile, decât o prezentare generală, dar cu multe particularități.

Ca una ce am cutreierat România prin diverse pelerinaje, evident că am fost cazată de multe ori și în arhondaricele sfintelor lăcașuri. Vă pot spune că sunt foarte diferite, dacă e să mă refer la calitatea serviciilor oferite.

Astfel, dacă la Mănăstirile Putna, Secu sau la Agapia am înnoptat câte două nopți, fără a fi separată de soțul meu, beneficiind de cazare în aceeași cameră, pe baza numelui și domiciliului comun înscrise în cartea de identitate, la alte mănăstiri și schituri, precum Dumbrava, Vladimirești, Secu, Sihla, Neamț, Vorona, Bârsana, Colilia, Cocoș sau Hadâmbu, cazarea s-a făcut separat pe sexe în camere mari cu mai multe paturi (la Secu am avut chiar și paturi suprapuse).

Accesul la grupurile sanitare s-a făcut de cele mai multe ori în comun, iar în unele cazuri (Sihla și Colilia), spălatul putea fi o problemă, dacă nu voiai să ieși afară și să te folosești de apa de izvor captată și adusă printr-o conductă prevăzută cu mai multe robinete, dar amplasată afară și cu acces... universal! În plus, nu țin minte să fi beneficiat la vreo mănăstire de apă caldă.

Pot adăuga că de fiecare dată, oriunde am fost cazată, am beneficiat de lenjerie curată, plăcut mirositoare, uneori insuficientă (doar un cearșaf pentru învelit), și niciodată de prosoape.

În camerele comune atmosfera este una destul de mohorâtă și anostă, dat fiind că nu sunt televizoare și nici radio, dar și pentru că într-o încăpere cu mulți oameni care nu se cunosc, se cuvine un anume comportament mai rezervat, care să nu-i deranjeze pe cei din jur. În astfel de cazuri, pelerinii își activează telefoanele în modul avion, iar pentru discuții telefonice ies afară din încăpere.

O problemă poate fi și reîncărcarea telefoanelor și a celorlalte aparate ce funcționează pe bază de acumulatori, pentru că sunt prize puține și mulți amatori. Ca măsură de prevedere, pentru astfel de cazuri, eu mi-am luat un prelungitor cu patru prize.

S-ar mai putea spune că după modelul așezămintelor similare din țările ortodoxe, unele mănăstiri și-au construit chiar în incintă sau în imediata vecinătate propriile așezăminte, în care serviciile sunt la nivelul standardelor în domeniu (case de oaspeți sau pensiuni). Iată câteva exemple: Mănăstirea Curtea de Argeș, Mănăstirea Caraiman din Bușteni, Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște, Mănăstirea Dervent, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea Brâncoveni.

Cât despre tarifele de cazare, este de înțeles că și acestea sunt extrem de diverse, pe măsura serviciilor oferite, pornind nu rareori de la 0 (cazare gratuită) și urcând până la 80-100-120 lei/noapte.

Despre masa ce se poate lua când ești cazat la o mănăstire, pot spune că, de regulă, în jurul acestor așezăminte, (cu excepția sihăstriilor, desigur) micii întreprinzători au găsit vad bun pentru comerțul de toate genurile. Nu lipsesc nici restaurantele, terasele și micile buticuri cu produse locale, așa încât socotesc că mâncarea nu poate fi o problemă.

Există firește și mănăstiri care oferă pelerinilor mâncare gătită la trapeză, fără niciun cost și chiar am întâlnit mănăstiri care nu lăsau ca oaspeții găzduiți să plece fără să mănânce cel puțin o dată pe zi. Am mâncat astfel la Agapia din Deal, la Secu, la Colilia, la Neamț, la Vladimirești, la Nămăiești și la altele pe care nu mi le mai aduc aminte. Se respectă cu strictețe posturile, mâncarea de regulă este fără carne roșie și în porții moderate, nici să te îmbuibezi, nici să te ridici de la masă cu senzația că ai mai mânca. În schimb, nu știu cum se face că gustul este mereu desăvârșit.

Acestea sunt doar câteva din aspectele pe care le-am sesizat în legătură cu cazarea în mănăstiri. Reiterez și eu oportunitatea, dar și necesitatea, ca după ce v-ați fixat ținta călătoriei, mănăstirea sau mănăstirile la care voiți a merge, să vă informați în detaliu despre condițiile de cazare, eventual masă, despre prețuri și despre rezervarea propriu-zisă, contactând direct administrația sfântului locaș (găsiți numere de telefon și adrese de e-mail pe Internet, dar și în Ghidul mănăstirilor din România - editura Sofia 2011 și 2015).

Și nu uitați un lucru important: în jurul mănăstirilor ființează de regulă multe pensiuni agroturistice. Dacă distanța nu e prea mare de lăcașul pe care vreți a-l vizita sau chiar a-l frecventa un timp anume, nu ezitați a alege una dintre acestea: veți avea probabil și confort, și servicii de alimentație publică, așa cum vă doriți.

Vă doresc pelerinaj, sau doar popas, cu spor duhovnicesc!

LA CMR Cazare la mânăstiri - scris de puiutea în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 23.07.18 16:36»Am fost într-un circuit prin Polonia, care a inclus și traseul care te interesează, în anul 2016. De aceea, îți recomand să citești review-ul lui Costi (vezi impresii), împreună cu care am călătorit și în care sper să găsești răspunsuri potrivite cu ceea ce te interesează.
LA CMR Traseu spre Polonia - scris de vlad.92 în secțiunea [CMR POLONIA]
mariana.olaru, 10.04.18 16:28»Luând în considerare vârsta mamei tale (care impune un traseu mai scurt), localitatea dumneaei de domiciliu, dar și distanța preferată de parcurs (cca 250 Km față de capitală), apreciez că ai avea de ales între trei variante de minicircuit religios:

1. Mănăstiri din sud (județele Ilfov și Prahova)

Din Valea Călugărească pornim pe DN 1D până la intersecția cu DJ 101 din comuna Jilavele: continuăm apoi pe acest drum până la Mănăstirea Dridu din comuna cu același nume (GPS 44 42 53.39N, 26 28 11.51E); se continuă pe DJ 101 până la intersecția cu DJ 101J din satul Sitaru, drum pe care îl parcurgem până la capăt, adică până la Mănăstirea Sfântul Nicolae, Sitaru (GPS 44 40 48.12N, 26 19 3.40E); ne întoarcem la DJ 101 din Satul Sitaru și continuăm drumul depășind comuna Grădiștea cale de câțiva kilometri, până la o intersecție la dreapta (în câmp), semnalizată ca direcție de mers spre Mănăstirea Căldărușani. Mergem pe acest drum lateral dreapta (DJ 101C) până la o nouă intersecție dreapta, care ne duce exact la Mănăstire (GPS 44 40 32.56N, 26 16 0.62E); ne întoarcem la intersecția cu DJ 101C, virăm spre dreapta și continuăm pe acest drum până în comuna Lupăria la intersecția cu DN1. Întrăm pe DN1 virând stânga și mergem până în comuna Ciolpani. La intersecția cu DJ 182 virăm drepta și mergem drept, tot înainte până la capăt, unde se află Mănăstirea Țigănești (GP 44 43 57N, 26 5 1.61E); ne întoarcem la DN 1 și virăm stânga în direcția Ploiești; în comuna Potigrafu, putem vira la stânga la intersecția cu DJ 101J, drum ce urmat aproape drept ne conduce la Mănăstirea Pissiota (GPS 44 45 44.39N, 26 1 7.97 E); revenim iarăși la DN1 (de aceea, vizita la Mănăstirea Pissiota poate fi doar o opțiune la care se poate renunța) și mergând tot în direcția Ploiești ajungem în comuna Bărcănești. La o intersecție mare (cu o benzinărie Lukoil) părăsim DN1, virăm dreapta pe DN1A, apoi la următoarea intersecție virăm iar la dreapta pe DJ 101D. Mergem drept înainte până la Mănăstirea Ghighiu (GPS 44 54 0.90N, 26 3 54.83E); De aici vă puteți întoarce direct la Valea Călugărească, sau dacă mai aveți putere, puteți face un ocol pe DN 1B la Mănăstirile Chițorani și Jercălăi, aflate în imediata apropiere de localitatea de domiciliu a mamei tale. Pe parcurs puteți înnopta la una din mănăstirile care oferă cazare pelerinilor (Căldărușani 25 locuri, Țigănești 30 locuri).

2. Mănăstiri dinspre nord de localitatea de plecare (județul Prahova)

Pornim din Valea Călugărească spre Bucov pe DE577. În comuna Chițorani se poate opri la Mănăstirea Chițorani (GPS 44 58 26.32N, 26 7 6.88E). Revenim pe DE577 și din comuna Bucov virăm dreapta pe DJ 250 pe care îl parcurgem până la intersecția cu DN1A. Virăm dreapta, depășim comuna Lipănești, iar în satul Zamfira virăm spre stânga pe DJ 217 și mergem până la o intersecție semnalizată ca direcție de mers spre Mănăstirea Zamfira (GPS 45 4 12.05N, 26 0 30.80E); ne întoarcem în DJ 217 si continuăm drumul în același sens pe care am venit, până la intersecția cu DJ 102, unde virăm dreapta și ne continuăm drumul pe același DJ 102 până în comuna Mălăieștii de Jos, unde se află Mănăstirea Mălăiești (GPS 45 6 34.21N, 26 0 5.44E); revenim în DN1A mergând în continuare spre Vălenii de Munte, localitate pe care o depășim. Când ajungem în comuna Izvoarele. virăm stânga pe DJ 21, pe care îl parcugem cale de mai mulți kilometri până la Mănăstirea Crasna (GPS 45 17 41.25N, 25 55 35.81E). Deși drumul e mai lung și mai puțin amenajat, această mănăstire merită a fi vizitată, fiind una din ctitoriile cu renume duhovnicesc. Oferă și cazare 50 de locuri. Ne întoarcem în comuna Izvoarele și mergem în continuare spre nord pe DN1A, până la Mănăstirea Suzana (GPS 45 23 37.39N, 25 55 45.78E), și ea o mănăstire cu har duhovnices (de maici). Oferă 50 locuri cazare. De văzut Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului a Milostivirii. Continuăm drumul pe același DN 1A spre nord până la Mănăstirea Cheia (GPS 45 27 23.58N, 25 57 16.09E) din comuna omonimă. Vă puteți întoarce pe același traseu, oprind pe parcurs și la alte obiective turistice (non religioase), ori puteți face un ocol (cam mare) din Vălenii de Munte spre Drajna de Jos (DJ 102B) până în comuna Tărlești. La intersecția cu DJ 100M virăm dreapta spre Cărbunești și Șoimari, localitate unde putem face un popas la Mănăstirea Ianculești (GPS 45 9 43.03N, 26 12 5.10E). Ne continuăm drumul în direcția Urlați și apoi Valea Călugărească.

3. Mănăstiri dinspre est (județul Buzău)

Se pornește din Valea Călugărească spre Buzău pe DE 577. Din Buzău se iese pe DJ 10 spre Cândești și Sătuc. În această zonă este un păienjeniș de drumuri județene care fac legătura între mai multe schituri și mănăstiri. Nu pot să-ți mai schițez un traseu clar, pentru că există mai multe variante posibile. Trebuie să te orientezi la fața locului, o hartă și un GPS ți-ar fi de mare folos! Opțiuni de vizitat: Mănăstirea Barbu, Mănăstirea Cârnu, Mănăstirea Rătești, Mănăstirea Ciolanu și Mănăstirea Berca, plus schiturile: Cetățuia, Sfântul Nifon-comuna Măgura, Sfântul Ilie Săsenii Noi, Ciobănoaia. Dacă vei opta pentru acest traseu și consideri că-ți sunt utile coordonatele GPS, pot să ți le comunic ulterior. Pe acest traseu sunt puține locuri de cazare la situri mănăstirești (doar Rătești și Ciolanu au câte 20 locuri disponibile), dar găsiți numeroase pensiuni foarte atractive.

Evident , vizitarea tuturor acestor mănăstiri menționate nu este obligatorie, din listă poți exclude una sau mai multe obiective, în raport de ceea ce-ți dorești, ce te interesează sau doar cele despre care crezi că nu o extenuează pe mama ta.

Dacă te mai pot ajuta cu ceva, cu plăcere îți stau la dispoziție. Să aveți drum bun și întoarcere cu spor duhovnicesc. Sănătate ție și, cu prioritate mamei tale!

LA CMR Week-end cu mama la mănăstiri - scris de Aurici în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 16.10.17 14:07»Iată și o propunere de circuit realizat de noi în august 2015, din care poți prelua cel puțin câteva idei, care sper să-ți fie de folos!

vezi impresii

LA CMR Circuit prin Austria - scris de plummy în secțiunea [CMR AUSTRIA]
mariana.olaru, 12.07.17 16:10»Înțeleg că veniți dinspre Timișoara, dar ar fi fost util să precizezi și din ce direcție: dinspre Rm. Vâlcea, dinspre Transfăgărășan și Curtea de Argeș, poate chiar dinspre Brașov sau Craiova? Cunoscând traseul, respectiv direcția în care vă deplasați, recomandările noastre ar fi fost mai la obiect, spre a răspunde cât mai exact preferințelor voastre: o pensiune în afara orașului, ceva liniștit și curat, disponibilă pentru doar o zi.

Luând în calcul traseul cel mai probabil și mai scurt (din punctul meu de vedere), adică cel pe Valea Oltului, cu trecere prin vecinătatea orașului Rm Vâlcea și continuare de la Pitești pe autostrada A1, consider că cea mai recomandabilă opțiune de cazare în zona limitrofă orașului Pitești și cu acces facil la autostradă, este localitatea Bascov, unde îți recomand două pensiuni: pensiunea Selena (str. Rotărești nr. 143) și pensiunea Heaven (str. Zăvoiului nr. 1). Prima este situată chiar la șoseaua pe care tocmai ați venit, a doua se află pe o alee laterală din șoseaua principală, nu departe de pensiunea Selena. La plecare nu vă rămâne decât să vă continuați drumul pe direcția înainte, ca să intrați direct pe autostradă. Caută pe net ca să-ți faci o oarecare impresie. Eu nu le-am frecventat, dar cunosc persoane care au avut ocazia să le frecventeze cu prilejul unor evenimente de familie și au fost mulțumiți.

În zona Bascov mai este și Hotelul Star, așezat pe malul Argeșului, într-o zonă foarte pitorească. Aici chiar am fost și mi-a plăcut foarte mult, dar accesul este mai întortochiat și drumul mai prost.

Dacă însă ați vrea să cunoașteți puțin și orașul Pitești, vă recomand o pensiune ultracentrală, Pensiunea La Storia (str. Plevnei nr. 8) sau Hotelul Victoria, tot central.

Orice ați alege, vă doresc sejur plăcut și la Pitești, și la mare!

LA CMR Cazare pentru o noapte în zona Pitești - scris de Sever S în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 27.07.16 15:23»@ liviu49

Mulţumesc pentru mesaj şi pentru cuvintele prietenoase! Citindu-le, m-am amuzat oleacă, imaginându-mi cum ar arăta comunitatea AFA dacă toţi am gândi, am vedea şi am acţiona ca un tot unitar, ca o singură fiinţă, precum borgii din cunoscutul serial Star Trek. Din fericire, suntem aşa de diferiţi şi avem atât de diverse orizonturi, încât sigur n-ai să te plictiseşti încercând să le cunoşti pe toate. Cu toate acestea, se mai întâmplă ca doi sau mai mulţi indivizi să împărtăşească aceleaşi opinii, aceleaşi pasiuni şi aceleaşi idealuri. Astfel de afinităţi, alăturate respectului reciproc, indiferent de generaţie, nasc prietenii adevărate. Iar în comunitatea noastră, prieteniile nu sunt flori rare. M-aş bucura să mă număr printre prietenii tăi, chiar şi numai virtual.

Şi să ştii, nu ţi-am invadat mintea , sugestiile cu privire la întrebarea colegului nostru, mi-au fost cât se poate mai la îndemână, pentru că şi eu am străbătut traseele propuse şi nu doar o dată.

Şi nu mă deranjează statutul de urmărit general în probleme de impresii turistice. Şi tu te afli în lista mea de "urmăriţi". Îţi citesc review-urile cu interes şi plăcere, răplătindu-le cu voturile cuvenite .

Toate cele bune şi drum bun tuturor colegilor de pe AFA!

LA CMR Transfagarasanul - scris de icata24 în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 27.07.16 09:08»@icata24

Cu multă plăcere!

Dacă îmi permiţi, iată ce aş face dacă aş fi în locul tău, ţinta fiind Iaşul. Venind dinspre Budapesta, aş alege în România următorul traseu circuit:

Budapesta- Arad- Deva- Sebeş- Transalpina- Tg. Jiu- Motru- Drobeta Tr. Severin- Orşova.

Apoi, Orşova- Drobeta Tr. Severin- Craiova- Piteşti- Curtea de Argeş- Transfăgărăşanul până la Cârţişoara, iar de acolo spre Făgăraş- Braşov- Sf. Gheorghe- Târgu Secuiesc- Oneşti (prin minunatul Pas Oituz) -Bacău- Roman- Târgu Frumos- Iaşi.

De la Sfântu Ghorghe ar mai fi o variantă spre Iaşi, prin Băile Tuşnad- Miercurea Ciuc- Gheorghieni- Lacu Roşu- Cheile Bicazului- Piatra Neamţ- Roman- Târgu Frumos- Iaşi.

Acest ultim itinerar îl socotesc mai pitoresc şi mai interesant din punct de vedere turistic, căci pe parcursul lui sunt mai multe obiective turistice de văzut, fie şi doar printr-o oprire de o jumătate de oră, dar traseul este pare-se mai lung.

Şi iată cum ai putea spune că ai făcut cel puţin jumătate din... Turul României!

Îţi doresc spor la drum, sănătate şi putere să-l poţi duce la bun sfârşit!

LA CMR Transfagarasanul - scris de icata24 în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 26.07.16 09:07»Nasshu

Într-adevăr, Cabana Cumpăna a fost renovată şi arată bine.

Dar drumul până acolo, lateral Transfăgărăşanului, atât pe stânga, cât şi pe dreapta lacului, este groaznic! Nu merită să-l străbaţi doar pentru o baie. Nu recomand!

LA CMR Transfagarasanul - scris de icata24 în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 26.07.16 08:59»N-am înţeles prea bine care este traseul tău spre Orşova, adică prin Timişoara sau prin Deva-Valea Jiului? Dar oricum, să presupunem că te afli la Orşova şi vrei să porneşti spre Transfăgărăşan. Ai trei posibilităţi :

- să mergi prin Târgu Jiu spre Rm. Vâlcea şi de acolo pe Valea Oltului până intersectezi DN 1, pe care îl străbaţi în sensul Braşov până la Cârţa, de unde te poţi avânta pe Transfăgărăşan până la Curtea de Argeş.

- dacă ai mai mult timp la dispoziţie, merită luată în calcul şi varianta Orşova-Tîrgu Jiu-Rânca-Transalpina-Sebeş-Sibiu-Cârţa-Transfăgărăşan. Ai astfel posibilitatea să vezi două dintre cele mai frumoase drumuri transalpine din România. Pentru acest traseu îţi trebuiesc două sau trei zile, cu cazare de o noapte la Rânca, unde sunt pensiuni şi hoteluri destule, chiar fără rezervare, apoi o alta pe Trasfăgărăşan (Cabana Capra, Conacul Ursului, Hotelul Piscul Negru sau Hotelul Valea cu peşti, ultimul fiind un hotel de 4* chiar pe malul lacului de acumulare Vidraru).

- altă rută ar fi să străbaţi Transfăgărăşanul de la sud spre nord, adică dinspre Curtea de Argeş spre Cârţa, traseu recomandat în cazul în care vrei să te întorci în Anglia tot prin Budapesta.

În toate cazurile, e cale lungă de mers de la Orşova spre obiectivul de vizitat, nu că ar fi imposibil de străbătut, dar ar fi ca la Turul Franţei: o goană continuă printr-un peisaj de vis, pe care n-ai cum să-l contemplezi în voie şi pe îndelete. Deci, cred că este utilă o cazare pe traseu.

În altă ordine de idei, chiar dacă am văzut temerari care s-au încumetat, cred că nu e recomandat să înoţi în lacul Vidraru, pentru că malurile sunt mâloase. Poţi face însă o plimbare cu vaporaşul, fie de la Valea cu peşti, fie de la baraj. Merită!

Îţi doresc vacanţă împlinită şi dacă mai ai întrebări lămuritoare, cu plăcere îţi stau la dispoziţie.

LA CMR Transfagarasanul - scris de icata24 în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 19.07.16 13:49»Sinceră să fiu, nu prea ştiu să-ţi dau răspuns la întrebările tale punctuale. Trebuie să recunosc însă că la momentele vizitelor mele n-am văzut nici bărbaţi, nici femei în bermude. Dar poate că asta s-a datorat faptului că nu era sezonul acestor articole de vestimentaţie (iunie şi octombrie). În schimb, sandalele, chiar şi papucii, atât la bărbaţi, cât şi la femei, sunt cu siguranţă îngăduite. Eu însămi am purtat papuci în cursul primei mele vizite la Vatican şi nu m-a admonestat nimeni. Cred însă că e o chestiune de bun simţ să nu vii... cu papuci de plajă
LA ÎNTREBAREA Vatican - cum ne imbracam - scris de raluca18 în secțiunea [În vizită la Vatican / ROMA]
mariana.olaru, 19.07.16 09:52»O întrebare simplă, care merită un răspuns la fel de simplu : îmbrăcaţi-vă decent! Adică în aşa fel încât să nu atrageţi atenţia prin vestimentaţie excentrică, stridentă sau prin goliciune excesivă. Nu pantaloni scurţi, nu rochii foarte scurte şi cu bretele care expun indecent sânii. Nu cămăşi desfăcute pe piept din motive de temperatură ridicată. Femeile nu sunt obligate să aibă capul acoperit.

Mai multe informaţii despre impunerile şi regulile de vizitare la Vatican găseşti aici : mv.vatican.va/3_EN/pages/ ... o_Consigli.html

LA ÎNTREBAREA Vatican - cum ne imbracam - scris de raluca18 în secțiunea [În vizită la Vatican / ROMA]
mariana.olaru, 21.06.16 08:58»Deşi apreciez ca şi ceilalţi că este greu să dai un răspuns 100% util şi valabil, îndrăznesc să adaug şi eu o propunere pentru a răspunde întrebării tale: Pensiunea Fântâniţa Haiducului din satul Ciunget, comuna Malaia, judeţul Vâlcea. Este o locaţie deosebită, atât prin confort, cât şi prin peisaj, fiind situată în vârful unui versant muntos nu foarte înalt, complet izolată şi cu gazde extrem de primitoare şi înţelegătoare.

Poţi face incursiuni spre lacul Petrimanu şi nu numai, căci există o mulţime de trasee de drumeţie prin jur.

În cursul săptămânii este modest populată cu turişti, în week-end este posibil să fie şi familii cu copii.

Au trecut vreo cinci ani de când eu însămi am trecut pe acolo, dar am colegi care au fost anul trecut şi au fost la fel de încântaţi, în special pentru linişte şi mâncare bună.

Îţi doresc să ai parte de reîncărcarea cât mai deplină a bateriilor sufletului!

LA CMR 'Solo traveler' si relaxare totala in Romania? - scris de gigioc în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 06.04.16 11:46»Nu ai precizat în ce localitate doreşti să ajungi, pentru că sunt mai multe rute ale vaselor de transport (spre Aeghina Town, spre Souvala , spre Agia Marini) . Eu încerc să-ţi împărtăşeşc din experienţa mea legată de traseul Pireu-Aeghina Town, unde am fost în în anul 2014, aşa încât este posibil ca recomandările mele să nu mai fie de actualitate. Cred totuşi că nu s-au schimbat prea multe, pentru că şi în Corfu, revenind după cinci ani, am constatat că oferta turistică şi de transport maritim nu se modificase considerabil.

Aşadar, în 2014 am călătorit cu unul din ferryboat-urile liniei ”2wayferries” şi călătoria a costat 15 euro/persoană, dus-întors. Există însă multe alte linii care operează pe acest traseu, motiv pentru care susţin recomandarea de mai sus a userului @dianamea, cum că ai de unde alege şi nu merită să faci rezervare din timp. Noi am optat pentru această variantă nu din considerente pecuniare legate de costul ridicat al rezervării, ci pentru că nu aveam siguranţa că vom fi la îmbarcare în ziua şi ora rezervată.

De asemenea, am ales linia cu oferta cea mai ieftină, chiar dacă durata călătoriei a fost mai lungă (o oră şi un sfert), pentru simplul motiv că la momentul respectiv nu ne era de folos o economie de timp de doar o jumătate de oră, dar mai ales pentru că toţi voiam să prelungim plăcerea călătoriei pe mare într-o zi deplin însorită. Şi chiar a meritat!

Pentru mai multe informaţii poţi consulta site-ul: aeginagreece.com/aegina-i ... ormation-aegina

LA CMR Feribot Pireu - Insula Eghina - scris de FlorinAndrei în secțiunea [CMR GRECIA]
mariana.olaru, 05.03.16 18:06»Coreka

Nu, în cardul de o zi pentru transportul în Veneția nu este inclus și vaporetto Punto Sabioni - Veneția. Biletul dus-întors se procură din Punto Sabioni, de la una din casieriile micului port. Nu știu care e situația cu transportul între stațiuni și Veneția, dar presupun că nici acesta nu e cuprins în cardul ACTV. Oricum, nu e o informație pe care s-a valorifici obligatoriu înainte de plecare, poți să te interesezi și la fața locului, cea mai potrivită și mai accesibilă sursă de informare fiind recepția hotelului la care vei poposi. Drum bun și fără peripeții!

LA CMR Sfaturi de calatorie -Venetia - scris de dianabzs în secțiunea [CMR ITALIA]
mariana.olaru, 04.03.16 08:40»
Nu conteaza daca e putin mai departe, avem masina si conducem amandoi. Multumesc!

Daca asa stau lucrurile as indrazni sa iti recomand Sun Garden Hotel, situat la intrarea in Turda dinspre Cluj, pe DE81 (sunt si pe AFA cateva review-uri de recomandare, poti sa le citesti).

Eu insami am fost la acest hotel in noiembrie 2014, cand am vizitat si Salina Turda, dar te asigur ca am fost foarte multumita, atat de cazare, cat si de restaurant. Cred ca nu s-au schimbat lucrurile de atunci si pana astazi.

LA CMR Cazare Salina Turda - scris de andrapg în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 23.03.15 13:26»Dacă nu aveţi mari pretenţii, ci doriţi linişte, relaxare, plimbare în doi şi un preţ decent, nu în ultimul rând o distanţă confortabilă şi şansa evitării marilor aglomerări de pe Valea Prahovei, poate o destinaţie potrivită ar fi staţiunea Lepşa, în judeţul vecin -Vrancea. Nu pot să-ţi recomand un punct de cazare, căci eu am stat doar o zi în Lepşa, iar seara am plecat, dar staţiunea mi-a plăcut, la acea vreme fiind acea toamnă plină de culori care dau peisajului înfăţişare de basm. Caută "Lepşa"pe acest site sau oriunde pe net şi vei găsi o mulţime de recomandări pentru cazare şi masă în Lepşa.

Oricare va fi alegerea voastră, vă urez la mulţi ani cu sănătate şi copii care să vă aducă numai bucurii!

LA CMR Loc special pentru aniversarea de 5 ani de la nunta! - scris de Cristina N. în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 16.03.15 13:05»Din conţinutul postării tale nu prea am înţeles care e întrebarea la care aştepţi răspuns. Dar dacă doreşti amănunte despre Biserica greco-ortodoxă Buna Vestire din Nazareth, ca una care amfostacolo, pot adăuga şi eu câteva cuvinte care sper să te inspire şi să-ţi fie de folos.

Biserica nu e impresionantă prin dimensiuni, e mai degrabă modestă şi cu nimic ieşită în evidenţă atunci cînd o contempli din exterior. Adevărata comoară spirituală se află însă în interior. Trei sunt reperele de interes creştin pe care nu trebuie să le ratezi în incintă :

-prima este pictura murală de la intrare, reprezentând icoana Bunei Vestiri, momentul în care Arhanghelul Gavril o vesteşte pe Fecioara Maria că va fi mama Mântuitorului lumii, prin graţie divină. Textul ce însoţeşte icoana, este preluat din Sfânta Evanghelie şi este redactat în limba română, dar cu litere chirilice.

-pictura pereţilor este de asemenea opera unor români, familia celor trei fraţi Moroşanu, care au asigurat renovarea lăcaşului în perioada anilor 1977-1978. Dacă vei privi cu atenţie, vei recunoaşte printre aceste picturi şi chipurile unor sfinţi de pe la noi, des întâlniţi în bisericile româneşti, mai rar pe meleaguri străine :Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Tot fraţii Moroşanu au realizat în parte şi icoanele de pe iconostas sau le-au recondiţionat pe cele existente. Între aceste icoane, una este cu deosebire contemplată şi cinstită de pelerini, pentru că se spune că ar fi grabnic ajutătoare cuplurilor care îşi doresc, dar nu pot avea copii. Este icoana despre care unii cred că ar reprezenta-o pe Fecioara Maria însărcinată. Spre ştiinţa ta, trebuie spus că există mai multe icoane în această postură (una dintre ele se află la Mănăstirea Curtea de Argeş), deşi multă vreme s-a considerat a fi un sacrilegiu într-o astfel de reprezentare. În ce priveşte icoana în discuţie de la Biserica Bunei Vestiri de la Nazareth, cred că promovarea ei ca icoană a Maicii Domnului însărcinată este improprie (în paranteză fiind spus, ideea nu-mi aparţine, ea a fost expusă de preotul duhovnic ce a însoţit grupul nostru de pelerini, dar mi-o asum fără rezerve). Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria în momentul primirii Bunei Vestiri din partea Arhanghelului Gavril. Ori în acel moment, ea nici măcar nu era însărcinată, darămite să aibă burta proieminentă ca semn al gestaţiei! După opinia mea, cea mai evidentă şi de necontestat postură a Mariei însărcinate, este cea reprezentată de Icoana de la Guadalupe, în care Maica Domnului apare singură.

- izvorul Mariei, despre care tradiţia spune că ar fi izvorul la care venea zilnic Maria spre a lua apă, şi unde i s-ar fi arătat Arhanghelul Gavril, vestindu-i că a fost aleasă să fie Mama Dumnezeiescului Prunc Iisus. Este un puţ aflat în extremitatea absidei nordice a bisericii. Apa izvorului e considerată sfântă. Nu se poate coborî în puţ, dar izvorul a fost captat şi se poate lua apă ca de la robinet, coborând doar câteva trepte mai jos de nivelul podelei bisericii. Aşadar, trebuie să ai sticle goale şi curate pe care să le umpli. Apoi, poţi să obţii certificarea şi o nouă binecuvântare, prin aplicarea unei etichete, de către părinţii slujitori în sfântul lăcaş. Apa este cu adevărat miraculoasă. Din proprie experienţă pot mărturisi că cea pe care am luat-o eu însămi de la Biserica Bunei Vestiri din Nazareth, a rămas la fel de proaspătă şi bună la gust, vreme de aproape şase luni, adică până s-a epuizat, eu luând zilnic din ea câteva înghiţituri după aghiasma mică.

Despre Biserica catolică a Bunei Vestiri, pe care de asemenea am vizitat-o, nu pot spune decât că mi s-a părut a fi o versiune modernă a unei biserici, cu totul deosebită de viziunea noastră despre cum ar trebui să arate un lăcaş de cult creştin convenţional. Asta nu înseamnă că biserica nu e frumoasă, ci doar că e originală şi poate de aceea merită cu deosebire vizitată de creştinul ortodox. Mai ales, că pe zidurile exterioare ale incintei, vei regăsi printre zeci de alte icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, versiuni ale diverselor popoare, şi icoana în stil tradiţional românesc.

Îţi doresc pelerinaj binecuvântat şi întoarcere cu spor duhovnicesc!

LA ÎNTREBAREA Nazareth - scris de danateea în secțiunea [Descoperind Israelul / #CĂLĂTORII]
mariana.olaru, 29.08.13 22:48»Am parcurs un traseu aproape similar celui propus de tine în iulie 2011, iar impresiile le-am împărtășit pe AFA în două review-uri, pe care presupun că le-ai citit și tu. Parcurgerea traseului ne-a luat trei zile, pentru că am vrut să ne bucurăm pe îndelete de frumusețea parcursului. Două nopți de cazare le-am rezolvat cu succes la fața locului (Rânca și Ocna Sibiului), dar recomand totuși găsirea și rezervarea prealabilă a locurilor de cazare, spre a evita riscul unor nedorite surprize și pentru a fi eliberați de stresul găsirii răspunsului la necesara întrebare ”unde vom dormi”.

Din experiența acelei expediții, pot să-ți spun însă că demersul de a merge în prima zi de la București până la Gura Râului este unul cam prea ambițios. Nu mă refer pur și simplu la distanță (sunt cca. 400km), ci la timp: timpul probabil (prognoza meteo) și timpul necesar parcurgerii într-o manieră relaxată a traseului. Se înțelege că veți avea nevoie de multe popasuri care costă timp: fie pentru masă, fie pentru mișcare (că doar nu veți sta continuu doar în mașină), fie pentru admirarea pe îndelete a peisajului.

Deși Gura Râului este un loc mai mult decât atrăgător (merită mai mult de o noapte de cazare), cred că pentru prima seară puteți înnopta pur și simplu la Rânca. În fond e vorba de doar o seară, iar aspectul de șantier al stațiunii nu e chiar general. Dacă vremea e bună și nu prea târzie, puteți încerca și traversarea Transalpinei, de la Rânca până la Șugag. Este o localitate pitorească și plină de pensiuni. A doua zi puteți merge de la Șugag spre Sebeș si de acolo spre Sibiu-Transfăgărășan, ori puteți să vă întorceți de la Șugag spre Dobra și Jina, pe așa numitul ”drum al regelui”, adică străbătând satele din Mărginimea Sibiului (Jina, Poiana Sibiului, Tilișca, Săliște, Săcel) până la Sibiu. Acesta din urmă este și traseul cel mai scurt spre Gura Râului, așa încât, dacă nu doriți să renunțați la acest proiect, mergeți direct de la Dobra spre Jina prin Mărginime (fără a mai trece prin Șugag), iar de la Sibiel porniți-o către Gura Râului. Cred că o hartă rutieră v-ar fi mult mai de folos decât un GPS, căci ați avea o vedere de ansamblu a traseului și ați fi în măsură să alegeți în cunoștință de cauză varianta care vă convine mai mult.

Pentru a doua seară de cazare, vă recomand oricare din hotelurile de la Piscul Negru sau Valea cu Pești (pe Transfăgărășan), sau pentru un tarif cu mult mai modest, pensiunile din zona Căpățâneni-Arefu din Argeș, acestea fiind primele localități de la poala muntelui, îndată ce ați coborât de la Barajul Vidraru.

Închei cu un mic sfat: nu lua ca literă de lege impresiile de cazare exprimate de alții, decât dacă cele mai multe păreri sunt unanime în aprecieri sau în critici. Altfel trebuie să consimți că oamenii sunt atât de diferiți și au pretenții, așteptări atât de diferite, încât te va surprinde că de multe ori, experiența lor nu se pliază cu a ta. Așa că, porniți la drum fără temeri, o nouă experiență, bună sau mai puțin bună, va fi sigur o minunată amintire! Să aveți drum bun și petrecere de neuitat!

LA CMR Bucuresti - Trasalpina - Trasfagarasan - Bucuresti - scris de fum77 în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
mariana.olaru, 28.08.13 13:21»Iti recomand cateva destinatii unde eu insami am fost ca participanta la niste evenimente similare celei la care te referi tu (instruiri cu caracter profesional) si despre care pot spune ca atat eu, cat si colegii mei am fost multumiti:

-Hotel Binderbubi din Medias

-Hotel Valea cu Pesti pe Transfagarasan, 7 km de la Barajul Vidraru

-Hotel Golden Tulip Ana Tower din Sibiu.

-Hotel Alpin din Poiana Brasov

-Danubius Health Spa Resort din Sovata

Desi toate sunt hoteluri de 4*, sper ca, asemenea noua, vei putea negocia tarifele pentru un grup atat de numeros de participanti. Iti doresc succes in orice ai alege si mai ales in organizarea si desfasurarea team-building-ului!

LA CMR Team Building - scris de cosminp în secțiunea [CMR ROMÂNIA]
pagină generată în 0.0292959213257 sec

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test